Към Bard.bg
Ванга - Огнената библия (А. Марианис)

Ванга - Огнената библия

А. Марианис
Откъс

1. НЕВИДИМИЯТ СВЯТ

 

 

 

Ванга неведнъж говори, че освен видимия веществен свят съществува и невидим, духовен.

„Написани са какви ли не книги, но никой не ще стигне категорично до верния отговор, ако не разбере и не приеме, че има духовен свят (небето) и физически свят (земята) и една върховна сила, наричайте я, както искате, която ни е създала...“ – твърди пророчицата.

За Ванга този свят е толкова реален, както за нас – обикновената земна действителност. Именно благодарение на незримия духовен свят българската ясновидка получава невероятни знания за бъдещето и миналото, знания, недостъпни за другите хора.

За достъпните ? тайни на невидимия свят ясновидката казва:

„В тишината вечер, докато вие спите, аз слушам всички небесни звуци. Чувам небесните камбани как звънят на всеки час и как всичко живо откликва на този ритъм. Затова цветето знае кога да разтвори чашка, а петелът – кога да кукурига.

Ако можех да разкажа за всичко, което виждам, ще стане чудо. Тайните на света, които зная, но не мога да ви ги кажа, вече са колкото един почти пълен язовир. Малко остава да се отприщи бентът, но... Тогава Бог да ни е на помощ“.

Защо на Ванга не ? е било позволено да разкрие на хората всичките тайни на онзи друг свят, които са ? били достъпни? Кой ? е забранил да предаде тези знания? Очевидно Висшите сили, които са натоварили пророчицата със специална мисия, са ? казвали какво може и какво не може да разкрива пред съвременниците си. Впрочем едва ли трябва да съжаляваме за това, доколкото много тайни от другите светове са предадени на хората във философското учение Агни Йога, или Живата етика, което самата Ванга нарича Огнената библия. Благодарение на това учение, което е преведено на десетки езици, всеки мислещ човек може да се приобщи към висшите познания за духовната природа на Космоса, на Земята и на самия себе си.

Какво казва Агни Йога за невидимия свят?

Според Живата етика в цялото мироздание съществуват три основни вида материя: физическата, фината и огнената. Всеки от тези видове се характеризира с безброй състояния и форми. Физическият свят е образуван от физическия вид материя; невидимите светове на Космоса се формират от фината и огнената материя.

Невидимата реалност на мирозданието се състои от пет основни равнища (планове) на битието: астралния, менталния, Огнения, Будхическия (равнището на Будха) и Атмическия (равнището на Атма) свят.

Освен тях съществува и етерното равнище (план), също невидимо за обикновения човек, но този слой на пространството се отнася повече към физическия план на битието и няма самостоятелно значение в структурата на Космоса.

Всички изброени по-горе светове се различават един от друг по плътността на съставящата ги материя и по равнището, или скоростта на вибрация на частиците, от които е съставена тя. Колкото е по-високо равнището на вибрация, толкова по-съвършен е видът материя и формиращото го равнище на битието. Плътността на материята се определя от броя нейни частици на единица площ. Дори във физическия план съществуват различни по плътност форми на физическата материя: плътността на желязото е много по-голяма от плътността на водата или някой газ. Точно затова желязото е твърдо и непластично, водата е пластична и притежава свойството да тече (да се разлива), а газовете са още по-пластични и се движат почти като свободни.