Към Bard.bg
Фън Шуй Шик (Каръл Мелцър)

Фън Шуй Шик

Каръл Мелцър
Откъс

ФЪН ШУЙ ШИК

ПРОМЕНИ ЖИВОТА СИ С ФИНЕС И СТИЛ

Каръл Суон Мелцър, експерт по фън шуй по програмата ТЧС (1)

(1) Традиция на черната секта

и

Дейвид Андруша, бакалавър на изкуствата и магистър по хуманитарни науки

 

 

ПЪРВА ГЛАВА

КАКВО Е ФЪН ШУЙ ШИК?

Фън шуй шик. Не мога да не се усмихна, докато гледам тези три думи. Самата думичка "шик" се отнася за всичко модно и актуално. Макар и да съм може би най-голямата почитателка на фън шуй в света, не мога да си представя това древно учение нито като модно, нито като ново!

И въпреки това, приятели мои, тази книга е посветена тъкмо на фън шуй шик. Тя е за стила и начина ни на обличане, за грима, дори за парфюмите, които могат да окажат влияние върху нашия живот. Тя е за външния ни вид, за начините да бъдем в най-добър вид и форма, прилагайки принципите на фън шуй, но не понякога, не от време на време, а всеки ден от живота ни.

ПРАКТИКУВАНЕ НА ФЪН ШУЙ

Преди около десет години, след като се върнах в Щатите след много време, прекарано в Азия, започнах да прилагам фън шуй шик в комбинация с традиционния фън шуй, който познавах. Резултатите се оказаха наистина благотворни. По всичко личеше, че бях успяла да се докосна до тайната на съчетаването на личния фън шуй с този на заобикалящата ни среда.

Фън шуй шик се основава на проучванията на китайската естетическа медицина, проверени в практиката. Прилагана векове наред, тази практика съчетава медицина и естетика. Защо? Защото в Азия, психическото и физическо здраве се разглеждат като едно цяло, не като два отделни елемента, които не са свързани помежду си. Истината е, че красотата - жителите на Запада я възприемат като нещо повърхностно - е в действителност функция на регулирането на тялото. Ако сте запознати макар и малко с китайската медицина и телесните меридиани, ще знаете, че регулирането на тялото се възприема като профилактична медицина - първата стъпка към вътрешната и външната красота.

Значителна част от тази книга е за постигане на добруване с помощта както на вътрешно, така и на външно здраве. Като балансираме енергията, ние балансираме вътрешните органи в съответствие с пространствената регулация.

Докато обмислях различните приложения на фън шуй, ми хрумна, че в съвременното общество ние прилагаме фън шуй в къщите си, в офисите, в апартаментите. За разлика от източните култури обаче, ние не прилагаме фън шуй върху себе си.

Фън шуй все пак не се свежда до преместването на някоя мебел. Ако беше така, да сме станали богати като Ана Никол Смит, кльощави като Кортни Кокс Аркет и да сме постигнали професионалния успех на Карли Фиорентина, начело на "Хюлет-Пакард".

Понякога най-добрите идеи са най-очевидните. Защо тогава, аз, жена отворена към света и всичко ново, не се бях сетила по-рано?

А след това се запитах: защо става така, че

* един елегантен шал може да те преобрази като Одри Хепбърн при дадени обстоятелства, а при други те кара да изглеждаш претенциозна и натруфена?

* защо една тясна права пола понякога успява да привлече всички погледи, докато друг път жената изглежда нескопосана?

* защо един марков костюм може да ви придаде тежест в дадена ситуация, докато друг път никой няма да го забележи?

Ето така се роди идеята за фън шуй шик.

След като стигнах до извода, че американската публика не обръща внимание на приложението на фън шуй към самите себе си, започнах работа с приятели, хора от семейството и частни клиенти. Днес, след години, прекарани в търсене на промени и приспособяване, мога да кажа със сигурност, че използването на тази система - стъпките и подхода на фън шуй - ще ви позволи да проявявате силата и страстта, които наистина заслужавате във всички аспекти на живота.

 

Какво ще ви даде тази книга

Това е само началото! Да изглеждаме добре - и, разбира се, много елегантни и модерни, - е цел, към която всички се стремим, но настоящата книга предлага много повече от това. Като следваме съветите на фън шуй шик, ние можем да променим не само облеклото и външния си вид, но и много други аспекти от живота си. По този начин ще привлечем цяла нова палитра от възможности.

Звучи прекалено хубаво, за да е истина, нали? Уверявам ви, мои нови приятели, че не бива да се съмнявате. Знам как работи тази система, защото съм наблюдавала резултатите при хиляди жени - както клиентки, така и приятелки, - с които работих през последните двадесет години.

Това е началото на един нов живот за вас. Накратко, това е началото на живота ви с фън шуй шик.

Не сте ли се чудили понякога защо някои хора живеят с лекота и без всякакви усилия постигат всяко свое желание, дори повече? А защо, същевременно, някои други от нас се сблъскват с непреодолими пречки по пътя, които понякога се оказват толкова трудно преодолими, че се чудим дали ще успеем да се преборим с още един ден?

Често говорим за "златни" момичета и момчета късметлии, за онези мъже и жени, които получават всичко още от деня, в който са се родили. Не можем, разбира се, да пренебрегнем обстоятелствата и намесата на съдбата, но също така е вярно, че можем да повлияем съдбата, щом разберем как да го сторим. Целта на тази книга е да ни посочи пътя към овладяването на тази сила, за да използваме най-доброто от съдбата.

С помощта на фън шуй шик ще ви науча как да използвате изпитаната през вековете мъдрост на фън шуй, за да

* напреднете в кариерата,

* да подобрите взаимоотношенията си с любимите хора и приятелите,

* да спечелите пари,

* да добиете мъдрост и вътрешна сила,

* да се заредите със сексуална енергия.

И най-важното от всичко, ще ви научи как да

* откриете любовта, която заслужавате...

... и в същото време ще сте много по-елегантни и привлекателни, отколкото сте си представяли, че е възможно да бъдете.

Звучи прекалено хубаво, за да е истина? Странно, нали? На пръв поглед може и да е така. Само че аз ви уверявам - казвам го, защото имам дългогодишен опит, - че всичко, което изброих, е възможно, когато използвате лесната и приятна програма на фън шуй шик. Преди всичко тази книга ще ви помогне да откриете личната си енергия и да я овладеете по такъв начин, че да постигнете възможно най-доброто в живота си... не само днес, но и утре и в по-далечно бъдеще.

- Но как е възможно всичко това? - бихте попитали вие.

За да узнаете отговора, първо трябва да научите повече за древната мъдрост на фън шуй... Да уча хората как да променят живота си с помощта на фън шуй, е любимото ми занимание.

До пета глава ще ви запозная с основното за фън шуй и ще наблегна на начините да приспособите древната традиция към съвременното ежедневие. След като разберете най-важното, ще успея да ви покажа как енергията чи може да въздейства на тялото ви, като се съчетава с модата, цветовете и ароматите на парфюмите, за да ви отвори повече възможности в живота... и как да постигнете хармония във всички аспекти на вашето битие. По този начин ще разполагате с ефикасна формула за промяна и ще успеете да постигнете напредък и да сте доволни от себе си.

Разбира се, ако нямате търпение да намерите отговора на някой належащ проблем с помощта на фън шуй шик, можете още сега да отгърнете на съответната глава - например шеста глава е посветена на любовта, седма глава на кариерата и т.н. Как можете да го направите? Когато имате главоболие, пиете аспирин, убедени, че от него болката ви ще намалее, макар и да не можете да обясните как и защо действа така.

По същия начин става и при фън шуй шик. Наистина, по-добре е да имате общи познания, но е напълно възможно да използвате системата с пълната увереност, че тя ще разреши всеки ваш проблем без да е необходимо да знаете защо и как, а отговорите можете да получите от експерт по фън шуй. Междувременно ще изглеждате прекрасни и желани.

Как действа фън шуй?

Отдавна съм научила, че в някои кръгове, на постиженията на фън шуй се гледа с насмешка, защото критично настроените не се опитват да вникнат в истинската същност на това древно изкуство. Ако трябва да сме честни, разбирам почудата им, защото много хора от Запада използват форма на фън шуй, която е доста размит и далечен вариант на азиатското учение.

За момента бих искала да разсея общоприетите заблуди по отношение на фън шуй. То в никакъв случай не означава да:

* разместваш мебелите в дома и в офиса си, за да изкараш един милион долара,

* да се спреш на един-единствен цвят, който да ти е талисман,

* да разположиш огледала така, че да неотрализираш лошото въздействие на завистливите погледи на враговете.

А сега ще споделя с вас и заблудата, която най-много ме кара да се смея - фън шуй в никакъв случай не е

* нито магия, нито религия.

От съществено значение е да вникнете във факта, че фън шуй не означава бърза промяна, лесен отговор и еднократно разрешение. То трябва да има непрестанно и последователно приложение, което да се превърне в навик и да се променя в зависимост от сезона, от всяка нова цел, която сте си поставили, от житейските обстоятелствата изобщо. Не възприемам схващането за непроменяемата същност на фън шуй, идея, лансирана от някои западни автори, защото фън шуй съществува и се променя като самия живот.

Същевременно трябва да ви призная, че съвсем не ви препоръчвам да се оставите фън шуй сляпо да ви води и да ви диктува пътя. Съвсем не, тъй като фън шуй (сега е времето да поправим още едно погрешно схващане) има за цел да ви подтикне вие да изпълнявате водещата роля в живота си. Накратко казано, можем да използваме принципите на фън шуй така, че да работят за нас и точно това ще научите от тази книга.

Ще ви стане по-ясно, когато навлезем в главите, където са обяснени деветте зони, или зоните на живота, които започват на страница 72???. За момента трябва да уточните най-важното:

"Към какво се стремя?"

"Какво възнамерявам да постигна?"

Това са най-съществените въпроси в тази книга, но също така важни са и въпросите, които трябва да си повтаряте всеки ден.

Има ли фън шуй шик нещо общо с цветовете

Трябва още сега да уточня, че фън шуй шик не се отнася единствено за цветовете, кройките или дрехите, с които трябва да се обличате. Това не е наръчник за избора ви на гардероб. Фън шуй шик има за цел да ви покаже как да бъдете стилни в стремежа си да постигнете целите и мечтите и как през всичкото време да изглеждате неотразими.

Интересното е, че азиатците винаги са знаели как да постигнат хармония със съответния сезон, за да се наслаждават и на хармония с природата, те умеят да се възползват от най-доброто в заобикалящия ги свят.

Знам, че вече нямате търпение да ви дам някой пример. Изчакайте, приятели, нека първо разберем как точно функционира системата.

През топлите сезони, например, чрез оптимизиране на нашата енергия чи, трябва да постигнем баланс между външната температура и водната енергия, която ни охлажда. Постигаме го, като се обличаме по-често в синьо, зелено и черно. В същото време носим дрехи с по-свободна кройка, за да балансираме дневната горещина. И обратно, през зимата трябва да добавим елементи на огъня към гардероба си, така че червеното е най-подходящият ни избор. През този сезон вталените дрехи ни държат топло и ни предпазват от студа навън.

За мен винаги е било удивително - според мен и за вас е така - как сме възприели много от тези идеи в съвременния, типичен за Северна Америка начин на обличане. Например:

* Не носим бяло на Деня на благодарността (Помните ли какво се случи с Патриша Хърст във филма "Серийна майка", когато обу бели обувки през есента?).

* Когато сме в траур се обличаме в черно.

* Често предпочитаме да си сложим дреха в ярки цветове, за да се отърсим от потискащото си настроение.

Тези традиции са истинска смесица от вярвания. Някои са просто поверия, други съвпадат с фън шуй шик. Ала всички те имат една обща характеристика - показват как използваме цветовете в съответствие със сезона, или настроението точно както са постъпвали азиатците векове наред. Как са успявали да го постигнат? В Китай хората са боядисвали дрехите си с извлеци от типичните за дадения сезон растения, като са използвали кората на дърветата, ягоди, къпини или малини и различни треви, за да бъдат ежедневно в досег с природата.

А ето и най-хубавото: в главите, посветени на зоните, които скоро ще прочетете, ще научите как да постигате същото, но вече научнообосновано, въз основа на ръкописите "Чоу Силк", станали известни наскоро на Запад. Това е така, защото в ръкописите Чоу Силк се съдържа най-подробната съществуваща информация за това как древните са използвали цветовете, сезоните и циклите, за да насочват живота си в желаната посока, като се започне от селското стопанство и се стигне до социалните взаимоотношения.

В много отношения насоките във фън шуй се основават много по-стриктно на тези ръкописи със съчетаването на цветовете и сезоните, отколкото доскоро се практикуваше на Запад. Моята система е съобразена с тези древни текстове - тя е първата програма, създадена за съвременните читатели в Америка и по цял свят.

Произход на фън шуй шик

Още от дълбока древност начинът, по който са се обличали хората в Китай, е бил свидетелство за социалната им роля и положение. Например великият император Хуанг Ти е бил единственият в цял Китай, който имал право да носи жълто, защото този цвят бил запазен изключително за хората със синя кръв, но кастовите измерения на тази наука били само част от истината. (Ако бях императрица, нямаше да имам право да се обличам в жълто и може би щях да съм единствената, която да носи дрехите на "Прада". Но това е вече друг въпрос.)

Също така важно е, че жълтото означавало "небесна власт" и показвало, че великият император бил "божественият владетел". В древен Китай властниците били всемогъщи и не се разграничавали от божествените сили, твърдейки, че са техни наследници.

През "кучешките дни на лятото" великият император Хуанг Ти живеел в прекрасна резиденция, известна като Храма на предците и бил облечен в традиционно жълто. Този цвят не само показвал кой е, но според написаното в стария китайски календар, той давал и добър фън шуй. Най-интересното е, че фън шуй диктувал и избора на Хуанг Ти на храна.

С приближаването на есента императорът се местел в три западни палата. Там се обличал в бяло, цвят, свързван с реколтата. Хранел се с кучешко (както все още се прави в някои азиатски страни) и сусам, както препоръчвал фън шуй.

С настъпването на зимата императорът потеглял за северния си палат. Носел черни дрехи, съобразени със знака на неговия елемент и сезона.

Как са били избирани цветовете за императора и храната му? На базата на елемента му, определен по датата на раждане. Всеки един от елементите - дърво, земя, вода, огън и метал - се отнася за специфичен личностен тип и посочва и подходящите според фън шуй цветове. Много скоро ще проследим промените в зависимост от сезона и времето на деня (или нощта).

И вие ще можете, също като императора, да си осигурите добро здраве и да натрупате богатства, като същевременно постигнете мир и спокойствие в личния си живот с помощта на фън шуй шик.

А по онова време е било особено важно съчетаването на цветовете в облеклото. И за това има преки доказателства. Всеки, който се осмелявал да носи жълто, отредено единствено и само за императора, бил осъждан на смърт. Достатъчно е да кажем, че древните китайци гледали на личният фън шуй като на нещо много важно!

В древна Азия, социалното положение и кастата били пряко свързани с цветовете, в които даденият човек се обличал. Хубавото е, че днес можем да използваме мъдростта на фън шуй, без да се страхуваме от ограничения и наказания. Какво означава това? Ние също можем да добием власт, като се облечем като императори. (В наши дни също имаме "модна полиция". Слава богу, че единствените им оръжия са думите!)

Съвременно използване на цветовете

Днес цветовете, които носим, са съвсем различни от тези, които е предпочитал императорът - и добре, че е така - ние обличаме даден цвят като символ, не в израз на особена величественост или божественост. Само си помислете, че

* булките са в бяло,

* съдиите в черно,

* войниците в защитни зелени облекла,

* а модните маниаци се съобразяват с цветовете за сезона (а истинските сноби никога не обличат дадена дреха втори път).

В първите два случая, изборът на цветове не е определен от някаква прищявка, а от установените в обществото порядки. Затова цветовете, които избираме за различни моменти в живота ни, се определят от социални и културни поводи.

Защо е важен фън шуй?

Буквално преведено, фън шуй означава "вятър и вода". Ако подходим по-задълбочено, преводът ще бъде доста метафоричен. На едно по-дълбоко ниво фън шуй се отнася до потока и баланса на природните енергии, които се вместват в границите на водата и вятъра. Всъщност, най-точното определение за фън шуй е съчетаването и обединяването на тези две сили. По този начин се постига равновесие между природата и хората. Също така се постига и хармония, която е жизнено необходима за вътрешния ни мир... а това е трамплинът за постигане на нашите цели.

Какво е значението на водата и вятъра? Вятърът и водата символизират движението и промените в природата. Съчетанието между двете създава пара или дъх, самата същност на живота.

В тази книга за пръв път представям специфичните принципи и насоки към използването на цветовете както е било при древните. Това е система, основана на реда, създадена в преддинастичен Китай, която се спазва и до днес в много части на Азия.

От какви източници произлиза фън шуй?

Схемата ба гуа на тялото, за която ще разберете повече на следващите страници, е извлечена от древен ръкопис, наскоро представен на Запад. Прекарала съм безкрайни часове в превод на ръкописите "Чоу Силк", които датират от 300 г. пр. Хр. и които в момента са изложени във фондацията "Артър Саклър" във Вашингтон, окръг Колумбия.

Какво точно представлява ба гуа на тялото? Това е система, създадена въз основа на китайската естетическа медицина. В една от следващите глави ще ви обясня в подробности тази концепция, но засега можете да възприемате ба гуа като схема на тялото в съответствие с принципите на фън шуй. Според ба гуа, определени части от тялото са свързани с това, което китайците наричат гуа - или както аз ще ги наричам, "зони на живота". Тези зони отразяват страни от живота - богатство, слава и любов. Схемата илюстрира нещата визуално.

СХЕМА КЪМ СТРАНИЦА 11

 

Бе гуа на тялото отпред

СХЕМА КЪМ СТРАНИЦА 12

Бе гуа на тялото отзад

Ръкописите "Чоу Силк" са забележителни в много отношения. Аз лично бях силно впечатлена от начина на представяне на сезоните, включени в един от ранните календари. Във всеки сезон са представени петте елемента - земя, вода, дърво, метал и огън - и съответните за тях цветове. Тези невероятни ръкописи демонстрират преди всичко как сезони, елементи и цветове се обвързват с природата, за да отразят движението на енергията. Това означава, че ние можем да манипулираме с цветовете, за да балансираме енергията си и да постигнем целите си в живота.

Също като древните, и вие можете да научите как да използвате цветовете на фън шуй, за да се противопоставите на отрицателната енергия и да си осигурите успех във всички области на живота. Преди да навлезем подробно във фън шуй шик, нека първо разберем малко повече за фън шуй като цяло. Ще ви представя това древно изкуство в следващата глава и ви каня да последвате мисълта ми.