Към Bard.bg
Открий своя Дар (Шайен Джой Азиз)

Открий своя Дар

Шайен Джой Азиз
Откъс

КАКВО Е ДАРЪТ?

„Има много начини, по които можем да говорим за Дара. Всеки ден откривам нов начин да мисля за него и да го изразявам. Животът е самият Дар. Съзнанието е Дарът. Хората в живота ти са Дарове. Всичко е Дарът. Всяко нещо, което преживяваш, е Дар – и хубавите неща, и тези, за които си мислиш: „Как да преодолея това? Как бих могъл да се справя с него?“ Всички те са Дар, защото можем да се поучим от тях, да израснем, да се променим, да погледнем с нови очи онова, което ни заобикаля, и начина, по който самите ние влияем на всичко и всички в нашия свят.“

СОНЯ ПАУЪРС

„Всеки има Дар, който да отдаде. Това е квинтесенцията на същността му.“

ДЖАК КАНФИЙЛД

На страниците на тази книга ще се опитаме да обясним една фундаментална истина, която често остава неосветлена: всеки от нас притежава уникален Дар – цел в живота, която постоянно се опитва да се изрази. Като разбулвахме, изучавахме, развивахме и позволявахме на природата на Даровете си да разцъфти, открихме как можем да изпитваме радост, усещане за сила, пълноценно осъществяване, свобода и безусловна любов.

Знаем, че и вие можете да го постигнете.

Тези думи могат да ви прозвучат като ексцентрично обещание, но ние сме видели силата на това откритие отразена в собствения ни живот, както и в живота на безброй други хора. Точно това се надяваме да ви покажем – не като ви запознаваме с някаква мистична практика, като ви казваме да повярвате в някакво върховно същество или като ви молим просто да повторите някаква магическа фраза.

Тези неща не са необходими.

Ще останете удивени колко е просто да откриете пътеката, която ще ви отведе до истинската ви същност – до мястото, където е скрит истинският ви Дар.

Все едно дали го знаете или не, вие вече притежавате Дара. Не е нужно да го търсите някъде другаде освен в самия себе си. Той е бил с вас, у вас, през целия ви живот, така както е бил част от всеки човек на тази планета още отпреди зората на писаната история.

И все пак, макар че Дарът е нещо, присъщо за всички нас, вашият Дар е също така напълно и изключително присъщ само на вас.

Дарът може да се опише по много начини: истинската ви природа, истинската ви цел и причината за съществуването ви, истинската ви същност, хармонираща с Вселената, страстта ви, най-фините ви вибрации, призванието ви, радостта и любовта, които споделяте със света. Това, което имаме предвид под „дар“, е откриването, разпознаването и осъзнаването на истинското ви Аз, а после раздаването на този Дар на другите. За да изживеете живота си от този момент нататък, за да откриете своя Дар, трябва да се отправите на пътуване към дълбините на този, който сте: частицата уникална божествена същност, въплътена на тази планета във вас. Всъщност дълго преди да прелистите страниците на тази книга, вие вече сте се били отправили на това пътуване. Макар че може да не сте го осъзнавали, вече сте работили усърдно, за да изживеете Дара си. Не можете да спрете.

Затова сте тук.

„Открий своя Дар“ представлява пътуване към разбирането и оценяването на тази божествена същност вътре във вас. Ще ви разкрием „тайната“ още преди да сме поели по пътя.

Вие сте Дарът. Дарът сте вие.

Поздравления.

През последните години се отделя много внимание на закона за привличането. Ние вярваме, че е много важно да осъзнаем, че има и други, също толкова важни закони за личностно израстване, което направлява или се отразява на съществуването и... и които за нещастие в миналото често са били пренебрегвани. Намерението ни е да покажем, че всички тези универсални принципи трябва да работят заедно, за да изградят живот на хармония и баланс.

Когато осъзнаем комбинацията от сили, която действа в живота ни, можем да осъществим по-добра връзка с обединеното ниво на съзнанието, което лежи в основата на всичко, чрез процес, който наричаме безкрайната обратна връзка на съзиданието. Това, което вложиш в света, е същото, което ще получиш от него в замяна – принцип, наподобяващ въздействието на това, което източните духовни практики наричат карма. Или, както пеят „Бийтълс“, „Любовта, която получаваш, е равна на тази, която даваш“.1 Тази истина е била изричана по много начини в хода на човешката цивилизация.

Целта, която се опитваме да постигнем в „Открий своя Дар“, е да ви поведем стъпка по стъпка в това пътешествие на откриването, да ви покажем как умът, чувствата и заложените у нас кодове понякога могат да забавят духовното ви израстване и какво можете да направите, за да насочите този процес в обратна посока. На следващите страници ще обясним по-подробно какво имаме предвид, когато казваме „вашият уникален Дар“, както и как да го откриете и защо е толкова важно да го споделите с други. Ще поговорим и за връзката между енергия и нещастие и защо те са толкова важни в този процес на откриване на вашия Дар.

Сега може би се чудите защо е трябвало да купувате книга, за да разберете, че притежавате Дар, който вече копнеете да споделите със света. Може би ви притеснява да прочетете, че имате Дар, когато знаете от неопровержими доказателства, че животът ви не протича така, както сте си представяли, че трябва. Може би си мислите, че когато е раздала даровете на всеобща щедрост, Вселената по някакъв начин ви е пропуснала. Може би си задавате въпроси като „Ако открия Дара си, животът ми завинаги ли ще се промени? Как откриването на Дара ми ще се отрази на хората в живота ми? Дарът ми ще ми донесе ли богатство? Сигурност? Любов? Само един Дар ли имам? Ами ако се уморя от Дара си? Или ако Дарът ми се умори от мен?“ Или може би просто сте заседнали в живот, който преди сте чувствали като свой Дар, но вече не е така.

Пътуването в „Открий своя Дар“ ще ви позволи да разберете, че вече притежавате всичко, от което имате нужда, и че можете да използвате това, което имате, за да разкриете пълнотата на живота си. Нашата култура има склонност да се съсредоточава върху това, което хората правят погрешно. Ние искаме да се съсредоточим върху това, което вършите правилно. Искаме да подкрепим талантите, които копнеят да изплуват у вас.

Каквото и да ви е казвал някой за вас, за това какво е или какво означава животът, каквото и да е трябвало да понесете до този миг, колкото и отдалечен от любовта да се чувствате в този миг, Дарът, който сте вие – специалното живо чудо, което никога не може да бъде повторено, – търпеливо чака да го откриете и разгърнете.

Дарът не е нещо, което се появява по вълшебен начин. Не става въпрос за самозалъгване. Не, той извира от страстта и същевременно от болката ни, в победата и в несполуките. Някои хора вече са открили Дара си. Други са отишли още по-нататък и сега го изживяват и осъществяват огромни промени в нашето общество и на планетата ни. Има хора, които са прекарали целия си живот, като са познали Даровете си и действията им са съответствали на думите. Но всички те ще ви кажат следното: за да останеш на тази пътека, се изискват усилия и дисциплина. Изисква се постоянство в това да следваш сърцето си. Не просто да го слушате. Не просто да го чувате. А действително да правите това, към което ви насочва сърцето, и да работите, за да вдъхнете живот на своя Дар. Всички ние сме способни да изразяваме много дарове и както споделя авторката Джанет Брей Атууд, „Това, което обичате, са трошиците от хляб, които ви водят към страстите ви“.

На този етап искаме само да разберете, че да изживеете Дара си, означава точно да го изживеете. Затова ви молим да си позволите да приемете възможността, че Дарът сте вие. Това е. Просто се придържайте към тази идея. Да, може дори да установите, че предварително си мислите ентусиазирано за специфичността на Дара си. Може би вече я предчувствате, а може би не. Но не искаме да се съсредоточавате върху това точно сега. За момента просто си дайте време, за да оцените факта, че сте уникален, че сте предназначен да обичате и да бъдете обичан и че сте нещо специално, което иска да се влее обратно във Вселената.

Освен това си струва да запомните следното:

Личността ви не се определя от това как ви виждат другите;

Не допускайте да загубите себе си в пожизнена поредица от роли и отговорности: дъщеря, син, жена, мъж, съпруга, съпруг, баща, майка, приятел, враг, гражданин, чужденец, партньор, самотник, последовател, лидер;

Вие не сте работата си;

Вие не сте нещата, които притежавате;

Вие не сте профил, плейлиста, контакт или туит.

Много от тези роли и дейности са и могат да бъдат прекрасна част от живота ви. Но е толкова лесно да се загубите в тези постоянно сменящи се идентичности и да загубите представа как да допринесете възможно най-добре за света. Важно е да разберете това, защото, както ще осъзнаете, вашият Дар не е предназначен само за вас, а за целия свят. Вашият принос към другите се състои в изживяването на Дара ви. Изживяването на Дара ви не само ще ви донесе щастие, а ще ви въведе в състояние на хармония с всичко друго и всички други. Изживяването на Дара ви ще ви изпълни с чувство на удовлетворение и принадлежност, като в същото време ще увеличи Даровете на другите.

Няма нужда някой да се жертва, за да разцъфнете вие.

Ако откриете и споделите кой сте, автоматично ще вдъхновите други да направят същото. Ще задействате трансформационен цикъл. (Спомняте ли си, че споменахме за безкрайната обратна връзка на съзиданието! Постоянно ще се връщаме към нея.) По този начин всеки ще стане активен участник в планетарната промяна на съзнанието и в създаването на един състрадателен свят. Като откриваме и споделяме Дара си, ние възсъздаваме своя собствен свят и своята съдба. Когато сме обвързани с Дара си, фундаменталните истини на Вселената стават очевидни.

След като осъществите пълноценен контакт със своята собствена богата комбинация от любов, таланти, сили и преживявания – включително и на неща, които може да са били болезнени за вас, ще намерите най-пълно щастие.

Всички ние притежаваме таланти, които можем да наречем своя „дарба“ или „уникални способности“. Ние вярваме, че всеки от нас е натоварен с отговорността да развие тези Дарове и да ги изрази изцяло в обитавания от нас свят.