Към Bard.bg
Хипертонията (София Кочнева)

Хипертонията

София Кочнева
Откъс

1.

 

Що е хипертония

 

Състояние на сърдечносъдовата система в норма и при хипертония

 

Сърдечносъдовата система е жизненоважен комплекс от органи, чиято работа осигурява съществуването и храненето на всички останали органи и тъкани в организма. Устройството ? е такова, че дори под въздействието на външни фактори особеностите на строежа и функционалната ? адаптация позволяват да се приспособи към създалите се условия. Най-често това става чрез изменение на честотата и силата на сърдечните съкращения и на тонуса на съдовете.

Главният орган на сърдечносъдовата система, който се грижи за движението на кръвта, е, разбира се, сърцето (рис. 1).

Сърцето на човека, като представител на бозайниците, се състои от четири отделения: две предсърдия и две камери. От лявата камера излиза най-големият кръвоносен съд в организма – аортата, която дава началото на големия кръг на кръвообращението. В лявото предсърдие влизат отделните стволове на четирите белодробни вени. От дясната камера също така излиза голям артериален кръвоносен съд, наречен белодробна артерия, а в дясното предсърдие се вливат горната и долната куха вена. Всяко предсърдие е отделено от камерата чрез клапи, като лявата (митралната) клапа има две платна, а дясната – три (затова и се нарича трикуспидална клапа). Изходните отверстия на камерите също са отделени от съдовете с клапи.

 

Макар да са на пръв поглед симетрични, дясната и лявата половина на сърцето не са еднакви и носят различно натоварване (рис. 2). Лявата половина е много по-развита от дясната. Това се дължи на факта, че докато се разпространява все по-далеч и по-далеч по разклоненията на аортата, кръвта захранва на практика всички структурни единици в организма. Затова лявата част на сърцето трябва да има по-голяма площ и да се съкращава с по-голяма сила. Дебелината на миокарда на стените на лявата камера е от порядъка на 12-18 мм. Именно поради огромното значение на тази система от съдове, предназначени за захранване на клетките на голям брой различни органи, кръгът на кръвообращението, който започва от лявата камера и завършва в дясното предсърдие, се нарича „голям“.

 

Малкият, или белодробен кръг на кръвообращението има по-различно предназначение (рис. 3). При преминаването си през големия кръг кръвта отдава кислород и хранителни вещества на тъканите, а самата тя събира от клетките продуктите на обмяната и въглероден двуокис. Естествено, тази „преработена“ кръв вече не притежава предишната си ценност. Нужен е начин тя отново да се обогати с кислород. Това става при преминаването на кръвта през малкия кръг на кръвообращението. Той започва от дясната камера (тук се събира кръвта от същото предсърдие от големия кръг), откъдето кръвта се изтласква в белодробната артерия. Последната, разклонявайки се, стига във вид на капиляри в белите дробове, в алвеолите. Там става обогатяването на кръвта с кислород от въздуха и отделянето на газообразните продукти на обмяната. След това капилярите се събират във вени, които се обединяват в четири ствола и влизат в лявото предсърдие. Като подава кръвта към лявата камера, малкият кръг осигурява обновяването на кръвта в големия. За да се установи механизмът на развитие и причините за възникване на хипертоничната болест, трябва да се вникне в разликите между поразените от болестта артерии и вените, които не биват засегнати от този процес.