Към Bard.bg
Какво би направила Уензди? (Сара Томпсън)

Какво би направила Уензди?

Сара Томпсън
Откъс

Струва ли ви се понякога, че все поставяте другите хора на първо място? Че загърбвате собствените си нужди, за да са щастливи и доволни всички останали? Или ви е страх да защитите интересите си и просто да кажете „не“ от страх, че така ще изглеждате лоши в чуждите очи?

Ако горното ви звучи познато, значи мъдростта на Уензди ще ви дойде добре. В случай че не сте чували за нея досега, знайте, че Уензди Адамс е безстрашна икона на феминизма, която отлично знае какво иска и никога и за никого не отстъпва и крачка назад от истината за себе си. Незабравима бунтарка, която неуморно се бори за каузата си, Уензди има уникален подход към живота – подход, който може да ни бъде полезен, ако искаме да отстояваме себе си, без да се извиняваме на никого дори ако това означава да настъпим някого по мазола.

Това мъдро и остроумно момиче с характерните си плитки и големи яки идва от адски странно семейство и има доста необичайни хобита и интереси. Но Уензди не се срамува от това коя е и откъде идва. Вместо да прави нежелани компромиси, за да се впише в чуждите представи, тя развява индивидуалността си като знаме, с гордост. И ако това не се харесва на другите, така да е. Уензди знае, че чуждото мнение не я засяга ни най-малко и ако това я прави лоша в очите на другите хора, проблемът си е техен.

Но това не значи, че Уензди се държи зле с другите. Вярно, понякога е твърде директна и има доста интересен подход към онези, които направят грешката да я погледнат накриво... За някои хора това представлява проблем, особено ако за пръв път си имат вземане-даване с млада жена, която вярва в себе си безпрекословно. Но към близките си Уензди е вярна приятелка, единствен по рода си човек със сложна личност и цял куп полезни умения. Кой не би искал да има такава приятелка? А ако все пак не искат? Е, сещате се какво би казала Уензди в такъв случай...

Тази книга е разделена на осем глави, като всяка изследва големите теми на живота с цел да намерите по-лесно вътрешната си сила. Можете да я прочетете на един дъх или, като Уензди, да прибягвате до нея на малки порции, когато имате нужда от малко тишина и спокойствие встрани от врявата на забързаното ежедневие. Понякога ни се струва страшничко да внесем положителни промени в живота си и да се отървем от вредните приятелства, но бъдете сигурни – на тези страници ще откриете както утеха, така и нужната ви инжекция самочувствие.

В главата за семейството ще откриете съвети как да се справите с роднините си, как да потърсите вдъхновение в историята на рода си и така да разберете важни неща за себе си, както и че по отношение на семейството няма едно-единствено решение, което като панацея да реши проблемите на всички ни. В главата за приятелите ще прочетете за ожесточената преданост на Уензди към хората от близкия `и кръг и за нулевата `и толерантност към онези, които не споделят нейната енергия. В главата за дома разбираме колко е важно да си създадем свое местенце и да се чувстваме там уютно и в безопасност, без значение колко малко е то. В главата за стила ще се научим как да изразяваме себе си чрез дрехите и как, ако открием собствения си стил и цветове, най-сетне да се отърсим от вечните тревоги за външността си. Главата за работата разказва как да отстояваме своето на професи­оналното поле, да вярваме в себе си и да реализираме идеите си с цената на всичко. В главите за музиката и творчеството ще видим колко е важно да се занимаваме с нещо съзидателно и непременно да отделяме време за любимите си неща, дори те да са странни по общоприетите стандарти. А в главата за любовта ще научим как Уензди слага здравословни граници на романтичните си отношения и защо е важно още в самото начало да уточните някои неща, за да бъде връзката равностойна и полезна.

Така че направете си чай (или кафе, за предпочитане черно), намерете си някое тихо мес­тенце, където никой няма да ви безпокои, и се гмурнете в чудатия и чудесен свят на Уензди Адамс. Погледнете ли живота през нейните очи, ще се почувствате по-силни, по-способни и по-верни на себе си.

СЕДЕМТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ

ПРАВИЛА

В

тази книга ще намерите всичко необходимо за това как да прегърнете тъмната си страна и да дерзаете. Но ако предпочитате бърз пътеводител за начало, изредените по-долу златни правила ще ви свършат работа. Пробвайте по едно през всеки ден от седмицата и след седем дни ще установите, че живеете живота си не за другите, а само и единствено за себе си.

 

 

1. Определете личните си граници, като ги обмислите добре.

2. Отдръпнете се от хората, които не държат на вас, и се заобиколете с такива, които ви ценят.

3. Угаждайте на страстите и желанията си, без да изпитвате и грамче срам от това.

4. Бъдете смели и направете онова, което искате да направите.

5. Извадете от сенките истинската си личност.

6. Ще ви е страх, но въпреки това го направете.

7. Приемете, че няма как да угаждате на всички през цялото време. Да живее злодейството!

 

СЕМЕЙСТВО

 

 

 

Като много други хора, понякога и Уенз­ди не може да търпи семейството си. А и честно казано, техните са доста откачени. Макар че такива родители не се срещат често (малцина биха позволили на децата си да се мотаят самички в гробище, да сглобят електрически стол или да се занимават с препариране на мъртви животни), Мортиша и Гомес подкрепят творческата страна на Уензди и ентусиазирано насърчават и двете си деца. Родителите на Уензди никога не са плащали данък на чуждите представи за „добро“ поведение. Те играят голф по покривите, обезглавяват рози и са създали един удивителен, макар и страшничък дом, в който децата им да растат и да експериментират без задръжки.

Важно е да се отбележи, че макар да са женени отдавна, родителите на Уензди все още са силно влюбени един в друг и са най-добри приятели. Отношенията им са романтични и страстни, освен това Мортиша и Гомес не се свенят от външните прояви на любовта си. И макар че демонстративните прояви на чувства не са по вкуса на Уензди, дори тя знае, че такова любовно дълголетие е достойно за възхита.

Децата на семейство Адамс имат много повече свобода от своите връстници, позволено им е да се занимават до насита с хобитата и интересите си и това им е помогнало от най-ранна възраст да развият устойчивост и вяра в собствените си способности.

Колкото до разширеното семейство, в което попадат образи като Братовчеда То, Лърч и Чичо Фестър, и там нещата са крайно необичайни. Но всички в семейство Адамс са приети и обичани именно заради своите странности. Затова, макар членовете на семейството ни най-малко да не са съвършени, сред тях цари любов и именно тази любов е средата, в която е израснала Уензди.

Отношенията на Уензди с майка `и Мортиша понякога са напрегнати. Но въпреки разногласията помежду им връзката им е силна и двете често откриват общи интереси, било то в музиката, в четенето или в хищните растения. Същото важи за Уензди и по-малкия `и брат Пъгсли. Израснали са заедно, играли са заедно, затова имат немалко общи интереси и макар че понякога Пъгсли я дразни, Уензди не би позволила на никого да му навреди.

Да си по-голямото дете, често върви ръка за ръка с куп отговорности дори когато семейната представа за въпросните отговорности е доста странна. Като по-голямото дете в необичайно семейс­тво като нейното, Уензди понякога губи посоката си. И все пак, като си помислиш, тези затруднения се срещат във всички семейства. Нормално е да се чувстваш така, докато растеш и търсиш себе си. Въпреки различията и разногласията си с другите в семейството, Уензди ги обича силно и безкрайно. Именно те са я научили да бъде себе си, да се отличава от тълпата и да черпи сила от това. Дали са `и цял куп важни житейски умения, които повечето хора не придобиват и на зряла възраст. Те винаги са на нейна страна и горко на онзи, който понечи да им стори зло. Може да са чудовища, но са нейните чудовища. Много ценни неща можем да научим от семейство Адамс.

 

 

ТЪРСЕТЕ ОТГОВОРИ В ИСТОРИЯТА

НА РОДА СИ

Един от големите идоли на Уензди е пралеля `и Калпурина, известна с това, че е танцувала гола по улиците и е омагьосвала църковни проповедници, а накрая са я изгорили на клада за вещерство. Каква жена само! В този ред на мисли, едва ли е случайно, че сблъска ли се с несправедливост от страна на силните към слабите или към малцинствата, Уензди винаги взема страната на преследваните.

Да проучиш и уважаваш живота на предците си, е чудесен начин да опознаеш себе си и да се свържеш с по-дълбоките части от личността си. Но може да бъде и истинско предизвикателство, така че по-добре бъдете нащрек. Помнете, че миналото не е подробна карта на собственото ви настояще, но може да служи като пътеводна светлина, с чиято помощ да разберете хората около себе си. Отделете време да поговорите с бабите и дядовците си и да се заровите по-надълбоко в родовата история, защото никога не се знае какво ценно може да откриете там.

БЪДЕТЕ БЛИЗКИ С БРАТЯТА И СЕСТРИТЕ СИ (ИЛИ С НЯКОГО КАТО ТЯХ)

Пъгсли, братчето на Уензди, понякога е много странно момче и тя лесно би могла да му обърне гръб и да търси компанията на по-възпитани свои връстници. И макар че обича да го тормози от време на време, Уензди знае, че Пъгсли има нужда от нея, както и че самата тя се нуждае от братчето си. Никой друг не разбира докрай какво е да израснеш в такова семейство. И никой друг не споделя като Пъгсли любовта `и към паяците, динамита и обезглавяването на кукли. Макар че Пъгсли често я дразни, Уензди знае, че той е истински неин съюзник и винаги може да разчита на него.

Да, невинаги харесваме чудатостите на своите братя и сестри (редовната кражба на пътни знаци и манията по експлозиви могат да бъдат отчасти притеснителни занимания), но силната връзка с тях може да бъде от полза, когато имаме нужда от искрено съпричастие. Ако нямате братя и сестри или отношенията ви с тях са особено сложни, винаги можете да потърсите съюзник в лицето на добър приятел. Случите ли на безусловно приятелство, пазете го на всяка цена.

 

НАМЕРЕТЕ СИ СЕМЕЙСТВО ПО СВОЙ ИЗБОР

Някои от нас нямат задружно семейство. Други са принудени да поставят твърди граници пред семействата, в които са родени. Хората са различни и различният произход не ни прави повече или по-малко достойни за обич и подкрепа, защото всички имаме нужда от тези неща. Важно е да се помни, че не е задължително да имаш кръвна връзка с някого, за да го възприемаш като свое семейство. Мнозина от нас имат в живота си важни и специални хора, които са ни точно толкова скъпи – а понякога и повече, – колкото семействата, в които сме родени. Потърсете в хората около себе си – учители, работодатели и приятели – помощта и подкрепата, от които се нуждаете, особено ако няма как да се обърнете за това към биологичното си семейство. Членовете на разширеното семейство, като баби и дядовци, лели и чичовци, понякога също вършат работа. Фестър, чичото на Уензди, неведнъж `и е подавал ръка в нужда, същото важи и за любимото `и Нещо.

Тези хора често имат различен поглед към живота и различни житейски умения, и така ни помагат с нов вид подкрепа и насоки. Потърсете помощ от разширеното си семейство или от онова, което сами сте си избрали, за да се чувствате подкрепени и обичани във всичките си дела.

 

„САМО АЗ ИМАМ ПРАВО ДА ТОРМОЗЯ СЕМЕЙСТВОТО СИ.“

 

 

„SIC GORGIAMUS ALLOS SUBJECTATOS NUNC.“

„С РАДОСТ ИЗМЪЧВАМЕ ОНЕЗИ, КОИТО МОГАТ ДА НИ СМАЧКАТ.“

Семейното мото

„ВСИЧКИ СЕМЕЙСТВА

СА СТРАННИ.“

Тим Бъртън