Към Bard.bg
Хомеопатия (Колин Грифит)

Хомеопатия

Колин Грифит
Откъс

За кого е предназначена тази книга?

За всеки, който държи на естественото лечение и иска да използва природните лекарства; за всеки, който знае, че организмът ни притежава средства за самолечение; за всеки, който има достатъчно въображение да разбере, че една болест никога не е само на част от тялото, а на целия организъм; за всеки, който смята, че химичните лекарства само потискат симптомите и променят протичането на болестта, така че евентуалният резултат е хронично лошо здраве. Накратко, за всеки, който иска да бъде отговорен за всекидневното добро състояние на семейството си. Тя е предназначена също и да бъде подръчен справочник за тези, които сега се залавят с практика в тази област. Много новопрактикуващи хомеопати смятат, че ръководствата по терапевтика са много полезни, когато възникне неочаквана ситуация.

Какво съдържа тази книга?

В нея има подробна информация за първа помощ при спешни случаи, остри състояния или внезапни изостряния на хронични заболявания; диагностични признаци на трайни проблеми, които не са подходящи за домашно лечение, но са включени тук, за да се демонстрират потенциалните възможности на хомеопатията. В нея са посочени ясните индикации на състояния, които трябва да се лекуват в болница, с безопасни предложения какво да се използва при спешни случаи. Тя съдържа информация за често срещани заболявания, които засягат различните системи на организма, и за средствата, свързани с тях, както и полезни практически съвети. В добавка в нея има и списък на 50 от най-важните хомеопатични лекарства, подробности как да се получи и поддържа комплект за първа помощ и как безопасно да се дават лекарствата.

Какви медицински познания са необходими, за да се ползва тази книга?

Фактически никакви. Предписването на лекарства всъщност означава да се наблюдават симптомите и да се съгласуват с „картините“ на лекарствата, а не да се маркират частите на тялото или да се разполага с работни познания за функциите на органите.

Какво е „картина“ на лекарството?

Лекарствата притежават собствен облик и характеристика. Всяко едно има своя собствена сфера на влияние и връзка със симптомите, които се проявяват по начин, присъщ на лекарството. За рус токсикодендрон например това са ревматоидни болки, които се облекчават от масаж, загряване и постоянно движение, за да се предотврати схващането, докато за бриония са ревматоидни болки, които затихват при неподвижност. За арсеникум албум това е диария, придружена с повръщане, нервност, тревожност и жажда за глътка студена вода, докато за вератрум албум е същият проблем, придружен със студена пот, неутолима жажда и крайно изтощение. Нашата цел е да съобразим уникалната картина на лекарствата с индивидуалната картина на симптомите на пациента.

Какво е необходимо за ползването на тази книга?

Набор средства за първа помощ, умението да наблюдаваш, да разграничаваш, да се доверяваш на интуицията си, търпение, такт и огромен запас здрав разум. Препоръчва се също да ползвате книгата в сътрудничество с професионален хомеопат, който ще ви осигури допълнителна подкрепа.