Към Bard.bg
Коронавирус (Игор Прокопенко)

Коронавирус

Игор Прокопенко
Откъс

Минутка внимание

Приятели!

Казвам се Игор Прокопенко. Автор и водещ съм на програмата „Военна тайна“ и на много други документални проекти, включително за алтернативната история, за космоса и за НЛО...

В книгата, която ви предлагам сега, няма да има НЛО. Тя изцяло е посветена на епидемията на коронавируса, която днес бушува в Китай.

Защо реших да се заема с тази тема? Защото с коронавируса са свързани много тревоги. И много въпроси, които нямат отговори. Или пък отговорите са толкова противоречиви, че не разбираш на кой „учен“ да вярваш. Коя статистика е вярна? Защо да се страхуваме?

И още. Има прекалено много фалшива, „фейк“ информация. Съвременният свят е такъв, че всеки казва и пише за коронавируса каквото си иска и както може и истинската трагедия се превръща в модерна тема, краят на която не се вижда...

Аз не искам да правя така. Аз искам да се ориентирам сам и да ви помогна да го направите и вие. Затова, за да бъде книгата максимално полезна и достоверна, я написах във формата на отговори на най-честите въпроси, които получавам... Всъщност точно така се роди идеята за тази книга... Когато стана трагедията, ние редовно почнахме да правим за програма „Военна тайна“ репортажи от Китай, да изнасяме информация в Инстаграм @prokopenko.tv. И започнахме да получаваме въпроси. Най-различни. Кой е измислил този вирус? Вярно ли е, че коронавирусът е генетично оръжие? Помага ли арбидолът срещу коронавируса? До днес съм получил няколко хиляди въпроса, така че ги групирах по теми и написах книгата по начина: една глава – един въпрос.

Мисля, че никой още не е правил книги с такъв формат. Всичко става в режим онлайн... Три наши снимачни групи работят едновременно по темата за коронавируса. Самият­ аз редовно получавам информация от мои приятели и партньори в Китай. Поддържаме тесен контакт с различни учени и със специалисти от спецслужбите. Ситуацията ни принуждава да работим много бързо.

И още.

Ако започнете да четете книгата сега и у вас възникне някакъв въпрос, веднага ни го пратете. Докато дочетете първата част, ние ще можем да отговорим на въпроса ви още преди края на книгата.

И така, четете! Питайте! И не се разболявайте!

Напред!

 

ТРАГЕДИЯ В РЕЖИМ ОНЛАЙН

В средата на февруари 2020 година на фона на противоречивите сведения, че епидемията като че ли отшумявала, имаше рязко увеличение на броя загинали от коронавируса. За едно денонощие, само по официални данни, починаха 242 души. Това е три пъти повече от денонощната „норма“. Броят на заболелите се увеличи рязко цели седем пъти. Властите на Китай обясниха тази катастрофална динамика с новата система на диагностициране. Тоест дотогава се е смятало, че хората си умират просто така. Сега стана ясно, че умират от коронавируса. Това е официалната версия. Аз обяснявам тази диагностика по-просто. Спряла е да работи „системата“ на омаловажаване на мащабите на трагедията. Рухнала е под тежестта на реалните загуби. Очевидно е станало невъзможно да се крият жертвите.

Всичко е ясно. Когато настъпва трагедия, статистиката на загубите става оръжие с огромна разрушителна сила. Стремежът на Китай да омекоти загубите е обясним. Паниката е лош помощник. Но още от самото начало всичко в тази история изглеждаше неистинско. И прилепът в качеството на „нулев пациент“. И карантината на толкова голям град като Ухан (с население 11 милиона души) при относително малко съобщени загуби. Веднага ставаше ясно: всъщност всичко е много по-зле. Въпрос: колко по-зле?

Да... Има сводки на американски „биолози“, чиято информация за претоварените от „работа“ крематориуми мина през ситото на официалната пропаганда. Източниците на ЦРУ допуснаха чудовищно изтичане на информация, че само през първите дни са загинали не двеста души, а сто и петдесет хиляди! Не коментирам тези циф­ри, понеже американците са „заинтересовано“ лице. Ако на някой му е зле, то на този, който разказва за това, непременно му става по-добре.

Но фактът си остава факт – трагедията в Ухан мина в нова, по-открита фаза. И ние все така знаем прекалено малко за нея. Но непременно ще узнаем.

 

 

1.

КАКВО СЕ СЛУЧИ В УХАН?

Появи се вирус, който постави на границата на национално бедствие една толкова мощна държава като Китай, а останалите жители на планетата уплаши така все едно става дума за нахлуване на извънземни. Стотици хиляди поразени от вируса – и световната медицина е безсилна.

Специалните костюми и боксове за инфектираните, отцепените райони – всичко това напомня на сюжет от фантастичен трилър. Тоталната паника стана неизбежна, понеже хората осъзнаха, че храната, лекарствата и лекарите стават ограничени ресурси и няма да стигнат за всички. В много китайски градове се наблюдаваше недостиг на спринцовки и маски.

Симптомите на новия коронавирус се проявяват бързо, а болестта се развива стремително. Отначало има висока температура, после кашлица и след няколко часа внезапно втрисане. Хората падат в безсъзнание направо на улиците и започват да се гърчат...

 

ИЗБУХВАНЕТО НА КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ COVID-2019. ХРОНИКА

Паниката започва, когато в края на декември 2019 година в Ухан, провинция Хубей на Централен Китай, при местни жители се установяват първи случаи на пневмония с неизвестен произход. Почти всички заболели по един или друг начин са свързани с местния пазар на животни и морски продукти Хуанан.

Какво представлява този пазар? Това е най-големият пазар за търговия на едро в Централен Китай. Площта му е 50 000 квадратни километра. В него има над 1000 арендатори, а живите животни се държат в непосредствена близост до мъртвите. Освен това на пазара може да се намерят всевъзможни твари, колкото и екзотични да са: от котки, кучета, зайци и свине до язов­ци, прилепи, вълчета, крокодили, бодливи свинчета, гигантски саламандри и отровни змии. Следствието установява, че тук се продава месо на поне 112 различни вида диви животни, включително видове, които са застрашени от изчезване и търговията с тях е незаконна.

На 31 декември 2019 година китайските власти информират Световната здравна организация за избухването на неизвестна пневмония.

На 1 януари 2020 година пазарът Хуанан е закрит с цел борба с разпространението на неизвестен вирус.

Впоследствие китайските учени изолират новия коронавирус – 2019-nCoV. На 2 януари 2020 година новият щам е потвърден при 41 пациенти, хоспитализирани с пневмония. Две трети от тях имат пряко отношение към пазара Хуанан.

 

ТАЙНАТА НА ПЪРВИЯ ПАЦИЕНТ

Тъй като коронавирусите циркулират най-вече при животните, връзката между появата на загадъчната пневмония и пазара Хуанан позволява на учените да предположат, че новият щам има зоонозна природа, тоест предава се на хората от животните.

Но въпреки че пазарът е изиграл ключова роля в разпространяването на болестта досега не е доказано, че новият вирус е започнал да се разпространява тъкмо оттам. Нещо повече, оказва се, че първият пациент със симптоми на новия коронавирус е регистриран още на 1 декември 2019 година и изобщо не е бил свързан нито с останалите 40 пациента, нито с пазара Хуанан. Никой от членовете на семейството му не се е разболял. При следващите трима заболели симптомите са открити чак на 10 декември и новите заболели по никакъв начин не са били свързани с първия фиксиран случай.

За какво говори това? Това позволява на учените да предположат, че първото заразяване може да е станало през ноември 2019 година и независимо от това дали първият пациент е бил заразен от друг човек или от животно, пряко или чрез фомити (предмети, чрез които се предава инфекцията), инфектирането не е станало на пазара Хуанан.

На 22 януари град Ухан е затворен поради карантина. От 24 януари карантината обхваща и прилежащите към Ухан градски окръзи. Към края на месеца вирусът е установен във всички административни подразделения на Китай на равнище провинции.

На 30 януари на заседание на комисията по извънредни ситуации на Световната здравна организация (СЗО) разпространението на новия коронавирус е признато за извънредна ситуация с международно значение в областта на общественото здравеопазване.

На 11 февруари 2020 година заболяването се определя като нова коронавирусна пневмония и получава името COVID-2019.

На 13 февруари е потвърдено за 60 411 заразени в 28 страни и територии; леталните изходи са 1370. Най-големият брой случаи е в Китай.

 

ЗАЩО ТЪКМО КИТАЙ СТАВА МЯСТОТО

НА ПОЯВА НА СТРАШНИЯ ВИРУС?

В Ухан и други южни провинции на Китай се набелязват няколко едновременни фактора, които са можели да доведат до епидемия от такъв мащаб.

Първо, китайците ядат диви животни.

Още от първите дни на избухването на вируса започна да се разпространява една шокираща хипотеза: отговорът на загадката трябва да се търси в китайските вериги за доставяне на месо от диви животни! На един или повече пазари, в ресторантите, във фермите, в магазините, където легално или нелегално се продават диви животни.

В това няма нищо удивително. Така наречените „мокри пазари“ на практика са развъдници на бактерии и микроорганизми. Качественият контрол на продукцията е изключително слаб, разфасоването на продукцията се извършва в антисанитарни условия. Рибата се обработва направо на асфалта – и веднага се продава. Тук има змии, паяци и екзотични морски обитатели, които след малко ще се озоват в нечия супа! Не е тайна, че китайците обичат да си хапват какви ли не чудовища, при това често сурови. Съвпадение или не, но когато се появиха първите случаи на заразата, в интернет беше пуснат запис, на който една китайка със завиден апетит яде... прилеп!

Всичко сочеше натам, че източник на заразата може да е тъкмо тропически прилеп. Полицията откри в китайските градове цели складове с месо на прилепи. Без никакви документи и разрешения за продажба, разбира се. Според друга версия източник на вируса можело да са бамбуковите плъхове – китайците ги пекат и пържат, варят ги и ги готвят на пара. И тъкмо тези плъхове често стават преносители на най-различни зарази.

Второ, китайците са прекалено много.

Ухан – столицата на провинция Хубей, е политически, икономически, транспортен, финансов, културен и образователен център на Централен Китай и най-гъсто населеният град в региона. Населението му е над 11 милиона души.

Градът се намира в източната част на равнината Цзянхан – там, където река Хуанхъ се влиза в Яндзъ. На практика Ухан е конгломерат от три града – Учан, Ханкоу и Ханян – и затова китайците го наричат Триградието.

Поради географското си положение Ухан се води „магистрала на девет провинции“: той е голям транспортен възел, през който минават десетки шосета, скоростни магистрали и железопътни линии, които на практика го свързват с всички най-големи градове на континентален Китай.

Трето, навсякъде е мръсно.

Нормите и културата на поведението в Поднебесната доста се отличават от онези, с които сме свикнали ние. Да се ходи по голяма нужда или да се пикае на тротоара, повсеместното изхвърляне на боклук – представете си, дори в Пекин боклуците и помията от ресторантите често се изхвърлят направо на улицата – това за Китай си е норма. Защото, меко казано, китайците не са много придирчиви към битовите условия.

Четвъртата причина е, че през цялата година е топ­ло и влажно.

В централните и южни райони на Китай климатът е такъв, че осигурява идеални условия за развитието на най-различни вируси.

Непознати на науката смъртно опасни вируси са идвали от Поднебесната и друг път.

На фона на страшните новини се възроди играта за смартфони Plague Inc. Това е стратегия, чиято главна цел е цялата планета да се зарази със смъртоносен вирус. Играта е пусната през 2012 година и оттогава е свалена над 150 милиона пъти, но сега, след осем години, ежедневната печалба на разработилия я се е увеличила минимум пет пъти. Играта заема първо място сред платените приложения в AppStore в Китай и още 55 страни. Очевидно с помощта на мобилната играчка много хора се опитват да преодолеят страха си от смъртоносния вирус. Играчите отбелязват един любопитен факт – повечето партии в играта, която е разработена осем години преди появата на новия коронавирус, започват със заразяването на Китай.