Към Bard.bg
Тайните на китайските предсказания (Саша Фентън)

Тайните на китайските предсказания

Саша Фентън
Откъс

"ТАЙНИТЕ НА КИТАЙСКИТЕ ПРЕДСКАЗАНИЯ"

САША ФЕНТЪН

(Какво ни разкриват най-древните системи за предсказване на съдбата)

ПЪРВА ГЛАВА

КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАУЧИТЕ ОТ ТАЗИ КНИГА?

Тази книга съдържа 11 начина за предсказване, които се използват в Китай, както и в източните страни, където живеят китайци.

Опитах се да балансирам между риска да отблъсна читателя, задълбочавайки се в митологията, философията и многообразието на всяка отделна тема, и опростяването на текста до степен, в която отделните системи биха изгубили достоверността и уместността си. В тази книга са включени всички известни на мен китайски системи. Някои са добре познати, докато други са по-малко известни; някои са дълбоко философски, а други - просто за забавление.

Използвах необичаен начин на представяне на всяка система, породен от опита ми в преподаването на подобна материя. При по-сложните системи, като И Дзин, Ло Шу и астрологията, избягвам обичайните дълги и скучни въведения или обяснения. Започвам направо с излагането на техниките, чрез които всеки начинаещ веднага може да използва дадена система. След това постепенно преминавам към по-сложните употреби, завършвайки с по-подробни обяснения за онези, които биха се заинтересували от тях. Така читателят може веднага да започне да използва дадена система и постепенно да обогатява знанията си. В края съм приложила допълнителен списък с пояснения за онези, които желаят да научат повече по темата.

ВРЪЗКИ МЕЖДУ ОТДЕЛНИТЕ МЕТОДИ ЗА ПРЕДСКАЗВАНЕ

Много от разглежданите в тази книга методи за предсказване на бъдещето имат общ произход, който се корени в системите, залегнали в И Дзин и китайската астрология. При гледането на лице или на ръка са заимствани части от терминологията и идеите на И Дзин. Основните методи за предсказване в китайската астрология: И Дзин, Ло Шу (известен още като Девета звезда Ки), Четирите стълба на Съдбата и Фън Шуй съдържат взаимни препратки. Много от техниките за гадаене произхождат от една древна и значително по-проста форма на И Дзин. Ло Шу обаче е съвсем отделна древен метод за предсказване на бъдещето.

 

ВТОРА ГЛАВА

КРАТКА ИСТОРИЯ НА КИТАЙСКИТЕ ПРЕДСКАЗАНИЯ

Магически квадрат И Дзин

Триграми и Хексаграми

Докато повечето от древните народи са вярвали, че боговете им обитават върховете на планините или небесата, китайците смятали, че техните божества живеят в реките. Това вярване не е лишено от логика, като се има предвид огромното речно богатство, както и фактът, че те е изключително важно като източник на храна и за напояването на земеделските земи. В продължение на хиляди години реките са били и главни транспортни артерии за китайските търговци и придворните дворцовите чиновници.

Магически квадрат

Според легендата император Ю, живял около 3000 г. пр.Хр., видял магическа костенурка, излизаща от една река. Той забелязал квадратните фигури, линиите и цветовете върху корубата на създанието и решил, че това ще бъде основата на Магическия квадрат. Това навярно е поставило началото на системите Ло Шу и Фън Шуй. Според други източници седемте звезди от съзвездието Малката мечка, Полярната звезда и звездата Вега от съзвездието Лира са в основата на тези методи за предсказване, както и на най-ранните форми на китайската астрология. Известно е, че в определен момент от китайската история изучаването на звездите е било забранено, което обяснява защо то не се е развило така, както в Индия или в Западния свят. Въпреки тази забрана, на будистките монаси било позволено да практикуват И Дзин и Ло Шу, а комбинацията от тези техники впоследствие се развила и превърнала в това, което днес ние познаваме като китайска астрология.

Ранните форми на предсказване са се свеждали до изгарянето на черупки от костенурки и гадаене по пукнатините, образувани след охлаждането им. На император Фу Си се приписват заслугите за създаването и развитието на земеделието, строителството и мелиорацията. Освен това, той се смята за родоначалник на етическите и гражданските правила на поведение. Етическите му постулати били съхранени като лесно запомнящи се кратки стихове, някои от които били възприети в И Дзин и в други учения.

И Дзин

Смята се, че И Дзин е най-старата форма на предсказване. Преди хиляди години източните жреци се опитвали да получат отговори на въпросите, които ги вълнували, гадаейки по различни части от телата на животните. Ако някоя коза или овца били убивани за храна, едната лопатка се нагрявала на огъня, докато в изсъхналата кост не се появи пукнатина. При тези ранни форми на гадаене пукнатината, оформяща една непрекъсната линия, се смятала за Ян и това означавало положителен отговор "да" на зададения въпрос. Прекъснатата линия, или Ин, означавала отрицателен отговор "не".

Триграми и Хексаграми

Предполага се, че император Фу Си е превърнал тази първоначална, "еднолинейна" техника за гадаене в така наречените триграми на И Дзин. В този случай бил вдъхновен от явяването на магическото животно, наречено Хипогриф*, за което легендата гласи, че излязло от реката и разкрило загадката на триграмите на И Дзин, изписани по хълбоците му. Има не малка вероятност подобно животно наистина да е съществувало, тъй като дори днес се срещат примитивни малки магарета в Монголия или Сибир. Възможно е някога част от тях да са мигрирали на юг след някоя особено студена зима. Оттогава насетне системата И Дзин използва трите линии на триграмите, а не първоначалните единични линии по обгорените кости на животни.

__________________

* Митично създание с тяло на кон, но с криле и глава на грифон (от древногръцки и италиански през френски). - Б. пр.

--------------

Различните версии на И Дзин се предавали устно на следващите поколения последователи до 17 век пр.Хр., когато са били записани върху бамбукови пръчки. През 12 век пр.Хр., цар Уен написал първите коментарии за триграмите на И Дзин. Той бил свален от власт от император Чоу Син, но синът му, принц Чоу, освободил Уен и го възстановил на трона. В продължение на няколко години цар Уен, синът му Тан и принц Чоу работили върху усъвършенстването на И Дзин. Смята се, че именно принцъп е поставил две триграми една върху друга, създавайки по този начин хексаграмата. През 6 век пр.Хр. Конфуций и Лао Дзъ проявили интерес към системата и Конфуций написал допълнителни коментарии, давайки й името И Дзин. Името означава нещо като "мъдри свитъци, които ни учат как да тълкуваме събитията и да се справяме с бедствията и нещастията", но в западните страни те са известни като "Книга на промените".

По-късно много философи са доразвили и обособили различни версии на системата, което довело до появата на множество интерпретации на И Дзин. След доста време император Чин обединил отново Китай и назначил силно правителство. Един от методите, с които държал под пълен контрол отделните провинции, бил обявяването извън закона както на образованието въобще, така и на книгите, включително и на трудовете на Конфуций. Император Чин не е единственият владетел, забранил книгите, религията или философията. В средновековните християнски кралства е съществувала силна цензура върху писаното слово, а в много по-късната ни история Хитлер, Сталин, червените кхмери и Мао Дзе Дун също са забранявали и унищожавали книги.

Независимо дали е фигурирала в списъка на забранените учения или не, системата И Дзин е оцеляла и била предавана устно от поколение на поколение от циганите, които имали предимството да са в постоянно движение и не се установявали никъде достатъчно дълго, за да попаднат под контрола на която и да е управа. По време на последната императорска династия (периода от 1644 г. до 1912 г.) оригиналните корени на И Дзин били преоткрити и започнало изучаването им, като този път ги отпечатали на хартия. Китайските комунисти не одобрявали китайските системи за гадаене, защото ги смятали за безполезни суеверия, ала осъзнали, че вече е твърде късно да ги изкоренят. В днешно време китайските предсказания са известни по цял свят и дори някое бъдещо правителство да ги забрани, те ще продължават да съществуват в много места извън Китай - дори и в книги като тази.