Към Bard.bg
Рецепта за пълно щастие /Пътуване към изцелението (Дийпак Чопра)

Рецепта за пълно щастие /Пътуване към изцелението

Дийпак Чопра
Откъс

Пълното щастие

 

Целта на живота е разрастването на щастието. Щастието е целта на всички други цели. Повечето хора се намират под впечатлението, че щастието идва от постигането на успех, натрупването на богатство, от здравето и добрите отношения. Върху нас със сигурност се упражнява огромен обществен натиск, за да повярваме, че тези постижения съвпадат с постигането на щастието. Обаче това е грешка. Успехът, богатството, доброто здраве и хармоничните отношения са странични продукти на щастието, а не негова причина.

Когато сте щастлив, най-вероятно правите избори, които водят до всички тези неща. Обратното не е вярно. Всеки е наблюдавал хора, които дълбоко в себе си са нещастни, дори след като са натрупали огромно богатство и са постигнали невероятен успех. Доброто здраве може да бъде прието за нещо, което ни е гарантирано, и с него може да се злоупотреби. Дори и най-щастливото семейство може да установи, че неговото щастие е съсипано от внезапна криза. Нещастните хора не постигат успех и парите и постиженията, колкото и да са много, няма да променят това.

Затова да прехвърлим погледа си отвъд външните признаци и да го насочим върху вътрешното щастие, което всички ние искаме да достигнем, ала то продължава да ни се изплъзва. През последните няколко години психолози и изследователи на мозъка извършиха първото сериозно проучване на щастието. Преди това психолозите почти изцяло бяха съсредоточили вниманието си върху лечението на нещастието, до голяма степен по същия начин, по който медицината лекува болестите. Но интересът към щастието се повиши драматично през последните години подобно на интереса към здравословния начин на живот и профилактиката.

Колкото и да е изненадващо, една от най-дискусионните теми в тази нова област на позитивната психология е дали човешките същества действително са предопределени да бъдат щастливи. Може би всички ние преследваме една илюзия, фантазия, подхранвана от случайните моменти на щастие, които никога не могат да се превърнат в постоянно състояние. Или може би някои хора са генетично предразположени да бъдат щастливи и те ще бъдат малцината късметлии, които избягват това, което преживяваме всички останали, а то в най-добрия случай е нещо като задоволство на ниско равнище. Някои експерти твърдят, че щастието настъпва по някаква случайност, че то е емоционална изненада, която бързо идва и си отива, подобно на изненадващо празненство по случай рожден ден, без да оставя трайна следа след завършването на събитието.

Водещите изследователи в тази нова област на позитивната психология, и по-специално професорите Соня Любомирски, Ед Дайнър и Мартин Селигман, предлагат уравнение, което те наричат формула на щастието. Тези изследователи откриха три специфични фактора, които могат да бъдат изразени количествено в едно просто равенство:

Щ = И + У + Д

Щастието = Индивидуална основна точка + Условия на живот + Доброволни дейности

 

 

Пътуване към изцелението

Идеалното здраве, чисто и ненарушимо, е състояние, което сме изгубили някъде по пътя.

Възстановявайки го, възстановяваме целия си свят.

Здравето не е просто отсъствие на болест. То е вътрешно усещане за радост и благополучие, което трябва да ни съпътства постоянно.

Вътрешният ни механизъм на изцеление съответства съвършено на външния. Човешкото тяло не прилича на зелена морава, но лекият ветрец, ромолящата вода, слънчевата светлина и земята са трансформирани в нас, без да бъде пропуснато нищо.

Всички изпитваме нуждата да бъдем изцелени в най-висшия смисъл на думата, като усъвършенстваме докрай съзнанието, тялото и духа си. Първата стъпка към съвършенството е да осъзнаем, че то е постижимо.

За да си дариш здраве, се нуждаеш от нов тип познание, основано на

по-задълбочено възприемане на