Физическите константи в природата (Джон Бароу)

Физическите константи в природата

 
4.73 от 5 (44 гласа)
Прочети повече за книгата Откъс Добави към желани книги

Мека корица

 
432 стр.
14.00 лв.
Колкото повече поръчваш, толкова повече печелиш

Други книги от този автор

За книгата

От алфа до омега

ФИЗИЧЕСКИТЕ КОНСТАНТИ В ПРИРОДАТА

Физическите константи са числа, определящи същността на Вселената. Те ни казват колко силни са силите в нея и какво могат да направят основните й закони: силата на гравитацията и тази на магнетизма, скоростта на светлината, масите на най-малките частици на материята. В тях са закодирани най-дълбоките тайни на Вселената и те изразяват едновременно най-дълбоките ни познания и най-голямото ни невежество относно Космоса. Тяхното съществуване е свидетелство, че в Природата цари невидим ред. Но макар да сме натрупали опит в измерването на стойностите на всички тези константи, отчайващата ни неспособност да обясним или предскажем тези стойности доказва колко много има да научаваме за вътрешните механизми, движещи Вселената.
Какво знаем засега за тези физически константи? Известно ли ни е защо са такива, каквито са? И константи ли са те всъщност? Стойността им еднаква ли е навсякъде? Съществува ли някаква връзка между тях? Щеше ли да се зароди и задържи животът, ако те бяха малко по-различни? Има ли други вселени, където те са различни?
Това са някои от проблемите, с които тази книга се занимава. Тя започва с поглед в миналото към откриването на първите физически константи и тяхното влияние върху учените. Новите теории за Вселената ни карат да очакваме, че е възможно съществуването и на други пространствени измерения. Физическите константи може би ни предлагат уникален прозорец към по-висшите пространствени измерения. Тази книга разказва и историята на едно вълнуващо ново откритие в астрономията: за първи път астрономическите наблюдения подсказват възможността някои от физическите константи да са имали различна стойност, когато Вселената е била по-млада. Означава ли това, че физическите закони на Природата бавно се променят? Има ли всъщност нещо във нашата Вселена, което е неподвластно на ерозията на времето? Има ли изобщо някакви физически константи...?

Прочетете тази книга, за да разберете какви са последните схващания относно тези драматични въпроси...

 

Мнения на читатели

Приемат се само коментари от регистрирани потребители!

Моля, спазвайте чистотата на българския език.

Приемат се само коментари на кирилица. Мнения, съдържащи нецензурни квалификации и обиди, ще бъдат премахвани.

Васил Стоянов, София

Книгата "Нови Теории на Всичко" (2007)ще бъде ли издадена скоро?

Antonium, Sofia

Отдавна прочетох тази книга.

Невероятна е!

Иван Златарски, София

Ами, да, от Амазон трябва да се търси, което ми напомня, че не е зле да си я поръчам. Колкото до издаването на други (не ми се отжаря устата да кажа "останалите") книги на Бароу у нас това, както обикновено, е функция на продажбата на тази. Избрали сме една от най-интересните (и отн. нова при това), така че ми се иска тези, които си я купят, да не се чувстват изиграни. Аз съм чел още три други негови книги и мога да кажа, че стилът му е много четивен, а тематиката винаги е такава, че ти разкрива неща, които не си подозирал, или поне предлага неочаквана гледна точка.

Бароу е уникален популяризатор.

Nukem, Sofia

/Последната му книга е "Нови Теории на Всичко" (2007).

Сега ще ви кажа нещо, което няма да повярвайте - в тази книга се споменава идеи, които са по-фантастични от онези, за които четете във фантастичните романи. Книгате просто се чете на един дъх. Силно ви я препоръчвам!!!/

 

Добре сигурно не е издадена и трябва да се търси от Амазона,прав ли съм?И има ли Бард планове да я издадът???

Antonium, София

Благодаря ти Иване.

С нетърпение я очаквам и ще си я купя.

Иван Златарски, София

Аз не съм от издателството. Аз съм "прост" преводач. Писах просто, за да не остане книгата незабелязана и за да помогна на онези, които евентуално се чудят струва ли си да се купи или не.

Е, това е една от онези редки книги, след прочитането на които се чувстваш по-умен, макар да не си разбрал всичко, за което се говори у нея - просто защото си се докоснал до една от вечните теми: случайно ли ни има на този свят.

daec, daec

Иван Златарски, напправо ме хвърли в екстаз. За пръв път виждам, че някой в това издателство пише тука. Досега си мислех, че всичките ми коментари хвърчат някъде и вие, бардовци такива, въобще не ги поглеждате. Е, явно ги поглеждате, просто сте твърде изтънчени за да дадете отговори на въпросите и защита на ропота.

Това, което си написал звучи интерестно. Аз съм любител на фантастиката, така че може да хвърля едно око на книгата.

Иван Златарски, София

Аз съм преводачът на книгата. Освен това съм и човекът, който я препоръча на издателството. А освен това съм и този, който "откри" Джон Бароу за българския книжен пазар.

Джон Бароу е освен голям учен (вж. в Интернет за него) и велик популяризатор на науката (носител е на наградата "Темпълтън"). Написал е доста книги (вж. в Амазон) И всички те са най-малкото увлекателни (освен много информативни и разкриващи неочаквани аспекти на заобикалящата ни Вселена, като напр. в "Изкусната Вселена" (уви, оказа се, че тук не мога да пиша на латиница), където - освен другото - се анализира защо човек възприема някои неща за красиви). Последната му книга е "Нови Теории на Всичко" (2007).

Сега ще ви кажа нещо, което няма да повярвайте - в тази книга се споменава идеи, които са по-фантастични от онези, за които четете във фантастичните романи. Книгате просто се чете на един дъх. Силно ви я препоръчвам!!!

Скрий

Библиографска информация

Мека корица

ISBN: 9545858918
Дата на издаване: 02.06.2008
Брой страници: 432