Към Bard.bg
Няма да има утре (Мери Хигинс Кларк)

Няма да има утре

Мери Хигинс Кларк
Откъс

1.

Лори Моран слушаше как тийнейджърката пред нея упражняваше гимназиалния си френски на опашката в „Бушон“, новооткритата френска пекарна на ъгъла до офиса й в „Рокфелер Сентър“.

– Же вудре ън пан шокола. Дайте ми направо дьо.

Касиерката чакаше търпеливо момичето да приключи с поръчката си. Очевидно бе свикнала с недодяланите опити на клиентите да практикуват френския си, макар магазинът да се намираше в сърцето на Ню Йорк.

Лори обаче никак не беше спокойна. По-късно сут­ринта имаше среща с шефа си Брет Йънг и още не бе решила коя история да избере за следващото шоу. Трябваше й време да се подготви.

След финално „мирси“ момичето си тръгна с кутия кроасани и пасти в ръце.

Беше ред на Лори.

– Ще поръчам на английски, s’il vous plaоt.

– Merci – искрено се зарадва жената.

Беше станало традиция в петък сутрин да минава през пекарната, за да вземе нещо за екипа си – Грейс Гарсия, административната помощничка, и помощник-продуцента Джери Клайн. Бяха й благодарни за тартите, кифличките и сладките. След като поръча, магазинерката я попита дали желае още нещо. Macarons изглеждаха съблазнителни. Ще взема за татко и Тими, обеща си тя. И за мен също, ако днес срещата с Брет мине добре.

Излезе от асансьора на шестнайсетия етаж на „Рокфелер Сентър“ №15 и се замисли за офиса си в студио „Фишър Блейк“, който отразяваше постигнатия от нея успех през последната година. Някога работеше в малък офис без прозорци и делеше ­секретарка с още двама продуценти. Но откакто създаде телевизионно шоу, разследващо неразкрити от властите убийства, кариерата й пое стремглаво нагоре. Вече разполагаше с просторен, светъл офис, обзаведен с модерни мебели. Джери се издигна до помощник-продуцент и работеше в малък кабинет в съседство, а Грейс се справяше с многобройните си задължения в просторното място отпред. Тримата сега правеха шоуто „Под съмнение“ и не ги товареха с безличните новинарски програми.

Наскоро Грейс навърши двайсет и седем, но изглеждаше по-млада. Лори многократно се изкушаваше да й каже, че не е необходимо да носи тежък, дързък грим всеки ден, ала момичето явно предпочиташе своя стил пред класическия вкус на Лори. Днес Грейс беше с многоцветна копринена туника над впития клин и с ботуши с дебела подметка и висок ток. Дългата й черна коса бе събрана в небрежен кок, а отделни кичури нарочно беше оставила да се спускат по раменете й.

Обикновено Грейс веднага се нахвърляше на лакомствата от пекарната, но днес не го направи.

– Лори... – подхвана тя тихо.

– Нещо не е наред ли?

Лори добре я познаваше и веднага долавяше нас­троението й.

Грейс понечи да й отговори, когато Джери излезе от офиса си и се присъедини към тях. Застанала между слабия, жилав Джери и Грейс на високите токчета, Лори се почувства като малко дете, въпреки ръста си от един и седемдесет.

Джери вдигна ръце все едно се предава.

– Една жена те чака в офиса ти. Току-що дойде. Само за сведение: нямам нищо общо с това.