Към Bard.bg
Силата на признателността (Ноел С. Нелсън, д-р)

Силата на признателността

Ноел С. Нелсън, д-р
Откъс

1.

Трансформиращата природа на признателността

Какво представлява признателността?

Когато си мислите за признателността, какво изниква незабавно в съзнанието ви? Може би нещо, което е добре да направите, като например: „Бъдете признателни за покрива над главата си; много хора нямат такъв“. Или нещо, в което сте се провалили, като например: „Не оценяваш какво правя за теб!“.

Повечето от нас са били подлагани на подобно насаждане на „признателност-чрез-вина“, изкрещяна с предсказуема регулярност от вбесен родител през нашето детство. А ако имате деца, може би вие сте тези, които ги навикват. Колкото и да е неприятно да крещиш или да ти крещят, това все пак ни разкрива в невероятна степен природата на признателността.

Когато крещите на децата си: „Не оценяваш какво правя за теб!“, всъщност вие им казвате: „Не си благодарен за това, което правя за теб. Не цениш това, което правя за теб. Не виждаш неговата стойност, колко значимо и важно е то за теб“. А всъщност заключението е, че вие се чувствате неоценени.

Вероятно по почти същия начин се чувствате недооценени от шефа си, приятелката, приятеля, членовете на семейството, съпруга, съпругата, приятелите, любовниците, колегите – може би почти всички, с които общувате. В основата на това стои чувството, че човекът срещу вас не цени това, което му предлагате и следователно не ви е признателен.

Какво се случва обаче, когато чувствате признателността на въпросните деца, началник, любовник, свекърва или приятели? Духът ви се извисява до небесата! Чувствате, че сте важен за този човек, чувствате се компетентен и щастлив. Е, вие имате същото значение за околните, показвайки им своята признателност.

Когато съзнателно решите да изпитвате признателност към хора и прояви, не им пожелавате злото и не ги наранявате. Напротив, вие подхранвате чувствата им, поддържате ги и ги обичате. И като резултат и вие, и те се трансформирате.

Нова дефиниция за признателността

Тази книга описва трансформиращата енергия на постоянната, водеща към промени признателност, която може да пренастрои живота ви от добър към великолепен, от тревожен към радостен, от неумел към преуспял. Докато четете тази книга, ще научите по какъв начин признателността ще промени вашия подход към живота и начина, по който го живеем.

Ще се научите как да използвате тази енергия, която извира не от вашата обвързана с ангажименти признателност, не от политически или социално обвързана признателност, дори не и от искрена, наскоро забравена признателност, а признателност от съвсем различен вид.

Коя е онази признателност, която може да промени живота на човека? Онази, която се състои от два основни компонента: благодарност и оценяване. Именно тази комбинация от благодарност и способността ни да ценим придава на признателност­та нейната трансформираща енергия и сила.

Благодарност

Благодарността е рецептивна енергия. Тя ангажира сърцето на човека. Той изпитва или изразява благодарност, след като му се е случило нещо удовлетворяващо. Например: помощта от приятел, когато си в беда, предизвиква чувство на благодарност. Забелязваш хубавите неща в живота си и си благодарен. Повечето хора имат предвид именно благодарност, когато изричат думата признателност. Духовни водачи, учители и други – от Далай Лама до Луиз Хей и Опра Уинфри – превъзнасят ползата от изразяването на благодарност чрез писания, медитация или „отношение“.

Оценяване

Онзи аспект на признателността, който наричаме „оценяване“, е динамична енергия: тя ангажира вашето съзнание. Когато оценявате нещо или някого, вие използвате активно своето съзнание, за да обмислите защо са важни те за вас и какво е значението им за вас. В света на финансите, когато нещо се признава за ценно, стойността му расте. Същото се отнася и за всичко останало в живота ни. Една къща не е нищо друго освен празно пространство, докато не се напълни с хора и предмети, които обичаме, и тогава наричаме това пространство „дом“.

И понеже човек сам избира за какво да мисли, ние можем умишлено да изберем мисли, с които ценим нещо или някого, вместо такива, с които да отричаме и обругаваме нещо или някого. Именно съзнателният избор да ценим хора, събития и предмети от живота си ни дава възможност да използваме признателността за подобряване на нашия живот. Не е необходимо да чакаме да ни се случи нещо приятно, за да започнем да оценяваме нещата положително. Можем да изберем да изпитваме това много преди нещо или някой да допринесат по какъвто и да било начин за нашия живот.

Актът на целенасочена положителна оценка превръща благодарността от чувство, изразено „след събитието“, в умишлено ангажиране на положителна енергия „преди събитието“. Това е енергията на признателността.

Признателността като енергия

Когато се отърсите от представата, че признателността е благодарност, изразена след пораждащото я събитие, и започнете да мислите за нея като за енергия, която използвате целенасочено и съзнателно, навлизате в съвсем различна причинно-следствена връзка. В този случай можем да сравним признателността с електричеството. То всъщност представлява един обикновен инструмент: щраквате ключа, когато ви трябва светлина, понеже около вас е мрак. Или можем да го възприемем като енергия, която се използва като определена сила с различни приложения. Така е и с признателността. Можете да възприемете признателността като енергия, източник на сила, която може да се впрегне в работа като електричеството, за различни приложения.

Ето няколко примера:

Използвайте силата на признателността, за да промените реакцията на тялото си на стрес и да го стимулирате към добро здраве, да подсилите имунната си система, да придобиете енергичност или да се излекувате по-бързо.

Използвайте силата на признателността, за да увеличите удовлетворението и радостта си у дома и на работа, да подобрите взаимоотношенията си и да изпълните живота си с любов, да намалите конфликтите и да поддържате отношения на сътрудничество и взаимопомощ.

Използвайте силата на признателността, за да развиете самоуважението си и да се справяте по-добре във времена на промени и криза.

Използвайте силата на признателността, за да привлечете към себе си изобилие и успех.

Съсредоточете силата на признателността, за да привличате нови приятелства и взаимоотношения (романтични и други) в живота си.

Съзнателното и целенасочено използване на признателността за постигане на подобрение в живота може да трансформира в удовлетворяващо почти всяко събитие, независимо колко трудно и напрегнато е то, да го превърне в преживяване, което ще цените и за което ще сте благодарни. Овладяването на енергията на признателността може да преобърне живота ви. И буквално магически да го преобрази.

Група за признателност

През август 2001 г. поканихме седем души, които да сформират Група за признателност (ГП). Помолихме членовете да изберат дадено нещо в живота си, което искат да променят или да привлекат. През следващите шест седмици ги учихме как да използват признателността, за да го постигнат, като приложат техниките, описани в тази книга. Един от членовете искаше да подобри взаимоотношенията си с непълнолетната си дъщеря, която се държала дръпнато и отказвала да разговаря с него. Една от дамите бе пострадала доста на работното си място; тя искаше да използва признателността, за да преодолее огорчението си от това, че е била понижена в службата, и да си помогне отново да напредне в кариерата. Трета се оплакваше от липса на любов в живота си и искаше да запълни тази празнина.

Резултатите надминаха нашите очаквания. Членовете на групата не само постигнаха изключителен успех, но и ни разкриха много повече, отколкото бяхме предполагали за невероятната сила на признателност­та. Или както каза Ерин, една от членовете:

„Осъзнах, че мога да използвам признателността както използвам въздуха: да вдъхна живот на взаимоотношенията си и на целите, които искам да постигна. Ако всички правеха това, смятам че въздействието върху света би било феноменално – повече любов, по-малко войни, повече разбирателство“.

Друг от членовете на Групата за признателност, Силвия, каза:

„Признателността направи за мен много повече, отколкото просто да привлека нова връзка; тя промени начина, по който възприемам себе си и живота си. В сърцето ми сега е настъпил покой и изпитвам дълбоко чувство на сигурност, което прави всичко в живота ми по-лесно и по-хубаво. Не очаквах това“.

Оттогава ние продължаваме да работим с групите за признателност, като развиваме и подобряваме техниките си. С вълнение споделяме с вас в следващите глави на тази книга нашите методи за овладяване на енергията на признателността.