Към Bard.bg
2012Апокалипсис от А до Я (А. Марианис)

2012Апокалипсис от А до Я

А. Марианис
Откъс

Първа глава

Науката не вярва в Апокалипсиса

 

КАКВО СТАВА НА ПЛАНЕТАТА

Идеята за края на света като висша присъда за греховете на човечеството съществува отдавна в различните световни култури. Някои от хората са склонни да вярват в древните пророчества, а други – не. Естествено е към Апокалипсиса най-скептично да се отнасят представителите на науката. В техните среди подобни пророчества пораждат само присмех. Но въпреки това напоследък учените от цял свят отбелязват голям брой факти, които говорят за глобални по мащаб природни промени от геофизически и астрономически характер. Те започнаха да настъпват на планетата и в Космоса някак изведнъж. Човек има чувството, че природата сякаш се готви за някакъв особен етап от съществуването си. В научните среди не са склонни да свързват причините за промените с пророчествата за Апокалипсиса. Но учените констатират, че сегашните и бъдещите природни промени могат да усложнят живота на нашата планета. Защо и как? Науката все още няма отговор на първия въпрос. Колкото до втория, има различни научни прогнози. Ако ги сравним с предсказанията на пророците и ясновидците за апокалиптичните времена, които ни предстоят, ще се получи доста интересна картина.

Макар учените да не вярват в Апокалипсиса, по принцип те не изключват възможността за някакъв глобален природен катаклизъм. Причина за него могат да станат фактори като изместването на географските полюси и земната ос, катастрофалното отслабване на магнитното поле на Земята при изместването на магнитните полюси на планетата и повишаването на слънчевата активност. Съществуват и прогнози, които допълват евентуалните апокалиптични фактори с въздействието върху Земята на нови планети с огромна маса и сила на гравитация, които поради някакви причини могат изведнъж да се приближат към нея от дълбокия космос.

Нека разгледаме по-подробно тези фактори за природни пертурбации.

 

Изместване на географските полюси

Един от най-вероятните фактори за предстоящ катаклизъм е изместването на географските полюси на планетата. В този случай земната кора може да се „приплъзне“ по повърхността на земното кълбо и да повлече със себе си ледените шапки от полюсите.

Във всеки случай има редица геоложки и дори географски факти, които говорят, че в далечното минало на Земята подобно „велико преселение“ на полюсите на планетата вече се е случвало и може би дори неведнъж. По-разпалените изследователи са склонни да виждат причината за Потопа и настъпването на ледниковата епоха точно в такова изместване на земната кора и в смяната на географските полюси на планетата. А ако самата Земя заедно с полюсите и всичко останало по нея започнат да се преместват, тогава вече, съгласете се, колко му е да се измести и земната ос. Под тежестта на изместените полюси с техните огромни ледникови маси планетата просто ще се „катурне“ в пространството. И ето ви го Апокалипсисът в чист вид!

Между другото въз основа на данни от геомагнитни измервания американските изследователи Сейджър и Копърс смятат, че преди около 84 милиона (плюс-минус 2 милиона) години на нашата планета се е случило подобно нещо. Според тях през онази далечна епоха Земята се е обърнала на 16–20 градуса в пространството. Процесът се е изразявал в това, че в района на Атлантическия океан земната кора се е измествала от север на юг, към екватора, със скорост около 110 сантиметра годишно, като се е движела над десет пъти по-бързо, отколкото се движат сегашните континенти при днешните темпове на континентален дрейф.

Какво може да причини подобен катаклизъм?

Това не изключва идеята Земята да се е сблъскала с метеорит или астероид.

Според някои изследователи изместването на географските полюси и кората на планетата заради сблъсъка с голям астероид е теоретично възможно. Астероидът я връхлита и от удара земната кора заедно с географските полюси леко се измества, а ъгълът на наклон на планетната ос се променя. Вярно е, че други учени преценяват тази възможност като минимална и смятат, че подобно нещо може да се случи само ако диаметърът на тялото, с което евентуално ще се сблъска нашата планета, е не по-малък от 1000 километра! В Слънчевата система подобни обекти не са чак толкова много и засега вероятността Земята да се сблъска с такъв обект е твърде малка. Съществува и друга хипотеза за евентуалните причини за изместване на географските полюси и тя принадлежи на самия Айнщайн.

Преди години в печата бяха публикувани данни, според които през 1953 г. – две години преди да почине – Айнщайн пише, че на полюсите непрекъснато се трупа лед, който се разполага там несиметрично. Въртенето на Земята влияе на неговата маса и създава центробежен момент, който се предава на твърдата земна кора. Нараствайки постепенно, този момент стига до критична точка, в резултат на което земната кора се движи спрямо ядрото на планетата и може да предизвика изместване на полярните зони към екватора.

Тези измествания също ще причинят неизбежни катаклизми.

Редица съвременни изследователи са на мнение, че по време на силни земетресения разместването на тектоничните плочи бавно, но сигурно води до изместване на полюсите.