Към Bard.bg
Отвъд тайната. Духовната сила и законът за привличането. (Лиза Лав, д-р)

Отвъд тайната. Духовната сила и законът за привличането.

Лиза Лав, д-р
Откъс

Първа глава

Стъпка 1

Насочете се към духа

 

Ако има тайна, която наистина си струва да бъде разкрита, тя не е тази на закона за привличането. Тя е тайната на духа. Вярно е, че законът за привличането може да донесе в живота ви каквото поискате, но както споменах преди, не донася непременно най-доброто за вас. Само духът разбира какво действително ви е необходимо и защо сте тук.

Опитайте се да узнаете какво иска духът за вас в живота.

Ще откриете, че законът за привличането може да се използва по безопасни и по вредни начини. Понякога пламъкът привлича детето, но по-добре е то да не си слага ръката в огъня, за да не се изгори. Метафорично на духа може да се гледа като на божествен родител, стремящ се да ви насочва към по-голяма мъдрост и зрелост. И всъщност онова, което той иска, е просто – да си давате сметка за Вселената.

И духът желае животът ви да е изпълнен с изобилие. Ала нека сме наясно какво е духовно изобилие и какво не е. Духовното изобилие е изобилието от духовна мъдрост и прозрения. Включва духовни ценности като търпение, любов, състрадание, зрелост, уважение, признателност, интелигентност, хармония, вътрешен покой, радост и отдаване на доброто, истинското и красивото.

 

ДУХЪТ

Духът обхваща всичко, което съществува!

Всичко живее в него и е част от него.

Наричан е Бог, Аллах, Силата и с много други имена.

По същество вие сте дух и духът сте вие!

Духът има фундаментална цел – да ви пробуди, за да осъзнаете, че в крайна сметка вие сте дух, както и всичко друго около вас.

Колкото повече се свързвате с духа,

толкова повече разбирате,

че сте тук не да консумирате, а да дадете своя принос.

 

Духовните уроци

са навсякъде

Да, не е изключено вашата дхарма или духовната цел в живота ви да предполага голямо материално богатство. Но може и да не е така! Спомням си едно особено силно преживяване, свързано с медитацията за богатството и духовността. Размишлявах за времето, когато съм имала и когато не съм имала пари. Тогава бях близо до океана. Току-що бе валяло и вниманието ми бавно бе привлечено от обширното водно пространство пред мен, а после от локва встрани от пътя.

Океанът и локвата. Вниманието ми се насочваше ту към едното, ту към другото. Трябваше ли да прокълна локвата за това, че бе толкова малка? Нямаше ли тя свое предназначение? Не служеше ли за събирането на водата, докато слънцето смогнеше да я изпари? Нима нямах многобройни детски спомени за скачане в локви? Не си ли спомнях удоволствието и смеха при вида на водните пръски, които хвърчаха на всички страни, щом цопнех с крак в някоя от тях? Да, локвите бяха донесли много радост в живота ми.

Що се отнася до океаните, тъй като бях израснала в Средния запад, винаги намирах пътуването до Флорида за вълшебно. Съзирах безкрайното водно пространство пред мен, вълните прииждаха и се отдръпваха, сърфистите се носеха по гребена им, всякакви видове морски създания населяваха безкрайната нова вселена под повърхността. За мен океаните винаги са били тайнствени и вълшебни, да не споменавам за целебната им и утешителна сила, заради която стоях пред един от тях тогава.

Разбира се, и езерата бяха свързани с радостни спомени. В Средния запад има доста езера. Обичах водата. Харесваше ми както плаването с лодка, така и карането на водни ски, а плуването винаги е било сред любимите ми занимания. Харесваха ми и пикниците на тревата. Семейните излети. И онези първи младежки романтични срещи. Като изключим пясъчните бълхи, които може да ви ухапят, не помня езеро, което да не съм обожавала.

Дори водата в чаша си има предназначение. Не знам как е с вас, но когато аз съм жадна, най-много ми се иска да пия вода от чаша, а не от езеро, океан или локва. Разбрах, че без значение каква форма или очертания приема водата, не е важно количеството, което има или няма даден човек. Съществена е функцията `и и доколко се използва добре.

И в този момент си дадох сметка, че парите и всички вещи, които хората придобиват с тях, са точно като водата в света. Стигнах до разбирането, че не е важно колко много имат или нямат хората. Съществени са духовните уроци, усвоявани от това, което притежават, и колко добре, съзнателно, с обич и разумно управляват собствеността си. От значение е и това, че те са способни да се придържат към духовните принципи, независимо с какво богатство и с какви обстоятелства се сблъскват в живота си. Може би затова толкова много духовни хора минават през периоди на благоденствие и на оскъдица. Както е при двойното дорже, и те се учат да остават в центъра на кръга, запазвайки духовното равновесие, независимо от външните обстоятелства.

 

Духът преодолява страха

и егоистичното желание

Вероятно вече сте разбрали, че когато говоря за използване на закона за привличането, нямам предвид получаването на много неща. Вещите могат или не могат да ви направят щастливи. Просто хората твърде често ги трупат, за да се освободят от вечния си страх – че те може да са всичко, което съществува във Вселената. Един ден и материята на телата ни, и всички останали материални неща ще изчезнат. Единственото нещо, което ще остане, е духът, но някои движени от материалните си подбуди хора трудно приемат и разбират това. Въпреки че метафорично определих духа като божествен родител, всъщност той е огромна, обгръщаща всичко сила, проникваща навсякъде във Вселената. Собствените ми мистични преживявания са ми разкрили, че духът живее във всичко. Нищо не може да избяга от него и всеки е дух във фундаментален смисъл.

Разберете, че духът е безкраен, а формите са ограничени. Духът означава изобилие, формите – не.

Онези, които познават духа отблизо, разбират без сянка на съмнение, че нищо във Вселената не може да бъде унищожено. Смъртта е илюзия. Дори и да ни се струва, че нещо умира, то просто променя вида и формата си. Както казва Алберт Айнщайн: „Енергията не може да бъде създадена или унищожена.“ Подобен възглед радикално променя възприемането на смъртта и желанието. Въпреки че в „Тайната“ също се споменава тази мисъл на Айнщайн, книгата не успява да обясни защо и как не желаете разни неща по същия начин, щом преодолеете страха от смъртта.

За начинаещите подчертавам, че вие вече не действате като човек, който иска да притежава всичко видяно, без да остави нищо с истинска стойност за своите деца и внуци в бъдеще. Започвате да разбирате, че хората, обсебени единствено от консуматорството, всъщност приличат на тумор върху Земята. Раковите клетки в тялото ви биха могли да използват закона за привличането, за да получат каквото искат, въпреки че това ще доведе до смъртта ви. Хората трябва да осъзнаят, че ако не са внимателни и го прилагат по разрушителен начин, ще нанесат поражения на света около нас.

Разбира се, дори ако законът за привличането се използва с егоистични намерения, духът в крайна сметка ще го насочи към доброто. Но защо да се правят подобни грешки? Защо да се връщате назад и да използвате закона за привличането погрешно, вместо да се ръководите от духовния начин? Трудността идва оттам, че законът е напълно неутрален. Точно както се казва в „Тайната“, той прилича на духа от бутилката и е готов да осъществи всяко ваше желание. Често обаче това, което вие желаете, не съвпада с желаното от духа за вас! Подобно на дете, искащо да яде само бонбони цял ден, това, което възрастните желаят може да бъде или да не бъде добро за тях в дългосрочен план. Тъй като законът за привличането е неутрален, него не го е грижа. Независимо от всичко той ще им даде исканото.

Помнете, че законът за привличането е неутрален. Въпреки че може да го използвате, за да получите каквото си пожелаете, той невинаги ви дава това, което духът иска за вас!