Към Bard.bg
Да живееш с ангели (Теолин Кортенс)

Да живееш с ангели

Теолин Кортенс
Откъс

1.

Кои са Ангелите?

 

Какво е Ангел?

П

о традиция ангелите биват представяни като красиви младолики създания с дълги коси, дълги одежди, ореол и огромни криле, макар че според преживяванията на съвременните хора те могат приемат облика на автомобилни механици или медицински сестри. Въпреки че могат да придобиват човешки или друг външен вид, за да станат видими за нашите очи, в действителност тези небесни същества нямат физически свойства. Те са вибриращи енергийни полета, надарени с разум. Ако сме достатъчно чувствителни, за да успеем да се настроим към тях или съумеем да ги почувстваме посредством медитация, бихме могли да ги съзрем като отблясък от светлина и цвят, а понякога – да чуем музиката, която сътворяват. Така че кой или каква енергия създава тези същества?

Предания за сътворението

Според традиционните разкази за Сътворението Бог е създал ангелите, за да бъдат Негови помощници и вестители. С други думи те са част от изначалното Сътворение, което в много отношения все още е мистерия, която модерната наука тепърва ще трябва да разгадае. Но религиозните предания и учените имат единомислие по въпроса, че в началото не е имало нищо, след което се е случило нещо необичайно, което е провокирало Сътворението.

Научната версия твърди, че е имало Голям Взрив, освободил огромно количество енергия, която отключва верига от събития, довели до еволюцията на вселената, в която живеем. Според световните религии движещата сила зад процеса на Сътворение е вдъхващ страхопочитание разум, на когото са дадени много имена, включително Аллах, Брахма, Бог или Великия дух. Когато провеждам семинари, често питам участниците кой термин биха искали да използват. Напоследък мнозина от нас предпочитат да мислят с понятия като божествен разум или божествена енергия, с които можем да боравим по-лесно, отколкото с библейския Бог, когото сме склонни да си представяме като белобрад съдия, седящ някъде далеч в облаците. Каквото и име да дадем на Създателя, всички религии и митове за Сътворението са основани на една основна истина, интерпретирана така, че да отговаря на епохата и на съответната култура.

Според библейските текстове Бог е решил да сътвори великия космос, от който нашата слънчева система е миниатюрна част, и когато е изрекъл „Да бъде светлина“, всичко е започнало да съществува. Междувременно Бог създал множество ангели, които да Му помагат да развива и пази сътвореното от Него. Те са Негови вестители и помощници. Бог е творческият директор, а те се явяват Неговите персонални асистенти. И според други религиозни традиции Създателят има небесни помощници, назовавани с различни имена – Безсмъртните в древна Гърция и в Рим или многобройните божества и богини в хиндуизма. За разлика от тези божества обаче, ангелите нямат соб­ствени желания. Притежават разум и имат собствени роли и предназначения, но служат единствено на Сътворението.

 

Мост между световете

Ангелите присъстват във всяка дейност на тази планета и в цялата вселена. Те са като канали за енергията, използвана от божествения разум; тази енергия, която често наричаме жизнена сила, невидимата мощ, съществуваща във всеки сътворен атом, във всяка клетка на телата ни. Тази енергия оживява света и дори наглед безжизнените предмети в него, като масата или столовете в стаята ви и тухлите, от които е построен домът ви. Индийците назовават тази енергия прана, за китайците е чи, за островитяните от южните морета е мана, а християните я наричат Свети Дух. На иврит съществува думата шефа, „постоянен поток“, тоест постоянният поток енергия или духът на Божественото, който се движи непрекъснато през целия свят. Ролята на ангелите е да му придаде структура и форма, без които той ще е неопределен и ненасочен. Ако сравним божествената енергия с разтопено злато, то на ангелите се пада да я отлеят в безброй форми, да изваят безброй създания – от планини до морета, от делфини до птици, от растения до хора.

Друг подходящ начин да се разглежда ролята на ангелите, е да си ги представим като мост между съзидателните идеи или божествения разум и крайния продукт на тези идеи: материалния свят на петте сетива. Склонни сме да мислим, че духовният и физическият свят са две отделни места, но случаят не е такъв. Съществуват много невидими светове, преплетени с нашата реалност и свързващи се един с друг чрез небесните създания. Те са посредници, които преминават през невидимите светове на божествения разум и нашата собствена реалност. Могат да пренасят съобщения и в двете посоки, от Бог към нас и от нашия свят до Бог. Когато нашите послания са молитви или молби – каквито често са – не е задължение на ангелите да тълкуват желанията ни или да се месят на свободната ни воля, така че трябва да поемем отговорността за резултатите от нашите молитви и желания. Ако човек реши да се занимава с ангели, едно от най-важните неща е да бъде напълно наясно с намеренията си и да е сигурен, че е в хармония с висшето добро.

 

Небесната йерархия

Свикнали сме да използваме думата „ангел“ доста всеобхватно, за да описваме небесните създания. В действителност има много нива такива същества и само някои от тях наистина са ангели – архангелите например не са същите като ангелите. Откакто хората започват да записват опита си с ангелите, учените се опитват да ги класифицират. Серафимите, херувимите, архангелите и ангелите са добре познати в юдаизма, християнството и исляма и има дълги списъци с длъжностите на различните видове небесни създания. Най-известният сред тях е съставен преди около 1500 години и се нарича „За небесната йерархия“. Там са описани девет степени свещена енергия, разделени в три триади, всяка населена с три вида създания:

Първа триада:

Серафими

Херувими

Престоли

Втора триада

Господства

Сили

Власти

Трета триада

Начала

Архангели

Ангели