Хегемония или оцеляване (Ноам Чомски)

Мека корица

 
320 стр.
8.99 лв.
Колкото повече поръчваш, толкова повече печелиш

Други книги от този автор

Кой управлява света? (Ноам Чомски)
Ноам Чомски
Общество и политика
Бездната (Ноам Чомски)
Ноам Чомски
Общество и политика
Необходими илюзии (Ноам Чомски)
Ноам Чомски
Общество и политика
Имперски амбиции (Ноам Чомски)
Ноам Чомски
Общество и политика
Провалени държави (Ноам Чомски)
Ноам Чомски
Общество и политика
Каквото кажем, става: Интервенции (Ноам Чомски)
Ноам Чомски
Общество и политика
Реквием за американската мечта (Ноам Чомски)
Ноам Чомски
Общество и политика
Глобални недоволства (Ноам Чомски)
Ноам Чомски
Общество и политика

Други книги от този жанр

Главоблъсканицата Русия (Михаил Ходорковски)
Михаил Ходорковски
Общество и политика
Русия на Путин (Анна Политковская)
Анна Политковская
Общество и политика
Невидимият господар (Лео Лион Загами)
Лео Лион Загами
Общество и политика
Дългът: първите 5000 години (Дейвид Грейбър)
Дейвид Грейбър
Общество и политика
Щурмът на съзнанието (Игор Прокопенко)
Игор Прокопенко
Общество и политика
Малкият червен учебник (Сьорен Хансен)
Сьорен Хансен
Общество и политика

За книгата

ХЕГЕМОНИЯ ИЛИ ОЦЕЛЯВАНЕ
Американският стремеж за глобално господство

Неопровержим анализ на американския стремеж за тотално надмощие и произтичащите от него катастрофални последици от най-изтъкнатия мислител и активист в света.
В продължение на повече от половин столетие Съединените щати следват "грандиозна имперска стратегия", чиято цел е подчиняването на целия свят. Американските лидери неизменно демонстрират категорична решимост да осъществят мечтата си за превъзходство, като стигат до ръба на унищожението. Пословичен е случаят с кубинската ракетна криза. Понастоящем администрацията на Буш задълбочава този процес, довеждайки до краен предел имперския контрол, до избора между прерогативите на властта и прерогативите на съхраняването на живота на Земята. В книгата "Хегемония или оцеляване" Ноам Чомски проследява причините, довели ни до това състояние на нещата, рисковете, които ни заплашват, и основанията на нашите лидери да заложат на карта бъдещето на човешкия вид.
С поразяваща логика - негова запазена марка - Чомски прави дисекция на американския стремеж за глобално превъзходство, проследявайки неотклонно водената агресивна политика от страна на американските правителства, насочена към постигане на "абсолютно господство" на всяка цена. Той доказва по необорим начин, че най-новите демонстрации на политиката на глобална хегемония - от унилатерализма* до подкопаването на международните споразумения срещу държавния тероризъм и милитаризацията на космоса - са елементи от една обща кампания за налагане на пълно господство, което в последна сметка заплашва нашето оцеляване. В съвременната епоха, твърди той, имперските амбиции водят единствено до всеобща гибел.

* Унилатерализъм - тенденция от страна на дадено правителство да провежда външна политика едностранно, без да се съобразява с интересите на други държави, вкл. и на съюзниците си. - Б. пр.

Достъпна, убедителна и подкрепена с богата документация, книгата "Хегемония или оцеляване" е най-безспорното и всеобхватно в посланията си произведение на Чомски от последните години, израз на категоричната позиция на един от най-влиятелните съвременни политически мислители, която неминуемо ще разпали широка дискусия.

Оценки за Ноам Чомски:
"От гледна точка на мощта, всеобхватността, оригиналността и въздействащата сила на убежденията си, Ноам Чомски е безспорно най-значимият съвременен мислител."
"Ню Йорк Таймс"

"За всеки, който иска да узнае повече за света, в който живеем... има един прост съвет: четете Ноам Чомски."
"Ню Стейтсман",
"Дванайсет велики мислители на съвремието"

Ноам Чомски е автор на огромен брой бестселъри, от "Американската мощ и новите мандарини", написана през 60-те години до "11.9", написана през 2002 г. Професор по лингвистика и философия в Масачузетския технологичен институт, заслугите му за революционизирането на съвременната лингвистика са общопризнати. Живее в Лексингтън, Масачузетс.


Неопровержим анализ на американския стремеж към тотално надмощие и произтичащите от него катастрофални последици от най-изтъкнатия интелектуалец активист в света.С поразяваща логика - негова запазена марка - Чомски прави дисекция на американския стремеж за глобално превъзходство, проследявайки неотклонно водената агресивна политика от страна на американските правителства, насочена към постигане на “абсолютно господство” на всяка цена. Той доказва по необорим начин, че най-новите демонстрации на политиката на глобална хегемония - от унилатерализма до подкопаването на международните споразумения срещу държавния тероризъм и милитаризацията на космоса - са елементи от една обща кампания за налагане на хегемония, която в последна сметка заплашва нашето оцеляване. В съвременната епоха, твърди той, имперските амбиции водят единствено до всеобща гибел.
Достъпна, убедителна и подкрепена с богата документация, книгата “Хегемония или оцеляване” е най-безспорното и всеобхватно в посланията си произведение на Чомски от последните години, израз на категоричната позиция на един от най-влиятелните политически мислители в света, която неминуемо ще разпали широка дискусия.

 

Мнения на читатели

Приемат се само коментари от регистрирани потребители!

Моля, спазвайте чистотата на българския език.

Приемат се само коментари на кирилица. Мнения, съдържащи нецензурни квалификации и обиди, ще бъдат премахвани.

сноуборд, София

Наистина е задължително четиво. Чомски е просто ... на друго ниво. Аз я четох във вид на ибук на английски, но ако я има на български със сигурност ще си я взема.

Николай Гьошев, София

Определено трябва да се преиздаде... и аз бих си я взел

vanessa, София

ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЧЕТИВО!!!!!!

im, Sofia

Моля кажете добър ли е превода или да е чета на Английски ?

Христо Йорданов, София

Кога ще бъде преиздадена?

Книгата засяга един широко наболял световен проблем,

а именно външната политика и конкистадорското поведение на САЩ спрямо останалия свят.

Виж още 6

Библиографска информация

Мека корица

ISBN: 9545855223
Дата на издаване: 08.03.2004
Брой страници: 320