Към Bard.bg
Обзавеждане и стил (Фрида Рамстед)

Обзавеждане и стил

Фрида Рамстед
Откъс

Дом,

в който да се чувстваме добре

Години наред търсих книгата, която държите в ръцете си, но без успех. Изчела съм стотици издания за обзавеждането на дома, дирила съм в библиотеки, купувала съм по-стари източници от битпазара и съм поръчвала от чужбина по интернет – повечето от тях обаче наблягат на снимките на различни интериори и грандиозни домове, не чак толкова на конкретни съвети и обикновени жилища.

Онова, което търсех, беше по-скоро книга, която обяснява най-основните принципи на обзавеждането, задава практически правила и полезни хитринки, които могат да донесат радост на всеки, независимо какъв тип мебели или стил харесва, и също така показват как малки корекции са способни да създадат съвсем различно цялостно впечатление – без да се налага да се купуват безброй нови неща, нито да се кърти и ремонтира.

Разбира се, съществува научна литература за архитекти и професионалисти в сферата на обзавеждането, която съдържа ръководни принципи и ергономични мерки за конструирането на даден недвижим имот, но не съм открила книга, насочена към обикновения човек. Книга, която да вземеш в ръце, когато искаш да превърнеш къщата си в дом, и която да ти помогне да измисляш собствени решения, вместо просто да се вдъхновяваш от чужди.

Когато преди около две години се преместихме от един по-стар апартамент в новопостроено каре с редови къщи, се изправих пред всички предизвикателства, които са свързани с обзавеждането и могат да възникнат в едно най-обикновено жилище, където всичко е устроено практично, но същевременно праволинейно и лишено от чар. Където таванът не е на три метра височина и не разполагаш с някоя оправдателна история от началото на века, на която да се опреш. Закъсах и не съумявах да постигна усещането за топлина и домашен уют, по което копнеех. Макар да работех с обзавеждане на пълен работен ден и да проектирах стилни интериори за именити компании, оказа се по-трудно от очакваното да обзавеждам в своята собствена действителност и това предизвика страхотно чувство на безсилие. Разбира се, беше ми трудно – но същевременно това ме накара да се замисля и да погледна на обзавеждането от нов ъгъл. Както в професионален, така и в личен аспект. Какво всъщност създава усещане за уют, хармония и премисленост в определен тип обзавеждане?

Записах своите разсъждения в един тефтер и по този начин изградих скелета на онова, което беше липсвало на мен самата – наръчник по обзавеждане и стил. За обикновени хора. Не за моите колеги от бранша или други вещи експерти. Затова пък на тях започнах да задавам въпроси, исках да се информирам по-подробно как разсъждават в различни ситуации. Опитах се да декодирам онзи усет, на който опитните специалисти по обзавеждане и стилни решения често се позовават, и да го превърна в практични и приложими съвети.

Макар, разбира се, в бранша на интериорния дизайн да не съществуват някакви конкретни правилни и грешни решения, нито кой знае каква научна фактология (все пак тук става въпрос за вкус и лични предпочитания), налице са немалко опит и утвърдени препоръки, с които човек би могъл да се съобрази, ако пожелае, или да се възползва от тях, ако закъса. Това обаче предполага да бъде запознат с тях.

Амбицията ми беше да се опитам да събера на едно място и да запиша всички тези трикове и хитринки, да преведа онова, което специалистите наричат интуиция, в по-конкретно и ясно дефинирано вдъхновение, от което бихме могли да се възползваме както вие, така и аз, за да бъдем по-уверени в своите решения. Надеждата ми е, че след прочитането на моята книга ще гледате на обзавеждането с нови очи и че прилагайки някои от принципите, по-лесно ще проумеете какво е необходимо, за да се чувствате още по-добре в собствения си дом.

Относно четенето на ноти и притежаването на абсолютен слух

Имам навика да сравнявам обзавеждането с музиката. Не всички притежават музикален слух, но мнозина са способни да се научат да свирят по ноти. Същото е и с цветовете, формите и обзавеждането. Далеч не всички са родени с усет да обзавеждат интуитивно така, че да постигнат планирания резултат, но повечето хора могат да станат много по-добри, ако имат възможност да усвоят основите и да развият умението си чрез упражнения.

В наши дни ние, интересуващите се от обзавеждане, навярно знаем повече за интериорния дизайн от когато и да било. Или по-точно: знаем страшно много за вещите, мебелите и тенденциите. Можем да бъбрим и насън за класически дизайнерски продукти, марки и цветовете на сезона. Същевременно обаче съм останала с впечатлението, че притежаваме изключително оскъдни познания относно основите на обзавеждането и стилните решения – тоест за пропорциите, ключовите мерки и практическите нужди – и как всъщност трябва да подходи човек, за да създаде един добре функциониращ, хармоничен дом посредством всички онези неща, които непрекъснато купуваме и разменяме. Макар да харчим толкова много пари за покупки и домашни ремонти, удивително малко от нас смятат, че са постигнали цялостен резултат.

Този наръчник по обзавеждане не съдържа лъскави снимки, нито стилно устроени пространства. Не смятам, че се нуждаем от още такива книги. Затова пък съм се опитала да включа обяснения и илюстрации, които да ви помогнат сами да измислите решения в качеството си на читатели, изхождайки тъкмо от собствения си дом и личните си предпоставки.

Смятам, че е време да се замислим по-скоро как, а не само с какво да обзавеждаме и декорираме със стил. Ето защо целта ми е да ви предоставя кутия с мисловни инструменти, които да ви помогнат да придобиете по-тънък усет за собствените си нужди и сами да откриете какво ви липсва или не е наред във вашето обзавеждане, в случай че сте недоволни – точно както правят и експертите по стила. Все пак не възприемайте тази книга като доклад от научно изследване или ключ към конкретни отговори, а като нотна тетрадка, преливаща от мелодии и акорди, които можете да смесвате по свое усмотрение, за да композирате един по-хармоничен и уютен дом.

„Най-хубавата дума, която съществува,

е дом.“

Лора Ингълс Уайлдър

 

 

Какво ви кара

да се чувствате добре?

Преди професионалните интериорни архитекти или специалисти по стила да започнат работа по проект за даден клиент, непременно се прави анализ на нуждите. Тъй като няма да избират мебели за себе си, те трябва да се опитат да си изградят представа за онези, които ще обитават мястото. Какъв е техният начин на живот? С какви практически потребности трябва да се съобразят специалистите и какво биха искали да могат да правят клиентите в своя дом?

Когато човек се захване да обзавежда своето собствено жилище, никак не е трудно да пропусне тази част и вместо това да се хвърли директно към естетическия аспект. Да мисли повече над въпроса как иска да изглежда домът му, а не как е желателно да функционира в ежедневието.

Най-добрият ми съвет, за да останете доволни от крайния резултат и да избегнете излишните погрешни покупки, е да започнете с внимателен анализ. Не всички имат финансова възможност или желание да наемат експерт по стилните решения, но не ви струва нищо да започнете да разсъждавате като такъв.

Кои сте вие, какво правите – и за кого –

в своя дом?

В наши дни домът се е превърнал в нещо много повече от просто покрив над главата. Мнозина се идентифицират с начина си на живот и искат жилището им да отразява тяхната личност посредством детайли, които сигнализират за принадлежност към дадена група или социален статус. Това се забелязва, не на последно място, в дигиталните медии, където частната ни сфера става публична, нещо, което на драго сърце снимаме и излагаме на показ. Изглежда изграждаме представата за самите себе си чрез нашия дом и начина, по който е обзаведен – точно както открай време постъпваме и с дрехите и модата. Само дето това поведение лесно стига до суетност и ни кара да започнем да се перчим пред другите, вместо да създаваме удобство и комфорт.

Да обзавеждаме с личен почерк обаче не опира само до това, да даваме отчет за своите черти на характера, а и до нагаждането на нашето обзавеждане към онова, което представляваме като индивиди. Смятам, че опитвайки се да разберем и приемем физическите и психологическите нужди, които са заложени в нашата личност, имаме по-голям шанс да създадем уютни и хармонични домове, които ни карат да се чувстваме добре, вместо просто да изглеждат добре.

Не е грешно човек да иска да му е хубаво у дома или да се вдъхновява от други, но не бива да забравяме, че на множество важни въпроси можем да отговорим единствено ние. Как се чувстваме и реагираме в определена среда и кои детайли предизвикват у нас топли, приятни спомени – или как обикновено си създаваме удобства, когато никой друг не гледа? Подобни въпроси могат да дадат безценни ръководни нишки как да устроим дома си, за да го направим по-уютен тъкмо за нас самите.

Плахост или чувствителност по отношение на обзавеждането

Често се случва да чуя, че съм плаха, понеже няма ярки цветове в собствения ми дом. Явно мнозина изхождат от позицията, че това се дължи на моята страхливост, на опасението да не сгреша, та тъкмо затова декорирам в светла и неутрална цветова гама. Самата аз по-скоро си мисля, че помещенията с ярки цветове изискват прекалено много енергия от мен. На мнение съм, че имам страшно чувствителни сетива и лесно се уморявам от интензивни интериори с множество силни визуални впечатления, които едновременно се борят за вниманието ми.

Точно колкото съм сигурна, че не мога да се отпусна сред интериор с ярки сигнални цветове, толкова голямо разбиране проявявам към хората, при които е обратното – тоест хора, които намират, че безцветните домове ги правят неспокойни и не ги стимулират достатъчно. Едното не е по-правилно или по-грешно от другото, нито по-дръзко или плахо. По-скоро вярвам, че става въпрос за специфични черти на характера и че се отнасяме по различен начин към външните стимули. Пребиваването у дома трябва да ни създава усещане за комфорт – както физически, така и душевен.

 

Мебелирайте така, както бихте предпочели да живеете – не както бихте искали да ви възприемат

Въпреки че ние, хората, сме уникални като индивиди, удивително често притежаваме едни и същи основни мебели в домовете си. Всъщност това не е смислено. Нали тъкмо начинът, по който бихме искали да използваме жилищата си, следва да определя тяхното обзавеждане. Все пак планът на жилището и типът мебели, които избираме, до известна степен предопределят начина на живот, който можем да водим там. Онзи, който общува много с приятели в свободното си време, навярно се нуждае от голям диван с много място за сядане в дневната, докато онзи, който предпочита при възможност да разпуска с книга, навярно би следвало да вложи парите си в едно наистина хубаво кресло за четене? Ако сте екстроверти и се зареждате с енергия от общуването си с други, със сигурност ще се чувствате добре в жилище с отворен план на етажа, докато на онези, които предпочитат да странят от другите, за да презаредят батериите, навярно ще им е по-удобно, ако имат възможност за уединение и стаи с врати, така че от време на време да могат да се усамотят.

Как да оптимизирате своето жилище въз основа на личността си и начина, по който бихте желали да живеете в него? Като анализирате кога се чувствате най-добре и по какъв начин да се погрижите да постигате това по-често.

Няколко примера

– Социален и екстровертен тип ли сте? Оптимизирайте дома за общуване. Инвестирайте в по-голяма маса за хранене и се погрижете да имате повече столове и повече място на дивана, отколкото са членовете на семейството, за да можете с лекота да посрещате гости, без да се създава суматоха.

– Резервиран тип ли сте, който посвещава повече време на хобито си, отколкото на социални събирания? Обзаведете дома си така, че да ви подхожда. Не заделяйте много място за грамаден диван, който побира много гости, или голяма маса за хранене, ако така или иначе няма да ги използвате.

– Страдате ли от стрес? Оптимизирайте дома си за почивка и отмора. Създайте в дневната фокус, който вдъхва мир и спокойствие – например камина с пращящ огън или успокояваща картина. Направете по-лесно за себе си намаляването на оборотите в своето жилище – например като четете книга, слушате музика или отдъхвате. Погрижете се да създадете подходящи места за тази цел и направете подобни дейности лесно достъпни.

– Взирате ли се прекалено много в екрани? Обзаведете дневната така, че да приканва към социални дейности и разговори. Може например да разположите два дивана един срещу друг или холова гарнитура с фотьойли около масичка, вместо да обръщате всички мебели към телевизора.

– Чувствителни ли сте към шума? Сведете слуховите впечатления до минимум. Подберете безшумни кухненски аспиратор, миялна машина и друга бяла техника. Замислете се за акустиката и обзаведете жилището си така, че да приглушите ехото и шума от стъпки.

– Пречи ли ви безпорядъкът? Сведете визуалните смущения до минимум. Погрижете се да имате затворени места за съхранение и възможност за бързо разтребване и скриване на дребните джунджурии в ежедневието.

Проучете и какво не ви допада!

Все пак най-обичайният подход, когато човек търси вдъхновение и се опитва да установи какво харесва, е като търси неща, които му допадат. Друг ефикасен похват, до който обикновено прибягвам, за да изясня контурите на собствения си вкус и какво ме кара да се чувствам добре, е като запазвам и снимки на интериори, които не ми харесват, и анализирам какво не ми допада в тях. На компютъра си имам две папки – например една, маркирана със зелено, и друга, маркирана с червено – и така става по-прегледно какво ме привлича и какво бих искала да избягвам. Понякога може да бъде от полза и да се замислим защо даден интериор не ни допада, точно както и защо друг пък ни привлича. Разсъждавайки паралелно над това какво бихме искали да постигнем и какво – да избегнем, можем да научим страшно много за собствения си вкус и вътрешен стилов компас.

Мисловно упражнение

Припомнете си своето детство. Имате ли положителни спомени от обзавеждането на някакъв особен тип интериор или конкретен стил? Ако имате, опитайте се да опишете въпросната стая или място.

Кога се чувствате най-добре? Защо?

Каква е идеалната ви представа за начина, по който искате да живеете в бъдеще?

Какви цветове харесвате? Какви цветове не ви допадат?

Харесвате ли старинни, класически мебели, или по-често ви привлича новият и модерен дизайн? Допада ли ви елегантният интериор, или се чувствате по-уютно в по-рустикално устроени помещения? Опитайте се да установите в каква атмосфера се чувствате най-добре.

Какви видове дървесина и завършек на повърхностите харесвате най-много (светла/тъмна/необработена/лакирана/боядисана)?

Кой е любимият ви мебелен магазин? Защо?

Имате ли си любим хотел или ресторант, където се чувствате разкошно? Защо?

С какъв бюджет разполагате? Какво смятате за разумен разход за мебели или обзавеждане на стая или проект, пред който сте изправени?

Запишете мислите си върху лист хартия и поразсъждавайте над тях или ги обсъдете с някого, който ви познава добре. Ако имате близък човек, който също се е заел с някоя стая или проект у дома, навярно бихте могли да си помогнете взаимно, като обмените мисли и разсъждения относно опита си с обзавеждането.