Към Bard.bg
Съвършеното здраве (Дийпак Чопра)

Съвършеното здраве

Дийпак Чопра
Откъс

1.

ПОКАНА ЗА ЕДНА

ПО-ВИСША РЕАЛНОСТ

За всеки човек съществува зона, където няма болести, никой не чувства болка, няма стареене и смърт. Когато се намираме в тази зона, ограниченията, които иначе всички ние имаме, престават да съществуват. Дори се изключва каквато и да е възможност за тяхното съществуване.

Това е зоната, наречена съвършено здраве.

Посещенията в тази зона могат да бъдат много кратки или да продължават с години. Но и най-краткото посещение довежда до дълбока промяна. Докато се намирате там, възприятията, които човек има при обикновеното съществуване, се променят и се разкрива възможността за ново, по-висше и по-съвършено съществуване. Тази книга е за хората, които биха искали да изследват това ново съществуване и да го въведат за постоянно в своя живот.

Причината за болестите често е извънредно сложна, но едно нещо със сигурност може да се каже: никой не е доказал, че е необходимо да се разболяваме. Всъщност, точно обратното е вярно. Всеки ден влизаме в контакт с милиони вируси, бактерии, алергени и гъбички, а изведнъж един-единствен техен представител предизвиква болест. Лекарите нерядко срещат пациенти, чиито дихателни пътища са задръстени с твърде опасните менингококови бактерии, които живеят там, без да им вредят. Само в редки случаи дават да се разбере за тяхното съществуване, като причиняват менингит – сериозна, а понякога и фатална инфекция на централната нервна система. Какво предизвиква тази атака? Никой не знае точно, но, изглежда, е замесен един мистериозен фактор, наречен „устойчивост на домакина“, което означава, че ние, домакините на микробите, отваряме или затваряме по някакъв начин прозореца към тях. Повече от 99,99 процента от времето прозорецът е затворен, което предполага, че всеки от нас е много по-близо до съвършеното здраве, отколкото всъщност осъзнаваме.

Главна причина за смъртността в САЩ са сърдечносъдовите болести, които в повечето случаи се причиняват от отложена плака, блокираща коронарните артерии, отвеждащи кислород до сърцето. Когато холестеролът и другите отлагания започнат да запушват тези артерии, съществува опасност от кислородна недостатъчност, която може да наруши сърдечната дейност. И все пак, развитието на сърдечносъдовата болест е строго индивидуален процес. Един човек може да бъде изваден от строя от съвсем мъничка плака, която да предизвика ангина, характерна с пронизваща болка в гърдите, симптоматична за болестта на коронарните артерии. А друг с няколко отложени плаки, достатъчно големи, за да блокират по-значителна част от притока на кислород към сърцето, може да не почувства нищо. Известно е, че хора с 85 процента блокирани коронарни артерии са участвали в маратони, докато в същото време други са умирали от сърдечен удар при наличието на съвършено чисти кръвоносни съдове. Способността ни да не допускаме болестите до себе си е извънредно гъвкава.

Освен физическия имунитет на тялото, всички ние притежаваме силна емоционална устойчивост към болестите. Както казва една моя отдавнашна пациентка „Чела съм достатъчно психология и знам, че се очаква възрастният човек с нормална нагласа да се примири с болестите, старостта и накрая със смъртта. В един момент обаче някак емоционално и инстинктивно разбрах, че изобщо не вярвам в това. Остаряването и физическата разруха, изглежда, са просто едно ужасно недоразумение, което винаги съм се надявала някой да разреши“.

Тази жена тогава беше близо 70-годишна и се намираше в отлично физическо и умствено състояние. Когато някой я попиташе за бъдещето, тя казваше: „Може да го сметнете за лудост, но моето становище е, че аз няма да остарея и умра“. Толкова ли е абсурдно това? Известно е, че хората, които смятат себе си за „твърде заети, за да се разболяват“, поддържат здравословно състояние над средното равнище, докато онези, които се тревожат за болестите прекомерно, стават по-често тяхна жертва. Друг мъж сподели, че идеята за съвършено здраве го привлякла, защото това е едно творческо, а може би и единствено възможно решение на сложните проблеми, с които се сблъсква понастоящем медицината. Преуспяващ електронен инженер пък сравни съвършеното здраве с „пробивното мислене“, което може да преобрази цели корпорации.

Пробивното мислене е уникален начин за разрешаване на проблеми: то включва подобряване на ситуацията, като се завишат изискванията много над общоприетата възможна степен, след което се търсят пътищата за реализирането им. „Но хората продължават да мислят и да действат по познатите им стари начини – коментира този човек. – Ще могат да постигнат едва от пет до десет процента развитие при полагане на по-големи усилия. За да се завишат резултатите от два до десет пъти, поставените цели трябва да са достатъчно високи и хората да казват: „Добре, щом искаме толкова големи постижения, ще трябва да действаме по съвсем различен начин.“

Пробивното мислене е прилагано в преуспяващи софтуерни компании в Силиконовата долина. Например, ако разработването на настоящия софтуерен модел отнема две години, за следващото поколение може да се предвиди една година. Ако дефектите при производството се намалят до пет процента, критерият за в бъдеще ще бъде „нула дефекти“. Ето колко точно работи съвършеното здраве – то поставя за цел нула дефекти и след това изследва как да бъде постигната тази цел. Във високотехнологичната индустрия може да струва от осем до десет пъти по-скъпо да се поправи дефектът, отколкото ако се произвежда без дефекти. Поради това в бизнеса „качеството при извора“ (т.е. правилното извършване на нещата от самото начало) е от по-голямо значение, отколкото работата на инженера на следващите етапи, която обикновено е достатъчно добра.

Същото важи и в медицината, където профилактиката е много по-евтина от лечението, както от хуманна, така и от икономическа гледна точка. Резултатите от едно неотдавнашно изследване показват, че американците се страхуват от нещастни случаи повече от всичко друго. Причината не е толкова в болката и страданието, колкото в непосилните разходи по пребиваването в болница и ужасно високите цени на продължителните грижи за здравето. Дори смъртта не е толкова страшна, колкото вероятността да оставиш семейството си без средства. Ясно е, че се нуждаем от нов подход в медицината, който да се основава на „качество при извора“.

Многообещаващата нова

медицина – Аюрведа

Нека ви разкрием първата тайна на съвършеното здраве – вие сами трябва да го изберете. Ще бъдете точно толкова здрави, колкото мислите, че можете да бъдете. Съвършеното здраве не е просто пет или десет процента над доброто здраве. То включва цялостна промяна в перспектива, която прави болестите и несигурността на старостта недопустими.

Можем ли да повярваме наистина в „нула дефектите“ по отношение на нещо толкова сложно, каквото е човешкото тяло? Според Националния институт по стареене никакви начини на хранене, упражнения, витамини, лекарства или промени в начина на живот не са се оказали благонадеждни за удължаване на живота. Предотвратяването на дегенеративните смущения, от които страдат възрастните – сърдечносъдови болести, удар, рак, артериосклероза, артрит, диабет, остеопороза и т.н., – е по-осъществимо откогато и да било, но все още е недостатъчно. Въпреки че медицинските изследователи говорят оптимистично пред обществото за важните открития при лечението на рака и другите по-упорити болести, те са много песимистични пред самите себе си. Най-доброто, на което се надяват, е бавно и постепенно, стъпка по стъпка, да се достигне до някакво решение. (Според статистиката чрез снижаване на нивото на холестерола ще се намали броят на сърдечните атаки при голяма част от хората, но това не дава гаранции, че всеки отделен човек ще бъде пощаден.)

За да се подобри здравето ви два или десет пъти, се нуждаете от нов тип знание, основано на по-дълбока концепция за живота. Тази книга представлява един уникален източник на такова знание – система за профилактична медицина и грижа за здравето, наречена Аюрведа. Тя води началото си от Индия отпреди повече от 5000 години. Аюрведа произлиза от корените на санскритските думи аюр, което означава живот, и веда – знание или наука. Ето защо Аюрведа се превежда като „наука за живота“. Възможен е и друг, по-точен превод – „знание за продължителността на живота“.

Целта на Аюрведа е да ни покаже как може да се удължи, контролира, оформи и въздейства на нашия живот, така че да се игнорират болестите и старостта. Водещият принцип в Аюрведа е, че умът упражнява най-дълбокото влияние върху тялото, а липсата на болести зависи от вътрешния ни контакт, от нашето собствено осъзнаване, от привеждането му в равновесие, а след това от проектирането на това равновесие в тялото. Така балансираното осъзнаване повече от всякакъв друг физически имунитет може да създаде едно по-висше състояние на здраве.

Аюрведа е събрала знанията на мъдреци, чиято традиция води началото си много векове преди построяването на египетските пирамиди и се предава от поколение на поколение. В Центъра за благополучие „Чопра“ сме развили една осъвременена система на Аюрведа, която интегрира вечните истини на този древен начин на лечение с най-високите постижения на съвременната наука.

През последните петнайсет години колегите ми и аз сме лекували повече от десет хиляди пациенти и сме обучили близо три хиляди специалисти в аюрведичната теория и практика. През цялото време докато сме прилагали Аюрведа, не сме пренебрегвали подготовката си в областта на конвенционалната медицина, а напротив, разширявали сме я. Съчетаването на Аюрведа със западната медицина сближава древната мъдрост и съвременната наука – а те се оказват напълно съвместими. Лекарите в Центъра „Чопра“ продължават да разглеждат историята на заболяването и да лекуват соматичните симптоми на пациентите си, разчитайки на конкретните изследвания, за да разберат кога един пациент е болен. Едновременно с това обаче ние учим пациентите си да обърнат поглед навътре, за да постигнат най-важното за себе си – хармоничното осъзнаване.