Към Bard.bg
Окултният Сталин (Антон Первушин)

Окултният Сталин

Антон Первушин
Откъс

АНТОН ПЕРВУШИН

 

ОКУЛТНИЯТ СТАЛИН

 

Пролог

ЧЕРВЕНИЯТ ИЗГРЕВ НА МАГОВЕТЕ

Напоследък се появяват все повече книги, посветени на съветската идеология. Необходимостта от тях е очевидна за всеки, който поне веднъж се е опитвал да обясни на съвременните тийнейджъри с какво всъщност сме се занимавали преди двадесет години, защо така сме мразели комунистите, защо рухна великата държава Съветски съюз.

Докато блуждаех из интернет и попадах на най-различни тематични сайтове, с учудване установих, че у новото поколение (тези, които са се родили в последните години от съществуването на СССР) се оформя доста превратна представа за Страната на Съветите. Те наистина смятат, че всичко тогава е било почти както сега, плюс една голяма армия, плюс уважение от целия свят, плюс гордост за голямата силна страна. После бандитска групировка от зли чичковци начело с Горбачов и Елцин изкуствено създала дефицит на стоки от първа необходимост - буквално спирали ешелоните, отиващи към гладуващите градове, и ги ограбвали. Точно тези провокационни действия предизвикали най-сериозната криза - изоставяйки работните си места, населението се нахвърлило към магазините, заводите и фабриките спрели работа, икономиката рухнала, а СССР се разпаднал.

Подобна възстановка ще се стори безумна само на тези, които сега са над тридесетгодишна възраст. Без да имаш ясна представа за това, какво точно е да си смазана личност в тоталитарна държава, ще бъде много трудно да разбереш как се държат и как живеят хората в такава държава. Спомнете си само колко много образовани хора в същия този Запад, въпреки очевидните факти, искрено вярваха, че целият негативизъм, който западните средства за масова информация разпространяваха за СССР, е лъжа; че всъщност комунистите много повече ратуват за благосъстоянието на народите, отколкото западните президенти, че съветската държава е най-прогресивната, най-откритата и най-миролюбивата държава в света. Някои от тези интелектуалци дори са идвали у нас, гледали са, след което почти веднага са разбирали цялата чудовищност на своите заблуди. Вместо динамично развиваща се държава с процъфтяваща модернизирана икономика, с високообразовано население, с умни и опитни мениджъри, те заварваха скучна страна, където всичко живо се смазва, всичко ярко се стъпква до сивота, всичко разумно се подменя с формално.

Ето защо сега е толкова важно да се изучи идеологията на Съветския съюз - именно като феномен от неотдавнашната история която в крайна сметка доведе до гибелта на най-голямата държава на ХХ век. Като анализираме подробно идеологията, ние ще можем на най-елементарно равнище да установим и за себе си, и за всички бъдещи поколения руснаци, какво всъщност е управлявало нашия живот и защо мечтаехме да се избавим от това управление.

Важно е да отбележим, че двете революции от 1917 година бяха създали предпоставки за внедряване в общественото съзнание на най-невероятни системи на мироглед. Въпреки че болшевиките още от самото начало на своето всевластие започнали "прочистване" на идеологическото поле, вътре в самата ВКП (б) имало объркване и лутане. Сред комунистите имало не само и не единствено крайни материалисти. Имало е и гностици, приближаващи се в различна степен до признаването на хипотезата за Бог, и неоезичници, чийто мироглед се формирал под въздействието на палеофантастиката от онова време, и дори сатанисти, присъединили се към "руския бунт" от тактически съображения. Теоретично погледнато, всяка от изброените гледни точки можела да победи и да стане официална идеология на младата държава. Дошло времето на маговете - то винаги идва, когато едните основи са разрушени, а другите са в етапа на формиране. Целите тълпи от магове, езотеристи и окултисти вкупом се втурнали към властта, като виждали как болшевиките смело смачкват традиционните вероизповедания и се надявали да грабнат нещичко за себе си. Изглежда такъв тип дейци са най-адекватни за подобна епоха, защото те са сред малцината, които разбират, че обикновеният "малък човек" винаги ще има нужда от някаква вяра в нещо "голямо и светло". Утопията, предложена от комунистите като такъв идеал, обаче няма да продължи дълго. Ще й се наложи в крачка да се ретушира, да се модифицира, а след това и напълно да се промени. Те смятали, че ще им позволят да създадат и да предложат на народите на Русия нова религия. Ала жестоко сбъркали.

В края на 20-те години започнала епохата на Йосиф Висарионович Сталин. Планомерно и крайно жестоко диктаторът започнал втория етап на идеологическата чистка, като унищожавал вариантите, отклоненията и тълкуванията. Той свеждал многообразието до един-единствен набор от постулати и догми, до лично одобрената и приета от него схема на възгледи. В рамките на създаваната от него държава това бил разумен ход - езотериците с техните болни фантазии действително представлявали пречка, макар и не чак толкова сериозна, за да получиш заради нея куршум в главата. Тук въпросът се свежда само до едно - какво точно е придобил в замяна съветският човек?

След като рухна Съветският съюз, а с него и идеологическият натиск на КПСС, някои писатели и журналисти с учудване констатираха, че животът на обикновения съветски човек е преминавал през редица ритуали, които до болка напомнят на религиозните обреди.

В началото на 90-те години бяха публикувани редица трудове, в които се правеха паралели между съветската идеология и езотеричните системи. Сред тях ярко се открояват книгата на Джорджо Гали "Политика и магове", дисертацията на Николи Фумагали "Политическата и езотеричната култура на руските леви (1880-1917)", статиите на Виктор Брачев, Олег Шишкин и Андрей Никитин. Списание "Елементи" направо съобщи на читателите си, че "съветската цивилизация и на практика, и в теоретичните си предпоставки беше нещо напълно различно от едно просто прилагане на практика на сухия материалистичен марксистки догматизъм и механичния прагматизъм".

В художествената литература тези идеи бяха отразени в творчеството на московчанина Виктор Пелевин. В разказа си "Зомбификация" той, между другото, пише:

"...Магията ни преследва от самото ни детство. В началото ни украсяват с мъничка пентаграма, направена от червена пластмаса, на която има портрет на къдрокосия покровител на всички малчугани. Тогава получаваме първото от магическите имена -"октябрята"* и научаваме, че "са ни нарекли не случайно така, а в чест на победата на Октомври.**" <....> Тази първа инициация***, не носи в себе си нищо заплашително и, подобно на играта на война, е нещо като игра, която ще продължи в бъдещето.

* Октомврийчета - българският вариант е чавдарчета. - Б. пр.

** Има се предвид приемането за октомврийче. - Б. пр.

*** Инициация - термин, който в религиозните практики означава определен ритуал, отразяващ приобщаването на младежите и девойките към възрастните мъже и жени. - Б. пр.

 

Втората инициация е вече доста по-сложна - поотрасналите деца се обучават на основите на ритуала ("честна пионерска") и на символиката - връчва им се нова значка (пламтяща пентаграма от метална сплав) и неравнобедрен триъгълник от червена материя (неговите краища символизират отец, син и още един син), който се завързва на възел на врата Той осигурява симпатическата връзка* с Червеното знаме. <...> Дава им се вторият магически статус - "пионер". За първи път в съзнанието се въвежда страхът да не го загубиш. <...>

 

* Симпатическа връзка - при инициалната магия това е свързаността по подобие с предмет, приеман за свещен. - Б.пр.

 

Третата масова инициация - приемането в комсомола, съвпада по време с половото съзряване. <...> Още като пионери ние извършваме вътрешни ритуали, в които ни принуждават да участваме - например даваме си един на друг "честна пионерска дума". Произнасянето на това заклинание е сигурна гаранция за верността на информацията. Нещо подобно има при престъпниците. Сред тях се използва фразата "давам зъб", само че даващият зъб, ако наруши думата си, загубва зъбите си, а даващият "честна пионерска" , ако я наруши, се оказва насаме с разгневената си "пионерска съвест". Това вече е социална функция, формулирана като "интериоризация", която се създава с помощта на магия. "Интериоризацията" е продължителен процес, завършващ с така наречения "вътрешен партиен комитет", който успешно заменя външния при различни видове чиновници, редактори. <...> Интериоризацията превръща наблюдателя в участник. Новият магически статус на комсомолец вече е сериозна работа..."

И така нататък.

Пелевин е подчертано ироничен, но улучва в десетката. Всеки, който в края на 70-те години вече е бил е минал по веригата от инициации по съветски - октомврийчета, пионери, комсомолци - ако се беше замислил за смисъла на тази верига, щеше да открие, че в това има нещо от обредността, която е по-присъща на църквата, отколкото на една светска демократична държава като каквато се представяше Съветският съюз.

От това не бива да се прави изводът, че атрибутите и ритуалите на съветската епоха са се появили едва през седемдесетте години. Просто към времето на Леонид Илич Брежнев те не само придобиха окончателната си форма, но и до такава степен безвъзвратно закостеняха, че си загубиха душата. Самата изключително своеобразна мирогледна система на съветския човек е възникнала още през тридесетте години - именно тогава са заложени нейните основи. След това започнало целенасоченото насаждане на най-примитивен, почти езически култ.

Парадоксално е, но именно тъмният, изцяло пропит с мистицизъм мироглед е станал основополагащ в страната на победилия атеизъм. Защо се е случило така? Преди всичко защото привърженик на този мироглед бил първият истински ръководител на СССР - Йосиф Сталин. Новият вожд на комунистите успял да адаптира според своите доста примитивни представи сложния апарат на марксистко-ленинската философия. Да го кажем по друг начин - той успял да създаде от откъслечните парченца от онова, което успял да разбере, своя версия на марксизма. След това обявил тази своя версия за абсолютна и окончателна истина.

Дори и най-яростните съвременни критици на Сталин потвърждават, че както изглежда той е бил най-верният и последователен ученик на Владимир Ленин. Преклонението пред Ленин, умножено по неспособността да се издигне до равнището на истински мислител, подтиква Сталин да превърне живата философия в паметник. Като се започне от 30-те години, след това нито една идея, изказана от Владимир Илич, не е можела да се подлага на съмнение. В крайна сметка достатъчно развитата и научно обоснована теория на материализма от марксистко-ленински тип се е превърнала в религия, която поради своята реакционност, вътрешно присъща на всяка религия, започнала да задушава кълновете на всичко ново, което в течение на времето се появява в естествознанието. Фактически бихме могли да кажем, че Сталин с едната си ръка е изкоренявал всички прояви на религиозното съзнание, а с другата си ръка е създавал религия от нов тип.

Скрити зад баналния идеализъм, който просто се преобличал в дрехите на марксисткия мироглед, Сталин и сталинистите забравили основните принципи на "диалектическия материализъм". Заветът на Ленин, че "вървейки по пътя на марксовата теория, ние ще се приближаваме към обективната истина все повече и повече (без никога да я изчерпим)", се оказал разбълникан и погребан.

В крайна сметка тъкмо закостенелите догми на новата религия доведоха до гибелта на комунизма. Заради сталинските постановки за неприкосновеността на идеите на основоположниците, социалният строй, който беше създаден в СССР на основата на комунистическата идеология, се оказа много по-малко гъвкав и приспособим към променящите се условия, отколкото капитализма или дори феодализма. Той рухна, защото престана да отговаря на времето, не се поддаваше на широко реформиране и за младите хора изглеждаше като нещо праисторическо - нещо като да речем от епохата на динозаврите. А както сега знаем, динозаврите са измрели именно поради това, че не са успели да се приспособят към променените условия на обкръжаващата ги среда.

Именно установяването и разцвета на новата псевдоматериалистична религия на Йосиф Сталин на фона на жестокото унищожаване на езотеричните и окултните течения в Съветска Русия се опитах да представя в серия очерци, които сега са събрани в тази книга. Надявам се, че фактите, цитирани тук, ще ви помогнат да разберете защо държавата, построена от Сталин, можеше да просъществува само през ограничен период от време и беше обречена на скорошен крах и разруха.