Ускорение (Робърт Чарлз Уилсън)

Мека корица

 
432 стр.
9.99 лв.
Колкото повече поръчваш, толкова повече печелиш

Други книги от този автор

Хронолитите (Робърт Чарлз Уилсън)
Робърт Чарлз Уилсън
Фантастика
Дарвиния (Робърт Чарлз Уилсън)
Робърт Чарлз Уилсън
Фантастика

Други книги от този жанр

Пустош, наречена мир (Аркади Мартин)
Аркади Мартин
Фантастика
Илион (Дан Симънс)
Дан Симънс
Фантастика
Хронобандити (Роджър Зелазни)
Роджър Зелазни
Фантастика
Немезида (Айзък Азимов)
Айзък Азимов
Фантастика
Фондация - том І (Айзък Азимов)
Айзък Азимов
Фантастика
Фондация - том ІІ (Айзък Азимов)
Айзък Азимов
Фантастика
Спомен, наречен империя (Аркади Мартин)
Аркади Мартин
Фантастика
Проектът "Аве Мария" (Анди Уеър)
Анди Уеър
Фантастика
Самите богове (Айзък Азимов)
Айзък Азимов
Фантастика
Емперо (Джон Скалзи)
Джон Скалзи
Фантастика
Дюн. Месията на Дюн (Франк Хърбърт)
Франк Хърбърт
Фантастика
Промоция
Еволюцията на "Андромеда" (Майкъл Крайтън)
Майкъл Крайтън
Фантастика
Щамът „Андромеда" (Майкъл Крайтън)
Майкъл Крайтън
Фантастика
Сьомгата на съмнението (Дъглас Адамс)
Дъглас Адамс
Фантастика
Изтребление (Б. В. Ларсън)
Б. В. Ларсън
Фантастика
Рей Бредбъри - том 1 - избрано: 451° по Фаренхайт; Гробище за лунатици (Рей Бредбъри)
Рей Бредбъри
Фантастика
Милостта на Калр (Ан Леки)
Ан Леки
Фантастика
Ендимион (Дан Симънс)
Дан Симънс
Фантастика
Хиперион (Дан Симънс)
Дан Симънс
Фантастика
Светът на мошениците (Крис Бънч)
Крис Бънч
Фантастика

За книгата

Впечатляващ нов фантастичен роман с огромен размах.
Носител на наградата "Хюго" за 2006!


Една вечер десетгодишният Тайлър стои на двора и вижда как звездите угасват. Първо проблясват ярко, после изчезват, заменени от равната чернота на преграда. Той и най-добрите му приятели Джейсън и Даян Лоутън са видели Голямото затъмнение, което ще предопредели съдбите им.
"Слънцето" вече е еднообразен диск в небето - по-скоро източник на топлина, а не астрономически обект. Луната я няма, но приливите и отливите продължават. Орбиталните спътници са изпопадали обратно на Земята. Медиите наричат затъмнението Инцидента, а по-късно Ускорението. Изстреляните сонди разкриват, че преградата е изкуствена, създадена от огромни обекти на друга цивилизация. А отвъд преградата времето тече забързано - милион столетия за една земна година. Краят на Слънцето ще настъпи само след четиридесет години.
Джейсън, вече талантлив млад учен, посвещава живота си на борбата срещу този неумолимо настъпващ апокалипсис. Даян търси утеха в религията.
Земята изпраща тераформиращи машини, а накрая и хора на Марс... откъдето почти незабавно се завръща пратеник с хиляди истории от заселването на планетата. Но и около Марс се е появила същата преграда.
Животът на Земята става все по-странен...

"Уилсън отново ни радва и изненадва. Не мога да се сетя за друг фантаст, който разбира толкова добре силните страни на жанра и се движи с такава увереност в гъвкавите му граници."

"Ню Йорк Таймс"

 

Мнения на читатели

Приемат се само коментари от регистрирани потребители!

Моля, спазвайте чистотата на българския език.

Приемат се само коментари на кирилица. Мнения, съдържащи нецензурни квалификации и обиди, ще бъдат премахвани.

steinkopf, Ботевград

Страхотна книга! Адски увлекателна и приятна за четене. Определено си заслужава :)

Вики бой, Карлово

Чудесна книга,но май скоро няма да видим прод.,эащото е доста завършена като сюжет,а Ос доколкото прочетох е с други герои и действието се раэвива вече в съседната планетар,но пък Хипотетичните пак са на ход...

Станимира, Пловдив

Книгата е страхотна! Наистина си заслужава...

Филип, София

Идеята за край на Слънчевата система в един човешки живот и как този факт се отразява на човешката цивилизацията ми хареса. Очаквам превода на продължението й "Ос", въпреки че ми се стори малко мудна.

AceXe, София

Тази книга като сюжет и публикуваният фрагмент много ми харесва. Мисля да си я купя.

@Бард - Страхотно издателство сте наистина. Имам само едно питане... Възможно ли е да се слага повече информация с публикуването на книгата. Най-вече става въпрос за годината на завършване на книгата и ако е възможно оценката като скрипт в Амазон.ком. Благодаря предварително :)

Пламен, София

Страхотна книга. Отдавна не ме беше впечатлявало нещо толкова силно. Прочетох я за един ден. Буквално.

Определено ще следя този автор непознат за мен досега. Истинска фантастика в най-чистия и вид.

Росен, Варна

Браво, наистина една много добра фантастика, измислица, но в същото време толкова реалистично описано. Знаете ли, имаше време нямах търпение да се прибера от училище, за да прочета още няколко страници от книгата. Също през цялото време си мислих, че и двете главни болести които участват в книгата ( СССС и синдрома на атипична склероза) съществуват, може би заради доброто описание. Още веднъж Браво!

Реди, София

Невероятна книга, аз който съм чел хиляди (не е пресилено , аз чета фантастика от повече от 40 години насам )фантастични романи бях впечатлен от богатството и свежестта на идеите в този роман и от майсторството на писателя да ги поднесе по най-добрия възможен начин, вплитайки сложни човешки образи в една глобална космогонична епопея във времето и пространството!

Ирина, София

Чудесна фантастика(колкото и тривиално да звучи).

камера обскура, софия

Хубава книга. Хареса ми.

Antonium, София

Много добра книга.Грамотна.

Респект Бард.

Мила, Бургас

В последните години непрекъснато се питам какво се случва с хубавите книги. Защо все по-малко ги издават? Защо "Бард" не издава български автори?

Endimion, Sun City

Много добра книга. Не само фантастичните идеи, а и сложността на образите, описанията на обществото и много други подробности са изпипани майсторски. Лично на мен най-ми хареса малоумието на религиозните секти, в които членуват уж интелигентни иначе хора. В научен аспект автора няма издънки и недоразумения. С една дума - добър е. И много перспективен. Някой да знае други негови произведения?

trubadur, sliven

Aко някой си позволява,при това с менторски тон,да твърди,че АМЕРИКАНСКИ БОГОВЕ е просто хорър,то този някой е просто никой!

immortal, Sofia

Е, може и да е един от истинските. Това не се уточнява. Колко типично за Дик. Все пак други негови книги ми харесват много повече.

Lazy, София

Абсолютно в буквалния.

камера обскура, софия

В какъв смисъл мистър Тагоми е направил пътешествие до истинския свят?

Lazy, София

Ха, immortal, чак сега се сетих кой си. Как може да кажеш, че "Човекът във Високия замък" е просто една от книгите на тема Hitler won? Ти най-добре трябва да знаеш, че това е повърхностно впечатление. Наистина, през годините съм се учудвал как може толкова много хора да възприемат този роман като чиста алтернативна история и дори да не разберат, че мистър Тагоми в един момент е направил пътешествие до истинския свят, но ти, естествено, не може да си от тези хора.

immortal, Sofia

Ами лично, какво да е, обществено?

< да не говорим, че си изброил няма и 10 от общо 60 години>

Като изключим ретро-Хюго първата награда е от 1953 с някои пропуски след това (http://www.worldcon.org/hy.html#53) та още не сме ги докарали до шейсет

 

 

Просто една от многото на тема Hitler won, модерни в края на 50-те, може би най-добрата по темата. Лично аз бих предпочел други негови неща, като например Galactic pot-healer или Martian time-slip

 

 

Не знаеш ли? Пристигат, примерно, през 1956-та или 1967 100-250 или в най-добрият случай 1200 американски куковци в Уисконсин, Риджпойни, Тълса, Вилиджипийпъл или друг световно известен център на фантастиката и попълват едни картончета с предложения за награда. И каквото излезе...

Lazy, София

И аз не съм много съгласен с immortal, мнението ми съвпада 100% с това на Роланд. Вярно, че тук не е мястото за подобна дискусия, но с удвоволствие бих поспорил по въпроса на подходящо място.

Роланд, София

Извинявай, ма пишеш само лично мнение, да не говорим, че си изброил няма и 10 от общо 60 години. За половината от които просто не съм съгласен. Дик може да има и по-добри книги, но Човекът е една от най-великите фантастики ИЗОБЩО.

И т.н. Наградата Хюго за мен си остава достатъчно показателна поне за едно покрито ниво на качество, а оттам нагоре е въпрос на вкус.

И бтв, повечето от нас НЕ знаят какъв е начинът на гласуване, но в крайна сметка е факт, че в МНОГО случаи Хюго и Небюла съвпадат, така че...

immortal, Sofia

Едва ли тук е мястото за подобна дискусия, но лична аз храня доста големи резерви относно наградите "Хюго" на т.нар. World! Science Fiction Society, колко е "уърлд" е друг въпрос, след като се награждават само англоезични писатели. Запознати с механизмите на гласуване - системата се менеше през годините - имат представа за какво става въпрос, кои и кога дават своя глас. Ето някои примери за произведения, които според мен са попаднали почти случайно в категорията на наградените, или са изместили далеч по-кадърни неща, независимо от големите имена, които стоят зад тях (пак подчертавам, това е личното ми мнение):

1958:The Big Time by Fritz Leiber - все още остава неясно какво точно е искал да каже авторът

1959:A Case of Conscience by James Blish - да напишеш цял роман за това дали извънземните имат души, според християнската представа, това го може само един американец-протестант

1961:A Canticle for Leibowitz by Walter M. Miller, Jr. - всичко това можеше да се каже и на половината от страниците

1963:The Man in the High Castle by Philip K. Dick - Дик има далеч по-добри, да не кажа гениални неща, които са за по няколко хюго-та, но не и "Човекът..."

1965:The Wanderer by Fritz Leiber - голямата скука!

1966: And Call Me Conrad by Roger Zelazny and Dune by Frank Herbert - това всъщност е "Безсмъртният". Нямам нищо против произведението, а това че двете са несравними като мащаби, за да бъдат поставяни под един знаменател

1977: Where Late the Sweet Birds Sang by Kate Wilhelm - доста силна година за фантастиката, за да се награждават "Птичките...", които не са лоши, но нищо повече

1979:Dreamsnake by Vonda McIntyre - тази не ми остави никакъв траен спомен в душата, такова безличие

1999: To Say Nothing of the Dog by Connie Willis - добра в детайлите, слаба в мащабите

2001:Harry Potter and the Goblet of Fire by J. K. Rowling - това пък беше върхът!

2002: American Gods by Neil Gaiman - ако предишната върви към приказките, тази е по-скоро "хорър".

Та след всичко казано, лично мен рекламното надписче "Хюго" по-скоро ме дразни. Виж, "Небюла" е друго нещо, там гласуват професионалисти...

dhalgren, Стара Загора

Рол, защото нарочно ни трият просто ОТКАЗАХ да им кажа,че книгата има И НАГРАДА "ЛОКУС" 2006 за НФ роман.Това се знае от юли 2006.Не че това щеше по някакъв начин да се отрази де...Отсега смело мога да заявя, че шансът да има и "Небюла" е 90 %.Виж сега Рол,ти "Бард" не ги учи на продажби.Сега не мислиш ли,че малко нецензурно се получава,да критикуваш след като книгата е на пазара ?! Моля ти се сега, никак не е красиво да критикуваш въобще! Абе да ти го кажа направо в очите- какво са ти виновни "Бард" за някаква си там наградка,КАК МОЖЕ ДА НЕ ЗНАЕШ кой е Робърт Уилсън!Мисли като Айнщайн! Ми те и децата питай,и те го знаят. "Хюго","Локус",мойто момче са снобщини,лиготии, Бард отдавна надраснаха детската болест да информират за тези награди.И правилно!Друго си е да продадеш в 10 000 тираж "Изкуството да мислиш като Айнщайн",да въртиш на челна страница вече месец бенер за тази Епохална книга и сакън ако случайно си помислиш че ще преживееш деня без да я купиш. Много лоша проява на плебейски вкус е да критикуваш "Бард" Рол! Не отиваш на добре...Те "Ускорение" вече са го изпродали- с ускорение.Няма нужда от подвеждаща леля Гици информация за "Хюго"- тя ВЕЧЕ МИСЛИ КАТО АЙНЩАЙН!Я виж ВЕЛИКИТЕ КНИГИ от тази поредица когато навремето БЕ ВЕЛИКА-никой от редакцията не пропускаше да отрази подобни призове.Ама на, ей така си стоят непродадени.Стига тесногръдие,напред към Европа,с анонимност към светли хоризонти.Вместо да критикуваш "Бард",поеми нов почин,предложи им в следващата книга да не сложат името на автора, в по-следващата - и на автора, и на заглавието.Мистика,Рол,това ще срути рекорда по продажби!А ти си тръгнал мерзко да критикуваш,засрами се....

Роланд, София

Добре бе, майка му стара, СПЕЦИАЛНО желание ли имате да НЕ ги продавате тия книги, че не сте писали на корицата, че тази има Хюго за 2006? В смисъл, нарочно да го правехте, нямаше да е толкова брутално.

Nerksis, София

Мило издателство, защо не хвърлите едно око на ей тая статия http://starlighter.info/br_4_2006/spec2.html

Тя не претендира за изчерпателност и със сигурност ще има и втора част, тък като вече се сещам поне за още 4 поредици започнати и недовършени от вас.

Някак, поне според мен, е срамно вие да сте вътре с толкова много недовършени поредици.

dhalgren, Стара Загора

Извинението ви НЕ СЕ ПРИЕМА!Триенето ви относно мненията на определени фенове е първосигнално,тенденциозно,с патос и метод на печен фашизоид,СЪЗНАТЕЛНО!Посягате най-вече на доказани познавачи на научната фантастика,само защото са дръзнали да ви критикуват ЗА ВАШЕ ДОБРО.Без да е имало капка нецензурност в изказа...Аз съм един от най-засегнатите,но изключая скромната ми милост ИРЕЙЗЪРА на щат при Бард посяга на доказани спецове като един Лейзи (прекрасен писател;мохикана на Филип Дик),Нерксис (приятел,писател и познавач на НФ),Раптор и Детритъс(приятели и създатели на хитовия сайт старлайт,КЪДЕТО ВИ РЕКЛАМИРАМЕ),Ванката...все познати с обширни хоризонти на познаване на НФ и фентъзи.НИКОГА НЕ СТЕ ПОСЯГАЛИ НА ПОМИЯТА,КОЯТО СЕ ЛЕЕ ПРИ МНЕНИЯТА ОТНОСНО ФЕНТЪЗИ КНИГИ.Излиза,че определени читатели сме някакви завършени простаци и аборигени на речта,щом нас ни трият ,а фекалните изяви във фентъзи постингите са святост в сравнение с нашето падение!Спрете да се изкарвате поборници на чистото слово,триете ни само защото сме издразнили уюта ви с някаква здравословна критика!С подобни финтове за "нецензурни изрази" лъжете най-вече себе си.Продължавам да настоявам ИРЕЙЗЪРА да бъде уволнен безмилостно и веднага заради гьобелските си изпълнения,не се извинявам за думите си,защото ЗА ДА СТИГНА ДО ТОЛКОВА БЕЗУМНО ИЗСТЪПЛЕНИЕ НА ОБИДИ,ЗНАЧИ ЧАШАТА Е ПРЕЛЯЛА!И гарантирам, че няма да позволя повече да се отнася някакъв ИРЕЙЗЪР с мен като пачавра-човек втора ръка,имам сила и дар слово,имам форуми,имам някакво име във БГ средите на НФ и ПОВЕЧЕ НЯМА ДА МЪЛЧА НА БЕЗПАРДОННОТО "ВЕЗДЕСЪЩИЕ" НА НЯКАКЪВ СИ ИРЕЙЗЪР В САЙТА НА "БАРД"!НФ нито започва,нито свършва с мен, с вас, с ИРЕЙЗЪРА,но има един неоспорим факт-влизаме в Евросъюза, а там издателства с подобно отношение към "ултарсите" просто си фалират!Ето ви широк друм да изтриете наново мнението ми- само пребройте , ако обичате нецензурните ми изрази този път- ЧИСЛОТО Е СЪСИПВАЩО,НАПРАВО ЗА ГАЛАКТИЧЕСКИ РЕКОРД,НАЛИ?!

Камера Обскура, София

И още нещо, много ми е чудно, защо не са нанесени всички книги от тази поредица, а фигурират само част от тях. Това не мога да го разбера! Все пак за яснота следва да са посочени всички книги.

камера обскура, софия

Хайде, отново цензура!?!?!?!!!

камера обскура, софия

Много ми е чудно, защо Бард не започнат сериозно да издават Стивън Бакстър?? Книгите му са много добри и със сигурност ще се купуват, ако разбира се това е единствената цел на издателството. Същото се отнася и за Грег Беър, Джак Макдевит и много много други.

Крайно време е да се започне сериозно издаване на един автор и то не разпръснато в годините, а достатъчно често, за да се разбере смисъла на дадена поредица, ако се издава такава, или цялото творчество, ако се акцентира на един автор.

Така поне мисля, че е правилно.

И още нещо, защо Бард не издадат в поредицата "Велики майстори фантастика и фентъзи" книгите на Азимов относно предхождащите "Фондацията" събития. Те са достатъчно търсени, за да се купят много, ама много бързо, а освен това ще се получи и завършеност на този цикъл, ако разбира се това е възможно. Просто трябва да се издадат романите за Илайджа Бейли и книгите за Трантор, какво лошо и невъзможно има в това ???

БАРД, София

Съжаляваме за предизвиканите ви основателни гневни реакции, но разберете ни, трябва да трием нецензурните думи и изрази. Ако можеше да трием само тях, без цялото мнение, което съдържаше наистина ценна информация, щеше да е добре. Форумът ще бъде прочистен днес или утре. От административната страница нямаме достъп до него и трябваше да говорим с програмистите на сайта, които обещаха да го оправят. Още веднъж се извиняваме за негативните ви емоционални реакции. Надяваме се за вбъдеще да не се стига до обиди, неприятни и за двете страни.

Endimion, Sun City

Това с изтриването, на информацията, че романа има "Хюго" за мен наистина беше една от най-тъпите прояви. По-тъпа от триенето на постовете за Сара Зетел, когато я критикувахме за изказването и, че мрази науката и особено физиката. Ама в случая надминахте себе си. Според вас, ако един НФ роман е носител на "Хюго", това срамен факт ли е? И оповестяването му ще намали ли продажбите?

dhalgren, Стара Загора

Направих си труда да преброя спама във вонята наречена "форум" на сайта на "Бард". 27 страници !!!!!! Д-В-А-Д-Е-С-Е-Т И С-Е-Д-Е-М!

камера обскура, софия

Не , "Ускорение" няма общо с "Машините на бога". Не съм я чел, но в действителност е наградена с награда "Хюго".

А за "Машините на бога" - поредицата действително си заслужава!!

Endimion, Sun City

Не разбрах, кое е продължение на "Машините на Бога"? "Ускорение" ли? Иначе за Сагата съм съгласен с безсмъртния.

камера обскура, софия

Хм, до голяма степен това се продълженията на "Машините на бога"

immortal, Sofia

Не знам, на мен Сагата нещо ми бие на латиносериал. Много герои, миш-маш от идеи, все познати до болка, всичките тия наивни роботчета, световни гори, губернатори, зелени жреци, престолонаследници и разплодителни лагери...Абе чете ми се нещо епохално, като Дюната, или Хиперион...

pepo, София

Подкрепям мнението на "камера обскура". Отдавна не съм пазарувал тук, поради липса на качествени заглавия. Наистина какво става с поредицата "Сага за седемте слънца" и "Машините на бога". Нещо спряхме да четем ;))))

Benedict, Пловдив

Бард искрено ме изненадаха с този книга, наистина ;)

Бях чел доста доста неща за нея, освен това взе и Хюго в категорията роман тази година и определено ми звучи обещаващо.

Честно казано, искрено се надявам ИСФ да се развива в такава насока - да продължават с издаването на автори като Уилсън и Строс :)

камера обскура, софия

На вниманието на Бард!!!

Хора, шесттата част на "Машините на бога" на Джак Макдевит ще излиза през ноември 2006г. Защо не ги издадете тези книги???

Това е една страшна поредица!!

И в този ред на мисли - Какво става с продълженията на "Сага за седемте слънца" четвъртата и петата кники вече са издадени.

Джандуин, София

Всички знаеме за тебе Траск.....;)

Amos Trask, София

Нескопосано написана анотация, но за щастие има други сайтове, където човек може да провери каква е тази книга. Аз лично използвах амазона и прочетеното там запали интереса ми. Определено ще си я купя.

Скрий

Библиографска информация

Мека корица

ISBN: 9545857390
Дата на издаване: 13.11.2006
Брой страници: 432