Към Bard.bg
Кафе за събуждане (Димитър Божанов)

Кафе за събуждане

Димитър Божанов
Откъс

Защо да си оптимист?

 

Оптимистите постигат повече! Постигат повече в кариерата, бизнеса и личния си живот, имат по-добро здраве и живеят по-дълго и по-пълноценно от песимистите. Факт! Науката го доказва – хората го показват.

Обикновено категоризираме себе си като оптимисти или песимисти. Има и трета група – хора, които наричат себе си реалисти. Ще поговорим и за тях в тази книга.

Оптимистите са известни със способността си да виждат доброто във всичко. Те приемат света като място, пълно с приключения и възможности.

Песимистите, от друга страна, посрещат живота с чувство на безсилие, гледат на света с определена доза цинизъм и отрицание.

Това са две радикално противоположни нагласи, два различни модела на съзнание.

За оптимистите е присъщо да извличат хубавото от всеки житейски опит. Дори да му се случи нещастие оптимистът е способен да се фокусира върху изгодите. А те могат да бъдат взети от всяка една ситуация. Обикновено по време на неизбежните спадове в живота оптимистът избира да се фокусира върху урока в ситуацията, така че да избегне за в бъдеще подобни грешки.

Песимистът, от друга страна, е погълнат от негативното събитие и чрез него подсилва своето вярване, че животът е пълен с разочарования и неочаквани лоши случайности. Песимистът в общия случай преживява себе си като жертва и търси вината за нещастията си във външни фактори, които след това обвинява за начина, по който се чувства. Двата модела на съзнание имат напълно различни начини за приемане на едно и също преживяване.

Оптимистите са известни с това, че постигат повече в живота от песимистите. Това е така, защото оптимистът не скланя глава пред трудности и открива възможностите в тях, докато песимистът е твърде вероятно да се признае за победен при първия знак за тревога. Песимистът ще си каже: ето, пак нещастието ме застигна. Оптимистът ще си каже: какво мога да науча от това? Издръжливостта и решителността са два от най-сигурните показатели за успех и тези характеристики вървят ръка за ръка с модела на съзнание, който оптимистите притежават.

Проучванията показват, че освен всичко останало, оптимистите са и по-здрави физически. Доказано е, че хората с оптимистичен модел на мислене имат значително по-здрава сърдечно-съдова система и е по-вероятно тя да остане здрава по-дълго време, в сравнение с тази на песимиста. Изследванията също така сочат, че хората, които се определят като крайно оптимистични, имат по-малък процент на смъртност, причинена от сърдечно-съдови заболявания, в сравнение с песимистите. Доказано е от психологията, че песимистите и оптимистите се различават подчертано по продължителността на живота.

Да бъдеш оптимист обикновено върви ръка за ръка с това да си мечтател и идеалист. Целта на тази първа глътка кафе, която нарекох „Школа за оптимисти“, е да ни помогне да направим първата стъпка. Да прекрачим отвъд голото мечтателство и да погледнем реално на хилядите ползи, които можем да извлечем от позитивната нагласа в живота си. Ще разберем, че тревогите, притесненията, стресът, ниското самочувствие и негативното очакване никога не могат да решат един проблем по-добре от позитивната нагласа. Ще узнаем и какво означава всъщност да си реалист. Ще разберем и кои са най-ефективните стратегии за управление на нагласата ни, поведението ни и живота ни.

Ще се запознаем и с основните положения в младата и още крехка и неуверена в много отношения наука за човешкия потенциал. Източниците на информацията, с която ще ви запозная тук, са най-модерните научни изследвания в сферата на психологията, неврологията, физиката, биологията и социологията.

Съвременните учени създават истински топ новини за хомо сапиенс. Изследванията в различни сфери на науката от последните години ни дават увереност да търсим и откриваме за себе си качествено нови алтернативи за пълноценен живот и щастие. С всеки изминал ден се увеличават познанията на цивилизацията ни за функциите на човешкия мозък, природата на човешкото съзнание и мислене, причините за човешкото нещастие и болести. Това ни дава възможност да правим истински лъвски скокове в личностното си развитие.