Към Bard.bg
Дългът: първите 5000 години (Дейвид Грейбър)

Дългът: първите 5000 години

Дейвид Грейбър
Откъс

Откъс и БИБЛИОГРАФИЯ

1.

УСЕЩАНЕТО ЗА МОРАЛНО ОБЪРКВАНЕ

debt

• същ. 1. Дължима сума пари 2. Състоянието да дължиш пари 3. Чувство за благодарност за услуга или помощ.

Oxford English Dictionary

Ако дължиш на банката сто хиляди долара, банката те притежава. Ако дължиш на банката сто милиона долара, ти притежаваш банката.

Американска пословица

 

Преди две години, по силата на поредица странни съвпадения, попаднах на градинско парти в Уестминстърското абатство. Чувствах се някак некомфортно. Не че другите гости не бяха приятни и дружелюбни. Отец Грейм, който организираше партито, също беше повече от чудесен и очарователен домакин. Имах усещането обаче, че някак не съм си на мястото. В един момент отец Грейм дойде при мен и ми каза, че до един от фонтаните има някого, с когото определено бих искал да се запозная. Оказа се стройна, добре оформена млада жена, която, обясни отецът, била адвокат: „Но по-скоро от активистите. Работи за фондация, която осигурява правна помощ на групите, които се борят с бедността в Лондон. Вероятно ще намерите много общи теми за разговор“.

Побъбрихме. Тя ми разказа за работата си. Аз споменах, че от много години участвам в движението за глобална справедливост – „антиглобалисткото движение“, както обикновено го наричат в медиите. Тя прояви любопитство – беше чувала, разбира се, за Сиатъл, Генуа, сълзотворния газ и уличните битки, обаче... постигнали ли сме нещо с всичко това?

– Всъщност – отговорих – мисля, че постигнахме удивително много неща през онези първи две години.

– Например?

– Ами например успяхме напълно да унищожим МВФ.

Оказа се, че не знае какво е МВФ, така че ѝ предложих обяснението, че Международният валутен фонд действа в общи линии като събирачите на дългове по света...

– Може да се каже, че това е висшият финансов еквивалент на типовете, които идват и ти чупят краката, ако не платиш.

Впуснах се в исторически обяснения – как по време на петролната криза от седемдесетте страните от ОПЕК изливат толкова много от своите новопридобити богатства в западни банки, че банките започват да се чудят къде да инвестират толкова много пари, как поради тази причина Ситибанк и Чейз започват да изпращат свои агенти по света с цел да убеждават диктаторите и политиците от Третия свят да вземат заеми (по онова време наричат това „go-go banking“ или настъпателно банкиране“), как започват с твърде ниски лихвени равнища, които почти веднага излитат до 20 и повече процента благодарение на строгата финансова политика на Съединените щати в началото на осемдесетте, как през осемдесетте и деветдесетте това доведе до дълговата криза на Третия свят, как тогава МВФ се намеси и настояваше бедните страни да бъдат задължени да се откажат от ценовата подкрепа за основни хранителни продукти, дори от поддържането на стратегически резерви от храни, да изоставят безплатното здравеопазване и образование, как всичко това доведе до срив на всички най-важни системи за подкрепа на най-бедните хора на земята. Говорих за бедността, за ограбването на публичните ресурси, ендемичното насилие, недохранване, безнадеждност, разбития живот на толкова много хора.

– Но каква е вашата позиция? – попита адвокатката.

– За МВФ ли? Искахме да го премахнем.

– Не... имах предвид дълга на Третия свят.

– А... искахме да премахнем и него. Непосредственото искане беше да се попречи на МВФ да налага политики за структурно приспособяване, които причиняваха преките щети, и успяхме да го постигнем изненадващо бързо. По-дългосрочна цел беше дългова амнистия. Нещо като библейския Юбилей . В края на краищата – казах ѝ, – трийсет години изливане на пари от най-бедните държави към най-богатите е повече от достатъчно.

– Но – възрази тя, сякаш изричаше нещо очевидно, – те са заели тези пари! Човек трябва да плаща дълговете си.

В този момент си дадох сметка, че това ще е много различен разговор от този, който бях очаквал в началото.

Откъде да започна? Можех да започна с обяснение как тези заеми поначало са взети от неизбрани диктатори, които прехвърлят по-голямата част от тях директно в швейцарските си банкови сметки, и да я попитам доколко е справедливо изискването парите да бъдат върнати не от въпросните диктатори, дори не от приятелчетата им, а като буквално се отнеме залъкът от устата на гладните деца. Или да се замисли, че много от тези най-бедни страни са изплатили дълговете си вече три или четири пъти, но благодарение на чудото на сложната лихва все още не са постигнали някакво видимо намаляване на главницата. Също така бих могъл да отбележа разликата между рефинансирането на заемите и условието за получаване на това рефинансиране – страните да следват някаква ортодоксална свободно-пазарна икономическа политика, изработена във Вашингтон или Цюрих, която гражданите им никога не са приемали и никога не биха приели, и че е някак нечестно да настояваш да приемат демократични конституции, а после да настояваш тези, които бъдат избрани, да не контролират политиката си по никакъв начин. Или че икономическата политика на МВФ дори не проработи. Имаше обаче по-съществен проблем – самото твърдение, че дългът трябва да се плаща.

Всъщност забележителното около твърдението, че „човек трябва да плаща дълговете си“, е, че дори според стандартната икономическа теория то не е вярно. Даващият заема трябва да приеме някакво ниво на риск. Ако всички заеми, независимо колко са идиотски, подлежат независимо от всичко на възстановяване – ако няма закони за фалита например, – резултатът ще е катастрофален. Кое ще пречи на кредиторите да отпускат глупави заеми?

– Знам, че прилича на здрав разум – продължих, – но странното е, че от икономическа гледна точка не се очаква заемите да функционират по този начин. Финансовите институции би трябвало да са средство за насочване на инвестициите към печеливши начинания. Ако една банка гарантирано ще получи обратно кредитите, които е раздала, независимо от собствените ѝ действия, системата просто няма да работи. Представете си, че вляза в най-близкия офис на Роял Банк ъв Скотланд и кажа: „Вижте, имам наистина страхотно предчувствие за конните надбягвания. Смятате ли, че можете да ми отпуснете два милиона паунда?“. Очевидно ще ми се изсмеят. Това обаче е така, защото са наясно, че ако моят кон не спечели, няма да има начин да върнат парите си. Представете си обаче, че има закон, който им гарантира, че ще получат парите си, каквото и да се случи, дори и това да означава да продам дъщеря си в робство или да продам органите си, или нещо такова. В такъв случай, защо не? Защо да чакат да се появи някой, който има работещ бизнесплан за построяване на обществена пералня или нещо подобно? По същество това е ситуацията, която създава МВФ в световен мащаб – поради която всичките тези банки са готови да изливат милиарди долари в ръцете на шайка очевидни мошеници, преди всичко друго.

Не стигнах толкова далече, защото в този момент се появи пиян финансист, който беше дочул, че говорим за пари, и започна да разказва смешни истории за моралните опасности – които скоро се преобразиха в не особено увлекателни приказки за сексуалните му завоевания. Отдалечих се.

Така или иначе, фразата остана да звучи в главата ми още няколко дни.

„Човек трябва да плаща дълговете си“.

Причината тя да е толкова силна не е, че тя е икономическо твърдение – тя е морално твърдение. В края на краищата нима плащането на дълговете не е в основата на морала? Дай на хората това, което им се полага. Приеми отговорностите си. Изпълнявай задълженията си към другите, точно както очакваш те да изпълняват задълженията си към теб. Кое може да е по-очевиден пример за избягване на отговорност от неизпълнението на обещание или отказа да платиш дълга си?

Тъкмо тази очевидност, дадох си сметка, прави фразата толкова коварна. Тя е от твърденията, които могат да превърнат ужасяващи неща в безобидни и незабележителни баналности. Може да прозвучи силно, но е трудно да останеш безразличен към подобни проблеми, ако си станал свидетел на резултатите от тях. Аз съм ги виждал. В продължение на близо две години живях в планините на Мадагаскар. Малко преди да пристигна там беше избухнала епидемия от малария. Тя беше особено опасна, защото маларията е била ликвидирана в планините на Мадагаскар преди много години, така че след две поколения хората бяха изгубили имунитета си . Проблемът беше в това, че поддържането на програмата за унищожаване на комарите изискваше някакви средства, тъй като трябваше да се провеждат периодични изследвания дали комарите не започват да се множат отново и да се пръска, в случай че това е така. Не много средства. Поради наложените от МВФ ограничителни мерки обаче правителството се бе видяло принудено да прекрати програмата за мониторинг. Умряха десет хиляди души. Видях млади майки, оплакващи децата си. Човек може да си помисли, че е трудно да се защити тезата, че смъртта на десет хиляди души е оправдана, защото така Ситибанк ще намали загубите си от безотговорно отпуснат заем, който освен това не е и особено значим в счетоводните ѝ книги. Обаче една съвсем почтена жена – която освен другото работи и за благотворителна организация – смяташе това за очевидно. В края на краищата правителството дължи парите, а дълговете трябва да се плащат.

През следващите няколко седмици фразата се връщаше при мен отново и отново. Защо дълг? Кое прави понятието така странно могъщо? Потребителските кредити са гръбнакът на нашата икономика. Всички съвременни национални държави са изградени на базата на дефицитно харчене. Дългът се е превърнал в централен въпрос на международната политика. Никой обаче като че ли не е наясно какво точно е той или как да мисли за него.

Самият факт, че не знаем какво е дълг, самата гъвкавост на концепцията за дълг, е в основата на неговата сила. Ако историята ни показва нещо, то е, че няма по-добър начин да се оправдаят отношения, основаващи се на насилие, да се представят такива отношения като нещо морално, от преформулирането им на езика на дълга – най-вече защото така жертвата незабавно започва да изглежда сякаш е извършила нещо лошо. Мафиозите разбират това много добре. Също и командирите на армиите нашественици. В продължение на хиляди години насилниците са били в състояние да казват на жертвите си, че им дължат нещо. Ако не друго, най-малкото „им дължат живота си“ (красноречива фраза), защото не са ги убили. В наши дни например военната агресия се дефинира като престъпление против човечеството, а международните съдилища, когато бъдат сезирани, обикновено изискват от агресора да плаща компенсации. Германия е трябвало да плати сериозни репарации след Първата световна война, Ирак все още плаща на Кувейт за инвазията на Саддам Хюсеин през 1990 г. Въпреки това дългът на страни като Мадагаскар, Боливия и Филипините като че ли работи точно в обратната посока. Страните длъжници от Третия свят са почти изключително тези, които някога са били атакувани и завладени от европейски страни – често от тези, на които сега дължат пари. През 1895 г. например Франция нахлува в Мадагаскар, сваля правителството и тогавашната кралица Ранавалона III, после обявява страната за френска колония. Едно от първите неща, които прави генерал Галиени след „умиротворяването“, както обичат да го наричат тогава, е да наложи тежки данъци на местното население, малгашите, отчасти за да покрие това население разходите по завладяването си, но също така, тъй като от френските колонии се очаква да се издържат сами, за да покрие и разходите за изграждането на железопътни линии, пътища, мостове, плантации и всичко останало, което френският режим иска да построи. Местните данъкоплатци не са питани дали искат тези железопътни линии, пътища, мостове и плантации, нито пък за това къде и как да бъдат построени . Напротив – през следващите петдесет години френската армия и полиция избиват доста малгаши, които възразяват прекалено остро срещу тази схема (повече от половин милион, според някои сведения, при въстанието от 1947 г.). Не че Мадагаскар е причинявал някога сравними щети на Франция. Въпреки това в началото на малгашите се обяснява, че все още дължат на Франция пари, а останалият свят приема това твърдение за справедливо. Когато „международната общност“ съзира морален проблем, обикновено се приема, че това е бавното изплащане на дълга от страна на малгашкото правителство.

Дългът обаче не е само справедливостта на завоевателя. Той е и начин да се накаже победител, който не е трябвало да побеждава. Най-зрелищният пример за това е историята на република Хаити – първата бедна страна, доведена до перманентно дългово робство. Хаити е страна, създадена от бивши роби в плантации, проявили непокорството не само да се вдигнат на въстание, при всичките величави декларации за универсални права и свободи, но и да сразят армиите на Наполеон, изпратени да ги върнат към робството. Франция незабавно обявява, че новата република ѝ дължи 150 милиона франка за експроприираните плантации, както и за разходите по издръжката на провалените военни експедиции, при което всички останали страни, включително Съединените щати, се съгласяват да наложат ембарго на страната, докато не изплати този дълг. Сумата умишлено е непосилна (еквивалентна на 18 милиарда долара), а последвалото ембарго гарантира, че Хаити ще стане синоним на задлъжнялост, бедност и човешка мизерия до ден днешен .

Понякога обаче дългът като че ли означава точно обратното. От началото на осемдесетте Съединените щати, които настояват за налагане строги условия за изплащане на дълга на Третия свят, също натрупват дълг, в сравнение с който общият дълг на всички страни от Третия свят изглежда незначителен – основно натрупан заради военни разходи. Външният дълг на Съединените щати обаче е под формата на съкровищни облигации, държани от институционални инвеститори в различни страни (Германия, Япония, Южна Корея, Тайван, държавите от Залива), които в повечето случаи на практика са протекторати на Съединените щати и са осеяни с американски военни бази, пълни с оръжия и оборудване, закупени със същото това дефицитно харчене. Тази ситуация се промени донякъде в последно време, защото Китай също влезе в играта (Китай е специален случай, по причини, които ще бъдат обяснени по-късно), но не много – дори Китай смята факта, че държи толкова много американски съкровищни облигации, за причина да брани американските интереси, а не обратното.

В такъв случай какъв е статутът на всичките тези пари, изливани в съкровищницата на САЩ? Взети заеми ли са? Или са налог? В миналото военните сили, поддържали стотици военни бази извън територията си, обикновено били наричани „империи“, а империите регулярно изисквали налози от подчинените им народи. Американското правителство, разбира се, твърди, че не е империя – обаче не е трудно да се защити тезата, че единствената причина да третира тези плащания като „заеми“, а не като „налози“, е точно необходимостта да се отрича реалността на случващото се.

Вярно е, разбира се, че в миналото определени видове дълг и определени длъжници са били третирани различно от останалите. През седемдесетте години на осемнайсети век едно от нещата, скандализирали най-много британската общественост, били условията в затворите за длъжници, представени от популярната преса, и най-вече фактът, че те редовно били разделяни на две части. Аристократичните обитатели, за които краткият престой във „Флийт“ или „Маршалсий“ били нещо като заявка за модерност, получавали вино и храна от прислужници в ливреи и им било позволено редовно да приемат проститутки. От друга страна, обеднелите длъжници били оковавани заедно в малки килии, „пълни с мръсотия и паразити“, според едно от сведенията, и „оставяни да мрат, без жал, от глад и тиф“ .

В определен смисъл можем да гледаме на сегашната икономическа ситуация в света като на уголемена версия на същото – Съединените щати в този случай са богатият длъжник, Мадагаскар е прошлякът, който гладува в съседната килия, докато слугите на баровеца го назидават, че проблемите му са плод на собствената му безотговорност.

Има и нещо фундаментално във всичко това, философски въпрос, който би било добре да разгледаме. Каква е разликата между гангстер, който вади пистолет и настоява да му дадете хиляда долара „пари за охрана“, и гангстер, който вади пистолет и иска хиляда долара „заем“? В повечето отношения очевидно никаква. Обаче в някои отношения има разлика. Както е в случая с американския дълг към Япония или Южна Корея, при който, ако в някой момент се промени балансът на силите, ако Америка загуби военното си превъзходство, ако гангстерът загуби биячите си, този „заем“ може да се окаже третиран по много различен начин. Може да се превърне в истински пасив. Ключовият елемент обаче си остава пистолетът.

Има стар водевилен гег, който казва същото още по-елегантно – цитирам го, подобрен от Стив Райт: „Вървя си по улицата с един приятел онзи ден и някакъв тип с пистолет изскача от един вход и казва: „Портфейлите!“. Докато вадя портфейла си, си казвам: „Не е нужно да е пълна загуба“. Та вадя някакви пари, обръщам се към приятеля ми и му казвам: „Ей, Фред, ето ти петдесетте долара, които ти дължа“. Обирджията толкова се обиди, че извади хиляда долара от собствените си пари и принуди Фред да ми ги даде назаем, после си ги взе от мен“.

В крайна сметка мъжът с пистолета не е длъжен да прави нищо, което не иска да прави. За да може да функционира обаче, дори режим, който се крепи на насилието, има нужда да установи набор от някакви правила. Те могат да са напълно произволни. В някакъв смисъл дори няма значение какви са. Или поне няма значение в началото. Проблемът е, че в момента, в който започнем да гледаме на нещата през призмата на дълга, хората неизбежно започват да се питат кой всъщност какво дължи и на кого.

Споровете за дълга продължават най-малко от пет хиляди години. През по-голямата част от човешката история – поне през историята на държави и империи – на повечето човешки същества е било казвано, че са длъжници . Историците, и особено тези, които се занимават с историята на идеите, изглежда, изпитват странна неохота, когато трябва да разгледат човешките последици, особено предвид това, че тази ситуация – повече от всяка друга – е предизвиквала непрекъснато възмущение и недоволство. Ако кажеш на хората, че са малоценни, това едва ли ще им хареса, но изненадващо рядко води до въоръжени въстания. Ако кажеш на хората, че са потенциално равни, но са се провалили и поради това всичко, което имат, не им се полага по право, че в действителност не е тяхно, става много по-вероятно да предизвикаш гняв. Определено историята като че ли ни учи точно това. В продължение на хиляди години борбата между бедни и богати най-общо приема формата на конфликт между кредитори и длъжници – на спорове за справедливостта или несправедливостта на лихвените плащания, за дълговото заробване, амнистия, прехвърляне на друг кредитор, компенсациите за престъпно поведение, секвестирането на овце, отнемането на лозя, продаването на децата на длъжника в робство. В този ред на мисли през първите пет хиляди години народните въстания винаги започват по един и същи начин, със забележително постоянство – с ритуалното унищожаване на дълговите записи – таблети, папируси, счетоводни книги – според вида, използван в съответното време и на конкретното място. (След това бунтовниците обикновено се заемат с владението на земята и данъчните оценки.) Както обича да казва големият класик Мозес Финли, в древния свят всички революционни движения имат една и съща програма: „Анулиране на дълговете и преразпределяне на земята“ .

Склонността ни да пренебрегваме горното е още по-странна, ако си дадем сметка до каква степен нашият днешен морален и религиозен език произлиза директно от същите тези конфликти. Думи като „разплата“ и „опрощение“ са най-очевидните, тъй като произхождат пряко от езика на древните финанси. В по-широк смисъл същото може да се каже за „вина“, „свобода“, „изкупление“ и дори „грях“.

Споровете за това кой всъщност какво дължи и на кого са изиграли основна роля при оформянето на основния ни речник за добро и зло. Фактът, че толкова голяма част от този език се е оформила в споровете около дълга, е оставил понятието странно некохерентно. В крайна сметка, за да спориш с краля, трябва да си в състояние да използваш езика на краля, независимо дали първоначалните тези имат смисъл, или не.

Ако погледнем историята на дълга, най-напред ще се сблъскаме с моралното объркване. Най-видимото му проявление е, че почти навсякъде повечето човешки същества са убедени, че (1) да върнеш парите, които си взел назаем, е просто въпрос на морал и (2) всеки, който има навика да дава пари назаем, е лош.

Истина е, че мненията по втория пункт се менят. Едната възможна крайност е ситуацията, на която се натъква френският антрополог Жан-Клод Галей в район от Източните Хималаи, където до съвсем скоро, през седемдесетте години на миналия век, най-нискостоящите касти – наричани „покорените“, защото се смятало, че произлизат от население, някога завладяно от кастата на днешния господар преди много столетия – живеят в перманентна дългова зависимост. Лишени от земя и средства, те били принудени да молят господаря си за заеми просто за да се прехранват – не заради парите, защото сумите били мизерни, а защото бедните длъжници трябвало да плащат лихвата с работа, което означава, че били обезпечени с храна и подслон, поне докато почистят външните постройки на кредитора и подменят покривите на навесите. За „покорените“ – както и за повечето хора по света всъщност – най-съществените разходи през живота са сватбите и погребенията. Те изискват доста пари, които винаги трябва да бъдат взети назаем. В такива случаи, както обяснява Галей, масовата практика била кредиторите от висшата каста да искат като гаранция някоя от дъщерите на длъжника. Често, когато беднякът нямал пари за сватбата на дъщеря си, за гаранция служела самата младоженка. От нея се очаквало да се яви в къщата на кредитора след брачната нощ, да прекара там няколко месеца като държанка, а после, когато той се отегчи, да бъде изпратена в близък лагер на дървосекачи, където да прекара година или две като проститутка, която заработва, за да покрие дълга на баща си. След като дългът бъде платен, можела да се върне при мъжа си и да започне семейния си живот .

Това изглежда шокиращо и дори нетърпимо, но Галей не съобщава за някакво ширещо се чувство за несправедливост. Всички като че ли били убедени, че нещата трябва да са такива. Не са изразявали някаква особена загриженост и местните брамини, които били висшите арбитри по въпросите на морала – което едва ли е изненадващо, защото най-видните кредитори често били самите брамини.

Дори в този случай, разбира се, е трудно да се разбере какво си говорят хората зад затворени врати. Ако някоя група маоистки бунтовници внезапно овладее областта (няколко такива наистина действат в тази част на Индия) и изправи местните лихвари пред съда, вероятно ще се чуят всевъзможни други възгледи.

Все пак описаното от Галей представлява една от крайните възможности – при която самите лихвари са и морални авторитети. Да сравним това със средновековна Франция, където моралният статут на лихваря е сериозно подкопан. Католическата църква винаги е забранявала даването на пари назаем с лихва, но правилата често били пренебрегвани, което кара църковната йерархия да оторизира кампании с проповеди – изпращала пътуващи монаси от град на град, за да предупреждават лихварите, че ако не се покаят и не върнат всички лихви, измъкнати от длъжниците им, несъмнено ще попаднат в Ада.

Тези проповеди, немалко от които са оцелели до наши дни, са изпълнени с ужасяващи истории за Божия гняв към непокаялите се лихвари – истории за богати мъже, поразени от лудост или ужасни болести, преследвани от мъртвешки кошмари със змии и демони, които скоро ще разкъсат и изядат плътта им. През дванайсети век, когато тези кампании са най-масови, започват да се прилагат и по-преки санкции. Папите издават инструкции към местните енории да екскомуникират всички известни лихвари – те нямали право да получават свето причастие и при никакви обстоятелства телата им не можело да бъдат погребвани на осветена земя. Един френски кардинал, Жак дьо Витри, през 1210 г. записва историята на особено влиятелен лихвар, чиито приятели опитали да притиснат енорийския свещеник, така че да пренебрегне правилата и да позволи да бъде погребан в двора на местната църква:

Тъй като приятелите на покойния лихвар бяха много настоятелни, свещеникът се поддаде на натиска им и каза: „Да качим трупа му на магаре и да видим каква е волята Божия и какво Той ще направи с него. Където го отнесе магарето, било то църква, гробище или другаде, там да бъде погребан“. Качиха трупа на едно магаре, което, без да се отклони нито веднъж вляво или вдясно, занесе трупа право извън града, до мястото, на което е бесилката, на която бесят крадците, и със силен шут разтовари мъртвеца в купчината тор под ешафода .

Ако прегледаме световната литература, трудно ще намерим и едно положително описание на лихвар – или поне на професионален кредитор, който по дефиниция събира лихва. Не съм сигурен дали има професия (палач?) с толкова неизменно отрицателен ореол. Това е още по-забележително, когато вземем предвид, че за разлика от палачите, лихварите са сред най-заможните и силни хора в общностите. Самата дума „лихвар“ буди асоциации с кредитни акули, кървави пари счупени ръце и крака, продаване на души и зад всичко това Дяволът, често представян също като лихвар, който търси своето, зъл счетоводител със счетоводни книги и тефтери или евентуално като фигура, изправила се зад лихваря, която изчаква момента, в който ще може отново да се сдобие с душата на този злодей, който, поради самата му професия явно е сключил контракт с Пъкъла.

Исторически, имало е само два ефективни начина лихвар да се измъкне от позора – или да прехвърли отговорността на трета страна, или да настоява, че взелият заема е още по-лош от него. В средновековна Франция например господарите често прибягвали до първия подход, като наемали евреи за свои наместници. Мнозина от тях дори говорели за „нашите“ евреи – тоест евреи под тяхна лична закрила, – макар на практика това обикновено да означавало, че в началото са лишавали евреите на територията си от всякакви средства за препитание освен лихварството (което гарантирало, че ще бъдат масово презирани), после периодично се обръщали срещу тях, обявявали ги за ненавистни същества и прибирали парите им за себе си. Разбира се, вторият подход бил по-често срещан. Той обаче най-често води до заключението, че двете страни по заема са еднакво виновни, че цялата работа е долнопробен бизнес и най-вероятно и двамата са прокълнати.

Други религиозни традиции имат различна гледна точка. В средновековните хиндуистки правни кодекси лихвоносните заеми не само са допустими (основното изискване е лихвата никога да не надвишава главницата), но и често се говори, че длъжник, който не плаща дълга си, ще се прероди като роб в домакинството на кредитора си – или, както е в по-късните кодекси, ще се прероди като негов кон или вол. Същото толерантно отношение към кредиторите и кармически предупреждения за възмездие към длъжниците срещаме и в много от теченията на будизма. Въпреки това в момента, в който лихварите прекалявали, се появяват същите истории за тях, каквито срещаме в Европа. Средновековен японски автор разказва една такава – твърди, че се е случила наистина – за ужасяващата съдба на Хиромушиме, съпруга на богат областен управител, около 776 г. Изключително алчна жена, тя добавяла вода към оризовото вино, което продавала, и получавала големи печалби от това разредено саке. Когато давала нещо на някого назаем, използвала малка мерителна чаша, а когато го получавала обратно, използвала голяма. Когато давала назаем ориз, везната регистрирала големи количества, а когато ѝ го връщали – малки. Лихвата, която събирала насила, била огромна – често десет, дори сто пъти по-голяма от заетото количество. Била непреклонна, когато събирала дълговете си, и не показвала никаква милост. Поради това много хора били обзети от тревоги, мнозина напуснали домовете си, за да са далеч от нея, и започнали да скитат из други провинции .

След смъртта ѝ монасите се молили над закования ѝ ковчег цели шест дни. На седмия тялото ѝ чудодейно се съживило:

Тези, които отишли да гледат, били посрещнати от невероятна смрад. От кръста нагоре жената вече била станала вол, а от челото ѝ стърчали рога. Двете ѝ ръце били станали волски копита, ноктите ѝ били напукани и приличали на долната част на копито. От кръста надолу обаче тялото ѝ било човешко. Не харесвала ориз и предпочитала да яде трева. Когато се хранела, преживяла. Гола, лежала в собствените си екскременти .

Събрали се зяпачи. Изпълнени с чувство за вина и засрамени, членовете на семейството ѝ започнали да правят отчаяни опити да купят опрощение, анулирали всички дългове, които хората имали към Хиромушиме, дарили голяма част от богатството си за религиозни цели. Най-накрая, по милост, чудовището умряло.

Авторът, който сам бил монах, смятал, че историята представя ясен случай на ранно прераждане – жената била наказана от законите на кармата заради нарушаване на това, което е както „разумно, така и право“. Проблемът му е, че будистките текстове, доколкото пряко говорят по въпроса, не предлагат прецедент. Обикновено длъжниците се превръщали във волове, не кредиторите.

В резултат, когато трябва да се обясни поуката от историята, изложението става определено объркано:

Както се казва в една сутра: „Когато не плащаме това, което сме взели назаем, нашата отплата ще бъде превръщането ни в кон или вол“. „Длъжникът е като роб, кредиторът е като господар“. Или: „Длъжникът е фазан, а кредиторът му – ястреб“. „Ако си дал заем, не подлагай длъжника си на неразумен натиск, за да ти плати. Ако го направиш, ще се преродиш като кон или вол и ще трябва да работиш за този, който ти е задължен, и ще платиш многократно повече“ .

Е, кое от двете? Не може и двамата да свършат като животни, всеки в стопанството на другия. Всички велики религиозни традиции като че ли се борят с тази дилема по един или друг начин. От една страна, доколкото всички човешки отношения включват дълг, излиза, че всички те са морално компрометирани. И двете страни вероятно вече са виновни в нещо, дори само с влизането си във взаимоотношението. Или най-малкото се излагат на сериозна опасност да станат виновни, ако плащането на дълга се забави. От друга страна, когато кажем, че някой се държи така, сякаш не дължи нищо на никого, едва ли го описваме като олицетворение на добродетелта. В нерелигиозния свят моралът се състои преди всичко в изпълнението на задълженията ни към другите и ние упорито сме склонни да си представяме тези задължения като дълг. Монасите може би биха могли да избегнат дилемата, като се изолират напълно от света, но ние, останалите, като че ли сме осъдени да живеем във вселена, която не е особено логична.

Историята за Хиромушиме е идеална илюстрация за импулса да хвърлим обвиненията назад, към обвиняващия – точно като при мъртвия лихвар и магарето, ударението върху екскрементите, животните и унижението, чиято цел явно е постигането на поетична справедливост, кредиторът е принуден да изпита същото усещане за позор и падение, които сам той е карал да изпитват длъжниците му. Това е само по-жив, по-интуитивен начин да зададем същия този въпрос: „Кой всъщност какво дължи и на кого?“. Също така то е идеална илюстрация на това как в момента, в който някой зададе въпроса: „Кой всъщност какво дължи и на кого?“, започва да приема езика на кредитора. Ако не плащаш дълговете си, „отплатата ти ще е да се превърнеш в кон или вол“, но ако не си разумен кредитор, ти също ще „платиш“. Дори кармическата справедливост може по този начин да бъде сведена до езика на бизнессделка.

С това стигаме до централния въпрос на тази книга: Какво точно означава да кажем, че чувството ни за морал и справедливост е принизено до езика на бизнессделка? Какво означава да сведем моралните задължения до материални дългове? Какво се променя, когато едното се превърне в другото? И как да говорим за тях, когато езикът ни е до такава степен формиран от пазара? На едно ниво разликата между морално задължение и материален дълг е проста и очевидна. Дългът е ангажимент да платиш определена сума. В резултат дългът, за разлика от всяка друга форма на задължение, може да бъде квалифициран прецизно. Това позволява той да бъде нещо просто, студено и безлично – което на свой ред позволява да бъде прехвърлян. Ако някой дължи услуга или живота си на друго човешко същество – това е задължение към конкретния индивид. Ако обаче дължиш четирийсет хиляди при лихва от 12 процента, няма никакво значение кой е кредиторът. Никоя от двете страни не се замисля от какво се нуждае другата страна, какво иска, какво е способна да направи – както би било, ако дължимото беше услуга, уважение или благодарност. Тук не е нужно да се калкулират човешките аспекти – нужно е само да се калкулират главница, баланси, неустойки, лихвени нива. Ако в крайна сметка се наложи да напуснеш дома си и да скиташ из другите провинции, ако дъщеря ти стане проститутка в миньорски лагер, добре, това е нещастие, но за кредитора то е без значение. Парите са си пари, сделката си е сделка.

От тази гледна точка, основният фактор и тема, която ще бъде разгледана подробно на тези страници, е способността на парите да превръщат морала във въпрос на безлична аритметика – и при това да оправдават неща, които иначе изглеждат възмутителни или безсрамни. Факторът насилие, който изтъквах досега, може да изглежда вторичен. Разликата между „дълг“ и обикновеното морално задължение не е присъствието или отсъствието на мъже с оръжия, които да наложат изпълнението на това задължение, като отнемат собствеността на длъжника или заплашат да счупят краката му. Разликата е в това, че кредиторът е в състояние да конкретизира, числово, точно колко му дължи длъжникът.

Ако обаче се вгледаме по-внимателно, ще открием, че тези два елемента – насилие и количество – са близко свързани. Всъщност е невъзможно да открием едното без другото.

Френските лихвари са имали силни приятели и биячи, способни да притискат дори църковните власти. Как иначе биха могли да събират дългове, които формално са незаконни? Хиромушиме била безкомпромисна спрямо длъжниците си, не проявявала никаква милост, обаче мъжът ѝ е бил губернатор. Не е било нужно да проявява милост. Тези от нас, зад които не стоят въоръжени мъже, не можем да си позволим да сме чак толкова непреклонни.

Насилието или заплахата с насилие, което превръща човешките отношения в математика, ще се появява отново и отново по-нататък в тази книга. Това е основният източник на моралното объркване, което като че ли обгръща всичко свързано с темата за дълга. Породените от това дилеми като че ли са стари, колкото и цивилизацията. Можем да наблюдаваме процеса в най-ранните открити записи от древна Месопотамия, той намира първи философски израз във Ведите, повтаря се безброй пъти в писаната история и продължава да се спотайва под основната тъкан на нашите институции днес – държава и пазар, най-основните ни разбирания за природата на свободата, морала, обществото – които до едно са оформени от историята на войни, завоевания и робство по начини, които сега не сме в състояние дори да съзрем, защото вече не можем да си представим нещата по някакъв друг начин.

Има очевидни причини в сегашния момент да е особено належащо да преосмислим историята на дълга. През септември 2008 г. започна финансова криза, заради която световната икономика едва не спря напълно. В много отношения обаче наистина спря – корабите престанаха да се движат през океаните, много от тях бяха изтеглени на сух док, строителни кранове бяха разглобени и престанаха да работят. Банките до голяма степен прекратиха кредитирането. След всичко това последваха не само обществено недоволство и разочарование, но започна и действителна обществена дискусия за природата на дълга, на парите, на финансовите институции, които държат държавите в лапите си.

Но това се оказа само един момент. Разговорът така и не стигна докрай. Причината хората да са готови за такъв разговор беше в това, че историята, която всички слушахме от десетина години, се бе оказала колосална лъжа. Наистина няма по-мек начин да го кажа. С години всички слушахме за нови, свръхсложни финансови иновации: кредитни и стокови деривативи, паралелни ипотечни дъгови деривативи, хибридни книжа, дългови суапове и така нататък. Тези нови пазари на деривативи се оказаха толкова сложни, че – според една често повтаряна шега – водеща инвестиционна фирма трябвало да наеме астрофизици, за да работят с търговските програми, които били толкова сложни, че дори финансистите не ги разбирали.

Посланието беше ясно – оставете това на професионалистите. Не бихте могли да проумеете тези неща. Дори да не харесваш особено финансовите капиталисти (и като че ли малцина са склонни да твърдят, че има кой знае какво, заради което да ги харесваш), ти става ясно, че те са способни, че всъщност са толкова свръхестествено способни, че всякакво демократично наблюдение на финансовите пазари е просто немислимо. (Дори академици се хванаха на лъжата. Спомням си, че през 2006-а и 2007-а ходех на конференции, на които модни теоретици социолози представяха доклади, в които се твърдеше, че новите форми на секюритизация, свързани с новите информационни технологии, са предвестник на мощна трансформация в самата природа на времето, а може би и на самата реалност. Спомням си, че си мислех: „Наивници!“. Такива се и оказаха.)

После, когато отломките престанаха да падат, се оказа, че голяма, ако не по-голямата част от всичко това е било поредица от сложни измамни схеми. Състояха се от операции като продаване на ипотеки на бедни хора, изработени така, че да няма как тези бедни хора да не изпаднат в несъстоятелност, залагане на предвижданията колко време ще мине, преди собствениците да престанат да плащат, „опаковане“ на ипотеки и залози в едно цяло и продаването им на институционални инвеститори (които биха могли да оперират с парите за пенсиите на собствениците на ипотекираните имоти) с уверенията, че ще спечелят, каквото и да се случи, допускане инвеститорите да разменят тези пакети като че ли са пари, после прехвърляне на отговорността за плащането на загубите към гигантски застрахователни конгломерати, които, след като потънат под тежестта на натрупания дълг (което неизбежно ще се случи), ще трябва да бъдат спасявани от данъкоплатците (и такива конгломерати наистина бяха спасени) . С други думи, всичко това напомня много добре развита и усложнена версия на стореното от банките, когато отпускат заеми на Боливия и Габон през седемдесетте – отпускат съвършено безотговорни заеми с пълното съзнание, че след като това стане известно, политиците и бюрократите ще положат всички усилия банките да получат парите си обратно, независимо от всичко, независимо животът на колко хора ще трябва да бъде съсипан, за да се случи това. Разликата обаче е там, че сега банкерите го правят в невиждани мащаби – общата сума на поетия дълг е по-голяма от общия брутен вътрешен продукт на всички страни по света – и това хвърли света в спираловидно пропадане, което едва не ликвидира самата система.

Армии и полицейски сили се готвеха да се справят с очакваните бунтове и безредици, но такива не последваха. Не последваха обаче и някакви значими промени в управлението на системата. По онова време всички приемаха, че след като самите определящи институции на капитализма се срутват (Лейман Брадърс, Ситибанк, Дженерал Мотърс) и всички претенции за някакви превъзхождащи познания се оказват фалшиви, бихме могли поне да рестартираме по-широкия разговор за природата на дълга и кредитните институции. И не само разговор.

Изглеждаше, че повечето американци са готови за радикални решения. Изследвания показваха, че преобладаващото мнозинство от тях смятат, че банките не бива да бъдат спасявани независимо от икономическите последици, но обикновените граждани с просрочени ипотеки – трябва. Това е доста странно за Съединените щати. Още от колониални дни американците са проявявали най-слабо съчувствие към длъжниците. В определен смисъл това е странно, защото Америка е заселена от немалко хора, избягали от дългове, но е и страна, в която идеята, че моралът е въпрос на плащане на дългове, достига много по-дълбоко, отколкото в която и да било друга. В колониални времена много често заковавали ухото на неизрядните длъжници на някой стълб. Съединените щати са една от последните страни, които приемат закон за фалита – въпреки факта, че през 1787 г. Конституцията специално задължава новото правителство да създаде такъв, всички опити са били отхвърляни заради „морални основания“ чак до 1898 г. Промяната е епохална. Може би поради същата тази причина отговорните за модерирането на дебата в медиите и законодателите решиха, че времето не е подходящо. Правителството на Съединените щати на практика сложи три трилиона долара помощ върху проблема и не промени нищо. Банкерите бяха спасени. Дребните длъжници – с няколко жалки изключения – не бяха . Напротив, в средата на най-голямата икономическа рецесия след трийсетте вече започваме да виждаме обратна реакция спрямо тях – задвижвана от финансовите корпорации, които сега се обърнаха към същото правителство, което ги измъкна от фалита, за да приложи пълната сила на закона срещу обикновените граждани, които имат финансови проблеми. „Не е престъпление да дължиш пари – пише „Стар Трибюн“ от Минеаполис-Сейнт Пол, – обаче хора редовно влизат в затвора, защото не плащат дълговете си“. В Минесота „използването на заповеди за арест срещу длъжници е нараснало с 60 процента през последните четири години, при 845 случая през 2009 г. В Илинойс и Югозападна Индиана някои съдии вкарват длъжници в затвора заради пропуснати плащания по дълга, които са били изискани със съдебна заповед. При някои крайни случаи хората остават в затвора, докато не съберат минималната сума за плащане. През януари [2010] съдия осъди човек от Кени, Илинойс, на „безсрочен затвор“, докато не събере 300 долара срещу дълг към дъскорезница“ .

С други думи, вървим към възстановяването на нещо, което много прилича на затворите за длъжници. Междувременно разговорът заглъхна, общественият гняв заради спасяването на банките забуксува и стана неадекватен и всички ние като че ли неумолимо се движим към следващата голяма финансова катастрофа – единственият истински въпрос е колко време ще отнеме.

Стигнали сме дотам, че самият МВФ, който сега опитва да върне позицията си на съвест на глобалния капитализъм, вече публикува предупреждения, че ако продължаваме по същия начин, следващия път е малко вероятно да има спасяване. Обществото просто няма да изтърпи такова нещо и в резултат всичко може да се разпадне: „МВФ предупреждава, че второ спасяване на банките ще „застраши демокрацията“ – гласи едно неотдавнашно заглавие . (Разбира се, под „демокрация“ те разбират „капитализъм“.) Разбира се, несъмнено означава нещо фактът, че тези, които се чувстват отговорни за поддържането на съществуващата глобална икономическа система и които само преди няколко години се държаха така, сякаш извън всякакво съмнение тази система ще бъде вечна, сега съзират апокалипсис навсякъде.

БИБЛИОГРАФИЯ

Abraham, Roy Clive. 1933. The Tiv People. Lagos: Government Printer.

Abu Lughod, Janet. 1989. Before European Hegemony Oxford: Oxford University Press.

Adamek, Wendi L. 2005. “The Impossibility of the Given: Representations of Merit and Emptiness

in Medieval Chinese Buddhism.” History of Religions 45 (2): 135-180.

Adams, Robert McC,. C. Lamberg-Karlovsky,

William L. Moran. 1974. “The Mesopotamian

Social Landscape: The View from the Frontier.” Bulletin of the American Schools of

Oriental Research. Supplementary Studies No. 20, Reconstructing Complex Societies: An

Archaeological Colloquium, pp. 1-20.

Adkins, Arthur W. H. 1972. Moral Values and Political Behaviour in Ancient Greece: From

Homer to the End of the Fifth Century. New York: Norton.

Adolf, Helen. 1947. “New Light on Oriental Sources for Wolfram’s Parzival and Other Grail

Romances.” PMLA 62 (2): 306-324.

———. 1957. “Christendom and Islam in the Middle Ages: New Light on ‘Grail Stone’ and

‘Hidden Host.’” Speculum 32 (1): 103-115.

Afigbo, Adiele Eberechukwu. 1971. “The Aro of southeastern Nigeria: a socio-historical

analysis

of legends of their origins.” African Notes 6: 31-46.

Aglietta, M. and Orlean, A. 1992. La Violence de la monnaie. Paris: Presses Universitaires

de France.

———. 1995. Souverainetй, lйgitimitй de la monnaie. Paris: Association d’Economie Financiere

(Cahiers finance, ethique, confiance).

———. 1998. La Monnaie souveraine. Paris: Odile Jacob.

Aglietta, M., et al. 1998. “Introduction.” In: La monnaie souveraine (M. Aglietta &

A. Orlean, eds.), pp. 9–31.

Paris: Odile Jacob.

Aglietta, M., & Orlean, A. (Eds.). 1995. Souverainetй, lйgitimitй de la monnaie. Paris: Association

d’Economie Financiere (Cahiers finance, ethique, confiance).

Agnew, Jean-Christophe.

1986. Worlds Apart: The Market and the Theater in Anglo-American

Thought. Cambridge: Cambridge University Press.

Ahern, Emily. 1973. The Cult of the Dead in a Chinese Village. Stanford: Stanford University

Press.

Akiga Sai, B. 1939. Akiga’s story; the Tiv tribe as seen by one of its members. Translated and

annotated by Rupert East. London, New York, Published for the International African

Institute by the Oxford University Press.

———. 1954. “The ‘Descent’ of the Tiv from Ibenda Hill” (translated by Paul Bohannan.)

Africa: Journal of the International African Institute 24 (4): 295-310.

Akin, David and Joel Robbins,. 1998. “An Introduction to Melanesian Currencies: Agencies,

Identity, and Social Reproduction”. In Money and Modernity: State and Local Currencies

in Melanesia (David Akin and Joel Robbins, editor), pp. 1-40.

Pittsburgh: University of

Pittsburgh Press.

Alexander, John B. 1938. “A Babylonian Year of Jubilee?” Journal of Biblical Literature 57:

55-79.

Allen, N. J. 1998. “The category of substance: a Maussian theme revisited.” In Marcel Mauss:

A Centenary Tribute (Wendy James, N. J. Allen, editors), pp. 175-191.

London: Berghahn

Books.

456 B I B L IOGRAPHY

Altekar, Anant Sadashiv. 1977. State and Government in Ancient India. Delhi: Motilal Banarsidass.

———. 1983. The Position of Women in Hindu Civilization. Delhi: Motilal Banarsidass.

Althabe, Gerard. 1968. “La circulation monetaire dans un village Betsimisaraka.” Tany Gasy

8: 35-46.

Ames, Roger. 1994. The Art of Rulership: A Study of Ancient Chinese Political Thought. Albany:

State University of New York Press.

Anderson, Perry. 1974. Passages from Antiquity to Feudalism. London: Verso Press.

Angas, Lawrence Lee Bazley. 1937. Slump Ahead in Bonds. New York: Somerset Pub. Co

Arnaud, Daniel. 1973. “La prostitution sacree en Mesopotamie, un mythe historique?” Revue

de l’histoire des religions 183: 111-115.

Arrighi, Giovanni. 1994. The Long Twentieth Century: Money, Power, and the Origins of Our

Times. London: Verso.

———. 2007. Adam Smith in Beijing: Lineages of the Twenty-First

Century. London: Verso.

Arrighi, Giovanni, Po-Keung

Hui, Ho-Fung

Hung and Mark Selden,. 2003. “Historical Capitalism,

East and West”. In The Resurgence of East Asia: 500, 150, and 50 year perspectives.

(Giovanni Arrighi, Takeshi Hamashita and Mark Selden, eds.) London: Routledge, pp.

259-333.

Asheri, David. 1969. “Leggi greche sul problema dei debiti.” Studii classici e orientali 18:

5-122.

Ashtor, Eliahu. 1972. “Banking instruments between the Muslim East and the Christian

West.” Journal of European Economic History 1: 559-573.

———. 1976. A Social and Economic History of the Middle East. Berkeley: University of

California Press.

Assante, Julia. 2003. “From Whores to Hierodules: The Historiographic Invention of Mesopotamian

Female Sex Professionals.” In Ancient Art and Its Historiography (edited A.A.

Donahue and Mark D. Fullerton), 13-47.

Cambridge: Cambridge University Press.

Atwood, Margaret. 2008. Payback: Debt and the Shadow Side of Wealth. London: Bloomsbury.

Auerbach, Erich. 1946 [2003]. Mimesis: The Representation of Reality in Western Literature.

Princeton: Princeton University Press.

Aydan, Ertan. 2003. The Peculiarities of Turkish Revolutionary Ideology in the 1930s: the

ьlьku version of Kemalism, 1933-1936.

Ph.D. dissertation, Bilkent University, Ankara

(http://www.thesis.bilkent.edu.tr/0002416.pdf).

Aylmer, G. E. 1980. “The Meaning of Property in Seventeenth-Century

England.” Past and

Present 86: 87–97.

Ayyar, P. V. Jagadisa. 1982. South Indian Shrines: Ilustrated. New Delhi: Apex.

Bahrani, Zainab. 2001. Women of Babylon: Gender and Representation in Mesopotamia. London:

Routledge.

Baker, J. Wayne. 1974. “Heinrich Bullinger and the Idea of Usury.” The Sixteenth Century

Journal 5 (1): 49-70.

Baker, Jennifer. 2005. Securing the commonwealth: debt, speculation, and writing in the making

of early America. Baltimore: Johns Hopkins University Press.

Ballin, Theodore N. 1978. ‘A Commentary on [Demosthenes] 50.’ Doctoral Dissertation:

University of Washington, Seattle.

Balmuth, Miriam S. 1967. “The Monetary Forerunners of Coinage in Phoenicia and Palestine”,

in Aryeh Kindler,ed., International Numismatic Convention, Jerusalem, 27-31

December

1963: The Patterns of Monetary Development in Phoenicia and Palestine in Antiquity,

Proceedings (Shocken, Tel Aviv, pp. 25-32.

———. 1971. “Remarks on the Appearance of the Earliest Coins”, in David G. Mitten, John

Griffiths Pedley, and Jane Ayer Scott, eds., Studies Presented to George M. A. Hanfmann

(Philipp von Zabern, Mainz), pp. 1-7.

———. 1975. “The Critical Moment: the Transition from Currency to Coinage in the Eastern

Mediterranean.” World Archeology 6: 293-9.

B I B L IOGRAPHY 457

———. 2001. Hacksilber to Coinage: New Insights into the Monetary History of the Near

East and Greece. Numismatic Studies No. 24. New York: American Numismatic Society,

Banaji, Jairus. 2001. Agrarian change in late antiquity: gold, labour, and aristocratic dominance.

Oxford: Oxford University Press.

Barasch, Moshe. 1993. Icon: studies in the history of an idea. New York: NYU Press.

Barber, Malcolm. 1978. The Trial of the Templars. Cambridge: Cambridge University Press.

Barendse, Rene J. 2002. The Arabian Seas: The Indian Ocean World of the Seventeenth Century.

Armonk: M. E. Sharpe.

Barnes, Robert Harrison and Ruth Barnes. 1989. “Barter and Money in an Indonesian Village

Economy.” Man (New Series) 24 (3): 399-418

Barreau, Andre. 1961. “Indian and Ancient Chinese Buddhism: Institutions Analogous to the

Jisa.” Comparative Studies in Society and History 3 (4): 443-451.

Barth, Frederick. 1969. “Economic Spheres in Darfur.” Themes in Economic Anthropology,

ASA Monographs no. 6, pp. 149-174.

London: Tavistock.

Basham, Arthur Llewellyn. 1948. “Harsa of Kashmir and the Iconoclast Ascetics.” Bulletin of

the School of Oriental and African Studies, University of London 12 (3/4): 668-99.

Baskind, James. 2007. “Mortification Practices in the Obaku School.” In Essays on East Asian

Religion and Culture, Festschrift in honour of Nishiwaki Tsuneki on the occasion of his

65th birthday (edited by Christian Wittern and Shi Lishan). Kyoto: Kyoto University.

Bataille, George. 1993. “The Accursed Share Volume III, Sovereignty, Part One: ‘What I

Understand by Sovereignty;”, pp. 197-257.

In The Accursed Share Volumes II & III, New

York: Zone Books.

Baxter, W. T. 1989. “Early accounting: The tally and checkerboard.” Accounting Historians

Journal 16 (2): 43-83

Beard, Mary and John Henderson. 1997. “With This Body I Thee Worship: Sacred Prostitution

in Antiquity.” Gender & History 9: 480-503.

Beattie, John. 1960. Bunyoro: an African Kingdom. New York: Holt, Rinehart and Winston.

Beauchet, Ludovic. 1897. Histoire du droit privй de la Rйpublique athйnienne. Paris: Chevalier-Maresoq.

Beaujard, Philippe. 2005. “The Indian Ocean in Eurasian and African World-Systems

before

the Sixteenth Century.” Journal of World History 16 (4): 411-465.

Begg, David, Stanley Fischer, and Rudiger Dornbusch. 2005. Economics (Eighth Edition).

Maidenhead, Berkshire: McGraw-Hill

Beier, A. Lee. 1985. Masterless men: the vagrancy problem in England 1560-1640.

London:

Routledge.

Bell, Stephanie. 1999. “Do taxes and bonds finance government spending?” Journal of Economic

Issues 34: 603-20.

———. 2000. “The role of the state and the hierarchy of money.” Cambridge Journal of

Economics 25: 149-63.

Bell, Stephanie and John F. Henry. 2001. “Hospitality versus Exchange: the Limits of Monetary

Economics.” Review of Social Economics 54 (2): 203-226.

Bellah, Robert N. 2005. “What is Axial About the Axial Age?” Archives of European Sociology

46 (1): 69-87.

Belo, Jane. 1936. “A Study of the Balinese Family.” American Anthropologist 38 (1):12-31.

Benedetto, Luigi Foscolo. 1994. The Travels of Marco Polo the Venetian (Aldo Ricci’s translation).

London: Routledge.

Benn, James A. 1998. “Where Text Meets Flesh: Burning the Body as an Apocryphal Practice

in Chinese Buddhism.” History of Religions 37 (4): 295-322.

———. 2007. Burning for the Buddha: Self-Immolation

in Chinese Buddhism. Honolulu: University

of Hawaii Press.

Benveniste, Emile. 1963. Indo-European

Language and Society (2 volumes). London: Faber

& Faber.

———. 1972. “Don et echange dans le vocabulaire indo-europeen.”

In Problиmes de linguistique

gйnйrale (Paris: Galimard).

458 B I B L IOGRAPHY

Berndt, Ronald M. 1951. “Ceremonial Exchange in Western Arnhem Land.” Southwestern

Journal of Anthropology 7 (2): 156-176.

Binswanger, Hans Christoph. 1994. Money and Magic: A Critique of the Modern Economy in

the Light of Goethe’s Faust. Chicago: University of Chicago Press.

Birks, Peter. 1985. “The Roman Law Concept of Dominium and the Idea of Absolute Ownership.”

Acta Juridica 7: 1-37.

Bishop, Ryan and Lilian S. Robinson. 1998. Night Market: Sexual Cultures and the Thai Economic

Miracle. New York: Routledge.

Blackburn, Robin. 1997. The Making of New World Slavery: From the Baroque to the Modern,

1492-1800.

London: Verso.

Blackstone, Sir William. 1827. Commentaries on the laws of England. London:

E. Duyckinck.

Blanc, Louis. 1839. L’organisation du travail. Paris: Au Bureau de Nouveau Monde.

Blau, Peter. 1964. Exchange and Power in Social Life. New York: Wiley.

Blaxter, Lorraine. 1971. “Rendre service and Jalouisie.” In Gifts and Poison (F. G. Bailey,

editor). London: Basil Blackwell, pp. 119-130.

Bleiberg, Edward. 2002. “Loans, Credit and Interest in Ancient Egypt.” In Debt and Economic

Renewal in the Ancient Near East (Hudson, Michael and Marc Van de Mieroop,

editors), pp. 257-276.

Bethesda: CDL Press.

Blickle, Peter. 1977. The Revolution of 1525: The German Peasant’s War from a New Perspective.

(Thomas Brady and Erik Midelfort, translators.) Baltimore: Johns Hopkins.

Bloch, Marc. 1961. Feudal Society. (2 volumes). Chicago: University of Chicago Press.

Bogaert, Raymond. 1966. Les Origines antiques de la banque de dйpфt. Leiden: Sijthoff.

———. 1968. Banques et banquiers dans les citйs grecques. Leiden: Sijthoff

Bohannan, Laura. 1952. “A Genealogical Charter.” Africa: Journal of the International African

Institute 22:301-15.

———. 1958. “Political Aspects of Tiv Social Organization.” In Tribes Without Rulers (John

Middleton and David Tait, editors), pp. 33-66.

London: Routledge & Kegan Paul.

———. 1964. Return to Laughter, An Anthropological Novel. (As “Elenore Bowen Smith”).

New York: Praeger.

Bohannan, Paul. 1954. “The Migration and Expansion of the Tiv.” Africa: Journal of the

International African Institute 24 (1): 2-16.

———. 1955. “Some Principles of Exchange and Investment among the Tiv.” American Anthropologist

57:60-67.

———. 1957. Justice and Judgment among the Tiv. London: Oxford University Press.

———. 1958. “Extra-processual

events in Tiv Political Institutions.” American Anthropologist

60:1-12

———. 1959. “The Impact of Money on an African Subsistence Economy.” Journal of Economic

History 19:491-503.

Bohannan, Paul and Laura Bohannan. 1953. The Tiv of Central Nigeria. London: International

African Institute.

———. 1968. Tiv Economy. Evanston: Northwestern University Press.

———. 1969. A Source Notebook on Tiv Religion. 5 volumes. New Haven: Human Relations

Area Files.

Boianovsky, Mauro. 1993. “Bohm-Baewerk,

Irving Fisher, and the Term ‘Veil of Money.’”

History of Political Economy 25 (4):725-738

Bokenkamp, Stephen R. 2008. “Fu: Talisman, Tally, Charm.” In The Encyclopedia of Taoism

(Fabrizio Pregadio, editor), pp. 35-38.

London: Routledge.

Bolles, John Augustus. 1837. A treatise on usury and usury laws. Boston: James Munroe.

Boon, James. 1975. The anthropological romance of Bali, 1597-1972:

dynamic perspectives in

marriage and caste, politics, and religion. Cambridge: Cambridge University Press.

Bottero, Jean. 1961. “Desordre economique et annulation des dettes en Mesopotamie a

l’epoque paleo-babylonienne.”

Journal of the Economic and Social History of the Orient

4:113-164.

B I B L IOGRAPHY 459

———. 1992. Everyday Life in Ancient Mesopotamia. (Translated by Antonia Nevill.) Baltimore:

Johns Hopkins.

Bourdieu, Pierre. 1965. “The Sentiment of Honor in Kabyle Society.” In J. G. Peristiany,

editor, Honour and Shame: the Values of Mediterranean Society. London: Trinity Press,

pp. 191-242.

———. 1977. Outline of a Theory of Practice. Cambridge: Cambridge University Press.

———. 1990. The Logic of Practice (Translated by Richard Nice.) Cambridge: Polity Press.

Bowers, Richard H. 1983. “From Rolls to Riches: King’s Clerks and Moneylending in

Thirteenth-Century

England.” Speculum 58 (1): 60-71.

Boyer-Xambeu,

Marie-Therese,

Ghislain Deleplace, and Lucien Gillard. 1994. Private Money

& Public Currencies: the 16th Century Challenge. (Azizeh Azodi, translator). Armonk: M.

E. Sharpe.

Bradley, Keith R. 1987. “On the Roman Slave Supply and Slavebreeding.” In Classical Slavery

(M. I. Finley, editor), pp. 42-64.

London: Routledge.

Brady, Thomas A., Jr. 1997. “The Rise of Merchant Empires, 1400-1700.

A European Counterpoint.”

In The political economy of merchant empires (James D. Tracy, editor), pp.

117-160.

Cambridge: Cambridge University Press.

Brand, Paul. 2002. “Aspects of the Law of Debt, 1189-1307.”

In Credit and debt in medieval

England, c.1180-c.

1350 (Schofield, Phillipp R. and N. J. Mayhew, editors), pp. 19-41.

London:

Oxbow.

———. 2003. “The Jewish Community of England in the Records of the English Royal Government.”

In The Jews in medieval Britain: historical, literary, and archaeological perspectives

(Patricia Skinner, editor), pp. 73-96.

Woodbridge: Boyden and Brewer.

Braudel, Fernand. 1979. Civilisation matйrielle, йconomie et capitalisme, XVe-XVIIIe

siиcle, 3:

Le temps du monde. Paris: A. Colin.

———. 1992. Civilization and Capitalism, 15th-18th

Century: The wheels of commerce. Berkeley:

University of California Press.

———. 1995. The Mediterranean and the Mediterranean world in the age of Philip II (two

volumes). Berkeley: University of California Press.

Brenner, Robert. 2002. The Boom and the Bubble: The US in the World Economy. London

and New York: Verso.

Briant, Paul. 2006. From Cyrus to Alexander: A History of the Persian Empire. New York:

Eisenbrauns.

Brock, Roger. 1994. “The Labour of Women in Classical Athens.” The Classical Quarterly

(new series) 44 (2): 336-346.

Bronkhorst, Johannes. 2007. Greater Magadha: Studies in the Culture of Early India. Leiden:

Brill.

Brook, Timothy. 1998. The Confusions of Pleasure: Commerce and Culture in Ming China.

Berkeley: University of California Press.

Brunt, P. A. 1974. Social Conflicts in the Roman Republic. New York: Norton.

Bryant, Joseph M. 1996. Moral Codes and Social Structure in Ancient Greece: A Sociology of

Greek Ethics from Homer to the Epicureans and Stoics. Albany: SUNY.

Bucher, Karl. 1907. Industrial Evolution. (S. Morley Wickett, trans.) New York: Holt.

Buckland, William Warwick. 1908. The Roman Law of Slavery. Cambridge: Cambridge

University Press.

Buckler, W. H. 1896. The Origin and History of Contract in Roman Law down to the End

of the Republican Period. London: C. J. Clay & Sons.

Bulliet, Richard W. 1979. Conversion to Islam in the Medieval Period: An Essay in Quantitative

History. Cambridge: Harvard University Press.

Burton, Sir Richard F. 1934. The Book of a Thousand Nights and a Night (6 volumes). New

York: Heritage Press.

Butrica, James L. 2006. “Some Myths and Anomalies in the Study of Roman Sexuality.” In

Same-Sex

Desire and Love in Greco-Roman

Antiquity and in the Classical Tradition of the

West (Beert C. Verstraete and Vernon Provencal, editors), pp. 209-270.

Berkeley: University

of California Press.

460 B I B L IOGRAPHY

Byrne, Frances. 1971. “Tribes and Tribalism in early Ireland.” Йriu 22: 128-166.

———. 1973. Irish Kings and High Kings. London: Batsford.

Caffentzis, Constantine George. 1989. Clipped Coins, Abused Words, and Civil Government:

John Locke’s Philosophy of Money. New York: Autonomedia.

Cairns, Francis. 1991. “The ‘Laws of Eretria’ (“IG” XII. 9 1273 and 1274): Epigraphic, Legal,

Historical, and Political Aspects.” Phoenix 45 (4): 296-313

Calhoun, George W. 1934. “Classes and Masters in Homer.” Classical Philology 29:192-206,

301-316.

Cambiano, Guiseppe. 1987. “Aristotle and the Anonymous Opponents of Slavery.” In Classical

Slavery (M. I. Finley, editor), pp. 28-53.

London: Frank Cass.

Campbell, John Kennedy. 1964. Honour, family and Patronage: A Study of Institutions and

Moral Values in a Greek Mountain Community. Oxford: Oxford University Press.

Cannan, Edwin. 1921. “Early History of the Term Capital.” Quarterly Journal of Economics

35 (3): 469-81.

Cardascia, Guillaume. 1959. “L’adoption matrimonlale a Babylone et a Nuzi.” Revue historique

de droit franзais et йtranger 37: 1-16.

———. 1969. Les lois assyriennes. Litteratures Anciennes du Proche-Orient

2. Paris: Cerf.

Cartier, Michel. 1988. “Dette et propriete en Chine.” In Lien de Vie: Noued Mortel: les representations

de la dette en Chine, au Japan, et dans le monde Indien (Charles Malamoud,

editor), pp. 17-29.

Paris: Editions de l’Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales.

Case, Karl E., Ray C. Fair, Manfred Gartner, and Ken Heather. 1996. Economics. London:

Prentice Hall.

Caskey, John P. 1994. Fringe Banking: Check-Cashing

Outlets, Pawnshops, and the Poor. New

York: Russell Sage Foundation.

Cerny, Jaroslav. 1954. “Prices and wages in Egypt in the Ramesside period.” Cahiers d’histoire

mondiale 4: 903-921.

Chakravarti, Uma. 1985. “Of dasas and karmakaras: servile labor in ancient India.” In Chains

of Servitude: Bondage and Slavery in India (Utsa Patnaik, Manjari Dingwaney, editors),

pp. 35-75.

Reno: University of Nevada Press.

Chapman, Anne. 1980. “Barter as a Universal Mode of Exchange.” L’Homme 22 (3): 33-83.

Charles-Edwards,

T. M. 1978. “Honour and Status in Some Irish and Welsh Prose Tales.”

Eriu 29: 123-141.

———. 1993. Early Irish and Welsh kinship. Oxford: Oxford University Press.

Chatterjee, Heramba. 1971. The Law of Debt in Ancient India. Calcutta: Sanskrit College.

Chattopadhyaya, Debiprasad. 1994. Carvaka/Lokayata: An Anthology of Source Materials

and Some Recent Studies. New Delhi: Mrinal Kanti Gangopadhyaya.

Chaudhuri, Kirti N. 1985. Trade and Civilisation in the Indian Ocean: An Economic History

from the Rise of Islam to 1750. Cambridge: Cambridge University Press.

———. 1990. Asia Before Europe: Economy and Civilization of the Indian Ocean from the Rise

of Islam to 1750. Cambridge: Cambridge University Press.

Chauhan, Gian Ghand. 2003. An Economic history of early medieval northern India. New

Delhi: Atlantic Publishers.

Ch’en, Kenneth K.S. 1964. Buddhism in China: A Historical Survey. Princeton: Princeton

University Press.

Choksy, Jamsheed K. 1988. “Loan and sales contracts in ancient and early medieval Iran.”

Indo-Iranian

Journal 31(3: 191–218.

Cipolla, Carlo M. 1967. Money, Prices and Civilisation in the Mediterranean World: Fifth to

Seventeenth Centuries. Princeton: Princeton University Press.

Clanchy, M. T. 1993. From memory to written record, England 1066-1307.

Oxford: Blackwell.

Clarence-Smith,

William G. 2008. “Islamic Abolitionism in the Western Indian Ocean from

c. 1800.” Presented at the conference, Slavery and the Slave Trades in the Indian Ocean

and Arab Worlds: Global Connections and Disconnections, Yale University, November

7-8,

2008. http://www.yale.edu/glc/indian?ocean/clarence?smith.pdf.

B I B L IOGRAPHY 461

Clavero, Bartolome. 1986. “The jurisprudence on usury as a social paradigm in the history of

Europe.” In Historische Soziologie der Rechtswissenschaft (Erik Volkmar Heyen, editor),

pp. 23-36.

Frankfurt: Vittorio Klostermann.

Codere, Helen. 1950. Fighting with Property: A Study of Kwakiutl Potlatching and Warfare

1792-1930.

Monograph 18. New York: American Ethnological Society.

Cohen, David. 1987. “Seclusion, separation and the status of women in classical Athens.”

Greece and Rome 36.(1): 1-15

Cohen, Edward E. 1995. Review of ‘Lending and Borrowing in Ancient Athens’, Bryn Mawr

Classical Review 3 (4):

(http://hegel.lib.ncsu.edu/stacks/serials/bmcr/bmcr-v3n04-cohen-lending)

Cohn, Norman. 1972. The pursuit of the millennium: revolutionary millenarians and mystical

anarchists of the Middle Ages. New York: Oxford University Press.

Cole, Alan. 1998. Mothers and Sons in Chinese Buddhism. Palo Alto: Stanford University

Press.

Coleman, Janet. 1985. “Dominium in 13th and 14th Century Political Thought and its 17th

Century Heirs: John of Paris and Locke.” Political Studies 33: 73-100.

———. 1988. “Property and Poverty.” In The Cambridge History of Medieval Political

Thought, c1350-1450

(J. H. Barnes, editor), pp. 607-648.

Cambridge: Cambridge University

Press.

Collins, Randall. 1986. Weberian Social Theory. Cambridge: Cambridge University Press.

———. 1989. The Sociology of Philosophies: A Global Theory of Intellectual Change. Cambridge:

Harvard University Press.

Cook, Robert Manuel. 1958. “Speculations on the Origins of Coinage.” Historia 7: 257-267.

Cooper, Frederick. 1979. “The Problem of Slavery in African studies.” Journal of African

History 20:103-125.

Cooper, Jerrold S. 1986. Sumerian and Akkadian Royal Inscriptions, Volume 1: Presargonic

Inscriptions. New Haven: American Oriental Society.

———. 2002. “Virginity in Ancient Mesopotamia.” Compte rendu, Rencontre Assyriologique

Internationale 47: 91-112.

Cooper, Melinda. 2006. “The Unborn Born Again: Neo-Imperialism,

the Evangelical Right

and the Culture of Life.” Postmodern Culture (PMC) 17.1: #3.

———. 2008. Life as surplus: biotechnology and capitalism in the neoliberal era. Seattle: University

of Washington Press.

Cornell, Tim. 1995. The beginnings of Rome: Italy and Rome from the Bronze Age to the Punic

Wars (c. 1000-264

BC). London: Routledge.

Cortes, Hernan. 1868. The fifth letter of Hernan Cortes to the Emperor Charles V: containing

an account of his expedition to Honduras. London: Hakluyt Society.

Cotter, James Finn. 1969. “The Wife of Bath and the Conjugal Debt.” English Language

Notes 6: 169-72

Covarrubias, Miguel. 1937. Island of Bali. London: Kegan Paul.

Curtin, Phillip D. 1969. The Atlantic Slave Trade: A Census. Madison: University of Wisconsin

Press.

Curtin, Phillip D., and Jan Vansina,. 1964. “Sources of the Nineteenth Century Atlantic Slave

Trade.” Journal of African History 5 (2): 185-208.

Custers, Peter. 2006. Questioning Globalized Militarism: Nuclear and Military Production and

Critical Economic Theory. Monmouth: Merlin Press.

Dandamaev, Muhammed. 1984. Slavery in Babylonia, from Nabopolasser to Alexander the

Great (626-331

BC). De Kalb: Northern Illinois University Press.

Darnton, Robert. 1984. The Great Cat Massacre. New York: Vintage Books.

Davenant, Charles. 1771. “Discourses on the Public Revenues and on Trade. Discourse II:

Concerning Credit, and the Means and Methods by which it may be restored.” In The

political and commercial works of that celebrated writer Charles D’Avenant: relating to

the trade and revenue of England, the Plantation trade, the East-India

trade and African

trade (Sir Charles Whitworth, editor), pp. 150-206.

London: R. Horsefeld.

462 B I B L IOGRAPHY

Davidson, Paul. 2006. “Keynes and Money.”In A Handbook of Alternative Monetary Economics

(Philip Arestis and Malcolm Sawyer, editors), pp. 139-153.

Cheltenham: Edward

Elgar.

Davies, Glynn. 1996. A History of Money. Cardiff: University of Wales Press.

Davies, Kenneth Gordon. 1975. The North Atlantic world in the seventeenth century. St. Paul:

University of Minnesota Press.

Davis, John. 1904. Corporations. New York: Capricorn.

Delage, Denys. 1993. Bitter Feast: Amerindians and Europeans in Northeastern North America,

1600-64.

Vancouver: University of British Columbia Press.

Deleuze, Giles and Felix Guattari. 1972. Anti-Oedipe.

Translated into English as Anti-OEdipus.

(Robert Hurley, Mark Seem and Helen R. Lane, translators.) New York: Continuum,

2004

Deng, Gang. 1999. The Premodern Chinese Economy: Structural Equilibrium and Capitalist

Stagnation. London: Routledge.

Denzel, Markus A. 2006. “The European bill of exchange.” Paper presented at the XIV International

Economic History Congress, Helsinki, Finland, 21 to 25 August 2006. http://

www.helsinki.fi/iehc2006/papers1/Denzel2.pdf

Derrida, Jacques. 2000. Of Hospitality: Anne Dufourmantelle Invites Jacques Derrida to Respond.

(Trans. Rachel Bowlby), Stanford: Stanford University Press.

———. 2001. Acts of Religion. London: Routledge.

Descat, Raymond. 1995. “L’economie antique et la cite grecque: Un modele en question.”

Annales. Histoire, Sciences Sociales, 50e Annee, No. 5: 961-989.

Dhavalikar, Madhukar Keshav. 1975. “The Beginning of Coinage in India.” World Archaeology

6 (3):330-338.

Di Cosmo, Nicola & Don J. Wyatt, editors. 2005. Political frontiers, ethnic boundaries, and

human geographies in Chinese history. London: Routledge Curzon.

Diakonoff, Igor. 1982. “The Structure of Near Eastern Society before the Middle of the 2nd

Millennium BC.” Oikumene 3: 7-100.

Diaz, Bernal. 1844. The memoirs of the conquistador Bernal Diaz del Castillo, Written by

Himself, Containing a True and Full Account of the Discovery and Conquest of Mexico

and New Spain. (John Ingram Lockhart, translator.) Boston: J. Hatchard and Son.

———. 1963. The Conquest of New Spain. (J. M. Cohen, translator.) New York: Penguin

Books.

Digby, Kenelm Edward, and William Montagu Harrison. 1897. An Introduction to the History

of the Law of Real Property with Original Authorities. Fifth Edition. Oxford: Clarendon

Press.

Dighe, Ranjit, editor. 2002. The historian’s Wizard of Oz: reading L. Frank Baum’s classic as a

political and monetary allegory. Westport: Greenwood Publishing Group.

Dike, K. Onwuka and Felicia Ekejiuba. 1990. The Aro of south-eastern

Nigeria, 1650-1980:

a study of socio -economic

formation and transformation in Nigeria. Ibadan: University

Press.

Dikshitar, V. R. Ramachandra. 1948. War in Ancient India. Delhi: Motilal Banarsidass.

Dillon, John M. 2004. Morality and Custom in Ancient Greece. Bloomington: Indiana University

Press.

Dixon, C. Scott. 2002. The Reformation and Rural Society: The Parishes of Brandenburg-Ansbach-

Kulmbach,

1528-1603.

Cambridge: Cambridge University Press.

Dockes, Pierre. 1979. Medieval Slavery and Liberation (Arthur Goldhammer, translator).

Chicago: University of Chicago Press.

Doherty, Charles. 1980. “Exchange and Trade in Early Medieval Ireland.” Journal of the

Royal Society of Antiquaries of Ireland 110: 67-89.

Donzelot, Jacques. 1994. L’invention du social: essai sur le dйclin des passions politiques.

Paris: Seuil

Dorward, David C. 1976. “Precolonial Tiv Trade and Cloth Currency.” International Journal

of African Historical Studies 9 (4):576-591.

B I B L IOGRAPHY 463

Douglas, Mary. 1951. “A form of polyandry among the Lele of the Kasai.” Africa: Journal of

the International African Institute 21 (1):1-12.

(As Mary Tew.)

———. 1958. “Raffia Cloth Distribution in the Lele Economy.” Africa: Journal of the International

African Institute 28 (2): 109-122.

———. 1960. “Blood-Debts

and Clientship Among the Lele.” Journal of the Royal Anthropological

Institute of Great Britain and Ireland 90 (1): 1-28.

———. 1962. “The Lele Compared with the Bushong: A Study in Economic Backwardness.”

In Markets in Africa (Paul Bohannan and George Dalton, editors), pp. 211-223.

Chicago:

Northwestern University Press.

———. 1963. The Lele of the Kasai. London: Oxford University Press.

———. 1964. “Matriliny and Pawnship in Central Africa.” Africa: Journal of the International

African Institute 34 (4): 301-313.

———. 1966. Purity and Danger: An Analysis of Concepts of Pollution and Taboo. London:

Routledge and Kegan Paul.

———. 1982. In the Active Voice. London: Routledge and Kegan Paul.

———. 1999. “Sorcery Accusations Unleashed: the Lele Revisited, 1987.” Africa: Journal of

the International African Institute 69 (2): 177-193.

Downes, Rupert Major. 1933. The Tiv Tribe. Kaduna: Government Printer.

———. 1977. Tiv Religion. Ibadan: Ibadan University Press.

Dreyer, Edward L. _. 2006. Zheng He: China and the Oceans in the Early Ming Dynasty,

1405-1433.

Library of World Biography (editor, Peter N. Stearns). New York: Pearson

Longman, 2006.

Driver, Godfrey Rolles. and John C. Miles. 1935. The Assyrian Laws. Oxford: Clarendon

Press.

Dubois, Page. 2003. Slaves and Other Objects. Chicago: University of Chicago Press.

Duby, Georges. 1973. Guerriers et paysans, VIIe–XIIe

sиcle: Premier essor de l’йconomie europйenne.

Paris: Gallimard.

———. 1980. The Three Orders: Feudal Society Imagined (translated by Arthur Goldhammer).

Chicago: University of Chicago Press.

———. 1982. Rural Economy and the Country Life in the Medieval West. New York: Routledge

and Kegan Paul.

Duffy, Sean, Ailbhe MacShamhrain, and James Moynes, editors. 2005. Medieval Ireland: an

encyclopedia. Dublin: CRC Press.

Duggan, E. de C. 1932. “Notes on the Munshi Tribe.” Journal of the African Society 31:

173-82.

Dumont, Louis. 1966. Homo Hierarchicus: Essai sur le systиme des castes. Paris: Gallimard.

———. 1981. From Mandeville to Marx: the Genesis and Triumph of Economic Ideology.

Chicago: University of Chicago Press.

———. 1992. Essays on Individualism: Modern Ideology in Anthropological Perspective. Chicago:

University of Chicago Press.

Duyvendak, Jan Julius Lodewijk. 1928. The Book of Lord Shang. London: Arthur Probsthain.

Dyer, Christopher. 1989. Standards of living in the later Middle Ages: social change in England,

c. 1200-1520.

Cambridge: Cambridge University Press.

Einaudi, Luigi. 1936. “The Theory of Imaginary Money from Charlemagne to the French

Revolution”, in F. C. Lane and J. C. Riemersma (eds.), Enterprise and Secular Change,

London: Allen & Unwin, 1956.

Einzig, Paul. 1949. Primitive Money in its Ethnological, Historical, and Ethnographic Aspects.

New York: Pergamon Press.

Eisenstadt, Shmuel N. 1982. “The Axial Age: The Emergence of Transcendental Visions and

the Rise of Clerics.” European Journal of Sociology 23(2):294–314.

———. 1984. “Heterodoxies and Dynamics of Civilizations.” Proceedings of the American

Philosophical Society 128 (2): 104-113.

———. 1986. The Origins and Diversity of Axial Age Civilizations. Albany: State University

of New York Press.

464 B I B L IOGRAPHY

Ekejiuba, Felicia Ifeoma. 1972. “The Aro trade system in the nineteenth century.” Ikenga 1

(1):11-26,

1 (2):10-21.

Elayi, Josette and A. G. Elayi. 1993. Trйsors de monnaies phйniciennes et circulation monйtaire

(Ve-IVe

siиcle avant J.-C.).

Paris: Gabalda.

Ellis, Thomas Peter. 1926. Welsh Tribal Law and Custom in the Middle Ages. Oxford: Oxford

University Press.

Eltis, David, Stephen D. Behrent, David Richardson, Herbert S. Klein. 2000. The Transatlantic

Slave Trade: A Database. Cambridge: Cambridge University Press.

Elwahed, Ali Abd. 1931. Contribution а une thйorie sociologique de l’esclavage. Йtude des

situations gйnйratrices de l’esclavage. Avec appendice sur l’esclavage de la femme et bibliographie

critique. Paris: Editions Albert Mechelinck.

Elyachar, Julia. 2002. “Empowerment Money: The World Bank, Non-Governmental

Organizations,

and the Value of Culture in Egypt.” ?Public Culture 14 (3): 493-513

———. 2005. Markets of Dispossession: NGOs, Economic Development, and the State in

Cairo. Durham: Duke University Press.

Endres, Rudolf. 1979. “The Peasant War in Franconia.” In The German Peasant War of

1525—New

Viewpoints (Bob Scribner & Gerhard Benecke, editors), pp. 63-83.

London:

Allen & Unwin.

Engels, Donald W. 1978. Alexander the Great and the Logistics of the Macedonian Army.

Berkeley: University of California Press.

Equiano, Olaudah. 1789. The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano: or, Gustavus

Vassa, the African. Modern Library Edition, New York, 2004.

Erdosy, George. 1988. Urbanisation in Early Historic India. Oxford: British Archaeological

Reports.

———. 1995. “City states in North India and Pakistan at the time of the Buddha.” In The

archaeology of early historic South Asia: the emergence of cities and states (Frank Allichin

and George Erdosy, editors), pp. 99-122.

Cambridge: Cambridge University Press.

Essid, Yassine. 1988. “Islamic Economic Thought.” In Preclassical Economic Thought: From

the Greeks to the Scottish Enlightenment (edited by Todd Lowry), pp. 77-102.

Boston:

Kluwer.

———. 1995. A critique of the origins of Islamic economic thought. Leiden: E. J. Brill.

Evans-Pritchard,

E. E. 1931. “An Alternative Term for ‘Bride-Price’.”

Man 31: 36-39.

———. 1940. The Nuer: a Description of the Modes of Livelihood and Political Institutions of

a Nilotic People. Oxford: Clarendon Press.

———. 1948. The Divine Kingship of the Shilluk of the Nilotic Sudan. The Frazer Lecture for

1948. Cambridge: Cambridge University Press.

———. 1951. Kinship and Marriage among the Nuer. Oxford: Clarendon Press.

Falkenhausen, Lothar von. 2005. “The E Jun Qi Metal Tallies: Inscribed Texts and Ritual

Contexts.” In Text and Ritual in Early China (edited by Martin Kern), pp.79-123.

Seattle:

University of Washington Press.

Falkenstein, Adam. 1954. “La cite-temple

sumerienne.” Cahiers d’histoire mondiale 1: 784-814.

Falola, Toyin and Paul E. Lovejoy, editors. 1994. Pawnship in Africa: Debt Bondage in Historical

Perspective. Boulder: University of Colorado Press.

Fardon, Richard. 1985. “Sisters, Wives, Wards and Daughters: A Transformational Analysis

of the Political Organization of the Tiv and their Neighbors. Part I: The Tiv. Africa:

Journal of the International African Institute 54 (4): 2-21.

———. 1986. “Sisters, Wives, Wards and Daughters: A Transformational Analysis of the

Political Organization of the Tiv and their Neighbors. Part II: The Transformations.”

Africa: Journal of the International African Institute 55 (1): 77-91.

Faure, Bernard. 1998. “The Buddhist Icon and the Modern Gaze.” Critical Inquiry 24 (3):

768-813.

———. 2000. Visions of Power: Imagining Medieval Japanese Buddhism. Princeton: Princeton

University Press.

Fayazmanesh, Sasan. 2006. Money and Exchange: Folktales and Reality. New York: Routledge.

B I B L IOGRAPHY 465

Federal Reserve Bank of New York. 2008. “The Key to the Gold Vault.” www.newyorkfed.

org/education/addpub/goldvaul.pdf.

Federici, Silvia. 2004. Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation.

New York: Autonomedia.

Feeley-Harnik,

Gillian. 1982. “The King’s Men in Madagascar: Slavery, Citizenship and Sakalava

Monarchy.” Africa: Journal of the International African Institute 52 (2): 31-50.

Fenton, William N. 1978 “Northern Iroquois Culture Patterns.” In Handbook of the North

American Indians, volume 15, Northeast (W. Sturtevant and B. Trigger, editors), pp. 296-321.

Washington D.C.: Smithsonian Institute Press.

Ferguson, Niall. 2001. The Cash Nexus: Money and Power in the Modern World, 1700-2000.

London: Allen Lane.

———. 2004. Colossus: the price of America’s empire. London: Penguin.

———. 2007. The Ascent of Money: A Financial History of the World. London: Penguin.

Finkelstein, Jacob J. 1961. “Ammisaduqa’s Edict and the Babylonian ‘Law Codes.’” Journal

of Cuneiform Studies 15: 91-104.

———. 1965. “Some New Misharum Material and Its Implications.” Assyriological Studies

16: 233-46.

———. 1966. “Sex Offenses in Sumerian Laws.” Journal of the American Oriental Society

86:355-372.

Finley, Moses I. 1954. The World of Odysseus. New York: Viking Press.

———. 1960. Slavery in classical antiquity: views and controversies. Cambridge: W. Heffer

& Sons.

———. 1963. The ancient Greeks: an introduction to their life and thought. New York: Viking

Press.

———. 1964. “Between Slavery and Freedom” Comparative Studies in Society and History

6 (3): 233-249.

———. 1974. The Ancient Economy. Berkeley: University of California Press.

———. 1980. Ancient Slavery and Modern Ideology. London: Penguin

———. 1981. Economy and Society in Ancient Greece. New York: Penguin.

———. 1983. Politics in the Ancient World. Cambridge: Cambridge University Press.

———. 1985. Studies in land and credit in ancient Athens, 500-200

B.C.: the horos inscriptions.

New Brunswick: Transaction Publishers.

Firth, Raymond. 1959. Economics of the New Zealand Maori. Wellington, New Zealand: R.

E. Owen.

Fischel, Walter J. 1937. Jews in the Economic and Political Life of Medieval Islam. London:

Royal Asiatic Society.

Fiser, Ivo. 2004. “The Problem of the Setthi in Buddhist Jatakas.” In Trade in Early India

(Ranabir Chakravarti, editor), pp. 166-198.

Oxford: Oxford University Press.

Fisher, Douglas. 1989. “The Price Revolution: A Monetary Interpretation.” Journal of Economic

History 49 (1):884-902.

Fitzpatrick, Jim. 2001. Three Brass Balls: the Story of the Irish Pawnshop. Dublin: Collins

Press.

Flandrin, Jean-Louis.

1979. Families in Former Times. Cambridge: Cambridge University

Press.

Fleet, John Faithful. 1888. Inscriptions of the Early Gupta Kings and Their Successors, Corpus

Inscriptionium Indicarum, vol. III. Calcutta: Government Printer.

Flynn, Dennis. 1978. “A New Perspective on the Spanish Price Revolution: The Monetary

Approach to the Balance of Payments.” Explorations in Economic History 15:388-406.

———. 1979. “Spanish-American

Silver and World Markets in the Sixteenth Century.” Economic

Forum 10: 46-71.

———. 1982. “The Population Thesis View of Sixteenth-Century

Inflation Versus Economics

and History.” In Munzpragung, Geldumlauf und Wechselkurse/Mintage, Monetary Circulation

and Exchange Rates. Akten der C7-Section

des 8th International Economic History

Congress Budapest 1982. (F. Irsigler and E. H.G. Van Cauwenberghe, editors.), pp. 361-382.

Trier: THF-Verlag.

466 B I B L IOGRAPHY

Flynn, Dennis and Arturo Giraldez. 1995. “Born with a ‘Silver Spoon’: the Origin of World

Trade in 1571.” Journal of World History VI (2): 201-11.

———. 2002. “Cycles of Silver: Global Economic Unity through the Mid-Eighteenth

Century.”

Journal of World History, vol.13, no 2, pp.391-427.

Forstater, Mathew. 2005. ‘Taxation and Primitive Accumulation: The Case of Colonial Africa,’

Research in Political Economy, 22, 51-64.

———. 2006. ‘Taxation: Additional Evidence from the History of Thought, Economic History,

and Economic Policy,’ in M. Setterfield (ed.), Complexity, Endogenous Money, and

Exogenous Interest Rates, Chetlenham, UK: Edward Elgar.

Frankfort, Henri. 1948. Kingship and the Gods: A Study of Ancient Near Eastern Religion as

the Integration of Society and Nature. Chicago: University of Chicago Press.

Freuchen, Peter. 1961. Book of the Eskimo. Cleveland, Ohio: World Publishing Co.

Friedman, Thomas L. 1999. The Lexus and the Olive Tree. New York: Farrar, Strauss and

Giroux.

Gadamer, Hans-Georg.

2004. Truth and Method (Joel Weinsheimer; Donald G Marshall,

translators). London: Continuum.

Gale, Esson McDowell. 1967. Discourse on Salt and Iron: a debate on state control of commerce

and industry in ancient China (by Huan K’uan). Taipei: Ch’eng-Wen.

Galey, Jean-Claude.

1983. “Creditors, Kings and Death: determinations and implications of

bondage in Tehri-Gathwal

(Indian Himalayas).” In Debts and Debtors (Charles Malamoud,

editor), pp. 67-124.

London: Vikas.

Gallant, Thomas W. 2000. “Honor, Masculinity, and Ritual Knife Fighting in Nineteenth-Century

Greece.” American Historical Review 105 (2): 359-82.

Gardiner, Geoffrey. 2004. “The Primacy of Trade Debts in the Development of Money.” In

Credit and State Theories of Money: The Contributions of A. Mitchell Innes (L. Randall

Wray, editor). Cheltingham, Edward Elgar.

Garnsey, Peter. 1996. Ideas of Slavery from Aristotle to Augustine. Cambridge: Cambridge

University Press.

———. 2008. Thinking about Property: From Antiquity to the Age of Revolution. Cambridge:

Cambridge University Press.

Gates, Hill. 1989. “The Commoditization of Women in China.” Signs 14 (4): 799-832.

Geertz, Clifford. 1973. “Deep play: notes on the Balinese cockfight.” In The Interpretation of

Culture. New York: Basic Books.

Geertz, Hildred, and Clifford Geertz. 1975. Kinship in Bali. Chicago: University of Chicago

Press.

Gernet, Jacques. 1956. Les aspects economiques du bouddhisme dans la societe chinoise du Ve

au Xe siиcle. Paris: Ecole francaise d’Extreme-Orient.

English version: Centuries (Franciscus

Verellen, translator). New York: Columbia University Press, 1995.

———. 1960. “Les suicides par le feu chez les bouddhiques chinoises de Ve au Xe siecle,”

Melange publies par l’Institut des Hautes Йtudes II: 527-558.

———. 1982. A History of Chinese Civilization. Cambridge: Cambridge University Press.

Gerriets, Marilyn. 1978. Money and Clientship in the Ancient Irish Laws. Ph.D. dissertation,

University of Toronto.

———. 1981. “The Organization of Exchange in Early Christian Ireland.” Journal of Economic

History 41 (1): 171-176.

———. 1985. “Money in Early Christian Ireland according to the Irish Laws.” Comparative

Studies in Society and History 27 (2): 323-339.

———. 1987. “Kinship and Exchange in Pre-Viking

Ireland.” Cambridge Medieval Celtic

Studies 13: 39-72.

Getz, Trevor R. 2003. “Mechanisms of Slave Acquisition and Exchange in Late Eighteenth

Century Anomabu: Reconsidering a Cross-Section

of the Atlantic Slave Trade.” African

Economic History 31: 75-89

Ghazanfar, Shaikh M.,. 1991. “Scholastic Economics and Arab Scholars: The ‘Great Gap’

Thesis Reconsidered.” Diogenes: International Review of Humane Sciences; No.154: 117-33.

B I B L IOGRAPHY 467

———. 2000. “The Economic Thought of Abu Hamid Al-Ghazali

and St. Thomas Aquinas:

Some Comparative Parallels and Links.” History of Political Economy, 32 (4): 857-888.

———. 2003. “Medieval Islamic economic thought: filling the “great gap” in European economics.

New York: Routledge.

Ghazanfar, Shaikh M., and Abdul Azim Islahi,. 1997. The Economic Thought of al-Ghazali

(450-505

A.H. / 1058-1111

A.D.) Jeddah: Scientific Publishing Centre King Abdulaziz University.

———. 2003. “Explorations in Medieval Arab-Islamic

Thought: Some Aspects of Ibn Taimiyah’s

Economics.” In Medieval Islamic economic thought: filling the “great gap” in European

economics (S. Ghazanfar, editor), pp. 53-71.

New York: Routledge.

Gibson, Charles. 1964. The Aztecs under Spanish rule: a history of the Indians of the Valley of

Mexico, 1519-1810.

Stanford: Stanford University Press.

Gilder, George. 1981. Wealth and Poverty. New York: Basic Books.

———. 1990. Microcosm: the quantum revolution in economics and technology. New York:

Simon & Schuster.

Glahn, Richard Von. 1996a. Fountain of Fortune: Money and Monetary Policy in China, 1000-1700.

Berkeley: University of California Press.

———. 1996b. “Myth and Reality of China’s Seventeenth Century Monetary Crisis.” Journal

of Economic History 56, no 2, pp. 429-54.

Glancey, Jennifer A. 2006. Slavery in Early Christianity. Oxford: Oxford University Press.

Gluckman, Max. 1971. Politics, Law and Ritual in Tribal Society. London: Basil Blackwell.

Goldstone, Jack A. 1984. “Urbanization and Inflation: Lessons from the English Price Revolution

of the Sixteenth and Seventeenth Centuries.” American Journal of Sociology 89 (5):

1122-60.

———. 1991. “Monetary Versus Velocity Interpretations of the ‘Price Revolution’: A Comment.”

Journal of Economic History 51 (1): 176-181

———. 2002. “Efflorescences and Economic Growth in World History: Rethinking the ‘Rise

of the West’ and the Industrial Revolution.” Journal of World History 13 (2): 323-89.

Goodman, Martin. 1983. State and Society in Roman Galilee, A.D. 132-212.

London: Valentine

Mitchell.

Goody, Jack. 1976. Production and reproduction: a comparative study of the domestic domain.

Cambridge: Cambridge University Press.

———. 1983. Development of Marriage and the Family in Europe. Cambridge: Cambridge

University Press.

———. 1990. The Oriental, the Ancient, and the Primitive: Systems of Marriage and the Family

in the pre-Industrial

Societies of Eurasia. Cambridge: Cambridge University Press.

———. 1996. The East in the West. Cambridge: Cambridge University Press.

Goody, Jack and Stanley J. Tambiah. 1973. Bridewealth and Dowry. Cambridge: Cambridge

University Press.

Goitein, Shelomo Dov. 1954. “From the Mediterranean to India: Documents on the Trade to

India, South Arabia, and East Africa from the Eleventh to Twelfth Centuries.” Speculum

29: 181-97.

———. 1957. “The Rise and Fall of the Middle Eastern bourgeoisie in early Islamic times.”

Journal of World History 3: 583-603.

———. 1964. “The commercial mail service in medieval Islam.” Journal of the American

Oriental Society 84: 118-23.

———. 1966. “Banker’s Accounts from the Eleventh Century A.D.” Journal of the Economic

and Social History of the Orient 9: 28-66.

———. 1967. A Mediterranean Society, The Jewish Communities of the Arab World as Portrayed

in the Documents of the Cairo Geniza. Berkeley: University of California. Press.

———. 1973. Letters of Medieval Jewish Traders. Princeton: Princeton University Press.

Gordon, Barry. 1982. “Lending at interest: some Jewish, Greek, and Christian approaches,

800 BC-AD

100.” History of Political Economy 14 (3):406-426.

———. 1989. The economic problem in biblical and patristic thought. Leiden: E. J. Brill.

468 B I B L IOGRAPHY

Gough, Kathleen. 1971. “Nuer Kinship: a Reexamination.” In The Translation of Culture:

Essays to E. E. Evans-Pritchard

(T. Beidelman, editor), pp. 79-123.

London: Tavistock

Publications.

Goux, Jean-Joseph.

1990. Symbolic Economies: After Marx and Freud (Jennifer Curtiss Gage,

translator.) Ithaca: Cornell University Press.

Graeber, David. 1997. “Manners, Deference and Private Property: the Generalization of

Avoidance in Early Modern Europe.” Comparative Studies in Society and History 39

(4): 694-728.

———. 2001. Toward an Anthropological Theory of Value: The False Coin of Our Own

Dreams. New York: Palgrave.

———. 2005. “Fetishism and Social Creativity, or Fetishes are Gods in Process of Construction.”

Anthropological Theory 5 (4): 407-438.

———. 2006. “Turning Modes of Production Inside Out: Or, Why Capitalism is a Transformation

of Slavery (short version).” Critique of Anthropology 26 (1): 61-81.

———. 2007. Possibilities: Essays on Hierarchy, Rebellion and Desire. Oakland: AK Press.

———. 2009. “Debt, Violence, and Impersonal Markets: Polanyian Meditations.” In Market

and Society: The Great Transformation today (Chris Hann and Keith Hart, editors), pp.

106-132.

Cambridge: Cambridge University Press.

Graham, Angus Charles. 1960. The Book of Lieh-Tzu.

London: John Murray.

———. 1979. “The Nung-Chia

‘School of the Tillers’ and the Origin of Peasant Utopianism

in China.” Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London,

Vol. 42 no.1, pp. 66-100.

———. 1989. Disputers of the Tao: Philosophical Argument in Ancient China. La Salle, Illinois:

Open Court Press.

———. 1994. Studies in Chinese philosophy and philosophical literature. SUNY series in

Chinese philosophy and culture. Albany: SUNY.

Grahl, John. 2000. “Money as Sovereignty: the Economics of Michel Aglietta.” New Political

Economy 5 (2): 291-316.

Grandell, Axel. 1977. “The reckoning board and tally stick.” Accounting Historians Journal

4 (1): 101-105.

Gray, Robert F. 1968. “Sonjo Bride-Price

and the Question of African ‘Wife Purchase.’”

American Anthropologist 62: 34-47.

Greengus. Samuel. 1966. “Old Babylonian Marriage Ceremonies and Rites.” Journal of Cuneiform

Studies 20: 57-72.

———. 1969. “The Old Babylonian marriage contract.” Journal of the American Oriental

Society 89: 505-532.

———. 1975. “Sisterhood Adoption at Nuzi and the ‘Wife-Sister’

in Genesis.” Hebrew Union

College Annual 46: 5-31.

———. 1990. “Bridewealth in Sumerian sources.” Hebrew Union College Annual 61: 25-88.

Gregory, Christopher A. 1982. Gifts and Commodities. New York: Academic Press.

———. 1998. Savage Money: The Anthropology and Politics of Commodity Exchange. Amsterdam:

Harwood Academic Publishers.

Green, Peter. 1993. Alexander to Actium: the historical evolution of the Hellenistic age. Berkeley:

University of California Press.

Greider, William. 1989. Secrets of the Temple: How the Federal Reserve Runs the Country.

New York: Simon & Schuster.

Grierson, Phillip. 1959. “Commerce in the Dark Ages: a critique of the evidence.” Transactions

of the Royal Historical Society, 5th series 9: 123-40.

———. 1960. “The monetary reforms of ‘Abd al-Malik:

their metrological basis and their

financial repercussions.” Journal of the Economic and Social History of the Orient 3:

241-264.

———. 1977. The Origins of Money. London: Athlone Press.

———. 1978. “The Origins of Money.” In Research in Economic Anthropology Vol. I. Greenwich:

Journal of the Anthropological Institute Press.

———. 1979. Dark Age Numismatics. London: Variorium Reprints.

B I B L IOGRAPHY 469

Grosz, Katarzyna. 1983. “Bridewealth and Dowry in Nuzi.” In Images of Women in Antiquity

(A. Cameron and A. Kuhrt, editors), pp. 193-206.

Detroit: Wayne State University Press.

———. 1989. “Some aspects of the position of women in Nuzi.” In Women’s Earliest Records

From Ancient Egypt and Western Asia (Barbara S. Lesko editor), pp. 167-180.

Atlanta:

Scholar’s Press.

Gudeman, Stephen. 2002. The Anthropology of Economy. London: Blackwell.

Guha, Ranjanit. 1999. Elementary Aspects of Peasant Insurgency in Colonial India. Durham:

Duke University Press.

Guisborough, William of. 1954. The Chronicle of William of Guisborough. (H. Rothwell,

editor.) London: Camden.

Gupta, Parameshwari Lal and T. R. Hardaker,. 1985. Indian Silver Punchmarked Coins:

Magadha-Maurya

Karshapana Series. Nashik: Indian Institute of Research in Numismatic

Studies.

Guth, Delloyd J. 2008. “The Age of Debt: the Reformation and English Law.” In Tudor Rule

and Revolution: Essays for G. R. Elton from His American Friends (Delloyd J. Guth and

John W. McKenna, editors), pp. 69-86.

Cambridge: Cambridge University Press.

Guyer, Jane I. 1994. “Brideprice.” In The Encyclopedia of Social History (Peter N. Stearns,

editor.), page 84. London: Taylor & Francis.

———. 2004. Marginal Gains: Monetary Transactions in Atlantic Africa. Chicago: University

of Chicago Press.

Hadot, Pierre. 1995. Philosophy as a Way of Life: Spiritual Exercises from Socrates to Foucault.

(Michael Chase, translator). Oxford: Blackwell.

———. 2002. What Is Ancient Philosophy? Cambridge: Belknap Press.

Hallam, Henry. 1866. The constitutional history of England, from the accession of Henry VII

to the death of George II. London: Widdelton.

Halperin, David. 1990. “The Democratic Body: Prostitution and Citizenship in Classical Athens.”

In One Hundred Years of Homosexuality and Other Essays on Greek Love (David

Halperin, editor), pp. 88-112.

New York: Routledge.

Hamashita, Takeshi. 1994. Tribute Trade System and Modern Asia.” In Japanese Industrialization

and the Asian Economy (A. J. H. Latham and H. Kawakatsu, editors), pp. 91-107.

London and New York: Routledge.

———. 2003 “Tribute and treaties: maritime Asia and treaty port networks in the era of

negotiations, 1800-1900.

In The resurgence of East Asia: 500, 150 and 50 year perspectives

(Giovanni Arrighi, et al, editors), pp. 15-70.

London; New York: Routledge.

Hamilton, Earl J. 1934. American Treasure and the Price Revolution in Spain, 1501-1650.

Cambridge: Harvard University Press.

Hardaker, Alfred. 1892. A Brief History of Pawnbroking. London: Jackson, Ruston and

Keeson.

Hardenburg, Walter Ernest, and Sir Roger Casement. 1913. The Putumayo: the devil’s paradise;

travels in the Peruvian Amazon region and an account of the atrocities committed

upon the Indians therein. London: T. F. Unwin.

Harding, Alan. 1980. “Political Liberty in the Middle Ages.” Speculum 55 (3): 423-443.

Harrill, J. Albert. 1998. The manumission of slaves in early Christianity. Tubingen: Mohr

Siebek.

Harris, Edward M. 2006. Democracy and the Rule of Law in Classical Athens: Essays on Law,

Society, and Politics. Cambridge: Cambridge University Press.

Harris, William Vernon, editor. 2006. “A Revisionist View of Roman Money.” Journal of

Roman Studies 96: 1-24.

———. 2008a. “Introduction.” In The monetary systems of the Greeks and Romans (W. V.

Harris, editor), pp. 1-12.

Oxford: Oxford University Press.

———. 2008b. “The Nature of Roman Money.” In The monetary systems of the Greeks and

Romans (W. V. Harris, editor), pp. 174-207.

Oxford: Oxford University Press.

Harris, Rosemary. 1972. “The History of Trade at Ikom, Eastern Nigeria.” Africa: Journal of

the International African Institute Vol. 42 (2): 122-139.

470 B I B L IOGRAPHY

Harrison, James P. 1965. . “Communist Interpretations of the Chinese Peasant Wars.” The

China Quarterly, no. 24. pp. 92-118.

Hart, Keith. 1986. “Heads or Tails? Two Sides of the Coin.” Man (N.S.) 21: 637-56.

———. 1999. The Memory Bank: Money in an Unequal World. London: Perpetua Books.

Huang, Ray. 1974. Taxation and Governmental Finance in Sixteenth-Century

China. Cambridge:

Cambridge University Press.

———. 1999. Broadening the horizons of Chinese history: discourses, syntheses, and comparisons.

Amonk: M. E. Sharpe.

Hawtrey, Ralph G. 1928. Currency and Credit. 3rd edition. London: Longmans, Green and

Co.

Hayward, Jack. 1959. “Solidarity: The Social History of an Idea in Nineteenth Century

France.” International Review of Social History 4: 261-284.

Heady, Patrick. 2005. “Barter.” In Handbook of Economic Anthropology (James Carrier,

editor), pp. 262-274.

Cheltenham: Edward Elgar.

Hebert, Jean-Claude.

1958. “La Parente a Plaisanterie a Madagascar: Etude d’Ethnologie

Juridique.” Bulletin de Madagascar No. 142-143

(April-May

1958): 122-258.

Heilbron, Johan. 1998. “French Moralists and the Anthropology of the Modern Era: On the

Genesis of the Notions of ‘Interest’ and ‘Commercial Society.’” In The rise of the social

sciences and the formation of modernity: conceptual change in context, 1750-1850

(Bjorn

Wiitrock, Johan Heilbron, & Lars Magnusson, editors), pp. 77-106.

Dordrecht: Kluwer

Academic Publishers.

Heinsohn, Gunnar and Otto Steiger. 1989. “The Veil of Barter: The Solution to ‘The Task of

Obtaining Representations of an Economy in which Money is Essential.” In Inflation and

Income Distribution in Capitalist Crisis: Essays in Memory of Sidney Weintraub. Edited

by J. A. Kregel. New York: NYU Press, pp. 175-202.

Helmholz, Richard H. 1986. “Usury and the Medieval English Church Courts.” Speculum

56: 364-80

Herbert, Eugenia W. 2003. Red Gold of Africa: Copper in Precolonial History and Culture.

Madison: University of Wisconsin Press.

Herlihy, David. 1985. Medieval Households. Cambridge: Harvard University Press.

Herzfeld, Michael. 1980. “Honour and Shame: Problems in the Comparative Analysis of

Moral Systems.” Man 15:339-351.

———. 1985. The Poetics of Manhood. Princeton: Princeton University Press.

Hezser, Catherine. 2003. “The Impact of Household Slaves on the Jewish Family in Roman

Palestine.” Journal for the Study of Judaism 34 (4): 375-424.

Hildebrand, Bruno. 1864. “Natural-,

Geld-und

Creditwirtschaft.” Jahrbuch Nationalцkonomie

1864.

Hill, Christopher. 1972. The World Turned Upside Down. New York: Penguin.

Hirschman, Albert 0. 1977. The Passions and the Interests: Political Arguments for Capitalism

Before its Triumph. Princeton: Princeton University Press.

———. 1992. Rival views of market society and other recent essays. Cambridge: Harvard

University Press.

Hocart, Alfred M. 1936. Kings and Councillors: an essay in the comparative anatomy of human

society. Chicago: University of Chicago Press.

Hodgson, Marshall G. S. 1974. The Venture of Islam: Conscience and History in a World

Civilization. Chicago: University of Chicago Press.

Hoitenga, Dewey J. 1991. Faith and reason from Plato to Plantinga: an introduction to Reformed

epistemology. Albany: SUNY Press.

Holman, Susan R. 2002. The hungry are dying: beggars and bishops in Roman Cappadocia.

New York: Oxford University Press.

Homans, George. 1958. “Social Behavior as Exchange.” American Journal of Sociology 63

(6): 597-606.

Homer, Sydney. 1987. A History of Interest Rates (2nd edition). New Brunswick: Rutgers

University Press.

B I B L IOGRAPHY 471

Hopkins, Keith. 1978. Conquerors and Slaves: Sociological Studies in Roman History. Cambridge:

Cambridge University Press.

Hoppit, Julian. 1990. “Attitudes to Credit in Britain, 1680-1790.”

The Historical Journal 33

(2): 305-322.

Hoskins, Janet. 1999. Biographical Objects: How Things Tell the Stories of People’s Lives.

New York: Routledge.

Hosseini, Hamid S. 1995. “Understanding the market mechanism before Adam Smith: economic

thought in Medieval Islam.” History of Political Economy 27 (3): 539-61.

———. 1998. “Seeking the roots of Adam Smith’s division of labor in medieval Persia.” History

of Political Economy 30 (4): 653-81.

———. 2003. “Contributions of Medieval Muslim Scholars to the History of Economics and

their Impact: A Refutation of the Schumpeterian Great Gap.” In The Blackwell Companion

to Contemporary Economics, III: A Companion to the History of Economic Thought

(Warren J. Samuels, Jeff Biddle, and John Bryan Davis, editors), pp. 28-45.

London:

Wiley-Blackwell.

Houston, Walter J. 2006. Contending for Justice: Ideologies and Theologies of Social Justice

in the Old Testament. London: T & T Clark.

Howel, King. 2006. Ancient laws and institutes of Wales: Laws Supposed to Be Enacted by

Howel the Good. Clark, New Jersey: The Lawbook Exchange, Ltd.

Howell, Paul P. 1954. A Manual of Nuer Law. International Africa Institute. London: Oxford

University Press.

Howgego, Christopher. 1992. “The Supply and Use of Money in the Roman World 200 B.C.

to A.D. 300.” Journal of Roman Studies 82: 1-31

Hubbard, Jamie. 2001. Absolute Delusion, Perfect Buddhahood: The Rise and Fall of a Chinese

Heresy. Honolulu: University of Hawaii.

Hubert, Henri and Marcel Mauss. 1964. Sacrifice: Its Nature and Function. Translated by

W.D. Halls. London: Cohen and West.

Hudson, Kenneth. 1982. Pawnbroking: An Aspect of British Social History. London: The Bodley

Head.

Hudson, Michael. 1992. “Did the Phoenicians Introduce the Idea of Interest to Greece and Italy

–And

if So, When?” In Greece Between East and West: 10th?8th Centuries BC (Gunter

Kopcke and Isabelle Tokumaru, editors), pp. 128-143.

Mainz: Verlag Philipp von Zabern.

———. 1993. “The Lost Tradition of Biblical Debt Cancellations.” Research paper presented

at the Hentry George School of Social Science, 1992 (http://www.michael-hudson.com/

articles/debt/Hudson,LostTradition.pdf.)

———. 2002. “Reconstructuring the Origins of Interest-Bearing

Debt and the Logic of Clean

Slates.” In Debt and Economic Renewal in the Ancient Near East (Hudson, Michael and

Marc Van de Mieroop, editors), pp. 7-58.

Bethesda: CDL Press.

———. 2003a. Super Imperialism: The Origins and Fundamentals of U.S World Dominance.

London: Pluto Press.

———. 2003b. “The creditary/monetarist debate in historical perspective.” The State, the

Market, and Euro: chartalism versus metallism in the theory of money. (edited by Stephanie

Bell and Edward Nell), pp. 39-76.

Cheltenham: Edward Elgar Press.

———. 2004a. “The archeology of money: debt vs. barter theories of money.” In Credit

and State Theories of Money (Randall Wray, editor), pp. 99-127.

Cheltenham: Edward

Elgar Press.

———. 2004b. “The Development of Money-of-

Account

in Sumer’s Temples.” In Creating

Economic Order: Record-Keeping,

Standardization and the Development of Accounting

in the Ancient Near East (Michael Hudson and Cornelia Wunsch, editors), pp. 303-329.

Baltimore: CDL Press.

Hudson, Michael and Marc Van de Mieroop, editors. 2002. Debt and Economic Renewal in

the ancient Near East. Bethesda, MD: CDL Press.

Humphrey, Caroline. 1985. “Barter and Economic Disintegration.” Man 20: 48-72.

472 B I B L IOGRAPHY

———. 1994. “Fair Dealing, Just Rewards: the Ethics of Barter in North-East

Nepal.” In

Barter, Exchange, and Value: An Anthropological Approach (Caroline Humphrey and Stephen

Hugh-Jones,

editors), pp. 107-141.

Cambridge: Cambridge University Press

Humphrey, Chris. 2001. The politics of carnival: festive misrule in medieval England. Manchester:

Manchester University Press.

Hunt, William. 1983. The Puritan moment: the coming of revolution in an English county.

Cambridge: Harvard University Press.

Hutchinson, Sharon. 1996. Nuer Dilemmas: Coping with Money, War, and the State. Berkeley:

University of California Press.

Ibn Battuta. 1354 [1929]. Travels in Asia and Africa, 1325-1354

(translated by H. A. R. Gibb).

London: Routledge and Kegan Paul.

Icazbalceta, Joaquin Garcia. 2008. Memoriales de Fray Toribio de Motolinia. Charleston:

BiblioBazaar.

Ihering, Rudolf von. 1877. Geist des Romischen Rechts auf den verschieden en Stufen seiner

Entwicklung. (Republished 2003 by Adamant Media Corporation, Berlin.)

Ilwof, Franz. 1882. Tauschhandel und Geldsurrogate in alter und neuer Zeit. Graz.

Ingham, Geoffrey. 1996. “Money as a Social Relation.” Review of Social Economy 54 (4):

507-29.

———. 1999. “Capitalism, Money, and Banking: a critique of recent historical sociology.”

British Journal of Sociology 5 (1): 76-96.

———. 2000. “‘Babylonian Madness’: on the historical and sociological origins of money.”

in What is Money? (edited by John Smithin), New York: Routledge, pp. 16-41.

———. 2004. The Nature of Money. Cambridge: Polity Press.

Ingram, Jill Phillips. 2006. Idioms of Self-Interest:

Credit, Identity and Property in English

Renaissance Literature. New York: Routledge.

Inkori, Joseph E. 1982. “The Import of Firearms into West Africa, 1750 to 1807: a quantative

analysis.” In Forced Migration: The Impact of the Export Slave Trade on African Societies

(J. E. Inkori, editor), pp 126-153.

London: Hutchinson University Library.

Innes, A. Mitchell. 1913. “What is Money?” Banking Law Journal (May1913): 377-408.

———. 1914. “The Credit Theory of Money.” Banking Law Journal (January 1914): 151-168.

Ioannatou, Marina. 2006. Affaires d’argent dans la correspondance de Cicйron: l’aristocratie

sйnatoriale face а ses dettes. Paris: De Boccard.

Isichei, Elizabeth. 1976. A History of the Igbo People. London: Basingstoke.

Islahi, Abdul Azim. 1985. “Ibn Taimiyah’s Concept of Market Mechanism.” Journal of Research

in Islamic Economics2 (2): 55-65.

———. 2003. Contributions of Muslim Scholars to Economic Thought and Analysis (11-905

A. H./632-1500

A.D.) Jeddah: Islamic Research Center.

Jacob, Guy. 1987. “Gallieni et ‘l’impot moralisateur’ a Madagascar: theorie, pratiques et consequences

(1901-1905).”

Revue Francaise d’Histoire d’Outre-mer

74 (277): 431-473.

James, C. L. R. 1938. The Black Jacobins: Toussaint L’Ouverture and the San Domingo Revolution.

London: Secker and Warburg.

Jan, Yun-hua,.

1964. “Buddhist Self-Immolation

in Medieval China.” History of Religions

(4) 2: 243-268.

Janssen, Johannes. 1910. A History of the German People at the Close of the Middle Ages.

(A. M. Christie, translator.) London: Kegan Paul.

Jasnow, Richard Lewis. 2001. “Pre-demotic

Pharaonic sources.” In Security for debt in Ancient

Near Eastern law (Westbrook, R. & Jasnow, R, editors), pp. 35-45.

Leiden, Boston

& Koln: Brill.

Jaspers, Karl. 1949. Vom Ursprung und Ziel der Geschichte. Munchen: Piper Verlag.

———. 1951. Way to Wisdom: An Introduction to Philosophy. New Haven: Yale University

Press.

Jefferson, Thomas. 1988. Political Writings. (Joyce Oldham Appleby, Terence Ball, editors).

Cambridge: Cambridge University Press.

Jenkinson, C. Hilary. 1911. “Exchequer Tallies.” Archaeologia 62: 367-380.

———. 1924. “Medieval Tallies, Public and Private.” Archaeologia 74: 289-324.

B I B L IOGRAPHY 473

Jevons, W. Stanley. 1871. Theory of Political Economy. New York: Macmillan & Co.

———. 1875. Money and the Mechanism of Exchange. New York: Appleton and Company.

Jobert, Bruno. 2003. “De la solidarite aux solidarites dans la rhetorique politique francaise.”

In C. Becc and G. Procacci, ed., De la responsabilitй solidaire, pp. 69-83.

Paris: Syllepses.

Johnson, Lynn. 2004. “Friendship, Coercion, and Interest: Debating the Foundations of Justice

in Early Modern England.” Journal of Early Modern History 8 (1): 46-64.

Johnson, Simon. 2009. “The Quiet Coup.” Atlantic Monthly, May 2009, http://www.theatlantic.

com/doc/200905/imf-advice.

Jones, David. 2004. Reforming the morality of usury: a study of differences that separated the

Protestant reformers. Lanham: University Press of America.

Jones, G. I. 1939. “Who are the Aro?” Nigerian Field 8: 100-103.

———. 1958. “Native and Trade Currencies in Southern Nigeria during the Eighteenth and

Nineteenth Centuries.” Africa: Journal of the International African Institute 28 (1): 43-56.

———. 1968. “The Political Organization of Old Calabar.” In Efik Traders of Old Calabar

(D. Forde, editor). London: International African Institute.

Jones, J. Walter. 1956. The Law and Legal Theory of the Greeks. Oxford: Clarendon Press.

Jordan, Kay E. 2003. From Sacred Servant to Profane Prostitute: A History of the Changing

Legal Status of Devadasis in India, 1857-1947.

New Delhi: Manohar.

Just, Roger. 1989. Women in Athenian Law and Life. London: Routledge

———. 2001. “On the Ontological Status of Honour.” In An anthropology of indirect communication

(Joy Hendry, C. W. Watson, editors), pp. 34-50.

ASA Monographs 37. London:

Routledge.

Kahneman, Daniel. 2003. “A Psychological Perspective on Economics.” American Economic

Review 93 (2): 162-168

Kallet, Lisa. 2001. Money and the corrosion of power in Thucydides: the Sicilian expedition

and its aftermath. Berkeley: University of California Press.

Kaltenmark, Max. 1960. “Ling pao: Notes sur un terme du taoisme religieux.” Mйlanges

publiйs par l’Institut des Hautes Йtudes Chinoises 2: 559-88.

Kalupahana, David. 1991. Mulamadhyamakakarika of Nagarjuna: the Philosophy of the Middle

Way. Delhi: Motilal Banarsidas.

Kamentz, Anya. 2006. Generation Debt: Why Now is A Terrible Time to Be Young. New

York: Riverhead Books.

Kan, Lao. 1978. “The Early Use of the Tally in China.” In Ancient China: Studies in Early

Civilization (edited by David T. Roy and Tsuen-hsuin

Tsien), pp. 91-98.

Hong Kong:

Chinese University Press.s

Kane, Pandurang Vaman,. 1968. History of Dharmasastra Volume III. Poona: Bhandarkar

Oriental Research Institute.

Kantorowicz, Ernst H. 1957. The King’s Two Bodies: a Study in Medieval Political Theology.

Princeton: Princeton University Press.

Karatani, Kojin. 2003. Transcritique: On Kant and Marx. Cambridge: MIT Press.

Keil, Charles. 1979. Tiv Song. Chicago: University of Chicago Press.

Keith, Arthur Berriedale. 1925. The Religion and Philosophy of the Veda and Upanishads.

Cambridge: Harvard University Press.

Kelly, Amy. 1937. “Eleanor of Aquitaine and Her Courts of Love.” Speculum 12 (1): 3-19

Kelly, Fergus. 1988. A Guide to Early Irish Law. Dublin: Dublin Institute for Advanced Studies.

Kessler, David & Peter Temin. 2008. “Money and Prices in the Early Roman Empire.” In The

monetary systems of the Greeks and Romans (W. V. Harris, editor), pp. 137-160.

Oxford:

Oxford University Press.

Keuls, Eva. 1985. The Reign of the Phallus: Sexual Politics in Ancient Athens. Cambridge:

Harper & Row.

Keynes, John Maynard. 1930. A Treatise on Money. London: MacMillan.

———. 1936. The General Theory of Employment, Interest and Money.

Keyt, David. 1997. Aristotle: Politics Books VII and VIII. Oxford: Clarendon Press.

474 B I B L IOGRAPHY

Khan, Mir Siadat Ali. 1929. “The Mohammedan Laws against Usury and How They Are

Evaded.” Journal of Comparative Legislation and International Law, Third Series 11 (4):

233-24

Kieschnick, John. 1997. The eminent monk: Buddhist ideals in medieval Chinese hagiography.

Honolulu: University of Hawaii Press.

Kim, Henry S. 2001. “Archaic Coinage as Evidence for the Use of Money,” in, A. Meadows

and K. Shipton, eds., Money and Its Uses in the Ancient Greek World (Oxford: Oxford

University Press), 7–21.

———. 2002. “Small Change and the Moneyed Economy.” In Money, Labour and Land: Approaches

to the economies of ancient Greece (Paul Cartledge, Edward E. Cohen and Lin

Foxhall, editors). New York: Routledge.

Kindleberger, Charles P. 1984. A Financial History of Western Europe. London: MacMillan.

———. 1986. Manias, Panics, and Crashes: A History of Financial Crises. London: MacMillan.

Kirschenbaum, Aaron. 1985. “Jewish and Christian Theories of Usury in the Middle Ages.”

The Jewish Quarterly Review 75 (1): 270-89.

Kitch, Aaron. 2007. “The Character of Credit and the Problem of Belief in Middleton’s City

Comedies.” Studies in English Literature 47 (2): 403–426.

Klein, Martin A. 2000. “The Slave Trade and Decentralized Societies.” Journal of African

History 41 (1): 49-65.

Knapp, Georg Friedrich. 1905. Staatliche Theorie des Gelde. Leipzing: Dunker and Humblot.

[English edition, The State Theory of Money. London: MacMillan, 1925.]

Knapp, Keith N. 2004. “Reverent Caring: the parent-son

relation in early medieval tales of

filial offspring.” In Filial Piety in Chinese Thought and History (Alan Kam-leung

Chan,

and Sur-hoon

Tan, editors), pp. 44-70.

London: Routledge.

Ko, Dorothy, JaHyun Kim Haboush, and Joan R. Piggott, editors. 2003. Women and Confucian

cultures in premodern China, Korea, and Japan. Berkeley: University of California

Press

Kohn, Livia. 2000. Daoism handbook. Leiden: E. J. Brill.

———. 2002. Monastic life in medieval Daoism: a cross-cultural

perspective. Honolulu: University

of Hawaii Press.

Kopytoff, Igor and Suzanne Miers. 1977. “African ‘Slavery’ as an Institution of Marginality.”

In Slavery in Africa: Historical and Anthropological Perspectives (edited by Suzanne Miers

and Igor Kopytoff), pp. 1-84.

Madison: University of Wisconsin Press.

Korver, Jan. 1934. Die terminologie van het crediet-wezen

en het Grieksch. Amsterdam: H.

J. Paris.

Kosambi, Damodar Dharmanand. 1965. The Culture and Civilisation of Ancient India in

Historical Outline. London: Routledge & Kegan Paul.

———. 1966. Ancient India: A History Of Its Culture And Civilization. New York: Pantheon

Books.

———. 1981. Indian Numismatics. Hyderabad: Orient Longman.

———. 1996. An introduction to the study of Indian history. Bombay: Popular Prakashan.

Kraan, Alfons van der. 1983. “Bali: Slavery and Slave Trade.” In Slavery, Bondage and Dependence

in Southeast Asia (Anthony Reid, editor), pp. 315-340.

New York: St. Martin’s Press

Kraay, Colin M. 1964. “Hoards, Small Change and the Origin of Coinage,” Journal of Hellenic

Studies, 84, pp. 76-91.

Kramer, Samuel Noah. 1963. The Sumerians: Their History, Culture, and Character. Chicago:

University of Chicago Press.

———. 1969. The Sacred Marriage: Aspects of Faith, Myth and Ritual in Ancient Sumer.

Bloomington: Indiana University Press.

Kropotkin, Peter. 1902. Mutual Aid: A Factor of Evolution. London: William Heinemann.

Kulischer, Joseph. 1926. Allgemeine Wirtschaftsgeschichte des Mittelalters und der Neuzeit.

Munich.

Kuran, Timur. 1995. “Islamic Economics and the Islamic Subeconomy.” Journal of Economic

Perspectives 9 (4): 155-173.

B I B L IOGRAPHY 475

———. 2005. “The Absence of the Corporation in Islamic Law: Origins and Persistence.”

American Journal of Comparative Law 53 (4): 785-834.

Kurke, Leslie. . 1995. “Pindar and the Prostitutes, or Reading Ancient ‘Pornography.’” Arion,

Third Series 4 (2): 49-7.

———. 1997. “Inventing the ‘Hetaira’: Sex, Politics, and Discursive Conflict in Archaic

Greece.” Classical Antiquity 16 (1):106-150

———. 2002. Coins, bodies, games, and gold: the politics of meaning in archaic Greece. Princeton:

Princeton University Press.

Kuznets, Solomon. 1933. “Pawnbroking.” In Encyclopaedia of the Social Sciences (Edwin R.

A. Seligman, editor), VII:38. New York: MacMillan.

Labib, Subhi Y. 1969. “Capitalism in Medieval Islam.” The Journal of Economic History 29

(1): 79-96.

Ladner, Gerhardt B. 1979. “Medieval and Modern Understanding of Symbolism: A Comparison.”

Speculum 54 (2): 223-256.

Lafitau, Joseph Francois. 1974. Customs of the American Indians Compared with the Customs

of Primitive Times (edited and translated by William N. Fenton and Elizabeth L. Moore).

Toronto: Champlain Society.

LaFleur, William R,. 1986. The karma of words: Buddhism and the literary arts in medieval

Japan. Berkeley: University of California Press.

Lafont, Bertrand. 1987. “Les filles du roi de Mari.” In La femme dans le Proche-orient

antique

(J -M.

Durand, editor), pp. 113-123.

Paris: ERC.

Lambert, Maurice. 1971. “Une Inscription nouvelle d’Entemena prince de Lagash.” Revue du

Louvre 21:231-236.

Lambert, Wilfried G. 1992. “Prostitution.” In Aussenseiter und Randgruppen: Beitrage zu einer

Sozialgeschichte des Alten Orients (edited V. Haas), 127-157.

Konstanz: Universitatsverlag

Lamotte, Etienne. 1997. Karmasiddhi Prakarana: The Treatise on Action by Vasubandhu.

Freemont: Asian Humanities Press.

Lane, Frederic Chapin. 1934. Venetian ships and shipbuilders of the Renaissance. Baltimore:

Johns Hopkins.

Langholm, Odd. 1979. Price and Value in the Aristotelian Tradition. Oslo: Universitetsforlaget.

———. 1984. The Aristotelian Analysis of Usury. Bergen: Universitetsforlaget.

———. 1992. Economics in the Medieval Schools: Wealth, Exchange, Value, Money and

Usury According to the Paris Theological Tradition, 1200-1350:

29 (Studien Und Texte Zur

Geistesgeschichte Des Mittelalters). Leiden: E. J. Brill.

———. 1996. “The Medieval Schoolmen, 1200-1400.”

In Ancient and Medieval Economic

Ideas and Concepts of Social Justice (edited by S. Todd Lowry and Barry Gordon), pp.

439-502.

Leiden: E. J. Brill.

———. 1998. The Legacy of Scholasticism in Economic Thought: Antecedents of Choice and

Power. Cambridge: Cambridge University Press.

———. 2002. The Merchant in the Confessional: Trade and Price in the Pre-Reformation

Penitential Handbooks. Leiden: E. J. Brill.

Lapidus, Ira. 1995. “State and Religion in Islamic Societies.” Past and Present 151: 3-27.

———. 2002. A History of Islamic Societies (2nd edition.) Cambridge: Cambridge University

Press.

Larson, Pier. 2000. History and Memory in the Age of Enslavement: Becoming Merina in

Highland Madagascar, 1770-1822.

Portsmouth: Heinemann.

Latham, A. J. H. 1971. “Currency, Credit and Capitalism on the Cross River in the Pre-colonial

Era.” Journal of African History12 (4): 599-605.

———. 1973. Old Calabar 1600-1891:

The Impact of the International Economy Upon a Traditional

Society. Oxford: Clarendon Press.

———. 1990. “The Pre-Colonial

Economy; The Lower Cross Region.” In A History of the

Cross River Region of Nigeria. (Monday B. Abasiattai, editor), pp. 70-89.

Calabar: University

of Calabar Press.

476 B I B L IOGRAPHY

Laum, Bernard. 1924. Heiliges Geld: Eine historische Untersuchung ueber den sakralen Ursprung

des Geldes. Tubingen: J. C. B. Mohr.

Law, Robin. 1994. “On Pawning and Enslavement for Debt in the Pre-colonial

Slave Coaast.”

Pawnship in Africa: Debt Bondage in Historical Perspective (Falola, Toyin and Paul E.

Lovejoy, editors), pp. 61-82.

Boulder: University of Colorado Press.

Le Guin, Ursula. 1974. The Disposessed. New York: Avon.

Leach, Edmund R. 1961. Rethinking Anthropology. London: Athlone Press.

———. 1983. “The kula: an alternative view.” In The Kula: New Perspectives on Massim

Exchange (Jerry Leach, editor), pp. 529-538.

Cambridge: Cambridge University Press.

Le Goff, Jacques. 1990. Your Money or Your Life: Economy and Religion in the Middle Ages.

(Translated by Patricia Ranum.) New York: Zone Books.

Le Rider, George,. 2001. La naissance de la monnaie: pratiques monйtaires de l’Orient ancient.

Paris: Presses universitaires de France.

Lee, Ian. 2000. “Entella: the silver coinage of the Campanian mercenaries and the site of the

first Carthaginian mint, 410-409

BC.” Numismatic Chronicle 160: 1-66.

Leenhardt, Maurice. 1967. Do Kamo: Person and Myth in the Melanesian World. Chicago:

University of Chicago Press.

Lemche, Niels Peter. 1975. “The ‘Hebrew Slave’: Comments on the Slave Law, Ex. Xxi 2-11.”

Vetus Testamentum 25: 129-44.

———. 1976. “The Manumission of Slaves: The Fallow Year, The Sabbatical Year, The Jobel

Year.” Vetus Testamentum 26: 38-59.

———. 1979. Andurarum and Misharum: Comments on the Problems of Social Edicts and

their Application in the Ancient Near East,” Journal of Near Eastern Studies 38:11-18.

———. 1985. Ancient Israel: A New History of Israelite Society. Sheffield: Sheffield Academic

Press.

Lerner, Abba P. 1947. “Money as a Creature of the State.” American Economic Review, Papers

and Proceedings 37 (2): 312-17.

Lerner, Gerda. 1983. “Women and Slavery.” Slavery and Abolition: A Journal of Comparative

Studies 4 (3):173-98.

———. 1980. “The Origin of Prostitution in Ancient Mesopotamia.” Signs 11 (2): 236-254.

———. 1989. The Creation of Patriarchy. New York: Oxford University Press.

Letwin, William. 2003. Origins of Scientific Economics: English Economic Thought, 1660-1776.

London: Routledge.

Levi, Sylvain. 1898. La Doctrine du Sacrifice dans les Brвhmanas. Paris: Ernest Leroux.

———. 1938. L’Inde civilisatrice. Paris: Institut de Civilisation Indienne.

Levi-Strauss,

Claude. 1943. “Guerre et commerce chez les Indiens d’Amerique du Sud.” Renaissance.

Paris: Ecole Libre des Hautes Etudes, vol, 1, fascicule 1 et 2.

———. 1963. Structural Anthropology. (C. Jacobson and B. G. Schoepf, translators.) New

York: Basic Books.

Levy-Bruhl,

Lucien. 1923. Primitive Mentality. London: Allen & Unwin.

Lewis, Mark Edward. 1990. Sanctioned Violence in Early China. Albany: State University of

New York Press.

Li, Xueqin. 1985. Eastern Zhou and Qin Civilizations. (translated by K. C. Chang). New

Haven: Yale University Press

Liddell. Henry George and Robert Scott. 1940. A Greek-English

Lexicon, revised and augmented

throughout by Sir Henry Stuart Jones with the assistance of Roderick McKenzie.

Oxford. Clarendon Press.

Lindholm, Charles. 1982. Generosity and Jealousy: the Swat Pukhtun of Northern Pakistan.

New York: Columbia University Press.

Linebaugh, Peter. 1982. “Labour History without the Labour Process: A Note on John Gast

and His Times.” Social History 7 (3): 319-28.

———. 1993. The London Hanged: Crime and Civil Society in the Eighteenth Century. Cambridge:

Cambridge University Press.

———. 2008. The Magna Carta Manifesto: Liberties and Commons for All. Berkeley: University

of California Press.

B I B L IOGRAPHY 477

Littlefield, Henry. 1963. “The Wizard of Oz: Parable on Populism.” American Quarterly 16

(1): 47-98.

Llewellyn-Jones,

Lloyd. 2003. Aphrodite’s Tortoise: the veiled woman of ancient Greece.

Swansea: Classical Press of Wales

Locke, John. 1680-1690.

Two Treatises on Government. (Cambridge: Cambridge University

Press edition, 1988).

———. 1691. “Further Considerations Concerning Raising the Value of Money.” In The

Works of John Locke Volume 5, pp. 131-206.

London: W. Otridge & Son, 1812.

Loizos, Peter. 1977. “Politics and patronage in a Cypriot village, 1920-1970.”

In Ernest Gellner

and John Waterbury, editors, Patrons and Clients (London: Duckworth), pp. 115-135.

Lombard, Maurice. 1947. ‘Les bases monetaires d’une suprematie economique: l’or musulman

du VIIe au XIe siecle’, Annales 2:143-60.

———. 2003. The Golden Age of Islam. Princeton: Markus Wiener Publishers.

Loraux, Nicole. 1993. The Children of Athena: Athenian Ideas About Citizenship and the Division

Between the Sexes. Princeton: Princeton University Press.

Lorton, David. 1977. “The Treatment of Criminals in Ancient Egypt: Through the New Kingdom.”

Journal of the Economic and Social History of the Orient 20 (1): 2-64.

Lovejoy, Paul F. and David Richardson. 1999. “Trust, Pawnship, and Atlantic History: The

institutional foundations of the Old Calabar slave trade.” American Historical Review

104: 333-355.

———. 2001. “The Business of Slaving: Pawnship in Western Africa, c. 1600-1810.”

Journal

of African History 42 (1) 67-84.

———. 2004. “’This Horrid Hole’: Royal Authority, Commerce and Credit at Bonny, 1690-1840.”

Journal of African History 45 (3): 363-392.

Lusthaus, Dan. 2002. Buddhist phenomenology: a philosophical investigation of YogaЇcaЇra

Buddhism and the Ch?eng Wei-shih

lun. Volume 13 of Curzon critical studies in Buddhism.

New York: Routledge.

Macaulay, Baron Thomas Babington. 1886. The history of England, from the accession of

James the Second. London: Longmans, Green and co.

MacDonald, James. 2006. A free nation deep in debt: the financial roots of democracy. Princeton:

Princeton University Press.

MacDonald, Scott B. and Albert L. Gastmann. 2001. A History of Credit & Power in the

Western World. New Brunswick: Transaction Publishers.

MacIntosh, Marjorie K. 1988. “Money Lending on the Periphery of London, 1300-1600.”

Albion 20 (4): 557-571

Mackay, Charles. 1854. Memoirs of extraordinary popular delusions: and the madness of

crowds, Volumes 1-2.

London: G. Routledge and sons.

MacKenney, Richard. 1987. Tradesmen and Traders: The World of the Guilds in Venice and

Europe (c. 1250-c.

1650). Totowa: Barnes & Noble.

MacPherson, Crawford Brough. 1962. The political theory of possessive individualism;

Hobbes to Locke. Oxford: Clarendon Press.

Maekawa, Kazuya. 1974. “The development of the E-MI

in Lagash during Early Dynastic III.”

Mesopotamia 8–9:

77–144.

Maitland, Frederick William. 1908. The Constitutional History of England: A Course of Lectures

Delivered. Cambridge: Cambridge University Press.

Malamoud, Charles. 1983. “The Theology of Debt in Brahmanism.” In Debts and Debtors

(Charles Malamoud, editor), pp. 21-40.

London: Vices.

———. 1988. “Presentation.” In Lien de vie, noeud mortel. Les reprйsentations de la dette en

Chine, au Japon et dans le monde indien (Charles Malamoud, editor), pp. 7-15.

Paris:

EHESS.

———. 1998. “Le paiement des actes rituals dans l’Inde vedique.” In La Monnaie Suzerain

(Michael Aglietta and Andre Orlean, editors), pp. 35-54.

Paris: Editions Odile Jacob.

Malinowski, Bronislaw. 1922. Argonauts of the Western Pacific: An Account of Native Enterprise

and Adventure in the Archipelagoes of Melanesian New Guinea. London: Routledge.

478 B I B L IOGRAPHY

Maloney, Robert P. 1983. “The Teaching of the Fathers on Usury: An Historical Study on the

Development of Christian Thinking.” Vigiliae Christianae 27 (4):241-65.

Mann, Bruce H. 2002. Republic of Debtors: Bankruptcy in the Age of American Independence.

Cambridge: Harvard University Press.

Martin, Randy. 2002. The Financialization of Everyday Life. Philadelphia: Temple University

Press.

Martzloff, Jean-Claude.

2006. A history of chinese mathematics. Berlin: Springer Verlag.

Marx, Karl. 1853. “The British Rule in India.” New-York

Daily Tribune, June 25, 1853.

———. 1857 [1973]. The Grundrisse. New York: Harper and Row.

———. 1858 [1965]. Pre-Capitalist

Economic Formations. (Jack Cohen, trans.) New York:

International Publishers.

———. 1867 [1967]. Capital. New York: New World Paperbacks. 3 volumes.

Mathews, Robert Henry. 1931. Mathews’ Chinese-English

dictionary. Cambridge: Harvard

University Press.

Mathias, Peter. 1979a. “Capital, Credit, and Enterprise in the Industrial Revolution.” In The

transformation of England: essays in the economic and social history of England in the

eighteenth century (Peter Mathias, editor), pp. 88-115.

London: Taylor & Francis.

———. 1979b. “The People’s Money in the Eighteenth Century: The Royal Mint, Trade

Tokens and the Economy.” In The transformation of England: essays in the economic and

social history of England in the eighteenth century (Peter Mathias, editor), pp. 190-208.

London: Taylor & Francis.

Maunder, Peter, Danny Myers, Nancy Wall, Roger LeRoy Miller,. 1991. Economics Explained

(Third Edition). London: Harper Collins.

Mauro, Frederic. 1993. “Merchant Communities, 1350-1750.”

In The Rise of merchant empires:

long-distance

trade in the early modern world, 1350-1750

(James D. Tracy, editor),

pp. 255-286.

Cambridge: Cambridge University Press.

Mauss, Marcel. 1924. Essai sur le don. Forme et raison de l’echange dans les societes archaiques.”

Annee sociologique, 1 (series 2):30-186.

———. 1925. “Commentaires sur un texte de Posidonius. Le suicide, contre-prestation

supreme.”

Revue celtique 42: 324-9.

———. 1947. Manuel d’ethnographie. Paris: Payot.

Meillassoux, Claude. 1996. The Anthropology of Slavery: The Womb of Iron and Gold (Alide

Dasnois, translator). Chicago: University of Chicago Press.

Menefee, Samuel Pyeatt. 1981. Wives for Sale: an Ethnographic Study of British Popular Divorce.

Oxford: Blackwell.

Mendelsohn, Isaac. 1949. Slavery in the Ancient Near East: A Comparative Study of Slavery

in Babylonia, Assyria, Syria and Palestine from the Middle of the Third Millennium to the

End of the First Millennium. Westport: Greenwood Press.

Menger, Karl. 1892. “On the origins of money.” Economic Journal 2 no 6, pp. 239-55.

Meyer, Marvin W. 1999. The ancient mysteries: a sourcebook: sacred texts of the mystery religions

of the ancient Mediterranean world. Philadelphia: University of Pennsylvania Press.

Midelfort, H. C. Erik. 1996. Mad princes of renaissance Germany. Charlottesville: University

of Virginia Press.

Midnight Notes Collective. 2009. “Promissory Notes: From Crises to Commons.” (http://

www.midnightnotes.org/Promissory_Notes.pdf)

Mielants, Eric. 2001. “Europe and China Compared.” Review XXV, no. 4, pp. 401-49.

———. 2007. The Origins of Capitalism and the “Rise of the West.” Philadelphia: Temple

University Press.

Mieroop, Marc Van De. 2002. “A History of Near Eastern Debt?” In Debt and Economic

Renewal in the Ancient Near East (Hudson, Michael and Marc Van de Mieroop, editors),

pp. 59-95.

Bethesda: CDL.

———. 2005. “The Invention of Interest: Sumerian Loans.” In The Origins of Value: The

Financial Innovations That Created Modern Capital Markets (William N. Goetzmann and

K. Geert Rouwenhorst, editors), pp. 17-30.

Oxford: Oxford University Press.

Mez, Adam. 1932. Die Renaissance des Islams. Heidelberg: C. Winter.

B I B L IOGRAPHY 479

Miller, Joseph. 1988. Way of Death: Merchant Capitalism and the Angolan Slave Trade 1730-1830.

Madison: University of Wisconsin Press.

Miller, Robert J. 1961. “Monastic Economy: The Jisa Mechanism.” Comparative Studies in

Society and History 3 (4): 427-438.

Miller, William. 1993. Humiliation : and other essays on honor, social discomfort, and violence.

Ithaca: Cornell University Press.

———. 2006. An Eye for an Eye. Ithaca: Cornell University Press.

Millett, Paul. 1989. “Patronage and its Avoidance.” In Patronage in Ancient Society (A.

Wallace-Hadrill,

editor), pp. 15-47.

London: Routledge.

———. 1991a. Lending and Borrowing in Classical Athens. Cambridge: Cambridge University

Press.

———. 1991b. “Sale, Credit and Exchange in Athenian Law and Society.” In Nomos (P.

Cartiledge, P. C. Millett and S. C. Todd, editors), pp. 167-194.

Cambridge: Cambridge

University Press.

Millon, Frances. 1955. When money grew on trees: a study of cacao in ancient Mesoamerica.

Ph.D dissertation, Columbia University.

Mises, Ludwig von. 1949. Human Action: A Treatise on Economics. New Haven: Yale University

Press.

Misra, Shive Nandan. 1976. Ancient Indian Republics: from the Earliest Times to the 6th Century

A.D. Delhi: Upper India Publishing House.

Mitamura, Taisuke. 1970. Chinese eunuchs: the structure of an intimate politics. Rutland:

Charles E. Tuttle Company.

Mitchell, Richard E. 1993. “Demands for Land Redistribution and Debt Reduction in the

Roman Republic.” In Social Justice in the Ancient World (K. D. Irani and Morris Silver,

editors), pp. 199-214.

Westport: Greenwood Press.

Morgan, Lewis Henry. 1851. League of the Ho-de-

no-

sau-

nee,

or Iroquois. Secaucus: Citadel

Press.

———. 1877. Ancient Society. New York: Henry Holt.

———. 1881. Houses and House-Life

of the American Aborigines. [1965 edition] Chicago:

University of Chicago Press.

Moser, Thomas. 2000. “The Idea of Usury in Patristic Literature.” In The canon in the history

of economics: critical essays (edited by Michale ̄s Psalidopoulos), pp. 24-44.

London:

Routledge.

Moses, Larry W. 1976. “T’ang tribute relations with the Inner Asian barbarian.” In Essays

on T’ang society: the interplay of social, political and economic forces (Perry, John C. and

Bardwell L. Smith, editors), pp. 61-89.

Leiden: Brill.

Moulier-Boutang,

Yann. 1997. De l’esclavage au salariat: йconomie historique du salariat bridй.

Paris : Presses universitaires de France.

Muhlenberger, Steven, and Phil Paine. 1997. “Democracy in Ancient India.” World History of

Democracy site, [http://www.nipissingu.ca/department/history/histdem].

Muldrew, Craig. 1993a. “Interpreting the Market: The Ethics of Credit and Community Relations

in Early Modern England.” Social History 18 (2): 163-183.

———. 1993b. “Credit and the Courts: Debt Litigation in a Seventeenth-Century

Urban

Community.” The Economic History Review, New Series, 46 (1): 23-38.

———. 1996. “The Culture of Reconciliation: Community and the Settlement of Economic

Disputes in Early Modern England.” The Historical Journal 39 (4): 915-942.

———. 1998. The Economy of Obligation: The Culture of Credit and Social Relations in Early

Modern England. New York: Palgrave.

———. 2001. “’Hard Food for Midas’: Cash and its Social Value in Early Modern England.”

Past and Present 170: 78-120.

Mundill, Robin R. 2002. England’s Jewish Solution: Experiment and Expulsion, 1262-1290.

Cambridge: Cambridge University Press.

Munn, Nancy. 1986. The Fame of Gawa: A Symbolic Study of Value Transformation in a

Massim (Papua New Guinea) Society. Cambridge, Cambridge University Press.

480 B I B L IOGRAPHY

Munro, John H. 2003a. “The Monetary Origins of the ‘Price Revolution’: South German

Silver Mining, Merchant Banking, and Venetian Commerce, 1470-1540.”

In Global Connections

and Monetary History, 1470-1800

(D. Flynn, A. Giraldez, and R. Von Glahn

editors), pp. 1-34.

Burlington: Ashgate.

———. 2003b. “The Medieval Origins of the Financial Revolution: Usury, Rents, and Negotiability.”

International History Review 25 (3): 505-562.

———. 2007. “Review of Earl J. Hamilton, American Treasure and the Price Revolution in

Spain, 1501-1650.”

EH.Net Economic History Services, Jan 15 2007. URL: http://eh.net/

bookreviews/library/munro

Muri, Walter. 1931. Symbolon: Wort-und

sachgeschichtliche Studie. Bern: Beilage zum Jahresbericht

uber das stadtische Gymnasium Bern.

Murphy, George. 1961. “[Buddhist Monastic Economy: The Jisa Mechanism]: Comment.”

Comparative Studies in Society and History 3 (4): 439-42.

Myers, Milton L. 1983. The Soul of Modern Economic Man: Ideas of Self-Interest,

Thomas

Hobbes to Adam Smith. Chicago: University of Chicago Press.

Nag, Kalidas and V. R. Ramachandra Dikshitar. 1927. “The Diplomatic Theories of Ancient

India and the Arthashastra.” Journal of Indian History 6 (1): 15-35.

Nakamura, Kyo ̄ko Motomochi. 1996. Miraculous stories from the Japanese Buddhist tradition:

the Nihon ryoЇ iki of the monk KyoЇ kai. London: Routledge.

Naskar, Satyendra Nath. 1996. Foreign impact on Indian life and culture (c. 326 B.C. to c. 300

A.D.) New Delhi: Abhinav Publications.

Naylor, Robin Thomas. 1985. Dominion of debt: centre, periphery and the international economic

order. London: Black Rose Books.

Nazpary, Jomo. 2001. Post-Soviet

Chaos: Violence and Dispossession in Kazakhstan. London:

Pluto.

Nelson, Benjamin. 1949. The Idea of Usury: From Tribal Brotherhood to Universal Otherhood.

Oxford: Oxford University Press.

Nerlich, Michael. 1987. Ideology of adventure: studies in modern consciousness, 1100-1750.

(translation by Ruth Crowley). Minneapolis: University of Minnesota Press.

Nicholls, David. 2003. God and Government in an “Age of Reason.” New York: Routledge.

Noah, Monday Efiong. 1990. “Social and Political Developments: The Lower Cross Region,

1600-1900.”

In A History of the Cross River Region of Nigeria. (Abasiattai, Monday B.,

editor), pp. 90-108.

Calabar: University of Calabar Press.

Nolan, Patrick. 1926. A Monetary History of Ireland. London: King.

Noonan, John T. 1957. The Scholastic Analysis of Usury. Cambridge: Harvard University

Press.

Norman, K. R. 1975. “As´oka and Capital Punishment: Notes on a Portion of As´oka’s Fourth

Pillar Edict, with an Appendix on the Accusative Absolute Construction.” The Journal of

the Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland 1: 16-24.

North, Robert. 1954. Sociology of the Biblical Jubilee. Rome: Pontifical Biblical Institute.

Northrup, David. 1978. Trade Without Rulers: Pre-Colonial

Economic Development in South-Eastern

Nigeria. Oxford: Clarendon Press.

———. 1995. Indentured labor in the age of imperialism, 1834-1922.

Cambridge: Cambridge

University Press.

Nwaka, Geoffrey I. 1978. “Secret Societies and Colonial Change: A Nigerian Example (Societes

secretes et politique coloniale: un exemple nigerian).” Cahiers d’Etudes Africaines,

Vol. 18( 69/70): 187-200.

Nwauwa, Apollos Okwuchi. 1991. “Integrating Arochukwu into the Regional Chronological

Structure.” History in Africa 18: 297-310.

O’Brien, George. 1920. An Essay on Medieval Economic Teaching. London: Longmans,

Green & Co.

Ohnuma, Reiko. 2007. Head, eyes, flesh, and blood: giving away the body in Indian Buddhist

literature. New York: Columbia University Press.

Olivelle, Patrick. 1992. The Asrama System: The History and Hermeneutics of a Religious

Institution. Oxford: Oxford University Press.

B I B L IOGRAPHY 481

———. 2005. Manu’s Code of Law: A Critical Edition and Translation of the MaЇnava-Dharmas

ґaЇstra. Oxford: Oxford University Press.

———. 2006. “Explorations in the Early History of Dharmas´a ̄stra.” In Between the Empires:

Society in India 300 BC to 400 CE (Patrick Olivelle, editor), pp. 169-190.

New York: Oxford

University Press.

———. 2009. “Dharmas´a ̄stra: A Literary History.” In The Cambridge Handbook of Law

and Hinduism (T. Lubin and D. Davis, editors), pp. 112-143.

Cambridge: Cambridge

University Press.

Oliver, Douglas. 1955. A Solomon Island Society. Cambridge: Harvard University Press.

Onvlee, Louis. 1980. “The Significance of Livestock on Sumba.” In The Flow of Life: Essays

on Eastern Indonesia (James J. Fox, editor), pp. 195-207.

Cambridge: Harvard University

Press.

Oppenheim, Leo. 1964. Ancient Mesopotamia: Portrait of a Dead Civilization. Chicago: University

of Chicago Press.

Orlean, Andre. 1998. “La monnaie autoreferentielle.” In: M. Aglietta & A. Orlean (editors),

La monnaie souveraine, pp. 359–386.

Paris: Odile Jacob.

Orlove, Benjamin. 1986. “Barter and Cash Sale on Lake Titicaca: A Test of Competing Approaches.”

Current Anthropology 27 (2): 85-106.

Orr, Leslie C. 2000. Donors, Devotees, and Daughters of God: Temple Women in Medieval

Tamilnadu. Oxford: Oxford University Press.

Ottenberg, Simon. 1958. “Ibo Oracles and Intergroup Relations.” Southwestern Journal of

Anthropology 14 (3): 295-317.

Ottenberg, Simon and Phoebe Ottenberg. 1962. “Afikpo Markets: 1900-1960.”

In Markets in

Africa (Paul Bohannan and George Dalton, editors), pp. 118-169.

Chicago: Northwestern

University Press.

Ottenberg, Simon and Linda Knudsen. 1985. “Leopard Society Masquerades: Symbolism and

Diffusion.” African Arts 18 (2): 37-44.

Oxfeld, Ellen. 2004. “‘When You Drink Water, Think of its Source’: Morality, Status, and

Reinvention in Chinese Funerals.” Journal of Asian Studies 63 (4): 961-990.

Ozment, Steven. 1983. When Fathers Ruled. Harvard University Press, Cambridge: Cambridge

University Press.

Pagden, Anthony. 1986. The Fall of Natural Man: the American Indian and the origins of

comparative ethnology. Cambridge: Cambridge University Press.

Palat, Ravi Arvind. 1986. “Popular Revolts and the State in Medieval South India: A Study

of the Vijayanagara Empire (1360-1565),”

Bijdragen tot de taal-,

Land-,

en Volkenkunde,

CXII, pp. 128-44.

———. 1988. From World-Empire

to World-Economy:

Southeastern India and the Emergence

of the Indian Ocean World-Economy

(1350-1650).

Ph. D. Dissertation, State University of

New York at Binghamton.

Parker, Arthur. 1926. An Analytical History of the Seneca Indians. Researches and Transactions

of the New York State Archaeological Association. Rochester, NY.

Parker, David B. 1994. “The Rise and Fall of The Wonderful Wizard of Oz as a ‘Parable on

Populism.’” Journal of the Georgia Association of Historians 15: 49-63.

Parkes, Henry Bamford. 1959. Gods and Men: The Origins of Western Culture. New York:

Vintage Books.

Parkin, Michael and David King. 1995. Economics (Second Edition). London: Addison-Wesley

Publishers.

Parks, Time. 2005. Medici Money: Banking, Metaphysics, and Art in Fifteenth-Century

Florence.

New York: Norton.

Partridge, Charles. 1905. Cross River Natives: Being Some Notes on the Primitive Pagans of

Obubura Hill District, Southern Nigeria. London: Hutchinson & Co.

Pasadika, Bhikkhu. 1997. “The concept of aviprana ̄s´a in Na ̄ga ̄rjuna.” In Recent Researches

in Buddhist Studies: Essays in Honour of Y. Karunadasa, pp. 516-523.

Kuala Lumpur: Y.

Karunadasa Felicitation Committee. & Chi Ying Foundation.

Pateman, Carole. 1988. The Sexual Contract. Stanford: Stanford University Press.

482 B I B L IOGRAPHY

Patterson, Orlando. 1982. Slavery and Social Death: A Comparative Study. Cambridge: Harvard

University Press.

Pearson, Michael N. 1982. “Premodern Muslim Political Systems.” Journal of the American

Oriental Society vol. 102 (no. 1):47-58.

Peng, Xinwei. 1994. A monetary history of China (Zhongguo Huobi Shi). Two Volumes.

(Edward H. Kaplan, translator). Bellingham: Western Washington University.

Perlman, Mark and Charles Robert McCann. 1998. The pillars of economic understanding:

ideas and traditions. Ann Arbor: University of Michigan Press.

Peters, E. L. 1967. “Some Structural Aspects of the Feud Among the Camel-Herding

Bedouins

of Cyrenaica.” Africa 37: 261-282.

Phillips, William D. 1985. Slavery From Roman Times to the Early Transatlantic Trade. Minneapolis:

University of Minnesota Press.

Picard, Olivier. 1975. “La ‘fiduciarite’ des monnaies metalliques en Grece.” Bulletin de la

Sociйtй Franзaise de Numismatique 34 (10: 604-609.

Pietz, William. 1985. . “The Problem of the Fetish I.” RES: Journal of Anthropology and

Aesthetics 9:5-17.

Pigou, Arthur Cecil. 1949. The Veil of Money. London: Macmillan.

Polanyi, Karl. 1949. The Great Transformation. New York: Rinehart.

———. 1957a. “Aristotle Discovers the Economy.” In K. Polanyi, C. Arensberg and H. Pearson

(eds.), Trade and Market in the Early Empires, pp. 64-94.

Glencoe: The Free Press.

———. 1957b. “The economy as an instituted process.” In K. Polanyi, C. Arensberg and H.

Pearson (eds.), Trade and Market in the Early Empires, pp. 243-269

Glencoe: The Free

Press.

———. 1968. “The Semantics of Money Uses.” In Primitive, Archaic, and Modern Economies:

Essays of Karl Polanyi. (George Dalton, ed.) New York: Anchor.

Poliakov, Leon. 1977. Jewish bankers and the Holy See from the thirteenth to the seventeenth

century. London: Routledge.

Pomeranz, Kenneth. 1998. The Great Divergence: China, Europe, and the Making of the Modern

World Economy. Princeton: Princeton University Press.

Powell, Marvin A. 1978. “A Contribution to the History of Money in Mesopotamia prior to

the Invention of Coinage.” In Festschrift Lubor Matous (B. Hruska and G. Comoroczy,

eds.) Budapest) II, pp. 211-43.

———. 1979. “Ancient Mesopotamian Weight Metrology: Methods, Problems and Perspectives.”

In Studies in Honor of Tom B. Jones (M. A. Powell and R. H. Sack, editors), pp.

71-109.

Amsterdam: Kevelaer/Neukirchen-Vluyn.

———. 1999. “Wir mussen unsere nisch Nutzen: Monies, Motives and Methods in Babylonian

economics.” In Trade and Finance in Ancient Mesopotamia, Proceedings of the First

Mos Symposium (Ledien 1997), (J. G. Derksen, editior), pp. 5-24.

Istanbul: Nederlands

Historich-Archeologisch

Instiuut.

Prakash, Gyan. 2003. Bonded Histories: Genealogies of Labor Servitude in Colonial India.

Cambridge: Cambridge University Press.

Prakash, Satya and Rajendra Singh,. 1968. Coinage in Ancient India New Delhi: Research

Institute of Ancient Scientific Studies.

Price, Jacob M. 1980. Capital and Credit in British Overseas Trade: the View from the Chesapeake,

1700-1776.

Cambridge: Harvard University Press.

———. 1989. “What Did Merchants Do? Reflections on British Overseas Trade, 1660-1790.”

The Journal of Economic History 49 (2): 267-284.

———. 1991. “Credit in the Slave Trade and Plantation Economies.” In Barbara L. Solow,

editor, Slavery and the Rise of the Atlantic System, pp. 313-17.

Cambridge: Cambridge

University Press.

Price, Martin Jessop,. 1983. “Thoughts on the beginnings of coinage.” In Studies in Numismatic

Method Presented to Philip Grierson (C.N.L. Brooke et al., editors,), pp. 1-10.

Cambridge: Cambridge University Press.

Proudhon, Pierre-Joseph.

1840. Qu’est-ce

que la propriйtй? Recherche sur le principe du droit

et du gouvernement. Premier mйmoire. Paris : J.-F.

Brocard.

B I B L IOGRAPHY 483

Puett, Michael J. 2002. To Become a God: Cosmology, Sacrifice, and Self-Divinization

in Early

China. Cambridge: Harvard University Press.

Quiggin, A. Hingston. 1949. A Survey of primitive money; the beginning of currency London:

Methuen.

Quilter, Jeffrey and Gary Urton. 2002. Narrative threads: accounting and recounting in Andean

Khipu. Austin: University of Texas.

Radford, R. A. 1945. “The Economic Organization of a POW Camp.” Economica 12 (48):

189-201

Raglan, FitzRoy Richard Somerset, Baron. 1931. “Bride Price.” Man 31: 75.

Rahman, Fashur. 1964. “Riba and Interest.” Islamic Studies 3:1-43.

Rai, G. K. 1981. Involuntary Labour in Ancient India. Allahabad: Chaitanya Press.

Ray, Nicholas Dylan. 1997. “The Medieval Islamic System of Credit and Banking: Legal and

Historical Considerations.” Arab Law Quarterly 12 (1): 43-90.

Reden, Sitta von. 1997. “Money, Law and Exchange: Coinage in the Greek Polis.” Journal of

Hellenic Studies 117: 154-176.

———. 2003. Exchange in Ancient Greece. London: Duckworth.

Reeves, Eileen. 1999. “As Good as Gold: The Mobile Earth and Early Modern Economics.”

Journal of the Warburg and Courtauld Institutes 62: 126-166.

Reid, Anthony. 1983. Slavery, Bondage and Dependence in Southeast Asia. New York: St.

Martin’s Press.

Renger, Johannes. 1983. “Patterns of Non-Institutional

Trade and Non-Commercial.

Exchange

in Ancient Mesopotamia at the Beginning of the Second Millennium B.C.” In

Circulation of Goods in Non-palatial

Contexts in the Ancient Near East (A. Archi, editor),

pp. 31-123.

Rome: Edizioni dell’Ateneo

———. 1994. “On Economic Structures in Ancient Mesopotamia.” Orientalia 18:157-208.

Retours, Robert de. 1952. “Les insignes en deux parties (fou) sous la dynastie des T’ang (618-907).”

T’oung Pao 41 (1/3): 1-148.

Rhys Davids, Caroline A. F. 1901. “Economic Conditions in Ancient India.” The Economic

Journal 11 (43): 305-320

———. 1922. “Economic Conditions According to Early Buddhist Literature.” In The Cambridge

History of India Volume I: Ancient India (E. J. Rapson, editor), pp. 198-219.

Cambridge:

Cambridge University Press.

Richard, R. D. 1926. “Early History of the Term Capital.” Quarterly Journal of Economics

40 (2): 329-38.

Richards, Audrey. 1939. Land, Labour and Diet in Northern Rhodesia. London: Oxford University

Press.

Richter, Daniel K. 1983. “War and Culture: the Iroquois Experience.” William and Mary

Quarterly, 3d Series, 40:528-559.

Rickett, W. Allyn. 1998. Guanzi: Political, Economic, and Philosophical Essays from Early

China (2 volumes). Princeton: Princeton University Press.

Riepe, Dale Maurice. 1961. The Naturalistic Tradition in Indian Thought. Seattle: University

of Washington Press

Risso, Patricia. 1995. Merchants and Faith: Muslim Commerce and Culture in the Indian

Ocean. Boulder: Westview Press.

Robertson, Pat. 1992. The Secret Kingdom. Dallas and London: Word Publishing.

Robinson, Rachel Sargent. 1973. The size of the slave population at Athens during the fifth

and fourth centuries before Christ. Westport: Greenwood Press.

Robisheaux, Thomas. 1989. Rural society and the search for order in early modern Germany.

Cambridge: Cambridge University Press.

Rockoff, Hugh. 1990. “The ‘Wizard of Oz’ as a Monetary Allegory.” Journal of Political

Economy 98 (4): 739-760.

Rodinson, Maxine. 1978. Islam and Capitalism. Austin: University of Texas Press.

Roetz, Heiner. 1993. Confucian ethics of the axial age: a reconstruction under the aspect of the

breakthrough toward postconventional thinking. Albany: SUNY.

484 B I B L IOGRAPHY

Rohrlich, Ruby. 1980. “State Formation in Sumer and the Subjugation of Women.” Feminist

Studies 6 (1): 76-102.

Roitman, Janet. 2003. “Unsanctioned Wealth; or, the Productivity of Debt in Northern Cameroon.”

Public Culture 15 (2): 211-237.

Roover, Raymond de. 1944. “What is Dry Exchange? A Contribution to the Study of English

Mercantilism.” Journal of Political Economy 52: 250-66

———. 1946. “The Medici Bank.” Journal of Economic History 6: 24-52,

153-72.

———. 1948. Money, Banking, and Credit in Mediжval Bruges. Cambridge: Mediaeval Academy

of America.

———. 1963. The Rise and Decline of the Medici Bank: 1397-1494.

New York: W.W. Norton.

———. 1967. “The Scholastics, Usury and Foreign Exchange.” Business History Review 41

(3): 257-71.

Rospabe, Philippe. 1993. “Don Archaique et Monnaie Sauvage.” In MAUSS: Ce Que Donner

Vuet Dire: Don et Intйret. Paris: Editions la decouverte, pp. 33-59.

———. 1995. La Dette de Vie: aux origines de la monnaie sauvage. Paris: Editions la Decouverte/

MAUSS.

Rotours, Robert de. 1952. “Les insignes en deux parties (fou) sous la dynastie des T’ang (618-907).”

T’oung Pao 41: 1-148.

Ruel, Malcolm. 1969. Leopards and Leaders. London: Tavistock

Rule, John. 1986. The Labouring Classes in Early Industrial England, 1750-1850.

London:

Longman.

Saggs, Henry William Frederick. 1962. The Greatness That Was Babylon. New York: Mentor

Books.

Sahlins, Marshall. 1972. Stone Age Economics. Chicago: Aldine.

———. 1981. “The stranger-king

or Dumezil among the Fijians.” Journal of Pacific History

16: 107-32.

———. 1988. “Cosmologies of Capitalism.” Proceedings of the British Academy 74:1-51.

———. 1996. “The Sadness of Sweetness: The Native Anthropology of Western Cosmology.”

Current Anthropology, Vol. 37 (3): 395-428.

———. 2004. Apologies to Thucydides: Understanding History as Culture and Vice Versa.

Chicago: University of Chicago Press.

———. 2008. The Western Illusion of Human Nature. Chicago: Prickly Paradigm Press.

Saller, Richard P. 1984. “’Familia, Domus’, and the Roman Conception of the Family.”

Phoenix 38 (4): 336-355.

———. 1987. “Slavery and the Roman family.” In Classical Slavery (Moses Finley, editor),

pp. 82-110.

London: Frank Cass.

Samuel, Geoffrey. 2003. “Property, Obligations: Continental and Comparative Perspectives.”

In New Perspectives on Property Law, Human Rights, and the Home (Alastair Hudson,

editor), pp. 295-318.

London: Cavendish Publications.

Samuelson, Paul A. 1948. Economics. New York: McGraw Hill.

———. 1958. “An exact consumption-loan

model of interest with or without the social contrivance

of money.” In The Collected Scientific Papers of Paul A. Samuelson, volume 1 (J.

Stiglitz, editor), pp. 219-33.

Cambridge: MIT Press.

Sarthou-Lajous,

Nathalie. 1997. L’ethique de la dette. Paris: Presses Universitaires de France.

Sasso, Michael. 1978. “What is the Ho-Tu?”

History of Religions 17 (314): 399-416.

Scammel, Jeffrey Vaughan. 1981. The world encompassed: the first European maritime empires

c.800-1650.

London: Taylor & Frances.

Schaps, David. 2004. The Invention of Coinage and the Monetization of Ancient Greece. Ann

Arbor : University of Michigan Press.

———. 2006. “The Invention of Coinage in Lydia, in India, and in China.” Helsinki: XIV

International Economic History Congress.

Scheidel, Walter. 2006. “The Divergent Evolution of Coinage in Eastern and Western Eurasia.”

Princeton/Stanford Working Papers in Classics (April 2006): www.princeton.

edu/~pswpc/pdfs/scheidel/040603.pdf

B I B L IOGRAPHY 485

———. 2007. “The Monetary Systems of the Han and Roman Empires.” (available at http://

www.princeton.edu/~pswpc/pdfs/scheidel/110505.pdf).

———. 2009. Rome and China: Comparative Perspectives on Ancient World Empires. Oxford:

Oxford University Press.

Schlemmer, Bernard. 1983. Le Menabe: histoire d’une colonization. Paris: ORSTOM.

Schneider, Jane. 1971. “Of Vigilance and Virgins: Honor, Shame, and Access to Resources in

Mediterranean Societies.” Ethnology 10:1-24.

Schoenberger, Erica. 2008. “The Origins of the Market Economy: State Power, Territorial

Control, and Modes of War Fighting.” Comparative Studies in Society and History 50

(3): 663-691.

Schofield, Phillipp R. and N. J. Mayhew, editors. 2002. Credit and debt in medieval England,

c.1180-c.

1350. London: Oxbow.

Schopen, Gregory. 1994. “Doing Business for the Lord: Lending on Interest and Written Loan

Contracts in the Mu ̄lasarva ̄stiva ̄da-vinaya.”

Journal of the American Oriental Society 114

(4): 527-554.

———. 1995. “Monastic Law Meets the Real World: A Monk’s Continuing Right to Inherit

Family Property in Classical India.” History of Religions 35 (2): 101-123.

———. 1997. Bones, stones, and Buddhist monks: collected papers on the archaeology, epigraphy,

and texts of monastic Buddhism in India. Honolulu: University of Hawaii Press.

———. 2004. Buddhist monks and business matters: still more papers on monastic Buddhism

in India. Honolulu: University of Hawaii Press.

Schumpeter, Joseph. 1934. History of Economic Analysis. New York: Oxford University

Press.

Schwartz, Benjamin I. 1975. “The Age of Transcendence.” Daedalus 104:1-7.

———. 1986. The World of Thought in Ancient China. Cambridge: Harvard University Press.

Scott, Tom, and Bob Scribner, editors. 1991. The German Peasants’ War: A History in Documents.

Atlantic Highlands: Humanities Press.

Sea, Thomas F. 2007. “The German Princes’ Responses to the Peasants’ Revolt of 1525.”

Central European History 40 (2): 219-240.

Seaford, Richard. 1994. Reciprocity and Ritual. Homer and Tragedy in the Developing City-State.

Oxford: Oxford University Press.

———. 1998. “Tragic Money.” Journal of Hellenic Studies 110: 76-90.

———. 2002. “Review: Reading Money: Leslie Kurke on the Politics of Meaning in Archaic

Greece.” Arion, Third Series 9 (3):145-165.

———. 2004. Money and the Early Greek Mind: Homer, Philosophy, Tragedy. Cambridge:

Cambridge University Press.

See, Henri Eugene. 1928. Modern capitalism: its origin and evolution. New York: Adelphi.

Seebohm, Frederic. 1877. The Era of the Protestant Revolution. London: Longmans, Green.

Seidel, Anna. 1983. “Imperial Treasures and Taoist Sacraments: Taoist Roots in Apocrypha.”

In Tantric and Taoist Studies in Honor of Rolf A. Stein (Michel Strickmann, editor), II,

pp. 291-371.

Bruxelles: Institute Belge des Hautes Etudes Chinoises.

Servet, Jean-Michel.

1981. “Primitive Order and Archaic Trade. Part I” Economy and Society

10 (4): 423-450.

———. 1982. “Primitive Order and Archaic Trade. Part II.” Economy and Society 11 (1):

22-59.

———. 1994. “La fable du troc,” numero special de la revue XVIIIe siиcle, Economie et

politique (sous la direction Gerard Klotz, Catherine Larrere et Pierre Retat), n°26: 103-115

———. 1998. “Demonetarisation et remonetarisation en Afrique-Occidentale

et Equatoriale

(XIXe-XXe

siecles).” In La Monnaie souveraine (Aglietta and Orleans, editors), pp. 289-324.

Paris: Odile Jacob.

———. 2001. “Le troc primitif, un mythe fondateur d’une approche economiste de la monnaie.”

Revue numismatique 2001: 15-32.

Sharma, J. P. 1968. Republics in Ancient India: c 1500 –c.

500 BC. Leiden: E. J. Brill

Sharma, Ram Sharan. 1958. Sudras in Ancient India. Delhi: Mohtial Banarsidas.

486 B I B L IOGRAPHY

———. 1965. “Usury in Medieval India (A.D. 400-1200).”

Comparative Studies in Society

and History 8 (1): 56-77.

———. 1987. Urban Decay in India c. 300-c.

1000. Delhi: Munshiram Manoharlal.

———. 2001. Early medieval Indian society: a study in feudalisation. Hyderbad: Orient Longman.

Shell, Marc. 1978. The Economy of Literature. Baltimore: Johns Hopkins University Press.

———. 1992. Money, Language, and Thought. Baltimore: Johns Hopkins University Press.

Sheridan, R. B. 1958. “The Commercial and Financial Organization of the British Slave

Trade, 1750-1807.”

The Economic History Review, New Series 11 (2): 249-263.

Silver, Morris. 1985. Economic structures of the ancient Near East. London: Taylor & Francis.

Singer, Sholom A. 1964. “The Expulsion of the Jews from England in 1290.” The Jewish

Quarterly Review, New Series, 55 (2): 117-136.

Skinner, Quentin. 1998. Liberty before Liberalism. Cambridge: Cambridge University Press.

Smith, Adam. 1761. Theory of moral sentiments. Cambridge: Cambridge University Press

(2002 edition).

———. 1762. Lectures on Jurisprudence. Glasgow Edition of the Works and Correspondence

of Adam Smith Vol. 5. Indianapolis: Liberty Fund (1982 edition).

———. 1776. An Inquiry into the nature and causes of the wealth of nations. Oxford: Clarendon

Press (1976 edition).

Smith, Edwin, and Andrew Murray Dale. 1968. The Ila Speaking Peoples Of Northern Rhodesia.

Two Volumes. London: Kessinger.

Smith, Timothy. 1983. “Wampum as Primitive Valuables.” Research in Economic Anthropology

5: 225-246.

Snell, F. J. 1919. The Customs of Old England. London: Methuen.

Solow, Barbara. 1987. “Capitalism and Slavery in the Exceedingly Long Run.” Journal of

Interdisciplinary History 17 (4): 711-737.

Sonenscher, Michael. 2007. Before the Deluge: Public Debt, Inequality, and the Intellectual

Origins of the French Revolution. Princeton: Princeton University Press.

Spufford, Peter. 1988. Money and Its Use in Medieval Europe. Cambridge: Cambridge University

Press

Spyer, Patricia. 1997. “The Eroticism of Debt: Pearl Divers, Traders, and Sea Wives in the Aru

Islands of Eastern Indonesia.” American Ethnologist 24 (3): 515-538.

Ste. Croix, Geoffrey Ernest Maurice De. 1981. The Class Struggle in the Ancient Greek

World: from the Archaic Age to the Arab Conquests. Ithaca: Cornell University Press.

Stannard, David E. 1993. American holocaust: the conquest of the New World. New York:

Oxford University Press.

Starr, Chester G. 1977. The Economic and Social Growth of Early Greece. 800-500

BC. New

York: Oxford University Press.

Stein, Siegfried. 1953. “Laws of Interest in the Old Testament.” Journal of Theological Studies

4: 161-70.

———. 1955. “The Development of the Jewish Law of Interest from the Biblical Period to

the Expulsion of the Jews from England.” Historia Judaica 17:3-40.

Stein, Stanley J., and Barbara H. Stein. 2000. Silver, trade, and war: Spain and America in the

making of early modern Europe. Baltimore: Johns Hopkins.

Steinkeller, Piotr. 1980. “The Renting of Fields in early Mesopotamia and the Development

of the Concept of ‘Interest’ in Sumerian.” Journal of the Economic and Social History of

the Orient 24: 113-145.

———. 2003. “Money-Lending

Practices in Ur III Babylonia: the question of economic motivation.”

In Debt and Economic Renewal in the Ancient Near East (Hudson, Michael and

Marc Van de Mieroop, editors), pp. 109-137.

Bethesda: CDL.

Stiglitz, Joseph, and John Driffill. 2000. Economics. New York: W. W. Norton.

Stol, Marten. 1995. “Women in Mesopotamia.” Journal of the Economic and Social History

of the Orient 38 (2): 123-144.

Stone, Lawrence. 1968. The Family, Sex and Marriage in England 1500-1800.

London: Unwin.

B I B L IOGRAPHY 487

———. 1990. Road to Divorce: England 1530-1987.

Oxford: Oxford University Press.

Stone, Willard E. 2005. “The Tally: An Ancient Accounting Instrument.” Abacus 11 (1): 49-57.

Stout, William. 1742 [1967]. The Autobiography of William Stout of Lancaster 1665-1752.

(John Duncan Marshall, editor.) Manchester: Manchester University Press

Strickmann, Michel. 2002. Chinese magical medicine. Stanford: Stanford University Press.

Subrahmanyam, Sanjay. 1996. “Of Imarat and Tijarat: Asian Merchants and State Power in

the Western Indian Ocean, 1400 to 1750.” Comparative Studies in Society and History

Vol. 37 no 4, pp. 750-780.

Sun, Guang-Zhen.

2008. “Fragment: Nasir ad-Din

Tusi on social cooperation and the division

of labor: Fragment from The Nasirean Ethics.” Journal of Institutional Economics

4 (3): 403-413.

Sutton, David. 2004. “Anthropology’s value(s).” Anthropological Theory 4(3): 373–379.

Swann, Nancy Lee. 1950. Food and Money in Ancient China: The earliest economic history of

China to A. D. 25. Han Shu 24 with related texts. Han Shu 91 and Shih-chi

129. Princeton:

Princeton University Press.

Tag El-Din,

Saif I. 2007. “Capital and Money Markets of Muslims: The Emerging Experience

in Theory and Practice.” Kyoto Bulletin of Islamic Area Studies, 1-2:

54-71.

Tambiah, Stanley J. 1973. “Dowry and Bridewealth and the Property Rights of Women in

South Asia.” In Bridewealth and Dowry (Jack Goody and S. J. Tambiah, editors), pp.

59-169.

Cambridge: Cambridge University Press.

———. 1989. “Bridewealth and Dowry Revisited: The Position of Women in Sub-Saharan

Africa and North India.” Current Anthropology 30 (4): 413-434.

Tambo, David C. 1976. “The Sokoto Caliphate Slave Trade in the Nineteenth Century.”

International Journal of African Historical Studies 9 (2): 187-217.

Taussig, Michael. 1984. “Culture of Terror—Space

of Death. Roger Casement’s Putumayo

Report and the Explanation of Torture.” Comparative Studies in Society and History 26

(3): 467-497.

———. 1987. Shamanism, Colonialism, and the Wild Man. Chicago: University of Chicago

Press.

Taylor, Quentin P. 2005. “Money and Politics in the Land of Oz.” The Independent Review

9 (3): 413-426.

Tebbutt, Melanie. 1983. Making Ends Meet: Pawnbroking and Working-Class

Credit. New

York: St. Martin’s Press.

Teiser, Stephen F. 1988. The Ghost Festival in Medieval China. Princeton: Princeton University

Press.

Testart, Alain. 1997. “Le mise en gage de personnes: sociologie comparative d’une institution.”

Archives Europйenes de Sociologie 38: 38-67.

———. 1998. “Pourquoi la condition de l’esclave s’ameliore-t-

elle

en regime despotique?”

Revue franзaise de sociologie 39 (1): 3-38

———. 2000. “L’Esclavage pour dettes en Asie Orientale.” Moussons 2: 3-29.

———. 2001. Esclave, la dette et le pouvoir: йtudes de sociologie comparative. Paris : Errance

———. 2002. “The extent and significance of debt slavery.” Revue Franзaise de Sociologie

43: 173-204.

Testart, Alain, Valerie Lecrivain, Dimitri Karadimas and Nicolas Govoroff. 2001. “Prix de

la fiancee et esclavage pour dettes: Un exemple de loi sociologique.” Йtudes rurales No.

159/160: 9-33.

Thapar, Romila. 1995. “The First Millennium BC in Northern India.” In Recent perspectives

of early Indian history (R. Thapar, editor) pp. 87-150.

New Delhi: Book Review Trust.

———. 2002. “The Role of the Army in the Exercise of Power in Ancient India.” In Army

and power in the ancient world. Volume 37 of Heidelberger althistorische Beitrдge und

epigraphische Studien (Angelos Chaniotis, Pierre Ducre, editors), pp. 25-39.

Heidelberg:

Franz Steiner Verlag.

Thesleff, Holgar. 1989. “Platonic Chronology.” Phronesis 34 (1): 1-26.

Theret, Bruno. 1992. Rйgimes йconomiques de l’ordre politique : esquisse d’une thйorie rйgulationniste

des limites de l’Etat. Paris: Presses Universitaires de France,.

488 B I B L IOGRAPHY

———. 1995. L’Йtat, la finance et le social. Souverainetй nationale et construction europйenne

(direction de publication). Paris: Editions la Decouverte.

———. 1999. “The Socio-Cultural

Dimensions of the Currency: Implications for the Transition

to the Euro.” Journal of Consumer Policy 22: 51-79.

———. 2007. La monnaie dйvoilйe par ses crises (direction de publication). Paris: Editions de

l’EHESS, 2 volumes: volume 1, “Monnaies metalliques, volume 2 “Monnaies autoreferentielles.

Les autres monnaies en Allemagne et en Russie au XXeme siecle

———. 2008. “Les trios etats de la monnaie: approche interdisciplinaire du fait monetaire.”

Revue Economique 59 (4): 813-842.

Thierry, Francois. 1992. Monnaies de Chine.Paris: Bibliotheque nationale.

———. 2001. “Sur les specifites fondamentales de la monnaie chinoise.” In Aux origines de

la monnaie (Alain Testart, editor), pp. 109-44.

Paris: Editions Errance.

Thomas, Keith. 1972. Religion and the Decline of Magic: Studies in popular beliefs in sixteenth

and seventeenth century England. New York: Scribners.

Thompson, Edward Palmer. 1971. “The Moral Economy of the English Crowd in the 18th

Century.” Past & Present 50: 76-136.

Thurnwald, Richard C. 1916. “Banaro Society: Social Organization and Kinship System of

a Tribe in the Interior of New Guinea.” Memoirs of the American Anthropological Association

8:251-391.

Tierney, Brian. 1997. The Idea of Natural Rights: Studies on Natural Rights, Natural Law

and Church Law 1150–1625.

(Emory University Studies in Law and Religion, number 5).

Atlanta: Scholars Press.

Todorov, Tzvetan. 1984. The conquest of America: the question of the other. Chicago: University

of Chicago Press.

Tong, James W. 1989. Disorder Under Heaven: Collective Violence in the Ming Dynasty.

Stanford: Stanford University Press.

Tortella, Gabriel and Francisco Comin. 2002. “Fiscal and Monetary Institutions in Spain,

1600-1900.”

In Transferring wealth and power from the old to the new world: monetary

and fiscal institutions in the 17th through the 19th century (Michael D. Bordo and Robert

Cortes Conde, editors), pp. 140-186.

Cambridge: Cambridge University Press.

Trawick, Margaret. 1992. Notes on Love in a Tamil Family. Berkeley: University of California

Press.

Trevett, Jeremy. 1992. Apollodoros the Son of Pasion. Oxford: Clarendon Press.

———. 2001. “Coinage and Democracy at Athens,” in A. Meadows and K. Shipton, eds.,

Money and Its Uses in the Ancient Greek World (Oxford: Oxford University Press), pp.

23–34

Trombert, Eric. 1995. Le crйdit а Dunhuang: Vie matйrielle et sociйtй en Chine mйdiйvale.

Paris: Ihec/Inst.Hautes Etudes.

Tseayo, Justin Iyorbee. 1975. Conflict and Incorporation in Nigera: the Integration of the Tiv.

Zaria Nigeria: Gaskiya.

Tuck, Richard. 1979. Natural rights theories: their origin and development. Cambridge: Cambridge

University Press.

Tull, Herman Wayne. 1989. The Vedic Origins of Karma: cosmos as man in ancient Indian

myth and ritual. Albany: SUNY.

Tully, James. 1993. An Approach to Political Philosophy: Locke in Contexts. Cambridge:

Cambridge University Press.

Tuma, Elias. 1965. “Early Arab Economic Policies, 1st/7th–4th/

10th Centuries.” Islamic Studies

4 (1): 1-23.

Uchendo, Victor. 1967. “Some Principles of Haggling in Peasant Markets.” Economic Development

and Cultural Change 16 (1): 37-50.

Udovitch, Abraham L. 1970. Partnership and Profit in Medieval Islam. Princeton: Princeton

University Press.

———. 1975. “Reflections on the Institutions of Credit and Banking in the Medieval Islamic

Near East.” Studia Islamica 41: 5-21.

B I B L IOGRAPHY 489

Uebach, Helga. 2008. “From Red Tally to Yellow Paper: the official introduction of paper in

Tibetan administration in 744/745.” Revue d’Etudes Tibйtaines 14: 57-69.

Usher, Abbot Payson. 1914. “The Origin of the Bill of Exchange.” Journal of Political Economy

22: 566-76.

———. 1934. “The Origins of Banking: The Primitive Bank of Deposit, 1200-1600.”

Economic

History Review 4 (4): 399-428.

———. 1943. The Early History of Deposit Banking in Mediterranean Europe. Cambridge:

Harvard University Press.

Valenze, Deborah M. 2006. The social life of money in the English past. Cambridge: Cambridge

University Press.

Valeri, Valerio. 1994. “Buying Women but no Selling Them: Gift and Commodity Exchange

in Huaulu Alliance.” Man (n.s.) 29:1-26.

———. 2001. “Feasts.” In Fragments from Forests and Libraries, pp. 1-27.

Durham: Carolina

Academic Press.

Van Der Toorn, Karel. 1989. “Female Prostitution in Payment of Vows in Ancient Israel.”

Journal of Biblical Literature 108 (2): 193-205.

Vance, Eugene. 1973. “Signs of the City: Medieval Poetry as Detour.” New Literary History

4 (3): 557-574

———. 1986. “Chretien’s Yvain and the Ideologies of Change and Exchange.” Yale French

Studies 70: 42-62.

Vaneigem, Raoul. 1967. Traitй de savoir-vivre

а l’usage des jeunes gйnйrations. Paris, Gallimard.

Veenhof, Karl. 1997. “‘Modern’ Features in Old Assyrian Trade.” Journal of the Economic

and Social History of the Orient 40: 336-366.

Verellen, Franciscus. 2006. “The Dynamic Design: Ritual and Contemplative Graphics in

Daoist Scriptures.” In Daoism in History: Essays in Honor of Liu Rs’un-yan

(Quanlen Liu,

Benjamin Penny, editors), pp. 159-182.

London: Routledge.

Verlinden, Charles. 1970. The Beginnings of Modern Colonization: Eleven Essays with an

Introduction. Ithaca: Cornell University Press.

VerSteeg, Russ. 2000. Early Mesopotamian Law. Durham: Carolina Academic Press.

———. 2002. Law in Ancient Egypt. Durham: Carolina Academic Press.

Veyne, Paul-Marie.

1979. “Mythe et realite de l’autarcie a Rome.” Revue des йtudes anciennes

81: 261-280.

Vice, Roy L. 1988. “Leadership and Structure of the Tauber Band during the Peasants’ War

in Franconia.” Central European History 24 (2): 175-195.

Vickers, Adrian. 1996. Bali: a paradise created. Singapore: Periplus Editions.

Vickers, Michael J. 1985. “Early Greek Coinage, a Reassessment.” Numismatic Chronicle

145:1-44.

Vijaisri, Priyadarshini. 2004. Recasting the Devadadi: Patterns of Sacred Prostitution in Colonial

South India. New Delhi: Kanishka.

Villey, Michel. 1946. “L’Idee du droit subjectif et les systemes juridiques romains.” Revue

historique de droit, series 4: 201-227.

Vondeling, Jan. 1961. Eranos (with a summary in English). Amsterdam: Gron.

Wade, Geoffrey. 2004. “The Zheng He Voyages: A Reassessment.” Asia Research Institute

Working Paper Series No. 31, Oct 2004

Wake, Christopher. 1997. “The Great Ocean-going

Ships of Southern China in the Age of

Chinese Maritime Voyaging to India, Twelfth to Fifteenth Centuries,” International Journal

of Maritime History 9 (2): 51-81

Walker, Garthene. 1996. “Expanding the Boundaries of Female Honour in Early Modern

England.” Transactions of the Royal Historical Society, Sixth Series, 8:235-245.

Walker, James Broom. 1875. “Notes on the Politics, Religion, and Commerce of Old Calabar.”

The Journal of the Anthropological Institute of Great Britain and Ireland 6: 119-124.

Wallace, Robert B. 1987. “The Origin of Electrum Coinage.” American Journal of Archaeology

91: 385-97.

490 B I B L IOGRAPHY

Wallace-Hadrill,

Andrew, editor. 1989. Patronage in Ancient Society (Leicester-Nottingham

Studies in Ancient Society, Volume 1). London: Routledge.

Wallerstein, Immanuel. 1974. The Modern World System, volume I. New York: Academic

Press

———. 1989. “The French Revolution as a World-Historical

Event.” Social Research 56 (1):

33-52.

———. 1991. “Braudel on Capitalism, or Everything Upside Down.” Journal of Modern

History 63 (2): 354-361.

———. 2001. The End of the World as We Know It: Social Science for the Twenty-First

Century.

Minneapolis: University of Minnesota Press.

Walsh, Michael J. 2007. “The Economics of Salvation: Toward a Theory of Exchange in

Chinese Buddhism.” Journal of the American Academy of Religion 75 (2): 353–382

Warburton, David. 2000. “Before the IMF: The Economic Implications of Unintentional

Structural Adjustment in Ancient Egypt.” Journal of the Economic and Social History of

the Orient 43 (2): 65 -131.

———. 2001. “State and economy in ancient Egypt.” In World System History: the social science

of long-term

change (Robert Denemark, Jonathan Friedman, Barry Gills, and George

Modelski, editors), pp. 169-184.

New York: Routledge.

Wartburg, Marie Louise von. 1995. “Production de sucre de canne a Chypre.” In Coloniser

au Moyen Age (Michel Balard and Alain Ducellier, editors), Paris: A. Colon, pp. 126-31.

Waswo, Richard. 1996. “Shakespeare and the Formation of the Modern Economy.” Surfaces

Vol. 6. 217 (v.1.0A), http://www.pum.umontreal.ca/revues/surfaces/vol6/waswo.html.

———. 2004. “Crises of Credit: Monetary and Erotic Economies in the Jacobean Theater.”

In Plotting early modern London: new essays on Jacobean City comedy (Dieter Mehl,

Angela Stock, Anne-Julia

Zwierlein , editors), pp. 55-74.

London: Ashgate Publishing.

Watson, Alan. 1987. Roman Slave Law. Baltimore: Johns Hopkins University Press.

Watson, James L. 1980. “Transactions in People: The Chinese Market in Slaves, Servants, and

Heirs.” In Asian and African Systems of Slavery (James L. Watson, editor), pp. 223-250.

Cambridge: Cambridge University Press.

Weber, Max. 1924. Gesammelte Aufsдtze zur Soziale-und

Wirtschaftegeschichte. Tubingen.

English version: The Agrarian Sociology of Ancient Civilizations. (R. I. Frank, trans.)

London: Verso.

———. 1961. General Economic History. New York: Collier Books.

———. 1978. Economy and Society: An Outline of Interpretive Sociology. (Ephrain Fischoff,

trans.) Berkeley: University of California Press.

Wennerlind, Carl. 2003. “Credit-money

as the Philosopher’s Stone: Alchemy and the Coinage

Problem in Seventeenth-century

England.” History of Political Economy 35:234-61.

Westbrook, Raymond. 1971. “Jubilee Laws.” Israel Law Review 6: 209-26.

———. 1984. “The enforcement of morals in Mesopotamian law.” Journal of the American

Oriental Society 104: 753-756.

———. 1988. Old Babylonian Marriage Law. Archlv fur Orientforschung, Beiheft 23. Horn:

F. Burger.

———. 1990. “Adultery in Ancient Near Eastern Law.” Revue biblique 97: 542-580

———. 1991. Property and the Family in Biblical Law. Sheffield: Sheffield Academic Press.

———. 1995. “Slave and Master in Ancient Near Eastern Law.” Chicago-Kent

Law Review

70: 1631-76.

———. 1999. “Vitae Necisque Potestas.” Historia: Zeitschrift fьr Alte Geschichte 48 (2):

203-223.

Westenholz, Joan Goodnick. 1989. “Tamar, Qedesa, Qadistu, and Sacred Prostitution in

Mesopotamia.” Harvard Theological Review 82: 245–265.

Westermann, William L. 1955. The Slave Systems of Greek and Roman Antiquity. Philadelphia:

American Philosophical Society.

Whelan, T. S. 1979. The Pawnshop in China. Ann Arbor: Centre for Chinese Studies, University

of Michigan

B I B L IOGRAPHY 491

Whitaker, C. W. A. 2002. Aristotle’s De interpretatione: contradiction and dialectic. Oxford:

Oxford University Press.

White, Jenny Barbara. 2004. Money makes us relatives: women’s labor in urban Turkey.

London: Routledge.

Whiting, John Roger Scott. 1971. Trade Tokens: A Social and Economic History. London:

Newton Abbot.

Wiedemann, Thomas. 1981. Greek and Roman Slavery. New York: Routledge.

Wiener, Margaret J. 1995. Visible and invisible realms: power, magic, and colonial conquest in

Bali. Chicago: University of Chicago Press.

Wilbur, C. Martin. 1943. Slavery in China during the Former Han Dynasty. Anthropological

Series, volume 34. Chicago: Chicago Field Museum of Natural History.

Wilcke, Claus. 1985. “Familiengrundung im alten Babylonien.” In Geschlechtsreife und Legitimation

zur Zeugung (E.W Muller, ed.), pp. 213-317.

Freiburg and Munchen: Alber.

Williams, Brett. 2004. Debt for Sale: A Social History of the Credit Trap. Philadelphia: University

of Pennsylvania Press.

Williams, Carl O. 1937. Thraldom in Ancient Iceland: A Chapter in the History of Class Rule.

Chicago: University of Chicago Press.

Williams, Eric. 1944. Capitalism and Slavery. Chapel Hill: University of North Carolina Press.

Williamson, George Charles. 1889. Trade tokens issued in the seventeenth century in England,

Wales, and Ireland, by corporations, merchants, tradesmen, etc. Illustrated by numerous

plates and woodcuts, and containing notes of family, heraldic, and topographical interest

respecting the various issuers of the tokens. London: E. Stock.

Wilson, Monica Hunter. 1951. “Witch Beliefs and Social Structure.” The American Journal

of Sociology 56 (4): 307-31

Wink, Andre. 2002. Al-Hind:

Early medieval India and the expansion of Islam, 7th-11th

centuries.

Leiden: E. J. Brill.

Wirszubski, Chaim. 1950. Libertas as a Political Ideal at Rome During the Late Republic and

Early Principate. Cambridge: Cambridge University Press.

Wolf, Robert L. 1954. “The Mortgage and Redemption of an Emperor’s Son: Castile and the

Latin Empire of Constantinople.” Speculum 29: 45-85.

Wong, Roy Bin. 1997. China Transformed: Historical Change and the Limits of European

Experience. Ithaca: Cornell University Press.

———. 2002. “Between Nation and World: Braudelian Regions in Asia.” Review 26 (1): 1-45.

Wood, Diana. 2002. Medieval Economic Thought. Cambridge: Cambridge University Press.

Wordie, J. R. 1983. “The Chronology of English Enclosure, 1500-1914.”

Economic History

Review, 2nd ser. 26:483-505.

Wray, L. Randall. 1990. Money and Credit in Capitalist Economies. Aldershot: Edward Elgar.

———. 1998. Understanding Modern Money: the key to full employment and price stability.

Edward Elgar: Cheltenham.

———. 1999. “An Irreverent Overview of the History of Money from the Beginning of the

Beginning to the Present.” Journal of Post Keynesian Economics. 21 (4): 679-687

———. 2000. Credit and State Theories of Money. Cheltenham: Edward Elgar.

Wright, David P. 2009. Inventing God’s Law: How the Covenant Code of the Bible Used and

Revised the Laws of Hammurabi. Oxford: Oxford University Press.

Wrightson, Keith. 1980. “Two concepts of order: justices, constables and jurymen in

seventeenth-century

England,” in An Ungovernable People: The English and their Law

in the Seventeenth and Eighteenth Centuries (John Brewer and John Styles, editors), pp.

21-46.

London: Hutchinson.

Wrightson, Keith, and David Levine. 1979 Poverty and Piety in an English Village. Cambridge:

Cambridge University Press.

Xu, Zhuoyun, and Jack L. Dull. 1980. Han agriculture: the formation of early Chinese agrarian

economy, 206 B.C.-A.

D. 220. Seattle: University of Washington Press.

Yang, Bin. 2002. “Horses, Silver, and Cowries: Yunnan in Global Perspective.” Journal of

World History, vol. 15 no 3:281-322.

492 B I B L IOGRAPHY

Yang, Lien-sheng.

1971. Money and Credit in China: A Short History. Harvard-Yenching

Institute Monographs 12. Cambridge: Harvard University Press.

Yates, Robin D. S. 2002. “Slavery in Early China: A Socio-Cultural

Approach.” Journal of

East Asian Archaeology 3 (1/2): 283-331.

Yoffee, Norman. 1998. “The Economics of Ritual at Late Babylonian Kish.” Journal of the

Economic and Social History of the Orient 41 (3): 312-343.

Yu, Ying-shih.

1967. Trade and Expansion in Han China. A Study in the Structure in Sino-Barbarian

Economic Relations. Berkeley: University of California Press.

Yung-Ti,

Li. 2006. “On the Function of Cowries in Shang and Western Zhou China.” Journal

of East Asian Archaeology 5: 1-26.

Zell, Michael. 1996. “Credit in the Pre-Industrial

English Woollen Industry.” The Economic

History Review, New Series, 49 (4): 667-691

Zmora, Hillay. 2006. “The Princely State and the Noble Family: Conflict and Co-operation

in the Margraviates Ansbach-Kulmbach

in the Early Sixteenth Century.” The Historical

Journal 49: 1-21.

Zurcher, Erik. 1958. The Buddhist conquest of China: the spread and adaptation of Buddhism

in early medieval China. Volume 11 of Sinica Leidensia. Leiden: E. J. Brill.