Към Bard.bg
Позитивната интелигентност (Ширзад Шамин)

Позитивната интелигентност

Ширзад Шамин
Откъс

1.

Позитивната интелигентност и КПИ

Франк, изпълнителен директор на акционерно дружество, изпада в пълно отчаяние, за пръв път в блестящата си кариера, когато акциите му губят две трети от стойността си по време на кризата през 2008 г. Той е дотолкова съкрушен от собствения си неуспех, че се разплаква, когато десетгодишната му дъщеря го пита защо изглежда толкова тъжен. Не спира да се обвинява, задето фирмата му пропада, и често му се случва да се буди нощем и да обмисля начини как да върне старото положение на нещата.

Екипът на Франк също е подложен на огромен стрес, всички изпитват чувство на вина и се обвиняват за допуснатите грешки, довели до неуспехите. От друга страна, се тревожат за въздействието, което ще има върху тях провалът за хилядите им подчинени и за семействата си. Посветили са безкрайни часове на опити да променят нещата, но така и не успяват да постигнат успех. Тогава Франк се обърна към мен за помощ.

Когато се запознах с него, му казах, че най-доброто, на което може да заложи, ако иска да поддържа добро ниво без нежелани последствия и да постигне рязка промяна в методите и посоката на работата, е да повиши нивата на позитивна интелигентност както у себе си, така и в екипа. Като приложихме принципите на позитивната интелигентност, ние формулирахме най-съществения въпрос за пренасочване на перспективите на екипа и реорганизиране на усилията им. Той гласи: „Какво трябва да направим, за да можем след три години да кажем, че настоящата криза е била най-доброто, което е могло да се случи на фирмата ни?“.

Управленският екип на Франк се оказа скептично настроен, когато зададохме въпроса на една от ежеседмичните им оперативки. Скептицизмът им обаче намаля, а ентусиазмът им постепенно взе да нараства, когато Франк започваше всяка оперативка със същия въпрос. Като осмислиха въпроса и приложиха много от методите на позитивната интелигентност, те успяха да променят цялостната си нагласа от тревога, разочарование, чувство на вина и обвинения към любопитство, съзидателност, вълнение и решителни мерки. Предвиждах в рамките на една година да успеят да открият как общият им неуспех може да се превърне във впечатляваща възможност. Отне им по-малко от шест месеца.

През следващата година и половина фирмата укрепна и модернизира продуктите си. Удвои стойността на първоначалната си оценка, спаднала през годините, в които са били преследвани изкушаващи възможности, които, за съжаление, не са носели икономически ръст. През това време акциите на фирмата бавно възвръщаха стойността си. С всеки месец Франк и екипът му се убеждаваха все по-твърдо, че „новата“ им фирма ще бъде много по-устойчива и успешна, отколкото по времето, когато е била на върха.

Наскоро се обадих на Франк и той ми каза, че цени новото си спокойствие и щастие дори повече, отколкото впечатляващите професионални и финансови придобивки. Това е напълно типична реакция, тъй като позитивната интелигентност оказва влияние и на двете. Онова, което очаровало най-много Франк, бе, че той постигна по-голям успех, след като най-сетне спря да вярва, че щастието му зависи от успеха.

Какво представляват позитивната интелигентност и КПИ

Както вече изтъкнах, умът е най-добрият ви приятел, но също така и най-страшният ви враг. Позитивната интелигентност измерва относителната сила на тези две състояния на ума. Високата позитивна интелигентност означава, че умът действа като ваш приятел по-често, отколкото като ваш враг. Ниската позитивна интелигентност е точно обратното. Следователно позитивната интелигентност е показател за контрола, който упражнявате над ума си и доколко умът ви действа във ваш интерес. Би трябвало да е сравнително лесно да видите как нивото ви на позитивна интелигентност определя каква част от истинския си потенциал достигате.

Ще ви дам пример. Когато умът ви настоява да положите максимални усилия, за да се подготвите за важ-ната утрешна среща, той действа като ваш приятел. Когато ви буди в три часа след полунощ, разтревожен заради предстоящата среща, и започва да се върти в кръг, като за стотен път прехвърля многобройните последствия от евентуален провал, той действа като ваш враг – чисто и просто генерира безпокойство и страдание. Нито един приятел не би ви сторил подобно нещо.

КПИ означава коефициент на позитивна интелигентност. Вашият КПИ е резултатът на позитивната ви интелигентност, изразена като процент от 0 до 100. Всъщност вашият КПИ представлява процентът време, в което умът ви работи като ваш приятел вместо като ваш враг или, с други думи, това е процентът време, в което умът ви служи вместо да ви саботира. Например КПИ 75 означава, че умът ви служи през 75% от времето и ви саботира през около 25% от времето. Не пресмятаме периодите от време, когато умът ви е неутрален.

В осма глава ще ви покажа как вашият КПИ се пресмята както за отделни лица, така и за цели екипи. Освен това ще споделя с вас впечатляващи проучвания, които сочат, че КПИ 75 е критична точка. Над нея, вътрешната динамика на мозъка ви вдъхновява, но същата тази динамика тайно ви тегли надолу. Осемдесет процента от отделните лица и екипите са под тази критична точка на КПИ. Тъкмо затова 80% от хората и екипите не успяват да реализират пълния си потенциал за успех и щастие. Можете да измерите своя КПИ или на екипа си, като посетите www.PositiveIntelligence.com.

Доказателства от проучвания

Съвременните открития в неврологията, организационната теория и позитивната психология доказват принципите на позитивната интелигентност и взаимодействието между КПИ, от една страна, и изпълнението и щастието, от друга. Както вече споменах, КПИ измерва процента време, в което умът ви работи позитивно (служи ви), в сравнение с времето, през което работи негативно (саботира ви). Макар че различните изследователи използват разнообразни методи, за да проследят позитивността и да пресметнат съотношението между положително и отрицателно, резултатите се оказват сходни. За по-голяма последователност и достъпност превърнах откритията на различните изследователи в техен КПИ-еквивалент.

•Анализът на повече от 200 различни научни проучвания, проведени с повече от 275 000 души, стига до заключението, че по-висок КПИ води до по-висока заплата и по-голям успех в работата, брака, здравето, общителността, приятелските отношения и творческата дейност.

•Продавачи и консултанти с по-висок КПИ продават с 37% повече, отколкото колегите си с по-нисък КПИ.

•Преговарящите с по-висок КПИ имат по-голям шанс да постигнат отстъпки, да сключат сделки и да създадат важни за бъдещето връзки като част от договорите, за които преговарят.

•Работещите с по-висок КПИ ползват по-малко отпуск по болест и вероятността да се изтощят или да напуснат е по-малка.

•Лекари, повишили своя КПИ, поставят диагнози 19% по-бързо и точно.

•Студенти и ученици, които са преминали към по-висок КПИ, се представят значително по-добре на тестовете по математика.

•Вероятността изпълнителни директори с по-висок КПИ да ръководят удовлетворени от своите постижения екипи в творческа работна среда е по-голяма.

•Координационни екипи, ръководени от мениджъри с висок КПИ, се представят средно с 31% по-добре при едни и същи фактори.

•Мениджъри с по-висок КПИ са по-точни и по-внимателни при вземането на решения и влагат по-малко усилия, за да свършат възложената работа.

•Сравнение между 60 екипа показва, че КПИ на екипа подсказва най-точно постиженията му.

•В американския флот ескадрилите, водени от командири с висок КПИ, печелят много повече ежегодни награди за представяне и подготовка. Ескадрилите, водени от командири с нисък КПИ, се представят най-слабо.11

Новаторски изследвания в областта на психологията и на неврологията слагат край на популярното схващане, че трябва да работим упорито, за да успеем, след което да се радваме на успехите си и да бъдем щастливи. На практика, като покачите резултата на вашия КПИ по отношение на щастието и представянето в работна среда, вие постигате по-голям успех. Успехът без щастие е възможен и с нисък КПИ. Единственият път обаче към големия успех, придружен от усещане за трайно щастие, е с висок КПИ.

Освен че оказва въздействие и върху представянето в работни условия, и върху щастието, по-високият КПИ може да се отрази и върху здравето и дълголетието ви:

•Изследванията показват, че по-високият КПИ оказва благотворно влияние върху функционирането на имунната система, осигурява по-ниски нива на хормоните на стреса, по-ниско кръвно налягане, по-малко болка, по-малко настинки, по-добър сън и по-малка вероятност за високо кръвно налягане, диабет, инсулти и инфаркти.

•Католическите монахини, чиито лични дневници от началото на послушанието им разкриват по-висок КПИ, живеят почти с 10 години по-дълго, отколкото другите в тяхната група. По-високият КПИ буквално ви помага да живеете по-дълго.

Можем да напишем цяла книга, докато изброяваме данни от проучвания по темата. Всъщност има много на брой прекрасни книги, които вече са го сторили. Няколко книги от учените, пионери в тази област, Барбара Фридриксон, Мартин Селигман, Шон Ейкър и Тал Бен-Шахар ни представят задълбочени анализи на упоритите академични проучвания в тази сфера, провеждани през последните години. В настоящата книга ще се постарая да ви представя специфични методи, които ще повишат позитивната ви интелигентност и ще покачат вашия КПИ, независимо че по всяка вероятност сте много заети както на работното си място, така и в живота.