Към Bard.bg
Аватарите на Шамбала (А. Марианис)

Аватарите на Шамбала

А. Марианис
Откъс

Първа глава

АВАТАРИТЕ

НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ

КОИ СА АВАТАРИТЕ?

Сложното и възвишено по своята същност понятие Аватар някога е принадлежало изключително на индийската религия и философия. В превод от санскрит „аватар“ (или „аватара“) буквално означава въплътено божествено същество, слязло до земния план на битието, за да подпомага развитието на по-несъвършените същества и да ги води към духовно спасение.

В най-общи линии идеята за Аватара – духовния спасител, е централна идея в почти всички религии. Както пише Е. П. Блаватска: „Аватарите или инкарнациите са били всеобщо разпространено поверие в древните религии. Индия ги е систематизирала“. (Е.П. Блаватская. Разоблаченная Изида, т. 2)

В древноиндийските религиозно-философски паметници се смята, че еволюцията на човечеството се ръководи от богове, които редовно слизат от небето на Земята, т.е. въплъщават се в човеци, за да ръководят живота на хората с цел да го усъвършенстват и да подобрят нравствената им природа...

Християнското учение за пришествието на Сина Човешки, който да усъвършенства природата на хората и като изкупи греховете им – да ги върне на пътя на Истината, твърде малко се отличава от древноиндийските учения за духовните спасители на света. Подобна идея е отразена в представите на индианските племена за Небесния син – Кон-Тики, който в незапомнени времена дошъл при техните предци и им донесъл висше знание и нравствени заповеди, а после обещал да се върне.

Както виждаме, идеята за Аватарите е била една от най-популярните в човешкото общество – при всички народи и по всяко време. Възможно е тя да е измежду така наречените вродени идеи, присъщи на човешкото съзнание, нещо като общочовешки архетипове. Само дето не се знае какво се крие зад архетипа на Аватара спасител. Дали сляпа вяра в съществуването на едно Божество, което ще ни помогне? Или достъпно за хората на нивото на подсъзнанието (или може би свръхсъзнанието) известно априорно Знание, че Аватарите наистина съществуват в Космоса и затова Те се споменават в почти всички религии и източни философски учения?

В науката идеята, че високоразвити космически същества помагат на по-малко развитите (същинско Аватарство), е изразена от привържениците на теорията за палеоконтактите или за влиянието на представители на високоразвити цивилизации от други планети върху еволюцията на Земята.

В художествената литература аналогична идея е залегнала във вълнуващия роман на братя Стругацки „Трудно е да бъдеш бог“ (чийто сюжет според нас е къде по-интересен от този на прочутия американски филм „Аватар“). Но ако в литературата и киното Аватарите от Земята – в нейното далечно бъдеще – посещават изостанали планети от Космоса, в науката става дума за вероятността наши по-големи Братя по разум, извънземни от Космоса, да са идвали на Земята в нейното далечно минало.

(Между другото, в религиите също се споменава, че по-съвършени същества (богове) са идвали при по-несъвършените, т.е. при нас, хората).

Излишно е да напомняме колко изследвания, посветени на проблемите на палеоконтактите в далечното минало на нашата планета, се правят по света. Само Ерих фон Деникен така се е потрудил на това поприще, че въз основа на книгите му може да се създаде цял сериал от научнофантастични филми за приключенията на извънземните Аватари на нашата планета. Е, скептично настроените учени не вярват чак толкова на много от фактите, посочени от Деникен като доказателства, че Земята някога е посещавана от пришълци, и за това съществуват сериозни основания. Но трябва да признаем, че има и факти, които озадачават съвременната наука по отношение на много от загадките на историята. Често пъти тези загадки не могат да се решат, ако не се прибегне до хипотезата, че Земята е посещавана от пришълци от Космоса, или поне че на планетата ни са съществували неизвестни на науката праисторически цивилизации, които са ни изпреварили в своето развитие.

За щастие освен науката и религията нашата цивилизация разполага и с още един вид културно наследство – езотеричното философско знание. То съдържа доста обосновани отговори на въпроси, които не са могли да бъдат решени нито от богослови, нито от учени. Езотеричната философия съдържа цяло учение по интересуващия ни въпрос – за природата и същността на Аватарите и дори за историята на Аватарството в Космоса и на Земята.

В класическия си вид езотеричната философия е представена чрез ученията, получени от Учителите в най-древната духовна източна обител на нашата планета, Шамбала, от Техните сътрудници Блаватска, основоположничката на теософията, и представителите на фамилията Рьорих, популяризирали по света Агни Йога, или Живата етика.

Към езотериката бива отнасяна също интегралната йога на Шри Ауробиндо, учението на Карлос Кастанеда, всевъзможните школи по йога, като се започне от класическата и се свърши с днешните ? нови системи. По своята същност въпросните учения наистина могат да бъдат отнесени към езотериката; те са много интересни, оригинални и безспорно ефикасни за всеки, който е решил да се заеме с духовна самореализация. Но за разлика от ученията, свързани с имената на Учителите от Шамбала (Махатмите), те не са толкова информативни и мащабни, в тях не се разглежда толкова широк кръг от въпроси, какъвто е засегнат в ученията, получени непосредствено от Махатмите.

Към езотеричните знания или получаваната от избрани жители на Земята (наричани още контактори) информация за високите космически същности мнозина са склонни да отнасят и ченелинга1. Следва обаче веднага да направим уговорката, че истинското, класическо езотерично наследство не е свързано със съвременния ченелинг. Не случайно в съобщенията, получени чрез методите на ченелинга, освен интересни идеи могат да се срещнат и доста съмнителни, а понякога и направо нелепи неща. Уви, трябва да признаем, че далеч не всички желаещи да общуват с Космоса притежават способност да получават от Висшия разум обективна (тоест правдива!) и актуална информация.

1 Ченелинг – начин за комуникация с всякакъв вид съзнание извън човешкото тяло – Б. пр.