Към Bard.bg
Фън Шуй за дома, офиса и градината (Уенди Хобсън)

Фън Шуй за дома, офиса и градината

Уенди Хобсън
Откъс

1.

Какво е фън шуй

Древното мистично изкуство фън шуй съществува от хилядолетия, съчетавайки древна мъдрост и суеверия.

Развитие на фън шуй

Легендата разказва, че преди три хиляди години, в района на Китай, където често ставали наводнения, живял мъдрецът Фу Си. Един ден, докато медитирал на брега на река Ло, видял костенурка – китайския символ на дълголетие и щастие – да излиза от рeката. Забелязал, че шарките по корубата ? били групирани така, че създавали ло шу, магически квадрат – квадрат, в който сборът на всички числа, независимо в коя посока са събрани, е равен на петнайсет. Той вярвал, че съществуват осем основни типа енергия освен тай чи, източникът на всички енергии. Тъй като върху корубата на костенурката също имало девет квадрата, той решил, че и те са свързани със същата енергия, както навсякъде другаде по света. Той нарисувал по една триграма – символична група от три линии – за всички енергии освен тай чи.

Като приложил принципа, че всичко е свързано с едни и същи типове енергия, той направил подобрения на пейзажа, които спрели наводненията и превърнали трудните условия в благоприятни. Освен това разработил „И Дзин“ – китайската книга на промените, в която разглеждал и обяснявал мъдростта и природата на промените и предлагал съвети по отношение на всички видове енергия във Вселената. Изкуството фън шуй е създадено на тази основа и буквалното му значение е „вятър и вода“. Фън шуй представлява система, благодарение на която всеки аспект от природата може да съществува в хармония с останалите.

Първоначално практикуването на фън шуй било грижливо пазена тайна на китайските императори, които следвали съветите на наставниците по фън шуй по отношение на разположението и вътрешната подредба на дворците си и още по-важно – разположението на гробовете на прадедите си. Древните китайци – и не чак толкова съвременните – ценят и почитат предците си. Да се разположи гробът така, че живите да се възползват от благотворното влияние, което излъчват мъртвите, било от първостепенно значение за благородниците от древността. Като пазели информацията за себе си, те не позволявали на други да се възползват от нея и по този начин никой не представлявал заплаха за властта им. Твърди се, че първият император от династия Мин разпространявал погрешна информация как да се възползва човек от фън шуй и по този начин обърквал враговете си и причинявал храха им.

Също както всяка друга тайна, която си струва да бъде разбулена, императорите накрая разбрали, че не могат за опазят фън шуй единствено за себе си и постепенно изкуството станало достояние на аристократите, а след това и на народа. Фактът, че се прилага в продължение на хиляди години, чак до днешни дни, е доказателство за ефективността му. Макар че лидерът на комунистически Китай Мао Дзедун вярвал в принципите на фън шуй и проучвал как са повлияли на успеха и провалите на предишните управляващи, забранил практикуването на фън шуй в Китай. В резултат на това изкуството започнало да процъфтява в други източни култури, най-вече в Тайван, където бившият лидер Чан Кай Ши бил отнесъл древни документи, посветени на фън шуй, и бил придружен от експерти по фън шуй. Оттам западните страни постепенно започнали да се запознават с това древно изкуство и да го приемат.

Възстановяване на баланса

Основната цел на фън шуй е съвсем проста – подобряване качеството на живота чрез постигане на хармония със силите на природата. Историята, която следва, илюстрира основния принцип на действие. В планински район на Китай едно семейство живеело в скромна къщичка, кацнала на опасно място на склона. Стаята на сина гледала към извисяващите се скали, стаята на дъщерята пък била с изглед към долината, откъдето се виждали стръмните скали, които се спускали надолу. Синът често се чувствал потиснат и объркан, усещал, че не постига напредък в живота, защото на всяка крачка се натъквал на препятствия и спънки. Дъщерята страдала от несигурност и липса на стабилност, прехвърляла се от една задача на друга, без да постигне нещо съществено.

Разтревожени от неувереността на децата си, родителите повикали експерт по фън шуй, за да предложи някакво разрешение на проблемите. Той веднага забелязал влиянието на природата върху двете деца. Синът бил притиснат от черни, масивни скали, докато дъщерята виждала как почвата се изплъзва под краката ?. Балансът на околната среда трябвало да бъде възстановен. Затова той засадил бамбук зад къщата, за да скрие скалистия склон, като по този начин внесъл светлина и движение пред прозореца на сина с помощта на елемента дърво, символизиращ растеж и прогрес. След това поръчал пред къщата да бъде построен балкон с як парапет и растения в саксии, за да създаде хоризонтална гледка от прозореца на момичето. Като внесъл чувство за баланс около тях, той променил усещанията и състоянието на духа им и по този начин им помогнал да се почувстват по-комфортно и да започнат да гледат по-оптимистично на нещата.

Проправете сами път

на късмета си

Като възстановите естествения баланс както вътре в себе си, така и във всичко, което ви заобикаля, и създадете благоприятна енергия около дома си, вие създавате подходяща среда за внасяне на подобрения във всеки аспект от живота си. Когато живеете в балансирана среда, вие елиминирате стреса и поддържате добро здраве. Ако сте в хармония със себе си, можете да разчитате и на добри взаимоотношения със семейството си, с приятелите си и с всички останали хора, с които се срещате. Уважението, което пораждате, създава възможности в социалната сфера за чудесни взаимоотношения и радостен живот. В света на бизнеса ви отваря врати към напредък, успехи и просперитет.

Фън шуй постига всичко това посредством стимулиране на един от трите вида късмет или щастие. Всички ние сме повлияни от тиен чай – късметът предопределен ни от небесата, с който сме родени и който не можем да контролираме. Изучаването на китайската астрология може да изясни вашия тиен чай и как да се справите с него. Фън шуй насочва вниманието си към заздравяване на земния ни късмет ти чай – късметът, който зависи от заобикалящата ни среда, внася промени и подобрява шансовете ни за успех. Можете да постигнете това единствено с помощта на рен чай – човешкия късмет или късмета, който сами създавате за себе си, като се възползвате от възможностите, които ви носи ти чай. Вместо да живеете в трескаво очакване да спечелите от лотарията, трябва да действате активно, за да проправите път на късмета си, ако наистина искате да получите най-доброто от живота.