Към Bard.bg
Новата диета АТКИНС (Ерик С. Уестман, д-р)

Новата диета АТКИНС

Ерик С. Уестман, д-р
Откъс

1.

Опознайте себе си

Всяка диета, която не предоставя достатъчно натурални мазнини, е незадоволителна по своя характер, тъй като това я прави изключително трудно поносима в дългосрочен план и тя е обречена на провал.

Наслаждавали ли сте се някога на усещането, че си хапвате каквото поискате, без да качите и грам? Бяхте ли атлетични в гимназията или университета? Теглото създавало ли ви е проблеми до момента, в който сте получили първата си работа, били сте изложени на силен стрес, тръгнали сте да създавате семейство или наближавате менопаузата? Поставяли ли са ви диагнозата, че имате висок холестерол, или сте изложени на риска да заболеете от диабет II тип? Ако прочетете книгата и отговорът на всеки от тези въпроси е положителен, може да допуснете, че дните, в които сте се хранили безгрижно, отдавна са отминали.

Или може би сте прекарали голяма част от живота си на пълнолетен гражданин на въртележката на диетите. Скачате на нея, за да загубите малко от теглото си, а после слизате веднага щом стане това. Когато си върнете килограмите – както става неизбежно при повечето от нас, – пак скачате на въртележката и т.н. Може дори да сте прилагали диетата „Аткинс“ преди няколко години и да сте смъкнали излишния баласт. Но когато сте се върнали към обичайния си начин на хранене, изгубените килограми отмъстително са се завърнали. Може би сте се чувствали неразположени през първата или втората седмица от прилагането на диетата „Аткинс“, сметнали сте програмата за прекалено ограничаваща или пък сте изпитвали някои безпокойства относно това дали е здравословна. Или може би просто сте се отегчили.

Тъй като вече четете тази книга, ние вярваме, че ще дадете втори шанс на диетата „Аткинс“. Благодарение на някои важни промени ще откриете, че сега програмата е много по-лесна за прилагане, а новите изследвания доказват, че е и здравословен начин на хранене. Тя е една от малкото нисковъглехидратни диети, които са били подложени на задълбочени независими изследвания. В проучвания, сравняващи хората, съблюдаващи нискокалорична диета, с хората, контролиращи своите въглехидрати, групите, които намалили въглехидратите, демонстрирали по-голяма загуба на тегло и мазнини, по-голяма телесна „услужливост“, т.е. способност да не увеличават теглото си в дългосрочен план, и по-голямо задоволство от избора на храни.1 Ще се върнем на някои от изследванията по-късно в тази глава.

Другата възможност е, да сте ветеран в прилагането на нискомастния подход, който ви е оставил недоволни, гладни, раздразнителни и фантазиращи си забранени пиршества, преди да се откажете в крайна сметка от него. Или пък сте прекарали последното десетилетие или някакъв дълъг период от време в изпробване на всяка модна диета, която временно е постигала целта само за да си върнете след това теглото – а може би и няколко излишни килограма отгоре – въпреки всичките ви усилия.

Независимо дали сте новаци по отношение на диетата „Аткинс“, или сте се върнали към нея, след като сте скитали в джунглата на диетите, или пък сте твърд неин привърженик, който се интересува от най-новите й модификации, вие сте на подходящото място. Диетата „Аткинс“ никога не е била посветена само на проблема с теглото, затова има място на масата и за вече слаби хора, които искат да подобрят своето физическо състояние, да увеличат енергията си, да преодолеят здравнословните си проблеми или просто да се почувстват по-добре. Каквато и да е вашата история, време е да слезете от въртележката на диетите и да поемете по един постоянен път към стройна фигура, жизненост и добро здраве за цял живот.

ПОЕМЕТЕ КОНТРОЛ

Звучи ли ви познато? Всеки път когато сте опитвали нов подход за сваляне на теглото или сте подновявали ангажимента си да не изоставяте някоя програма, преживявате еуфория и чувството, че контролирате нещата. И вероятно сте се радвали първоначално на някои добри резултати. Но после не сте продължавали и скоро сте откривали, че се спускате по спиралата надолу. Обвинявали сте се за слабостта си, за липсата на контрол и неспособността да отложите краткотрайното удоволствие от парче шоколад или пакетче чипс в името на дългосрочната цел да станете по-стройни и привлекателни. И както мнозина от вас вероятно вече са научили, предизвикателствата на отслабването бледнеят в сравнение с тежкия труд теглото да бъде поддържано. Ерма Бомбек уцелва в десетката, когато отбелязва остроумно: „За две десетилетия свалих общо 358 килограма. Би трябвало да вися като дребно украшение на някоя гривна.“ Но когато става дума за вашето здраве и психика, цикълът на загуба, възстановяване, загуба и т.н. не трябва да буди смях. Нито пък вина, срам и усещане за провал, които често го съпровождат.

До края на тази глава ще се срещнете с метаболитния тиранин, който стои на пътя на вашето отслабване и постигане на оптимално здраве. Ще ви запознаем и с Острието на Аткинс –

мощното средство, което отличава тази диета от останалите и ви позволява да надхитрите тиранина. Острието на Аткинс превръща тялото ви в машина, изгаряща мазнини. Да, говорим за използването като главен енергиен източник на вашата резервна гума – биреното ви коремче, яките бедра, мощните хълбоци, дебелия ви задник или за всяко друго място, където сте натрупали мазнини. Също толкова важно е да се отбележи, че процесът на буквално възвръщане от тялото ви на най-добрата му форма не само ще ви накара да се чувствате добре в него и да се гордеете с решимостта си, но и почти сигурно ще откриете, че усещането за контрол и увереност съпътства вашия личен и професионален живот. Усещането за сила е афродизиак, затова не се изненадвайте, когато установите, че сексуалният ви живот също възкръсва!

ДАЛИ ДИЕТАТА „АТКИНС“ Е ЗА ВАС?

За да вземете решение дали диетата „Аткинс“ може да ви помогне да отслабнете – и да задържите новото си състояние, – както и да се заемете с някои здравословни проблеми, помислете върху следните въпроси:

ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ОТ ТЕГЛОТО СИ? Ако е така, поздравления! Но дори да харесвате външния си вид, може би с усилие запазвате теглото си или пък имате здравословни проблеми, които могат да бъдат облекчени с промяна на диетата. Или пък може би искате да оформите по различен начин тялото си, като „изтъргувате“ мазнините си за мускули, както става при диетата „Аткинс“, и нещо повече, ако започнете тренировъчна програма. Констатация: Диетата „Аткинс“ е ефективен и поносим начин за смъкване на килограми – бързо и безопасно.

КАКВИ СА ЦЕЛИТЕ НА ОТСЛАБВАНЕТО ПРИ ВАС? Ако ви се налага да свалите само няколко досадни килограма, вероятно можете да ги смъкнете за месец или за още по-кратък срок. Някои хора свалят до 7 кг през първите две седмици, през които прилагат диетата „Аткинс“. Безброй обаче са тези, които са смъкнали по повече от 45 кг общо – вие също може да постигнете това. Ще се срещнете с някои от тях в тази книга, но може да прочетете повече от историите за техния успех на www.atkins.com. Естествено индивидуалните резултати варират значително, тъй като зависят от възрастта, пола, равнището на активност, метаболитната резистентност и други фактори, плюс – разбира се – това колко внимателно следвате нашите инструкции. Констатация: Може да свалите малко или много килограми, прилагайки диетата „Аткинс“.

ИМАТЕ ЛИ ДРУГИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ, КОИТО ИСКАТЕ ДА ОТСТРАНИТЕ ИЛИ ПРЕДОТВРАТИТЕ? Индивидуалните резултати варират, но общо взето, ако не прекалявате толкова с въглехидратите и съсредоточите вниманието си върху въглехидратите в зеленчуците и другите цели храни, почти сигурно ще откриете, че триглециридите ви намаляват, „добрият“ ви холестерол се покачва, а показателите за възпаление се подобряват.2 Ако имате високо кръвно налягане, ще видите как неговите стойности падат.3 Тези, които имат повишени равнища на кръвната захар и инсулина, също ще забележат подобрение. Повечето хора, прилагащи диетата „Аткинс“, на които някога се е налагало да вземат лекарства и/или инсулин за диабет II тип, за да контролират кръвната си захар, или диуретици, за да противодействат на задържането на течности, бяха в състояние (с помощта на своя лекуващ лекар) да намалят дозите си и дори да спрат да вземат медикаментите, щом се адаптират към програмата „Аткинс“. Тя повлиява и други здравословни проблеми като инсулиновата резистентност и метаболитния синдром.4 Контролирането на въглехидратите също е изпитано и приложимо лечение при епилепсия.5 Констатация: Диетата „Аткинс“ е здравословна, а за хората с медицински проблеми е и превантивен фактор, който може да намали значително рисковете от болести.

ПОСТИГНАЛИ ЛИ СТЕ УСПЕХ В КРАТКОСРОЧЕН, НО НЕ И В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН, ПРИЛАГАЙКИ ДРУГИ ДИЕТИ? Всяка диета, която не е поносима, почти сигурно е обречена на провал. Около 95 % от хората, които свалят тегло, си го възвръщат – обикновено в рамките на няколко години.6 Въпросът се състои в това, че щом отслабнете, само силата на волята не е достатъчна за вашия успех в дългосрочен план. Трябва ви и съюзник и именно тук се появява Острието на Аткинс. Многобройни проучвания показват, че при диетата „Аткинс“ е налице по-добро поддържане на състоянието след свалянето на теглото една или две години по-дълго в сравнение с нискомаст­ните диети.7 Констатация: Прилагайки диетата „Аткинс“, сваляте тегло и може да поддържате това състояние, превръщайки програмата в начин на хранене за цял живот.

НЕ СТЕ В СЪСТОЯНИЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ ИЛИ ДА ПОДДЪРЖАТЕ СЪСТОЯНИЕТО СИ СЛЕД СВАЛЯНЕ НА ТЕГЛОТО, КАТО БРОИТЕ КАЛОРИИТЕ И ИЗБЯГВАТЕ МАЗНИНИТЕ, НАЛИ? Диета, която не предоставя достатъчно натурални мазнини, е незадоволителна по своя характер, което я прави изключително трудно поносима в дългосрочен план, тъй като ограничава броя на калориите и ви държи постоянно гладни. От друга страна диетата „Аткинс“ ви позволява да ядете много вкусни храни, които съдържат здравословни мазнини. Всъщност изследването показва, че когато хората, прилагащи тази диета, ядат толкова, колкото им се иска, повечето приключват програмата, като от само себе си се настройват така, че приемат подходящия брой калории.8 Констатация: Следвайки диетата „Аткинс“, не е нужно да икономисвате от мазнините или да броите калориите.

ВИНАГИ ЛИ СТЕ ГЛАДНИ ИЛИ ИЗМЪЧВАНИ ОТ ВЪЛЧИ АПЕТИТ, КОГАТО ПРИЛАГАТЕ ДРУГИ ДИЕТИ? Една нискомастна диета е почти винаги високовъглехидратна и бързо превръща въглехидратите в гликоза в кръвния ви ток, особено в случая когато става дума за нискокачествени въглехидрати. В резултат на това се качвате на едно влакче на ужасите с пикове и падове на кръвната захар, което отнема със стръв вашата енергия и ви оставя да копнеете за още една „доза“ от бързо метаболитни въглехидрати няколко часа след хранене. Констатация: Храненето по начина „Аткинс“ (който включва две леки закуски на ден) означава, че повече никога няма да е нужно да се чувствате гладни.

ПОНИЧКИТЕ, СЛАДКИШИТЕ, ЧИПСОВЕТЕ, ПЪРЖЕНИТЕ МЕСА И ДРУГИ ВИСОКОВЪГЛЕХИДРАТНИ ХРАНИ ЛИ СА ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ХРАНИ? Колкото повече от тези продукти ядете, толкова повече копнеете за тях, създавайки порочен цикъл от преяждане с храни, които не поддържат енергията ви и притежават ниска хранителна стойност. Една високовъглехидратна лека закуска просто повтаря цикъла. Констатация: Отстраняването на захарите, рафинираните въглехидрати и другите високовъглехидратни храни от вашата диета ви позволява да слезете от влакчето на кръвната захар.

КАЧВАТЕ ЛИ ЛЕСНО ТЕГЛО, ВЪПРЕКИ ЧЕ НЕ ПРЕЯЖДАТЕ? Тъжен е фактът, че някои хора качват по-лесно тегло и отслабват по-бавно от други.9 Но ако не можете да свалите излишните килограми, като наистина не преяждате, това е признак, че тялото ви не понася добре въглехидратите, което може да се окаже предвестник на диабет II тип. Контролирането на приема на въглехидрати убива проблема в зародиш. Констатация: Прилагането на диетата „Аткинс“ позволява на организма ви да избегне проблемите със справянето с въглехидратите.

ПЪРВОНАЧАЛНО СТЕ ИМАЛИ УСПЕХ С ДИЕТАТА „АТКИНС“ В МИНАЛОТО, НО СТЕ СИ ВЪРНАЛИ ТЕГЛОТО, НАЛИ? Ако сте си възвърнали теглото, след като сте го били смъкнали, ще научите как да усъвършенствате уроците по загуба на тегло, които сте получили, и как да ги прилагате спрямо по-голямото предизвикателство при отслабването, т.е. задържането на желаното тегло. Констатация: Диетата „Аткинс“ се съсредоточава върху поддържането на теглото още от първия ден на прилагането й.

СПРЕЛИ СТЕ НА ВЪВЕЖДАНЕТО И НЕ ПРЕМИНАВАТЕ ПРЕЗ ДРУГИТЕ ФАЗИ, НАЛИ? Прекалено много хора бъркат I фаза, която стартира със силна загуба на тегло, с цялата програма „Аткинс“. Оставането в I фаза може да предизвика бързо сваляне на тегло, но не ви научава как да осъществявате постоянен контрол върху него. Възможно е да се отегчите от избора на храни, които намаляват ангажираността ви с прилагането на диетата „Аткинс“. Констатация: Този път може да се почувствате комфортно, докато проучвате обхвата на храните, които ще ви дадат възможност да продължавате да отслабвате – и в крайна сметка да поддържате новото си тегло.

ПРОБВАЛИ СТЕ ДИЕТАТА „АТКИНС“ ПО-РАНО, НО СТЕ СЕ ОТКАЗАЛИ, ПРЕДИ ДА СТЕ ОТСЛАБНАЛИ ДОСТАТЪЧНО, НАЛИ? Ако сте смятали програмата за твърде ограничаваща, с удоволствие ще узнаете, че сега тя е далеч по-гъвкава. Например вече можете да се наслаждавате на задоволително разнообразие от зеленчуци от най-ранния етап. Ще научите и как да обядвате лесно и безопасно в собствената си кухня. Ако сте имали чувството, че храната е прекалено скъпа, ще ви помогнем да избегнете преяждането с протеини и ще ви снабдим със списък от меса, които няма да разстроят бюджета ви. Констатация: Всеки може да прилага диетата „Аткинс“ навсякъде и това включва вегетарианците и веганците.

ТОЗИ ПЪТ ВСИЧКО ЩЕ БЪДЕ РАЗЛИЧНО

Ако сте ветеран от войните за отслабване, можем да ви обещаем, че ви очаква изненада: този път всичко ще бъде различно. Но трябва да разберете, че свалянето на килограми и оздравяването не са само въпрос на сила на волята. Има био­логични причини, поради които се чувствате гладен – или пък сит. По-горе в тази глава споменахме за метаболитния тиранин, който подкопава вашата решителност и се опитва да обезсмисли усилията ви да отслабнете. Тъй като гликозата от въглехидратите винаги се приема преди всичко като източник на енергия, рядко възниква някаква необходимост от получаване на достъп до телесните ви мазнини, ако се храните според типичната, богата на въглехидрати американска диета. Затова приемането на много въглехидрати действа като метаболитен тиранин: той пречи на тялото ви да изгаря своите собствени мазнини точно като тиранин, който не позволява на другите да правят това, което искат.

Но не се отчайвайте. Сега имате достъп до един ценен способ, който ще ви позволи да изгаряте мазнините на тялото си, за да получавате енергия, и ще държи глада на разстояние от вас. Когато намалите въглехидратите в достатъчна степен, тялото ви преминава към метаболизъм, при който биват изгаряни предимно телесни мазнини, което принуждава тиранина да стои настрана. Посланията, които тялото ви предава на вашия мозък, ще претърпят голяма промяна. Вместо да чувате „Аз съм уморен и гладен. Още сега ме нахрани със сладки нишестени храни“, този заядлив глас ще млъкне за ваше най-голямо успокоение. Наистина ще откриете, че може да изкарате няколко часа, без дори да си помислите за храна.

Учените го наричат метаболизъм, изгарящ мазнини, но ние наричаме този съюзник Острието на Аткинс. То ви дава възможност да заковете на място метаболитния тиранин, като губите мастните килограми, без да изпитвате прекомерен глад, вълчи апетит, изчерпване на енергията или усещане за лишения. Когато изгаряте мазнини за получаване на енергия през целия ден (и през цялата нощ), кръвната ви захар остава на сравнително еднакво равнище. Несъмнено Острието на Аткинс прави по-лесно оставането ви в това състояние и ви осигурява успех при постигане на целите. Сега, когато знаете, че приемането на твърде много захари и други рафинирани въглехидрати стои на пътя на отслабването и на възстановяването на енергията ви, ние питаме отново: Дали диетата „Аткинс“ е подходяща за вас? Може би по-логичният въпрос би бил: Защо диетата „Аткинс“ не би била подходяща за вас?

НИКАКВИ ВЪГЛЕХИДРАТИ

Най-трайното погрешно схващане за диетата „Аткинс“ е, че не включва никакви въглехидрати. От първото издание на „Новата революционна диета на д-р Аткинс“ през 1972 г. съветът винаги е бил да се лимитират – а не елиминират – въглехидратите. Всъщност тази първа версия на програмата включваше салати от първия ден. С течение на времето броят и количеството на зеленчуците, позволени в I фаза, нарасна значително до голяма степен заради по-доброто разбиране на благотворната роля на фибрите във въглехидратите. Диетата „Аткинс“ действително се стреми към окончателно откриване на това кои цели храни (зеленчуци, плодове, ядки, зърна/шушулки на бобови растения и цели зърна – всичките те съдържат въглехидрати) сте в състояние да ядете, без да възпрепятствате загубата на тегло, поддържането му или метаболитното здраве. Откриването на това колко богати на фибри въглехидрати може да приемате, като не неутрализирате Острието на Аткинс, е ключ към дългосрочния ви успех.