Към Bard.bg
Скритата история (Брайън Хотън)

Скритата история

Брайън Хотън
Откъс

Въведение

Сред богатото наследство от нашето древно минало е и объркващото разнообразие от мистерии. Някои са истински озадачаващи, докато други се разрешават по-лесно с малко проучвания. Тайнствени места като Стоунхендж и Голямата пирамида може да са прочути в цял свят, но колко всъщност знаем за тяхната конструкция, и предназначение и за хората, които са ги построили? Странни артефакти - свидетелство за високи култури - понякога с неизвестен произход и цел или с необяснимо напредничаво производство ни изумяват и очароват. И после - има ги и самите хора. Съвременни техники като изследвания на ДНК и кислороден изотопен анализ на зъбния емайл, за да се определи мястото на раждане, хвърлят пленителна нова светлина върху загадъчните хора от древността. Интересно е, че при разрешаването на една главоблъсканица съвременните научни методи създават нови. Например химическият анализ на аристократ, погребан близо до Стоунхендж преди 4200 години, показва, че вероятно е бил роден в Швейцария. Изводът поражда въпроса: Какво е правил толкова далеч от дома си?

Тълкуването на миналото от дадена личност често зависи от това какво иска тя от историята. Ако към изучаването на древни мистерии се подхожда с предварителна нагласа, за да бъде доказано определено схващане, съществува шанс да бъдат открити доказателства, съответстващи на теорията. В редки случаи, както при разкопките на Хайнрих Шлиман на предполагаемото място на Троя през 19 век, този подход може да даде грандиозни, макар и не напълно точни резултати.

За съжаление доказателство за любима теория обикновено се получава чрез пренебрегване на противоположни данни или изваждане на отделен артефакт, личност или дори обект от първоначалния му контекст. Да си представим положение, при което например искате да докажете, че Ирландия е била завладяна от римляните, въпреки убедеността на повечето археолози и историци, че това никога не се е случвало. Има доста много римски находки в страната, някои с установен археологически произход, които бихте могли да използвате в подкрепа на вашия случай. Но ако те се разгледат по-подробно и първоначалният им контекст се проучи, става очевидно, че са разнообразни преносими артефакти: керамика, монети и бижута. Обикновено римски предмети са намирани в Ирландия в култови средища като огромната гробна могила в Нюгрейндж, северно от Дъблин, които са с хиляди години по-стари от римския период. Това показва, че вместо да потвърдят римско нашествие, предметите по-скоро представляват религиозен дар от поклонници, вероятно дошли от Британия. Беглият поглед към изолирани артефакти никога не би могъл да стигне до такъв извод.

Разбира се, винаги трябва внимателно да се разграничават истинските от подправените мистерии и по тази причина няколко загадки от категорията на втората група са включени в книгата. Изненадващо е, но се оказва, че при изследване отблизо много мистерии, особено свързаните с необикновени предмети, имат прозаични обяснения. С разпространението на уебстраници, посветени на древни загадки, тайнствени общества и обясними за мястото артефакти, в Интернет се фабрикуват разкази без подкрепата на каквито и да е доказателства или проучвания и се възпроизвеждат безкритично като факти. Един от най-добрите примери за подобни "интернет истини" е предполагаемият древен артефакт Косо, кратка глава за който е включена в книгата. Главният проблем при много от хипотезите, съпровождащи необяснените архаични обекти е, че те са извадени от първоначалния им контекст, за да осигурят доказателство за любимата теория. Хората от праисторическа Британия и древно Перу са издигали фигури в околността, но това не означава, че е имало някаква връзка между двете места. Фигурите са потвърждение само на основната необходимост на древните да изразят себе си, използвайки природата, от който те може би са вярвали, че са част. Животът на много от културите на древността е изпълнен с вълшебство и тайнственост, но за да се постигне дори частично разбиране на това, често се налага да се откъснеш от днешните пристрастия и желания. Ако не го сторим, сме застрашени от опасността да пременим хората от древността в неподходящи облекла и да ги преобразим в люде от 21 век, които техните оригинални култури не биха разпознали.

От друга страна, да се отричат напълно мистериите на миналото, да се вярва, че съвременната археология и наука имат отговори за всяка древна загадка е не по-малко неблагоразумно. (А и прави четенето отегчително.) Автори на алтернативни теории като Греъм Хенкок, Робърт Бовал и Кристофър Найт може понякога да са твърде безкритични, когато се занимават с доказателствата за изгубените цивилизации и древни технологии, но са по-добри писатели от повечето археолози. Академиците никога няма да предадат очарованието на своите обекти на широката публика, ако техните публикации звучат като технически доклади или бележки, писани за лекция пред група доктори по философия. Има, разбира се, и изключения: "Хенджуърлд" на Майк Питс, "Британия преди Христа" на Франсис Прайър и "С лице към океана: Атлантикът и неговите хора, 8000 г. до 1500 г. от н.е." на Бари Кънлиф би трябвало да се прочетат от всеки с интереси към историята на древността.

В "Скритата история" древните мистерии са разделени на три категории: "Тайнствени места", "Странни артефакти" и "Загадъчни хора". Изборът на темитне, включени в книгата, е личен, насочен към поднасянето на най-интересните от древните загадки и същевременно обхваща широка гама от култури, периоди от време и всевъзможни енигми. Книгата няма скрит дневен ред; надявам се моите читатели да използват представените доказателства, за да си съставят собствено мнение за тези главоблъсканици на нашето загадъчно минало.