Към Bard.bg
Феномени (Ани Джейкъбсън)

Феномени

Ани Джейкъбсън
Откъс

І.

РАННИТЕ ДНИ

Причината е скрита, резултатът видим е за всички.

ОВИДИЙ, „МЕТАМОРФОЗИ“

 

 

1.

Свръхестественото

Свръхестествено: необяснимо от науката или законите на природата; свързано или произлизащо от магия, божество и т.н.

РЕЧНИК „МЕРИАМ-УЕБСТЪР“

Денят 10 май 1941 г. е запомнен в историческите книги със странните си връзки със свръхестественото. Рудолф Хес, вторият човек в Третия райх след фюрера, се събудил във вилата си в мюнхенското предградие Харлахинг и по съвета на астролога си избрал този ден да направи тайния си ход. Според звездните графики шестте планети били в Бик, а луната била пълна. Хес закусил, провел кратък разговор с жена си и наредил на шофьора си да го откара до заводите на „Месершмит“ в Аугсбург. Малко преди 18:00 ч. той се качил в един изтребител-бомбардировач Bf 110 и отлетял на север. Като поддържал ниска височина, за да избегне радара, Хес летял по течението на река Рейн, пресякъл границата с Холандия и продължил през Северно море към Шотландия. Около пет и половина часа след излитането си той скочил от самолета и се спуснал с парашут в едно поле във фермата Флорс недалеч от селото Игълшъм южно от Глазгоу2.

По-късно Хес казал, че намерението му било да стигне до замъка Дънгавел и да уговори съюз с Англия с посредничеството на херцог Хамилтън. Вместо това заместник-фюрерът на Третия райх бил арестуван3. Последвалият разпит остава засекретен от британското разузнаване до 2041 г., но историите и теориите за това какво се е случило в действителност са в изобилие. Дали безрезервно преданият заместник на Хитлер наистина е предал нацистката кауза по съвет на някакъв астролог? Или британското разузнаване е изплело сложна примка, за да пипне Хес, използвайки за примамка вярата му в свръхестественото?

Години по-късно, докато излежавал доживотната си присъда в затвора Шпандау, Хес уж разкрил мотивите си на Алберт Шпеер, бившия министър на въоръжението и военната промишленост на Третия райх. „Хес ме увери напълно сериозно, че идеята му била дадена насън от свръхестествени сили“ – пише Шпеер в мемоарите си „Третият райх отвътре“. Твърди се, че двама от личните астролози на Хес – Карл Крафт и Ернст Шулте-Щратхаус – изготвили звездните графики, които накарали Хес да повярва, че 10 май е подходящият ден за необичайния полет.

Съществува обаче и друга версия, представена от Би Би Си през 2002 г., според която „най-прочутата британска вещица“, жена на име Сибил Лийк, била наета от британското разузнаване „да състави фалшиви хороскопи на германци, вярващи в астрологията. Тя съставила графика, която убедила нациста Рудолф Хес да отлети за Англия, където бил заловен“4. Иначе казано, звездните графики на Лийк били тайна пропаганда, внедрена във вътрешното обкръжение на втория човек след Хитлер и целяща да повлияе на поведението му и да насади определени схващания. „До края на живота си майка не каза нито дума за аферата Хес – казва синът º Джулиан Лийк, който живее във Флорида. – Историята все още е официално засекретена и човекът, която я разкри [през 2002 г.], избяга в Южна Америка и не отговаря на изпратените му имейли“5.

Самоволният полет на Рудолф Хес поставил в крайно неловко положение Третия райх. Адолф Хитлер го обявил официално за луд6 и отговорил със „Специална акция Хес“ – масови арести, при които били задържани над 600 астролози, гадатели, ясновидци, знахари и други германци, занимаващи се със свръхестественото или окултното. Били конфискувани различни предмети, свързани с тези практики – карти таро, гадателски огледала и кристални кълба, както и цели библиотеки мистични текстове. „Цялата окултна литература беше забранена“ – пише астрологът Вилхелм Вулф, който също бил задържан в специалната акция. Бил издаден декрет, обявяващ за незаконно „предсказването на бъдещето, гадаенето на настоящето и миналото и всички други форми на откровение, които не се основават на естествените процеси на възприятието... включително гадаене с карти, съставяне на хороскопи, четене по звездите и тълкуване на поличби и сънища“7. Практикуващите магия, включително и Вулф, били разпитани от агенти на Гестапо и мнозина били пратени в концлагери.

Междувременно в Третия райх продължили да се уповават на окултното – не по заповед на Адолф Хитлер, а защото райхсфюрерът на СС Хайнрих Химлер, наречен от списание „Тайм“ „полицейският началник на Нацистка Европа“, разчитал на свръхестественото като на източник на сила. Поне едно свидетелство показва, че Хитлер изпитвал срам от вярванията на Химлер.

„Ама че глупост! – казал фюрерът на Алберт Шпеер според мемоарите му. – Най-сетне достигнахме епохата, която остави целия мистицизъм в миналото, а сега той [Химлер] иска да започне всичко отначало. Със същия успех можехме да си останем верни на църквата“8.

Според едно следвоенно изказване на личния астролог на Химлер Вилхелм Вулф астрологията била „privilegium singulorum, привилегия на избраните. Тя не била за широките маси“9. За да може Райхът да контролира военната пропаганда, обяснява Вулф, системите от вярвания, попадащи извън нацисткото кредо, трябвало да бъдат орязани. Но не напълно. Началникът на външното разузнаване на нацистите, бригаденфюрер от СС Валтер Шеленберг, направил важно изказване пред Вулф за силата на мистичните вярвания. Според него те били „подходящ проводник на пропагандата на политически концепции и за политическия контрол над нацията“10, което означава, че астрологията можела да се използва много успешно в една пропагандна кампания.

Подобни манипулации били налице и в Съединените щати11. През лятото на 1941 г. роденият в Германия унгарец Луис де Вол подготвял реч за годишната конференция на Американската федерация на научните астролози в Кливланд, Охайо. Де Вол – пълен очилат британски гражданин – бил един от най-изтъкнатите астролози в Западния свят12. Сред почитателите му в Лондон били външният министър на Великобритания лорд Халифакс и испанският посланик херцог Алба. В чест на астрологическата конференция „Кливланд Нюз“ поместил профил на Де Вол на първата си страница под заглавието „В астрологията има прекалено много шарлатани“. Според собствените му думи мисията на Де Вол в Америка била да премахне окултното клеймо от астрологията като гадаене по звездите и издигането º в „астрофилософия“.

През това време войната в Европа била в разгара си и в американската си вестникарска колона „Звездите предсказват“ Де Вол винаги наблягал на нацистката заплаха. „Главният чакал на Хитлер се мести в дома на насилието“ – предсказал той. „Ясновидец съзира заговор за убийството на Хитлер“13. От юни 1941 г., само месец след аферата Хес, предсказанията на Де Вол станали необичайно конкретни и започнали да се сбъдват. „Силен сподвижник на Хитлер, който не е нито германец, нито нацист, ще изгуби разсъдъка си. Той ще бъде в Южна или Централна Америка, може би в района на Карибско море“ – предсказал той. Три дни по-късно американските осведомителни агенции съобщили, че Върховният комисар за Западните Индии от правителството от Виши адмирал Жорж Робер полудял и се наложило подчинените му да го усмиряват. Според „Ню Йорк Поуст“ журналисти от цяла Америка „обсадиха Де Вол с молби за ексклузивни материали“.

Докато популярността на Де Вол се издигала до главозамайващи висоти, Федералната комисия по комуникации предприела дързък ход. През август 1941 г. тя отменила дългогодишната забрана за работа с астролози и излъчила ексклузивно интервю с човека, възхваляван като „съвременния Нострадамус“. Последвало първото в американската история появяване на астролог в кинопреглед. „На 28 август „Пат Нюз“ пуснаха посветен на предсказания кинопреглед, гледан от 39 милиона зрители в ролята на съдебни заседатели и свидетели“ – се казва в изявление за пресата, направено от мениджъра на Де Вол. Само дето това нямало нищо общо с истината. Успешната американска кариера на Де Вол била продукт на британското разузнаване, а мнимият му мениджър бил не друг, а майсторът на шпионажа сър Уилям Стивънсън, прочут с прозвището Неустрашимия, дадено му от Уинстън Чърчил. Бригаденфюрерът от СС Валтер Шеленберг се оказал прав с твърдението си, че астрологията е проводник на пропагандата на политически концепции.

Луис де Вол бил убеден астролог, но в същото време работел и за британското разузнаване чрез оперативния му клон в Америка. Според разсекретеното досие на Де Вол неговите материали, интервюта и предсказания били част от сложна тайна пропагандна кампания, целяща „да организира общественото мнение в Америка в подкрепа на Великобритания“. Дори Американската федерация на научните астролози и нейната конференция от 1941 г. били изфабрикувани от МИ614. Системата била изпипана майсторски – британската шпионска агенция първо пускала информация на Де Вол, който я пускал в колоната си „Звездите предсказват“15. След това агенцията подхвърляла лъжливата информация на американската преса, която нямала възможност да я провери и я представяла за истинска. Например Върховният комисар за Западните Индии никога не е полудявал.

Според Историческия отдел на ЦРУ надзорникът на Де Вол работил с шефа на американските шпионски служби полк. Уилям Донован за координиране и „ръководене на събирането на разузнавателни данни и техния анализ“ още преди създаването на Бюрото за стратегически операции, което е предшественик на ЦРУ16. Британското разузнаване смятало, че Англия има нужда Америка да се включи във войната в Европа, за да могат Съюзниците да победят нацистите. Измислените предсказания на Де Вол целели да откъснат общественото мнение от преобладаващите изолационистки възгледи в САЩ. Измамата се оказала ефективна. В един разсекретен меморандум Стивънсън пише, че „все по-растящата аудитория [на Де Вол] е убедена в свръхестествените му способности“17.

След три месеца японците бомбардирали Пърл Харбър и САЩ обявили война на Япония. На 11 декември Хитлер обявил война на Съединените щати. Америка влязла във Втората световна война и дошло време Луис де Вол да се прибере в Англия.

През следващите няколко години Де Вол бил използван от Съюзниците като контрамярка срещу заиграването на Хайнрих Химлер с астрологията и окултното. Под ръководството на майстора на пропагандата Сефтън Делмър Де Вол съставил на пръв поглед съвсем верни астрологични графики, предсказващи гибелта на различни нацистки адмирали и генерали, и заявил, че Хитлер ще бъде предаден от вътрешния си кръг. Тези измислени графики и хороскопи били включвани в почти перфектните копия на забраненото немско астрологическо списание „Зенит“, което било внасяно и разпространявано тайно в Германия. Идеята била да изглежда, че „Зенит“ се издава тайно в страната от немски окултисти, работещи въпреки забраняването на астрологията. Вместо това подправените списания били заловени от Гестапо в пристанищния град Шчечин, както се описва в следвоенните мемоари „Зодиак и свастика“ на Вилхелм Вулф18.

Като цяло интересите към окултното са до голяма степен забавление. В съчетание с нацисткия апарат за национална сигурност обаче те станали изключително влиятелни. Като райхсфюрер на СС Хайнрих Химлер лансирал псевдонаучни проекти, помогнали за укрепването на мита за превъзходствата на германския Ьbermensch, или свръхчовек. Химлер бил запленен от окултното още от студентските си години и когато през 1925 г. станал окръжен лидер на нацистката партия, наел шейсет и шест годишния полковник от запаса Карл Мария Вилигут за съветник по тези въпроси. Вилигут, който бил експерт по руни и тевтонски символи (той е създател на пръстена Totenkopfring на СС с мъртвешката глава), бил медиум, твърдящ, че е в състояние да установи връзка с древно арийско племе от 1200 г. пр. н. е. Издигнат до поста бригаденфюрер на СС, той останал в личния щаб на Химлер, докато разузнаването на СС не открило, че през 1923 г. Вилигут бил въдворен в психиатрия и официално обявен за душевноболен19. През 1936 г. той бил отстранен от командването на СС, но Химлер продължил да се среща насаме с него поне до 1941 г., както се вижда от дневниците му, попаднали у Съюзниците след войната.

Когато Вилигут бил отстранен, Химлер вече бил създал огромна нацистка научна академия, известна като Аненербе, или Институт за изучаване на германското наследство, чийто президент бил самият той. Според съюзното разузнаване мисията на Аненербе била „да докаже, че нацистката идеология е пряко продължение на древната тевтонска култура и следователно е по-висша от всички останали20. За доказването на тази връзка Химлер се уповавал на мистичното и окултното.

Учените на Аненербе били пращани на експедиции по целия свят да разкопават праисторически обекти, свързани с мистични и свръхестествени идеи. От Истанбул до Ирак те издирвали изгубени земи като Атлантида и артефакти като Светия Граал и Копието на съдбата, с което бил прободен Христос на кръста. По заповед на Химлер офицерите от СС претърсвали окупираните от Германия територии, опосквали библиотеки от окултна литература и конфискували артефакти, свързани със свръхестественото. Цели музейни колекции и мистични текстове от Полша, Украйна и Крим станали собственост на Аненербе. Сред нещата, желани най-силно от Химлер, били артефакти, свързани с древна германска магия, които като по чудо оцелели през трите столетия лов на вещици.

Аненербе била огромна и добре финансирана организация. Тя имала петдесет клона, покриващи науки като археология, геология и астрономия, както и тясно специализирани отдели като геохронология (датиране на скални формации и геологически събития) и спелеология (изучаване на пещери). Един такъв отдел, Изучаване на така наречените окултни науки (Ьberprьfung der Sogenannten Geheimwissenschaften)21, се занимавал с изследване на екстрасензорното възприятие, астрологията, радиестезията по карти, контактуването с духове и други видове аномални психически феномени. И именно от официалната документация на Аненербе за тези необичайни теми, попаднала в ръцете на американците и на Червената армия, започнала надпреварата в областта на свръхестественото между Съветския съюз и САЩ.

През юли 1945 г. Втората световна война в Европа приключила. Нацистите били победени, идеите им – низвергнати. През годините на войната загинали петдесет милиона души. Но между доскорошните съюзници СССР и САЩ тепърва започвало съперничество кой ще заграби повече трофеи. Краят на Втората световна война отбелязал началото на нов сблъсък, известен като Студената война, през която надпреварата във въоръжаването достига колосални размери. През Втората световна война нацистите успяват да създадат някои от технологически най-съвършените оръжия на света. През 1945 г. само смътно се разбирало, че са смесвали магия и свръхестествено с наука и технология, но тайните на Райха скоро щели да се превърнат във важна част от надпреварата по време на Студената война.

Руснаците владеели Берлин вече десет седмици. Членове на елитно научно-разузнавателно начинание, известно като операция Алсос, се опитвали да се доберат до една бомбардирана вила в Далем, някогашно богато предградие на столицата, където се намирали множество нацистки научни институти. Въпросната вила се намирала на Пуклерщрасе 16 и „всички учени на Гестапо бяха евакуирани преди пристигането ни, като някои от тях бяха оставили достатъчно следи в домовете си, за да можем да ги проследим по-късно“ – спомня си ядреният физик и лидер на групата Самюъл Гоудсмит. Вилата не била дом, а бивша щабквартира на института Аненербе на Химлер.

Групата Алсос имала съвсем смътна представа за проучванията на Аненербе. Само седмици преди това станало известно, че чрез отдела си „Приложни военни изследвания“ Аненербе е осигурявала на Луфтвафе и други военни служби пленници от концлагери, които били използвани в експерименти върху хора22. Алсос още не знаели как Хайнрих Химлер е използвал свръхестественото и окултното за военни цели. „Тъй като дейността на тази странна академия беше забулена в тайна, която би могла да крие нещо наистина важно, трябваше да направим подробно проучване на организацията“ – обяснява по-късно Гоудсмит23.

В мазето на вилата Гоудсмит се натъкнал на малко съкровище от реликви на Аненербе. „Останки от странни тевтонски символи и ритуали – спомня си той. – Странни манекени, които отначало приличаха на телата на жертви, яма в единия ъгъл, пълна с пепел, в която открих черепа на новородено“24. Да не би Хайнрих Химлер да е практикувал черна магия? Какво е ставало тук?

Колкото и зловещи и загадъчни да били, нацистките артефакти не представлявали непосредствена заплаха. Алсос имали по-важни задачи. Огромни нацистки оръжейни запаси, сред които ракети V-2 (Фау-2) и бойни отровни вещества като зарин и табун били изнесени тайно от страната от американците, за да бъдат използвани и проучвани.

За Гоудсмит и Алсос най-важният аспект при решаването на загадка като научните занимания на Аненербе бил да се погрижат информацията да не попадне в ръцете на руснаците. Скоро станало очевидно, че руснаците също като Съюзниците били заети със събиране на научни сведения. В края на войната най-пазените и обещаващи оръжейни програми на нацистите били евакуирани на изток в окупирани територии като Полша, където останали извън обсега на съюзните бомбардировачи. Тази нова надпревара между Русия и Съединените щати – между Изтока и Запада, между комунизма и капитализма – била съревнование по преднина, техника или практика на придобиване на чувство за превъзходство спрямо другия. Крайната цел на Студената война започнала като относителна – просто да изпреварваш новия неприятел с познания и военни технологии. През 1945 г. дългосрочната цел Съветският съюз да бъде изпреварен във всяко отношение още не била формулирана. И така реликвите от Аненербе били прибрани в сандъци и изпратени в американската щабквартира във Франкфурт. Алсос продължили нататък.

Веднага след Втората световна война правителствата на САЩ и СССР започнали да търсят нови начини за влияние и контрол върху човешкото поведение. И именно тук науката на Аненербе се появила за първи път извън нацистка Германия25. Водещо в САЩ било новосъздаденото Централно разузнавателно управление. Една от първите програми на ЦРУ била разработването на серум на истината, древна като света цел, доближаваща се до идеите за магически еликсири и заклинания26. Разработвана съвместно с военни учени в Армейския химически център в Еджуд, Мериланд, тази секретна програма била наречена първо Синя птица, после Артишок и накрая MKULTRA. За нея и за други подобни програми ЦРУ наело магьосници, хипнотизатори и дори прочутата бяла вещица Сибил Лийк от Великобритания27.

Един от хората, ръководещи тези спорни програми от страна на ЦРУ, бил Морс Алън, експерт с полиграфа, издигнат до директор на проект Артишок през 1952 г. Неговата работа била да издирва най-силните упойващи вещества на планетата, за да бъдат използвани в разузнаването. Институтът Аненербе започнал подобни изследвания в концлагерите, където докарвали човешката физиология до крайности, за да могат нацистките учени да измерват и наблюдават резултатите28. Сега ЦРУ и КГБ щели да провеждат подобни експерименти, като и двете страни твърдели, че програмите на противника изискват вземането на адекватни контрамерки29.

През октомври 1952 г. Морс Алън научил за някаква мексиканска гъба, която докарвала човек до променено състояние на съзнанието. Гъбата, наричана теонанакатъл (Божия плът), давала свръхестествени способности на някои „чувствителни“ хора, поне според древна ацтекска легенда. „Много ранни сведения за церемониите на някои племена мексикански индианци показват, че гъбите се използвали за предизвикване на халюцинации и опиянение във връзка с религиозни празници“ – посочва Морс Алън на колегите си от програмата в един от малкото запазени меморандуми на проект Артишок30. В някои случаи гъбата дарявала човека с пророческа дарба, способност да се стига до информация за бъдещето или неизвестното. При други хора гъбата действала като серум на истината и ги карала да си признават неща против волята си. „Литературата показва, че знахарите или шаманите използвали някои видове гъби, за да предизвикат признания, да открият откраднати предмети или да предсказват бъдещето“, пише Морс Алън.

В началото на 1953 г. ЦРУ изпратило един от учените си в Мексико да събере образци. Но Божията плът се оказала неуловима. Гъбата растяла в отдалечени каньони и само през горещите летни месеци след дъжд. Ученият се върнал с празни ръце, но Морс Алън бил уверен, че ЦРУ в крайна сметка ще постигне целта си. Наредил на агентите си да продължат търсенето, а лично той заминал за гъбената столица на Америка Тъфкенамън в Пенсилвания, където сключил договор с най-големия гъбар в градчето. След като се сдобиело с образци от теонанакатъл, ЦРУ възнамерявало да започне масовото производство на халюциногенната гъба за секретно използване в разузнаването.

Търсенето на Божията плът станало Подпроект 58 на MKULTRA. Изминали две години без успех. В края на 1954 г. Морс Алън научил, че някакъв капитан от Армейския химически център, един от военните партньори на ЦРУ в MKULTRA, също търсел халюциногенната гъба, която давала на хората пророчески дарби. Името му било Хенри Карел Пухарич, по прякор Андрия; освен армейски капитан Пухарич бил изследовател, медик и специалист по състоянието на транс.

От 1947 г. д-р Пухарич заедно с добре финансиран екип от учени, доктори и техници правел мащабни проучвания в частната фондация „Кръгла маса“ в Мейн. Пухарич отдавна вярвал в психичните феномени и дори твърдял, че има личен опит с телепатия от детството си. Когато бил привикан за брифинг станало ясно, че знае повече от всички американски учени по онова време за изследванията в областта на магическото, мистичното, свръхестественото и окултното. Д-р Пухарич получил по-високо ниво на достъп до секретна информация и инструктаж в тайните опити на Армейския химически център за откриване на вещества, които да довеждат до променено състояние на съзнанието и да засилят екстрасензорните способности.

Сега, след като правителството проявило интерес към широкото приложение на вещество, което имало потенциала да промени правилата на играта, можела да започне истинската надпревара.