Към Bard.bg
Духовният път към богатството (Дийпак Чопра)

Духовният път към богатството

Дийпак Чопра
Откъс

Въведение

Изобилието

и духовният път

Съществуват много книги, посветени на темата как да забогатеем, но според мен тази е уникална, защото ще ви помогне да достигнете до изобилието по духовен път. Искам читателят да открие това изобилие осъзнато. Съзнанието е безпределно, следователно може да предложи безбройни дарове. Това е древна истина, която стои в основата на системата Йога в Индия. Йога предлага много повече от физическите упражнения, които се практикуват в курсовете по йога (те не са застъпени в тази книга). Истините на Йога са приложими във всеки аспект от живота, включително за постигане на материално удовлетворение или забогатяване. Йога е великолепна дума, а зад значението ѝ се крие още по-великолепна идея. На санскрит думата йога означава свързвам, съединявам, както и впрягам. Английската дума yoke (хомот, бреме) произлиза от нея, но докато yoke извиква в съзнанието образа на теглена от волове средновековна каруца, Йога осветлява една изцяло нова реалност. В тази реалност нещата, които сме свикнали да разделяме, са съединени.

Двете основни неща, които разделяме категорично, са двата свята, обитавани от всеки от нас. Единият е „външният“, физическият свят на материалното и на другите хора. Вторият е „вътрешният“, в който умът е вечно активен и ражда мисли и усещания. Целта на Йога е да обедини тези два свята. Ако успеете да постигнете това, ще бъдете щастливи и преуспели.

Сега разбирате защо казах, че визията на Йога е великолепна. В същността си Йога е път към просветлението. За целите на тази книга постигането на щастие и успех е достатъчно, една достойна цел, която чрез Йога можете да осъществите по-лесно, по-бързо и по-безболезнено, отколкото предполагате.

Йога възниква от древната ведическа култура, която направлява живота на индийците от векове, и парите са част от нея, дори в духовно отношение. Артха се посочва като първото достижение в живота, а на санскрит артха означава „богатство“. Ако следвате принципите на Йога, можете да водите пълноценен живот, изпълнен със стабилност, изобилие и радост. Така неусетно парите, необходими, за да водите този живот, ще дойдат при вас.

Като се има предвид в какви трудни времена живеем, повечето хора биха се отнесли скептично към думите „парите ще дойдат при вас“. Според социологическите проучвания парите са най-голямата грижа на хората. Тъй като парите не падат от небето, свързваме припечелването им с тежък и изнурителен труд. За да оцелеете, се нуждаете от пари; за да просперирате, ви трябват още повече. Въпреки това, по данни на „Галъп“, дори в най-богатите западни държави едва една трета от анкетираните се смятат за финансово проспериращи.

Ключът за преодоляването на финансовите притеснения не е да стиснете зъби и да работите още по-усърдно, докато не дойде денят, в който ще можете да се пенсионирате и да се отпуснете с усещане за финансова сигурност. Този ден, който преди идваше на шейсет и пет годишна възраст, вече се отдалечава все повече в бъдещето. Много хора – дори онези с добри финансови перспективи – смятат, че ще работят, докато станат на седемдесет или осемдесет. Освен това няма гаранция, че пенсионирането ще ви донесе усещане за сигурност, още по-малко за благоденствие. Старостта предизвиква многобройни притеснения, най-вече по отношение на здравето и парите. Ако разполагате с тези две неща, значи сте постигнали нещо изключително рядко срещано – спокойно бъдеще, докато повечето хора не просперират и в настоящето.

„Парите ще дойдат“, предполага един много по-различен подход към парите като цяло. Нужна е промяна в нагласата, драстична промяна, при която двата свята – вътрешният и външният – се обединяват. Когато това стане, животът ви потича по скрит път. Животът ви не се определя от външния път на работа, финанси, семейство, взаимоотношения, задължения и изисквания. От друга страна, не се определя и от вътрешните ви убеждения, внушения от детството, тревоги, прищевки, объркване, конфликти и други нехармонични елементи от душевността. Поотделно тези два свята представляват само половината от реалността. Ако държите двете половини разделени, не можете да бъдете едно цяло. Тогава животът ви ще бъде подвластен или на външните обстоятелства, или на вътрешните ви конфликти.

Целта на Йога е да обедини двата свята – вътрешния и външния – и да ги хармонизира. Това може да се случи единствено чрез осъзнаване. Като живеете по-осъзнато, можете да намерите скрития път, свързващ същността ви с живота, който би трябвало да водите. Парите ще дойдат, защото получаването на онова, от което истински се нуждаете и за което истински копнеете, не е оставено на волята на Божието Провидение, добрата парична карма, превратностите на живота или прищевките на съдбата. С други думи, осъзнаването носи щастие и успех, както и парите, необходими за тяхното постигане.

Знам, че Йога рядко се свързва с пари. В западния свят хората познават само едно от разклоненията на Йога – хатха йога. Това са физическите упражнения, които днес се радват на невиждана в миналото популярност (аз лично започнах да ги практикувам с голямо удоволствие). В тази книга няма да се занимаваме с хатха йога, но ако я практикувате или проявявате интерес към нея, трябва да знаете, че комплексите от пози, които се изпълняват, целят единението на ума и тялото. Това се вписва идеално в цялостната концепция на Йога – обединяването на неща, които обикновено държим разделени. За по-голяма яснота ще изписвам с главна буква Йога, когато имам предвид цялостната система, и с малка буква йога, когато говоря за комплексите от физически упражнения.

Поговорката, че щастие с пари не се купува, е напълно вярна. Но недоимъкът може да ви донесе нещастие. Според мен да се поставя знак за равенство между бедност и духовност е голяма грешка. Достойно е да живееш простичко, да се откъснеш от злободневието и да посветиш по-голямата част от времето си на духовни начинания – малко хора и на Изток, и на Запад избират този начин на живот. Но бедността не ви прави духовно богати, независимо дали сте я избрали доброволно с чисти подбуди, или живеете в бедност по принуда.

Истинската цел в живота е една за всички. Тя е следната: установете връзка с щедростта на духа и му дайте възможност да ви осигури всичко, от което се нуждаете. Потребностите и желанията едно и също ли са? Йога ще ви помогне ли да осъществите мечтите си, като ви затрупа с богатства? Не това са въпросите, които трябва да си зададете. Йога носи вътрешна радост, а тя е единствената валидна мярка за успех. Когато се отдаваме на фантазии за охолен живот и пари, компенсираме липсата на радост.

Структурирах книгата така, че в Първа част да разгледам въпросите за парите и богатството. Във Втора част представям всички аспекти на изобилието. От Йога извличаме нещата, които ценим най-високо – любов, състрадание, красота, истина, творческа сила и личностно развитие, – и то осъзнато. Колко по-осъзнати сте, толкова по-лесен достъп ще имате до тези неща в изобилие. В Трета част достигам до най-дълбокото ниво на Йога, където блаженото съзнание извира от полето на безкрайните възможности. Тази част е посветена основно на системата на чакрите – седемте нива, на които съзнанието може да бъде фино настроено и напълно пробудено.

Ако Йога може да ви донесе радост в настоящия момент, всичките ви потребности и желания ще се хармонизират, защото самото ви съществуване ще бъде хармонично. Нека видим как можем да осъществим на практика тази идея.

 

 

 

ПЪРВА ЧАСТ

ЙОГА НА ПАРИТЕ

Йога ни предлага най-добрия подход към парите, като ни учи да виждаме истинската им стойност и да ги използваме, за да постигнем успех и щастие. Знам, че това твърдение е изненадващо. Обикновено свързваме индийската духовност със себеотрицание и откъсване от света. Типичната ни представа е за белобрад отшелник, който медитира в пещера високо в Хималаите. Но в действителност Йога не е духовна в религиозния смисъл. Йога е наука за съзнанието.

Когато разберете как всъщност работи съзнанието, ще се случи нещо изумително – вие също ще се промените. Никое друго знание не може да окаже толкова забележително въздействие. Навярно имате желание, дори голямо желание да изучавате някакъв предмет – история, география, физика и т.н., – но това няма да ви промени отвътре; няма да преживеете личната трансформация, до която води изучаването на Йога.

Връзката с парите е непосредствена, колкото и странно да изглежда това на пръв поглед. На душевно ниво има щедрост на духа. Тя се проявява по следните начини:

Безпределно изобилие

Безкрайни възможности

Неограничена творческа сила

Благодат, милосърдие и любяща доброта

Вечна любов

Безгранична щедрост.

Тези дарове са част от човешката същност и се изразяват чрез осъзнаване. Ако ги въплътите в собствения си живот, тогава ще бъдете богати в най-истинския смисъл на думата. Измерването на богатството само в пари е знак за духовна празнота. (Не съм добре запознат с реге музиката, но великият реге музикант Боб Марли се е изразил като йога, когато е казал, „Някои хора са изключително бедни, те имат само пари“.)

За да се сдобиете с дълготрайно богатство, което придава на живота ви смисъл, стойност и стабилност, трябва да следвате във всекидневието си щедростта на духа. Всичко останало, за което копнеете, ще дойде самт.

След като установите връзката между съзнанието и парите, ще поемете по правилния път. Парите не са цялото злато във Форт Нокс, нито всички банкноти по света, прибрани по портмонета и джобове. Парите са инструмент на съзнанието. Затова степента ви на осъзнаване определя отношението ви към парите, как ги изкарвате и за какво ги използвате. Съзнанието е в непрекъснато движение, също като парите. Съзнанието ни подтиква да искаме повече от живота; парите следват същия път и ако разполагате с достатъчно, улесняват пътуването ви.

Ако промените отношението си и спрете да възприемате парите като крайна цел, а вместо това се стремите да получавате повече от живота, ще си осигурите подкрепата на съзнанието. В Йога тази подкрепа идва от дхарма, дума, която произхожда от един санскритски глагол със значение „поддържам, подкрепям“. Ако следвате своята дхарма, както обикновено е изразът, ще се радвате на изобилие. Ако не следвате своята дхарма, изпитвате недостиг. Без подкрепата на съзнанието не можете да постигнете нищо ценно.

Идеята за парите е могъща и веднага щом те навлизат в употреба (според археологически данни първите пари са били шекелите, които се използвали в Месопотамия още преди около пет хиляди години), идеята за парите плъзва навсякъде. В съвременния живот идеята за парите продължава да процъфтява. Разглеждани като изобретение на ума, парите се използват за постигане на четири отделни неща, необходими на човешкото общество. Парите служат за възнаграждение, притежават определена стойност, представляват потребност и са средство за размяна. Ако се замислите защо вие лично се нуждаете от пари, ще видите, че тези четири аспекта на парите присъстват в живота ви.

Възнаграждение: Парите, пъхнати в картичката за рождения ден на едно дете, заплатата, която получава работникът, и бакшишът, оставен на сервитьора в ресторанта, са все възнаграждение.

Стойност: Парите, пъхнати в картичката за рожден ден, са щедър дар, не е нужно те да бъдат спечелени. Но те показват на детето, получило картичката, че близките му го ценят. Заплатата, която изкарвате, показва стойността на работата ви и за много хора тя се е превърнала и в мярка за самочувствие.

Потребност: В съвременния свят много по-голям дял в икономиката имат услугите, които задоволяват потребностите на хората, отколкото производството на стоки от първа необходимост. Когато ви трябва лекар, висше образование, нови гуми за колата и какво ли още не, парите ви го осигуряват, както ви осигуряват и на пръв поглед излишни неща, като най-новия модел обувки или по-голям телевизор с плосък екран.

Средство за размяна: Парите компенсират разликата между две неща с различна стойност. Ако искате да продадете велосипеда си, а аз мога да ви предложа само десет яйца в замяна, трябва да си разменим и пари, за да бъде сделката справедлива.

Всички тези идеи за парите, както и много други, са продукт на съзнанието. Това е очевидно. Йога добавя една липсваща съставка, която се оказва жизненоважна. Йога ни учи, че колкото повече се приближавате до извора на осъзнаването, толкова по-голяма сила добива вашето съзнание. Когато насочите тази сила към онова, за което копнеете, и към парите, които са ви нужни, за да си го набавите, преобразувате съзнанието в богатство.

Парите не могат да бъдат извадени от плетеницата от добри и лоши решения. Тъй като са свързани с всичко, което ни е потребно, което ценим, възнаграждаваме и разменяме, парите всъщност са разменната монета на съзнанието. Печелите и харчите радост, придобивате любов, приятелство, семеен уют, работа, възможности, успехи и неволи, а във всичко това парите винаги присъстват по някакъв начин.

Според принципите на Йога съзнанието е творческо. То дава на ума мисли, чувства, вдъхновение, прозрения, изненади и всичко останало, което ценим, включително любов, състрадание, радост и интелигентност. Колкото по-близо сте до тихия извор на съзнание в себе си, толкова повече блага ще черпите от него. В юдео-християнската традиция тези блага са се трансформирали в дарове от милостивия Бог или Провидението. Но Йога е запазила фокуса върху личността и не го е преместила върху външна божествена сила.

Като запазваме фокуса върху личността, ние сме не просто по-висши примати, а израз на безкрайното чисто съзнание. Съществуваме, за да осъществим всяка творческа възможност, която желаем. Йога не осъжда. Йога е наука за съзнанието, а не система от морални норми. Желанията са равнопоставени помежду си от мига, в който се зародят в съзнанието ни. Наша лична отговорност е обаче да преценим кои желания са полезни за нас.

 

 

ДХАРМА И ПАРИТЕ

Щедростта на духа е безгранична. Затова няма нищо по-естествено от изобилието. Неестествени са недоимъкът, липсата и бедността. Знам, че твърдението ми е високопарно. Съществуват какви ли не схващания за богатите и бедните, за онези, които имат, и за онези, които нямат. Често срещу бедните действат социални сили и по никакъв начин не обвинявам тях за бедността им, нито ги осъждам. Но въпреки неравенството и несправедливостта духът остава непокътнат. Да вземем живота на който и да било човек по света и ще видим, че за него съществува път на дхарма, който духът би подкрепил. Това винаги е вътрешният път, но съвсем малко хора – било то на Изток или на Запад, богати или бедни – знаят как да получат достъп до духовното си рождено право. Йога е складът на знание, необходимо на всеки, който иска да води възможно най-пълноценен живот, изпълнен с удовлетворение и изобилие отвътре.

Ключът към богатството е да следвате своята дхарма, да не се отклонявате от най-добрия за вас път. „Най-добрият за вас път“ не е предварително определен. Имате избор, всъщност през целия си живот сте вземали решения, които са ви довели до настоящия момент. Замислете се и ще видите, че положението, в което се намирате в момента, е дело на ума ви. Физическият вид на къщата, работата, вещите, заплатата, банковата сметка и т.н. са плод на съзнанието. Сами по себе си материалните неща нямат присъща стойност. Едно имение може да е изпълнено с тъга, а малка колиба да блика от радост. Една работа може да е извор на лично удовлетворение или да носи усещане за мъчително задължение. Със заплатата може да си позволявате всичко, от което се нуждаете, или едва да свързвате двата края.

Ако искате повече от живота, трябва да си изградите визия, която дхарма да подкрепя. След малко ще ви помоля да опишете личната си представа за успех, богатство и удовлетворение. Но преди това трябва да се запознаете с ценностите, подкрепяни от дхарма.

Кога можете да получите

подкрепата на дхарма?

Когато се стремите към щастие и удовлетворение.

Когато проявявате щедрост към околните.

Когато цените успеха на другите не по-малко от своя.

Когато правите всичко от обич.

Когато имате идеали и се придържате към тях.

Когато сте спокойни.

Когато вдъхновявате себе си и околните.

Когато разчитате основно на себе си.

Когато се вслушвате в другите и се учите от тях.

Когато разширявате хоризонтите си.

Когато поемате отговорност.

Когато сте любознателни и отворени за нови преживявания.

Когато сте широко скроени.

Когато се приемате такива, каквито сте, и знаете стойността си.

Тъй като да следвате своята дхарма е най-естественият начин на живот, изброеното в списъка по-горе е също толкова естествено и постижимо. Но съвременният живот не ни направлява според дхармическите принципи, често дори е точно обратното. Подвластни на външни влияния, ние вярваме в начин на живот, изпълнен със стрес, хаос, недоволство и постоянни стимули. Тези неща ви спохождат, когато живеете на повърхността на осъзнаването. На повърхността гъмжи от изисквания и желания, които нямат дълбоки корени. Тяхната духовна стойност е нулева, което означава, че нямат връзка с дхарма.

Йога представя реалния начин, по който работи съзнанието. След като се запознаем с него, всеки от нас може да избере начина на живот, който иска. Не е фатално, ако не знаете как точно работи колата ви; тя е просто полезна, но заменяема машина. Незнанието как работи дхарма обаче води до многобройни проблеми. Несъзнателно ние пречим на духа да ни подкрепя по следните начини:

Кога дхарма не може да ви помогне?

Когато гледате единствено собствената си изгода.

Когато по пътя си нагоре потъпквате другите.

Когато постъпвате нечестно.

Когато обвинявате другите за собствените си несгоди.

Когато отчаяно желаете да забогатеете.

Когато поставяте материалните придобивки над щастието.

Когато пренебрегвате нуждите на околните.

Когато сте убедени, че винаги сте прави.

Когато се стремите да доминирате и да контролирате другите.

Когато не обръщате внимание на силния стрес.

Когато не обичате.

Когато не проявявате разбиране и състрадание към другите.

Когато вземате повече, отколкото давате.

Когато упорито отказвате да разширите светогледа си.

За мнозинството от хората е сравнително лесно да избягват подобно поведение през по-голямата част от времето. По-вероятно е в ежедневието ви да се промъкват незабелязано дребни егоистични постъпки, пренебрежение към близките, склонност да се хвърля вината върху другите. Дхарма не иска от вас да бъдете светци, а да живеете осъзнато. Когато осъзнаете колко много може да ви даде духът, с радост ще следвате своята дхарма.

Най-важният вид осъзнаване е самоосъзнаването, защото вашата дхарма се направлява не от повърхностни желания, а от истинската ви същност, от онази част от вас, която е свързана с духовния ви извор. През годините съм молил много хора да опознаят по-добре себе си, като отговорят на няколко въпроса, които стигат до същината на причините да съществуват. Преди да продължим, ви каня да си направите собствен „душевен профил“, както го наричам аз. След това ще обсъдим какво разкрива той.

 

Душевен профил

Как да се вслушвате в истинската си същност

Ако забогатявате, като следвате своята дхарма, няма да се отклоните от правилния за вас път. Това е път, който самите вие определяте и оформяте. Как? Като се допитате до дълбокото си вътрешно осъзнаване, откъдето извират вдъхновението и мъдростта. Това дълбоко кътче вътре във вас можем да наречем душа или истинска същност. Посланията от това ниво подпомагат усещането за щастие и удовлетворение много повече от умствената дейност, която кипи на повърхността. Начинът да останете в хармония с дхарма във всекидневието е да поддържате връзка с душата си.

Хубавото на душата, или истинската същност, е, че тя не работи по определен график. Възможно е например да сте погълнати от обичайните си занимания и желания и въпреки това да получите послания от по-дълбоко ниво. Всяко послание мълчаливо ви напомня кое е най-ценното в живота. Всичко най-важно в човешкото съществуване – любов, състрадание, творчество, мъдрост, духовно израстване, прозрение, красота и истина – вече е част от вашата същност. Това важи без никакви изключения. Светлината на чистото осъзнаване е вечна и за щастие, поне на някакво ниво, всички ние живеем в светлина.

Онова, което трябва да направите, е да хармонизирате представата си за себе си с истинската си същност. Не е нужно да се стремите към самоусъвършенстване. Душата ви ви прави неизмеримо ценни. В момента посланията от душата се регистрират основно на нивото на егото. Когато изпитате импулс, свързан с любов, красота, съчувствие, прозрение и всичко останало, идващо от душата, това означава, че през защитите на егото ви е проникнало послание. Егото е просто имитация на истинската ни същност.

Отговорете на въпросите

Като вземете предвид всичко, което научихте до този момент, следните въпроси ще ви помогнат да установите връзка с истинската си същност. В повечето случаи тази същност е човекът, който си мечтаете да бъдете.

Инструкции

Намерете тихо място и се отпуснете, поемете си дълбоко въздух няколко пъти. След като се почувствате спокойни и съсредоточени, отговорете на следните въпроси, като се допитвате до истинската си същност.

Съвет: За да не се оплетете в дълги описания, старайте се да отговаряте възможно най-кратко. По принцип препоръчвам да сведете отговорите си до три думи – само се уверете, че те са изпълнени със значение.

1. Можете ли да опишете някое свое превъзходно преживяване? Например миг, в който сте били осенени от прозрение, повратен момент или момент, в който сте се чувствали „в зоната“?

Отговор:

2. Опишете с три или четири думи каква е целта ви в живота.

Отговор:

3. С кой свой принос за семейството си се гордеете най-много?

Отговор:

4. Кои са трите най-важни неща, с които допринасяте в една връзка?

Отговор:

5. Кои са трите най-важни неща, които получавате от една връзка?

Отговор:

6. Кои са тримата ви най-големи герои/ героини?

Отговор:

7. Кои са вашите уникални дарби, умения или таланти?

Отговор:

8. С какво сте помогнали на света и на хората около себе си?

Отговор:

9. Какво бихте направили, ако разполагате с неограничено количество пари и време?

Отговор:

10. Кое е най-важното нещо, което си мечтаете да постигнете, но още не сте успели?

Отговор:

 

 

Анализ на отговорите

Реалната цел на тези въпроси е да се запознаете с истинската си същност. Ако вече водите живот, който ви носи удовлетворение, значи познавате истинската си същност много добре. Ще имате възможност да достигнете нови висини и да осъществите още по-добре идеалите си, но вашите отговори не отразяват пропуснати възможности и избледнели мечти.

Повечето от нас ще установят, че познават истинската си същност само откъслечно. Несъзнателното поведение запълва празнините през по-голямата част от времето и допуска да се идентифицираме с образа, който представяме пред другите. В тези случаи щастието и удовлетворението са по-скоро мимолетно вдъхновение, отколкото част от ежедневието. Но на нивото на истинската си същност ние сме свързани с нашата дхарма, тя подкрепя живота, който сме създадени да живеем. Въпреки всички добри и лоши преживявания, през които преминаваме в момента, нашата дхарма чака да установим контакт с нея.

Препоръчително е да запазите отговорите си и да преглеждате душевния си профил редовно. Никой друг освен вас не може да извърши тази вътрешна проверка. Като отговорите на тези въпроси сериозно и след задълбочен размисъл, ще установите връзка с една по-дълбока реалност и така ще опознаете себе си много по-добре. Истинската ви същност знае, че искате да установите трайна връзка с нея, и ако се съсредоточите върху душевния си профил, тази връзка само ще се задълбочи.