Банкок 8 (Джон Бърдет)
Колкото повече поръчваш, толкова повече печелиш

Други книги от този жанр

Блудна луна (Майкъл Конъли)
Майкъл Конъли
Трилър
Примката на совата (Майкъл Конъли)
Майкъл Конъли
Трилър
Аз, детективът (Нелсън Демил)
Нелсън Демил
Трилър
Нито пени повече, нито пени по-малко (Джефри Арчър)
Джефри Арчър
Трилър
Блондинка в Бетона (Майкъл Конъли)
Майкъл Конъли
Трилър
Дневникът на един убиец (Мери Хигинс Кларк)
Мери Хигинс Кларк
Трилър
Жертвата (Майкъл Крайтън)
Майкъл Крайтън
Трилър
Рисковете на професията (Майкъл Конъли)
Майкъл Конъли
Трилър
Шестото клеймо (Дан Браун)
Дан Браун
Трилър
Законът на Бош (Майкъл Конъли)
Майкъл Конъли
Трилър
Шифърът на Леонардо (Дан Браун)
Дан Браун
Трилър
Отмъстителят (Фредерик Форсайт)
Фредерик Форсайт
Трилър
Професионалистът (Джефри Арчър)
Джефри Арчър
Трилър
Проклятието на Пандора (Джак дю Брул)
Джак дю Брул
Трилър
Предсказанието (Джак дю Брул)
Джак дю Брул
Трилър
Адвокатът с линкълна (Майкъл Конъли)
Майкъл Конъли
Трилър
Хаос (Джак дю Брул)
Джак дю Брул
Трилър
Мъртво вълнение (Майкъл Конъли)
Майкъл Конъли
Трилър
Ключът на Страшния съд (Джеймс Ролинс)
Джеймс Ролинс
Трилър
Изгубеният символ (Дан Браун)
Дан Браун
Трилър
Плашило (Майкъл Конъли)
Майкъл Конъли
Трилър
Книга на душите (Глен Купър)
Глен Купър
Трилър
Дяволската колония (Джеймс Ролинс)
Джеймс Ролинс
Трилър
Петата поправка (Майкъл Конъли)
Майкъл Конъли
Трилър
Плашилото и Армията на крадците (Матю Райли)
Матю Райли
Трилър
Целуни я за сбогом (Робърт Грегъри Браун)
Робърт Грегъри Браун
Трилър
Адвокатът с кучето (Дейвид Розенфелт)
Дейвид Розенфелт
Трилър
Рейн-сан: Заложник на съдбата (Бари Айслър)
Бари Айслър
Трилър
Тайната на мъртвите (Том Харпър)
Том Харпър
Трилър
Жестокият пръстен (Джеймс Дъглас)
Джеймс Дъглас
Трилър
Метеоритът (Дан Браун)
Дан Браун
Трилър
Цифрова крепост (Дан Браун)
Дан Браун
Трилър
Стрелата на Посейдон (Клайв Къслър)
Клайв Къслър
Трилър
АД (Дан Браун)
Дан Браун
Трилър
Цербер (Клайв Къслър)
Клайв Къслър
Трилър
Децата на Юда (Адам Блейк)
Адам Блейк
Трилър
Антикварят от Японския квартал (Бари Лансет)
Бари Лансет
Трилър
Набелязаните (Фредерик Форсайт)
Фредерик Форсайт
Трилър
Клубът на биковете (Кристофър Смит)
Кристофър Смит
Трилър
Окото Господне (Джеймс Ролинс)
Джеймс Ролинс
Трилър
Червена мъгла (Патриша Корнуел)
Патриша Корнуел
Трилър
Турнирът (Матю Райли)
Матю Райли
Трилър
Хулигани (Уилям Дийл)
Уилям Дийл
Трилър
Възкресителят (Глен Купър)
Глен Купър
Трилър
Юмрукът на Бога (Фредерик Форсайт)
Фредерик Форсайт
Трилър
Левакът (Майкъл Крайтън)
Майкъл Крайтън
Трилър
Прах (Патриша Корнуел)
Патриша Корнуел
Трилър
Мираж (Клайв Къслър)
Клайв Къслър
Трилър
Наследството на Орфей (Том Харпър)
Том Харпър
Трилър
Великата китайска зоологическа градина (Матю Райли)
Матю Райли
Трилър

За книгата

Начинът, по който умираш, е по-важен от начина, по който си живял!


Пикантно, кисело, солено и сладко! Банкок ще ви прелъсти нежно!

Сюрреалистичния Банкок, град на храмове и публични домове, където будистки монаси вървят по улиците редом с гангстери, където тела и души се предлагат за продан или под наем и където начинът, по който умираш, е по-важен от начина, по който си живял.
Сержантът от морската пехота, афроамериканец, е открит в заключен мерцедес, убит от раздразнен питон и кълбо разгневени кобри. Двама полицаи - единствените двама неподкупни в града - пристигат на местопрестъплението със закъснение. Няколко минути по-късно остава жив само единият.
Заклел се да отмъсти за смъртта на своя партньор и духовен брат, Сончай, белокож тайландец и благочестив будист, принуден ежедневно да изминава пътя от свещените правила на своята религия до скверните наслаждения, предлагани от града, подхваща разследване в Осми участък. Макар да използва криминологичните техники в съвременния полицейски участък, той залага в не по-малка степен и на дълбокото си разбиране на мистичните сили, управляващи света на духовното.
Скоро той попада в свят, в който досега не се е сблъсквал: натъпкания с пари търбух на Банкок, където царува плътското удоволствие, а човешкото тяло може да се прекроява по заявка като парче нефрит.

Крайно оригинален разказ, развиващ се в задъхващо темпо и със смазваща реалистичност. “Банкок 8” е рядка находка: екзотичен роман, наситен с автентичната, халюциногенна атмосфера на Банкок. Просто е невъзможно да сте чели някога подобен трилър.
Пъблишърс Уйкли

 

Мнения на читатели

Приемат се само коментари от регистрирани потребители!

Моля, спазвайте чистотата на българския език.

Приемат се само коментари на кирилица. Мнения, съдържащи нецензурни квалификации и обиди, ще бъдат премахвани.

Преводача на книгата, София

Втора, намерена в Интернет, рецензия (този път анонимна):

Сончай Джитпличийп е могъл да стане будистки монах, но вместо това абатът на манастира го изпратил заедно с приятеля му Пичай в полицията със заръката да останат неподкупни.

Предизвикателството е наистина голямо, защото банкокската полиция е корумпирана до смайваща дори по азиатските стандарти степен. Пичай обмисля връщане в манастрира, когато умира, ухапан в окото от кобра, а Сончай се заклева да отмъсти.

Този похват за заплитане на интригата не е нов, но определено има свежо звучене, заради безразсъдното и смайващо с подробностите си препускане през тайландската действителност, в която са преплетени секс, религия, наркотици и предходен живот (Сончай притежава способността да "вижда" какви какви са били хората в предишните си прераждания и каква съдба ги очаква в следващото). С две думи това е разказ за Тайланд през погледа на монах в жълта роба.

Американски морски пехотинец е убит в мерцедес, пълен с разгневени кобри. Заради произхода и отличния си английски, Сончай е естественият кандидат в полицията за партньор на натоварената да разследва случая агентка от ФБР. Както може да се предположи, тя е сексапилна млада жена и на двамата е съдено да направят странни разкрития... за които няма да споменавам в тази рецензия, за да не ви разваля удоволствието. Но читателите няма да бъдат разочаровани.

"Банкок-8" е оригинален и възбуждащ, но по някаква причина Джон Бърдет е решил, че трябва да направи няколко стандартни избора, вероятно с цел да разказът да остане привлекателен и разбираем за западния читател. Например, защо е трябвало Сончай да има смесен произход? При избраната професия на майка му, той спокойно би могъл да бъде чист тай и читателите пак щяха да останат съпричастни с неговите проблеми, независимо от "расовия му грим". Естествено агентката е привлекателна и също така естествено е да има сексуално привличане. Разбираемо за Бърдет е да използва борсов механизъм, за да даде някаква твърда опора на своите западни читатели в този екзотичен свят, но дали това наистина е било неизбежно? Работата е в това, че героите му са толкова симпатични и толкова земни, че през техния поглед ние бихме разбрали всичко, дори то да ставаше на друга планета.

В заключение, "Банкок-8" е като пътуване на бясна скорост през неонова джунгла. Цветовете пред очите ви се размиват и сърцето ви е в гърлото, но вие за нищо не света не бихте се отказали.

Преводача на книгата, София

По-долу е рецензията на Боб Ръбард (който и да е той):

"Банкок-8" на Джон Бърдет е екзотична детективска мистерия, опакована в задълбочено и увлекателно изследване на сечението на стария свят и новия. Банкок на Бърдет е място, където реките на тайската и американската култура се събират във величествен и хаотичен водовъртеж.

Заглавието идва от името на полицейски участък в никога незаспиващия град, запазена територия на детектива от полицията Сончай Джитпличийп, който е дете на анонимен американски войник и банкокска проститутка.

Историята започва с това, че Сончай и Пичай Апирадий (приятел от детството му и негов партньор в полицията) са натоварени (без обяснение) да проследят Уилям Брадли, американски сержант-пехотинец. Те загубват за кратко дирите на Брадли и когато отново го откриват, намират го мъртъв на задната седалка на мерцедеса, в който е пътувал, обвит в смъртоносната прегръдка на голям питон. В мига, в който Пичай отваря вратата на колата, той е атакуван от една от десетките отровни кобри и умира след секунди. Покрусеният Сончай се заклева да отмъсти на виновните за смъртта на най-близкия му приятел.

Сончай е запленяващ герой, какъвто рядко сте срещали в художествената литература. Тих по натура и заклет будист, той живее на границата на бедността. Но благодарение таланта на майка му - макар и проститутка, тя притежава остър нюх на преуспяваща бизнес-дама и завързва серия връзки с богати и изтънчени европейци, - Сончай получава образование като дете, израсло на запад. И не само образование, а и възпитание в ръцете на истински джентълмени. Все пак вярата и самосъзнанието на тайландец му помагат да държи западните си вкусове - особено страстта към модното италианско облекло - под контрол. Образно казано, Сончай има вкусовете на Джеймс Бонд и бюджета на

просяк.

В ролята си на главен герой в този богат на пикантни подробности роман, Сончай олицетворява съвременния модерен Банкок. Сюжетът се развива през погледа на един истински тайландец - похват, който помага в колоритното обрисуване на американските герои, особено агентката от ФБР, Кимбърли Джоунс, която е като риба на сухо и през цялото време се мъчи да вникне в същността на сложните противоречия, иронично характеризиращи тайската култура.

Особеното при Сончай е, че той упорито отказва да участва в корупцията и борбата за надмощие, определящи живота в съвременен Банкок. Само че корупцията се е развила като своеобразно решение на множеството социално-икономически проблеми на града. А полицейската корупция е просто неизбежна, поне носи на системата многожество чисто практически изгоди: полицаите, които "вземат", не се оплакват от жалките си заплати, а това на свой ред изключва необходимостта от повишаваше на данъците. Разбира се, висшите ешелони на полицията - бръкналите дълбоко в кацата с меда, - редовно правят дарения в множеството благотворителни фондове и не забравят да разпределят част от богатството си, където е нужно, за да изградят мрежа на поносимост към тази практика.

Докато таите приемат корупцията и подкупите като житейска необходимост, американците в този роман (а нека бъдем честни, и в реалния живот) казват едно нещо, а правят съвсем друго. Те, от една страна, се изумяват от безочливата откровеност, с която корупцията се шири, а от друга - казват на Сончай, че разследването на смъртта на Брадли и Пичай трябва да стои далеч от споменаването на богат американец с много връзки, който развива монополна търговия с предмети от нефрит и има вкус към сексуално насилие.

Използвайки реминисценции от младостта на Сончай, Бърдет заплита всичко в една знойна и привидно лениво, но неумолимо развиваща се история на дълбока чувственост и силни страсти. В този роман ще намерите мистерия и мистицизъм, секс и възвишена духовност, живот и смърт, отмъщение и прераждане. Езикът на Бърдет е богат и метафоричен, остроумно ироничен и проникновен, и в късметлията-читател държи в ръцете си не просто книга, а екзотично блюдо.

С две думи, ако следващият уикенд не планирате да пътувате по-далеч от вашата веранда, креслото пред камината или дивана в хола, няма да сбъркате, ако разтворите "Банкок-8" и макар да е сигурно, че това няма да ви донесе слънчев загар от излежаване на плажа, уверявам ви, че в никакъв случай няма да съжалявате.

Библиографска информация