Към Bard.bg
Медицината на новото време (Георги Жеков)

Медицината на новото време

Георги Жеков
Откъс

Да усетиш отново енергията

„Не можете да държите чиста вода в мръсен съд.“

Древна китайска поговорка

За пръв път се сблъсках с основното пречистване на един от най-важните органи в човешкия организъм – черния дроб, преди около седем години във вечно будния Лас Вегас.

Както града, така и аз не отделях кой знае какво внимание на тялото си и това какво се случва с него. До момента, в който не започнах да усещам тежестта на количествата алкохол, които бяха преминали през този наистина важен за всеки от нас орган. Черният дроб е един от най-големите естествени филтри в организма.

Беше приятен топъл следобед, когато реших, че е време да опитам нещо различно и да пречистя малко тялото, което така добре ми служеше по време на близо двайсет и шест годишното ми съществуване на тази прекрасна земя. И тъй като определено не бях водил живот на светец и бях поел значителни количества отрови от всякакъв вид, реших, че е добре да започна с пречистване на черния си дроб. Дотук добре. Трите дни, през които не биваше да приемам нищо друго освен ябълки и салата от моркови и зеле, изобщо не бяха лесни. Стомахът ми къркореше и се бунтуваше мощно срещу наложената му диета и липсата на така вкусното пиленце по китайски с портокали, което му беше доставяно редовно от близки и далечни ресторанти на огромната гастрономическа империя на Америка. Не ме разбирайте погрешно, всеки има правото да се възползва както намери за добре от безкрайния набор хранителни вещества, които ни се предлагат на пазара. Единственото, което е нужно, е да имаме поне основна информация за това какво наистина е полезно за нашия организъм и какво не. Простичко звучи, нали? Не така обаче стояха нещата през първите трийсет и шест часа от моя ябълков режим. Успях да устоя на постоянните изкушения и издържах стоически до момента, в който трябваше да изпия коктейла от чист зехтин, примесен с лимонов сок. Е, толкова неприятно не бях се чувствал никога, признавам. Пиех и ми се искаше да върна обратно всичките ябълки и зеле, които бях приел преди това. Защо се получи така е по-важният въпрос. Отново поради липсата на информация. Точно в това се състои основната идея на тази книга, нека го подчертая още веднъж. Да може всеки, който е решил, че е време да се погрижи за себе си, да има възможността да отвори на съответната страница и да прочете това, което му е необходимо, за да стартира или да довърши започнатото. Но да продължим нататък.

Не познавам много хора, които да обичат да пият зехтин просто ей така, за удоволствие. И аз не съм от тях. Затова пък разбрах, че е много по-лесно да се пийва, като след всяка глътка приемаме по една лъжица прясно изцеден лимонов сок. И нещата стават къде-къде по-лесни. Но за това, както се оказа, си е нужен опит. Както и за всичко останало в този живот.

Накратко – след като прекарах нощта в тоалетната, си легнах около 5 сутринта и спах около четири-пет часа. Събудих се зареден с толкова мощна енергия, каквато не бях усещал никога до този момент. Буквално имах чувството, че ако си вдигна ръката и я свия в юмрук, ще придобия силата на супермен и ще излетя през покрива на къщата. И това сериозно. Не можех да повярвам, че е възможно за три дни, няколко часа в тоалетната и заради един коктейл от зехтин и лимони, да се чувствам по този начин. Моментално реших, че е нужно това усещане за сила и енергия да се задържи колкото се може по-дълго време, което, разбира се, не стана точно така.

Нали ви казах, че живеех по това време в Лас Вегас, щата Невада, и бях на около двайсет и шест години. Комбинацията не е особена подходяща, особено за необвързан човек като мен, който обичаше да граби с пълни шепи от живота. И благодарение на тази „жажда“ вътрешните ми органи не бяха в кой знае колко добра форма. Това, което изпитах след първото си пречистване, и гледката на всичко изхвърлено навън от дроба ми, определено ме наведоха на мисълта, че има смисъл в това да разбера малко повече за различните видове пречистване на тялото. С времето и годините направих по-голяма част от тях, и то както си му е редът, по няколко пъти, след което в един момент съвсем естествено спрях и всички животински продукти и минах изцяло на растителна храна. Нали си спомняте как започва тази глава? „Не можете да държите чиста вода в мръсен съд“...

С течение на годините и несъзнателното мислене и хранене тялото ни натрупва огромно количество негативна енергия под формата на токсини и отрови на чисто физическо ниво, както и емоционална болка и блокажи, които възпрепятстват организма ни да се самолекува. Постоянната повторяемост на едни и същи действия, утвърждения и модели не дава възможност на нашата уникална система съзнание–ум–тяло да се самобалансира.

Постоянният поток на мислите засенчва нашето истинско вътрешно познание, че можем във всеки един момент да се завърнем към центъра на баланса вътре в себе си.

В тази книга няма да говорим толкова много за това как да се върнем към нивото на съзнание, на което да се слеем с универсалната енергия във Вселената и да й позволим да ни излекува. Ще дискутираме темата за начините на пречистване на тялото. Този процес трябва да протече естествено, като следствие от намерението ни да се пречистим първо на физическо ниво, тъй като връзката между двете е неразривна и постоянна. Приемайки както тялото, така и ума си като част от единната енергия на Вселената, ние недвусмислено показваме, че сме възприели нейните насочващи импулси.

Съществуват много и различни начини за пречистване на всеки един от органите на нашето тяло. Някои от тях датират отпреди повече от 5000 хиляди години и са били прилагани с огромен успех от милиони хора, които са имали желанието да водят пълноценен и здравословен живот. Всъщност за тях не е и съществувал друг вариант да поддържат телата си чисти. Лошата услуга, която съвременните лекарства ни правят, не е била налице при древните народи. Те са разполагали с набор от възможности, който е бил известен от памтивека и който е бил успешно използван от тях.

Но да се върнем на пречистването на черния дроб и един от най-лесните начини да направим това.

Ще са ви нужни няколко килограма ябълки в зависимост от личния ви вкус – жълти или червени, всичките вършат еднакво добра работа. За да е ефектът още по-силен, може да си набавите и червено цвекло, от което да си правите прясно изцеден сок – фреш, заедно с ябълките. Ефектът е поразяващ и самото пречистване става още по-лесно по този начин. Ако обаче нямате възможност да си правите фреш, си хапвайте колкото искате ябълки по време на деня и пийте повече вода. Също така, ако ви пригладнее съвсем, си направете салата от зеле и моркови, но само с малко зехтин за подправка. Зелето и морковите подобно на метличка ще минат по стените на стомаха ви и ще почистят каквото е полепнало там, а то със сигурност няма да е малко, особено ако го правите за първи път. Салатата е най-ефективна след първите 24 часа на пречистващия режим, който, както споменах по-рано, трае точно три дни. Аз лично хапвам нещо лекичко последната вечер, преди да започна, и след това минавам предимно на сокове, но важно е вие как се чувствате и как усещате собственото си тяло.

На третия ден, който е добре да бъде петък или събота или ден, в който да не сте на работа, спирате с храната около обяд и оставате единствено на вода. Между 17 и 18 часа вечерта може вече да си изстискате няколко лимона, така че да се съберат около 150–200 мл от киселата витаминозна течност. Заедно с това си приготвяте и зехтина, който е нужно да бъде горе-долу в същото количество. Добре е преди да започнете да пийвате и двете, да загреете черния си дроб за около 45 минути до 1 час с водна грейка (продават се по аптеките). Когато сте направили това, започвате и с общо взето най-неприятната за мен лично процедура – приемането на двете течности. Послушайте ме и ги пийте една след друга. Първо глътка зехтин и веднага след това глътка лимонов сок, който да притъпи вкуса му. Опитайте се да изпиете цялото количество, но ако все пак не успеете, бъдете спокойни, ефект ще има и той ще бъде доста добър. Продължете със загревките и ако до час–два, или докато не стане време за лягане, няма резултат под формата на ходене до тоалетната, легнете си спокойно. Твърде вероятно е да се събудите и да се затичате към тоалетната по някое време, което може само да ви радва. Настъпил е моментът да се освободите от едно сериозно количество натрупани токсини и отрови, от които тялото ви иска да се спаси. Също така е възможно да отидете до тоалетната само веднъж, и то на сутринта, след като сте се събудили. При всеки е индивидуално. Все пак всички сме различни в това отношение. Някой са си пийвали повечко винце и са наблягали на мазничкото, други пък са си позволявали една-две ракийки в повече с мезенца и салатки. Всеки си знае, важен е обаче резултатът, който определено е главозамайващ, особено след като видите какво точно сте били насъбрали в себе си с годините. Споделял съм с много мои приятели този начин на пречистване и тези от тях, които са се възползвали от него, продължават да го правят профилактично всяка година. Веднъж след като сте усетили ефекта, няма как да не продължите да искате да се чувствате добре. Гарантирам ви, че след няколко подобни пречиствания в продължение на няколко месеца ще се отървете както от доста излишни килограми, така и от някои досадни болести. Разбира се, това ще се случи още по-бързо и лесно, ако започнете да се грижите за себе си, като се храните не с какво да е, а правейки съзнателен избор какви хранителни вещества вкарвате в организма си. На различните храни ще отделим специално място в тази книга, за да може да се наслаждавате на храната и на живота си, успявайки балансирано и умерено да се възползвате от нея.

Дотук приключихме с пречистването на черния дроб и на дванайсетопръстника. Ако искаме ефектът неимоверно да се засили, е нужно да направим и едно цялостно пречистване на стомашно-чревния тракт.