Към Bard.bg
Лечение на организма със собствени сили (Сергей Филонов)

Лечение на организма със собствени сили

Сергей Филонов
Откъс

Увод

 

Когато се разболеем, всеки от нас мечтае за панацея: ех, да има нещо, което да ни излекува от всичко, и ако може по-бързо. За съжаление не съществува панацея срещу всички болести, независимо че многобройните производители и търговци на лекарства обещават да ни излекуват от всичко и изведнъж... Това са само рекламни трикове и единствено наивните и доверчиви хора може да вярват и плащат за тях скъпо и прескъпо.

За жалост малцина днес разбират, че търсенето на все по-нови лекарства и други изкуствени препарати обръща надолу с главата самата дейност, свързана с лечението, възстановяването и връщането на организма към предвиденото за него природно състояние. Защото лекарствата са само патерици и опори, без които той спокойно може да мине, ако му се предложи друг, по-продуктивен метод на лечение, който да му върне собствените сили и възможности да бъде здрав. Представете си, че някой си е навехнал крака или е разтегнал сухожилие и хората му кажат: „Няма нужда да се лекуваш, да раздвижваш крака си, да възстановяваш нормалната му подвижност, вземи този бастун и ходи с него цял живот“. Абсурд, нали? Всъщност ние правим с организма си точно това: не му позволяваме да се възстанови сам, а му предлагаме „патерици“, като по този начин преждевременно го превръщаме в инвалид.

Природата е създала човека като балансирана и саморегулираща се биосистема. Тя е направила и така, че здравият организъм сам да се справя с болестите. Но не е предвидила, че цивилизацията ще се развива така бурно и ще наруши формираното равновесие в природата, не е предвидила появата на нови материали и вещества.

Има много резултатни методи за възстановяване на здравето, които съвременната медицина не използва.

– Човешкият организъм е единна система, той може много неща и трябва само да му помогнем да се върне в добро състояние.

– Трябва да използваме средства, които са проверени в продължение на столетия, дори хилядолетия.

– Никой не може да направи нищо вместо нас. Ако човек се сблъска с някое „чудо“ и не установи защо го е сполетяла дадена болест или случка, той отново ще се озове на същото място. Така се ражда пораженческата психика. Не е достатъчно нещо „да не вреди“, то трябва и да помага!

– Лекува не определен препарат или билка, не конкретен метод, а най-вече самият човек, неговото знание за законите на битието и Бог.

А с какво се занимава медицината понастоящем, какво разбират лекарите под думата „лечение“? Всъщност лечението е провеждане на симптоматична терапия в стремежа да намалим натоварването върху жизненоважните органи (сърце, черен дроб, бъбреци и др.) с надеждата, че междувременно организмът сам ще се „оправи“, че функционалните резерви на засегнатия орган или система ще се повишат и ще се постигне някаква ремисия. От това логично се налага изводът, че лекарствата не лекуват, че организмът се лекува сам. Всичко, което медицината може, е да му помогне в труден момент и да не пречи на оздравяването. Няма защо да се стремим да контролираме всичко и всички, за целта просто ни липсват знания и възможности.

В самия организъм са заложени силите на природата, които му позволяват да се саморегулира и самовъзстановява. Благодарение на тях зарастват драскотините и по-сериозните рани, благодарение на тях ние оздравяваме, можем да се възстановим след напрегнат труд и да се върнем към пълноценния живот след тежки и изтощителни заболявания, които сякаш напълно са ни лишили от жизнени сили. Но не, тези сили се връщат. Вярно, че на младини възстановяването настъпва по-бързо и лесно, а с възрастта – все по-трудно и продължително, но все пак възстановителните сили в човешкия организъм функционират неуморно, до последния миг от живота ни! Нашата задача е да им помогнем, а не да им пречим. Когато „кърпим“ отделни заболявания с таблетки, ние пречим на организма да се самовъзстанови, защото „кърпенето“ неминуемо уврежда нещо друго.

За жалост подходът на нашата медицина към организма като към набор от несвързани помежду им органи е много разпространен. Всеки специалист се занимава с точно определени заболявания, без да се съобразява с цялостното състояние на организма, не анализира причините за заболяванията, които са на по-дълбоки нива. Такива причини може да са нарушения в цялостното функциониране на организма: нарушенията в кръвообращението, в обмяната на веществата, в отслабването на имунната система, в ниския мускулен тонус, в слабостта на опорно-двигателния апарат и т.н. Когато предписва обезболяващи за главоболие или друга болка например, лекарят може да не се замисли, че за известно време лекарството ще облекчи болката, но в крайна сметка ще подейства на организма като цяло, като го отслаби и влоши състоянието на болния още повече.

За съжаление у нас медицината все още лекува заболяванията, а не човека. Да победим болестта не значи да дадем здраве. Може би трябва да започнем да се борим не с отделните болести, а да се опитаме да върнем здравето на организма в цялата му съвкупност. Но как да върнем здравето на един отслабнал организъм? Отговорът на въпроса е: най-напред трябва да проумеем механизма на здравето и механизмите на функциониране на организма като цяло.

Главният механизъм и главният принцип на функциониране на организма се крие във взаимовръзката и единството на всички органи и системи. Да, организмът е цялостна, единна система, в която всичко е взаимосвързано. Мнозина хора, смятали се за здрави, изведнъж ги заболява ту едно, ту друго, ту трето и лекарите се чудят каква диагноза по-напред да им поставят... А защо? Ами защото увреждането е настъпило не на нивото на един или друг орган, а на ниво целия организъм. Заболяването на отделните органи не е нещо вторично, то е следствие от общо увреждане.

Коя е най-честата причина за това общо увреждане? Както знаем, движението е живот. В здравия организъм няма нито една област, която да е в пълна неподвижност. Непрекъснато работи сърцето, движи се кръвта в кръвоносните съдове, червата се свиват и разпускат, белите дробове се разширяват и свиват, когато вдишваме въздух, мускулите ни се напрягат и отпускат... Клетките в тялото ни също се движат, там непрекъснато протичат процеси на хранене, обмяна, обновяване и възстановяване. Там, където всички естествени жизнени процеси протичат нормално, органите работят нормално, заболяване няма. Заболяванията започват там, където по някакви причини възникне застой. Ако кръвта циркулира лошо, започва застоят й във вените. Тъй като в организма всичко е взаимозависимо, това веднага предизвиква патологии в голям брой органи и части на тялото. Например ако започнат застойни явления в червата, храната в тях не се преработва и започва да гние, това се отразява на бъбреците, те не се справят с прочистването на организма, не успяват да изхвърлят шлаките, в резултат на което започват да се образуват камъни; лошото функциониране на бъбреците на свой ред започва да се отразява на съдовете в краката, започват крампи... Тогава какво да лекуваме? Краката? Бъбреците? Червата? Напълно очевидно е, че няма никакъв смисъл да лекуваме всяко нещо поотделно. Трябва да възстановим здравето на организма като цяло.

А да върнем здравето на организма означава да премахнем застойните явления, да върнем на всички органи и системи способността им да се движат, да възстановим нормалните здрави взаимовръзки между всички вътрешни органи и тяхната способност да функционират нормално. Вследствие на нехигиеничния начин на живот, многото стрес, лошата екология и неправилното хранене лишеният от нормална подвижност човешки организъм все повече е склонен към застои. Продължителните болести не са нищо повече от резултат на застойни явления в организма. Колкото повече са те, толкова по-трудно и по-продължително той се възстановява и се връща към нормалния живот.

Народната медицина отдавна знае как да върне на организма способността му към самовъзстановяване и здраве. Когато той не се справя сам, можем да му помогнем. С ръцете си можем да направим много неща. И най-вече да върнем движението на органите и системите в организма си, тоест да върнем пълноценния им живот. Със собствените си ръце можем буквално да се изваем наново, да поставим всичките си органи по местата, да нормализираме взаимовръзките помежду им. За жалост организмът на съвременния човек е така натъпкан с химия, че това вече не е достатъчно. Трябва да извършваме глобално прочистване на организма и това се прави най-добре чрез лечебен глад. Ние сме свикнали да си вярваме твърде малко. Много повече вярваме на лекарите и таблетките. А всъщност ключът към здравето ни е в собствените ни ръце, в прекия смисъл на думата.

Моят опит показва, че гладуването е най-ефикасният и естествен метод за прочистване на организма, но при некачествена подготовка и неграмотно прилагане може да настъпят сериозни усложнения, както и при другите методи. Най-неприятното е, че хората се хващат за този метод като удавник за сламка в последния момент, когато са опитали всички останали методи за лечение и е изгубено време. Винаги казвам на пациентите си, че всяко нещо трябва да се прави навреме. Този метод, както и всички останали, има свои граници, показания и противопоказания. Да, при лекуването на всякакви заболявания през първоначалния им стадий той е несравним. Не се опитвам да подценявам ролята на другите видове лечение, но смятам, че всеки човек трябва да има пълна и достоверна информация, а най-вече – избор. Ако някой реши сам да се занимава с лекуването си чрез лечебно гладуване, той трябва да го прави компетентно, за да може наистина да получи максимален лечебен ефект и да използва всички възможности на метода.

Информацията, която представям, е резултат от дългогодишната ми практика и се потвърждава от отзивите на моите пациенти. Аз не ви призовавам да се занимавате само с гладуване, но трябва да разполагате с максимум информация за този метод на лечение и възстановяване. Той може да ви предпази от усложненията, които съпътстват всички остри инфекции, а може да спаси и живота ви. Когато човек започне да практикува гладуване за първи път, той започва да си задава куп въпроси. Аз съм се постарал да отговоря на най-честите от тях.

Ако сме наясно какви лечебни механизми се задействат по време на гладуването, съзнанието ни започва да се намесва в процесите на промени, които настъпват в организма, и така се разкриват огромните скрити резерви. Нервната ни система започва да ги регулира. А това означава, че можем да проектираме бъдещата промяна в организма си с образуването и синтеза на нови биоструктури, притежаващи полезни свойства, тоест фактически става дума за съзнателно регулиране на процесите, протичащи в организма, за съзнателно усъвършенстване на собственото ни тяло. Всичко това говори за едно – при пълен комфорт и покой организмът ни отслабва и губи адаптивните си сили, но в условията на променяща се среда, която му въздейства със силни отрицателни стимули, се пробуждат непознати дотогова способности и се задействат механизмите на саморегулиране. Тогава започваме да разбираме здравето по нов начин.

Здрав организъм е не който запазва нормални показатели, а който може успешно да се адаптира към променящите се условия, особено в съвременната неблагоприятна екологична среда.

За да получим качествен лечебен ефект от сухото гладуване, трябва добре да се подготвим за него. Трябва да извършим добро, качествено прочистване на организма, което се провежда 2-3 месеца преди да започнем гладуването и осигурява качествено освобождаване на човешкия организъм от екзо- и ендотоксините.

 

 

Подготовка

за гладуването

Тя се изразява в провеждането на различни прочистващи процедури и промяна в храненето. Доброто, качественото хранене позволява на организма да се запаси с необходимата жизнена енергия по време на гладуването, създава условия за пълноценно, качествено прочистване на стомашно-чревния тракт. Чрез промяна в режима на хранене трябва да прочистим червата и черния дроб. Ако не го направим, по време на гладуването в непрочистеното дебело черво заради процесите на ферментиране при разлагането на фекалиите ще се образуват много отровни газове (индол, скатол, сероводород и други), които се просмукват в кръвта, преминават през целия организъм, предизвикват много силна интоксикация, а после (под формата на лош дъх и миризма) се изхвърлят през белите дробове и кожата. Отделянето на ендотоксини през кожата е основна причина за невродермита и екземата. При такова гладуване човек ще изпитва само мъчения и слабост и няма да има никакво подобрение на здравето му. Ако се извърши предварителна подготовка, отделянето на ендотоксините по време на гладуването няма да е толкова мощно и ние лесно ще можем да проведем няколкото влажни тренировъчни гладувания, а след това вече ще можем да извършим сухото гладуване.

Запомнете:

– Никога не предприемайте прочистване на червата и черния дроб без да сте променили режима и качеството си на хранене.

– Не предприемайте никакъв вид гладуване, ако не сте прочистили червата и черния дроб.

– Не провеждайте сухо гладуване без да сте опитали влажното.

– За да може гладуването да има максимален ефект, трябва да е редовно и продължителността му постепенно да се увеличава.

– Спирането на гладуването дава 70% от лечебния резултат и трябва да се провежда особено внимателно и стриктно.

Схемата на провеждане е предвидена за три месеца.

1-ви месец

• През целия период на подготовка – естествено правилно хранене

• Прочистване на червата и черния дроб

• Гладуване с прием на варена елда или, ако не можете – един ден влажно гладуване

2-и месец

• 1-а седмица – 1 ден влажно гладуване

• 2-а седмица – 2 дни влажно гладуване

• 3-а седмица – 3 дни влажно гладуване

• 4-а седмица – 5–7 дни влажно гладуване за всички

3-и месец

• 1-а седмица – 1 ден сухо гладуване

• 2-а седмица – 2 дни сухо гладуване

• 3-а седмица – 3 дни сухо гладуване

• 4-а седмица – 4–5 дни сухо гладуване

За тези, които са преминали нормално през всички видове гладуване, може да се прилага долната схема, която е много по-ефикасна:

• 1 ден гладуване – 2 дни спиране

• 2 дни гладуване – 3 дни спиране

• 3 дни гладуване – 4 дни спиране

• 4 дни гладуване – 5 дни спиране

• 5 дни гладуване – спиране на сухото гладуване

За затвърждаване на ефекта от лечебното гладуване се препоръчват следните схеми на поддържаща терапия:

– Прочистване на черния дроб и червата веднъж на тримесечие, преди смяната на сезоните – в края на февруари, в началото на май (най-ефикасно), в края на август, в края на ноември.

– Веднъж седмично – 24–36-часово сухо гладуване. При него не е задължително предварително прочистване на червата. Но дните преди и след гладуването трябва да са полугладни, с по-нискокалорична храна.

– Веднъж месечно – 3-дневно гладуване, като подготовка не е необходима.

– Веднъж на тримесечие – сухо петдневно гладуване, желателно след прочистване на червата и черния дроб.