Към Bard.bg
Кралски удоволствия - крале, кралици, секс и кухня (Тоти Мартинес де Лесеа)

Кралски удоволствия - крале, кралици, секс и кухня

Тоти Мартинес де Лесеа
Откъс

Младата, едва четиринайсетгодишна Валерия Месалина – дъщеря на Марк Валерий Месала и Домиция Лепида, бедни роднини на Юлиите, най-значимия римски род – е била наясно: или ще подреди нещата така, че да си намери богат, пък макар и възрастен съпруг, или ще свърши, бавейки децата на някой беден провинциален служител. Майка ? била прахосала семейното богатство, а без зестра отпадала възможността за изгоден брак. Месалина не можела да се отдаде и на религиозното поприще, тъй като за весталки избирали момичета, ненавършили десет години, а освен това трябвало да останат девици до трийсетата си година. Рискували да бъдат убити с камъни или заровени живи, в случай, че загубят девствеността си по-рано – нещо, което тя възнамерявала да стори колкото се може по-скоро.

След обстойна преценка на възможните кандидати – всичките старци, вдовци или разведени, се спряла на сенатор Тиберий Клавдий Цезар Август Германик, за приятелите си Клавдий, чичо на император Калигула с трийсет и шест години по-възрастен от нея. Две били основните причини за избора: мъжът бил богат, а още по-важно – бил стар, недодялан и почти постоянно болен. С малко късмет скоро се виждала като богата вдовица, свободна да си избере съпруг, по-подходящ за нейната възраст и вкус. От друга страна, на сенатора му се носела славата на идиот, така че щяла да го манипулира както ? е угодно и да получава от него всичко, каквото пожелае. Тъй като знаела, че решението ? ще предизвика смях и злобни коментари от страна на приятелите ? и на висшето общество на Рим, девойката се заела да надене хомота на Клавдий без повече бавене. Не след дълго се появила на един от многото празници, които цезарят организирал за себе си и своите приближени. Пелтечещият и куц Клавдий останал заслепен от прелестната си ухажорка с кожа, бяла като мляко и с коси от злато. За претърпелия два развода сенатор, свикнал да бъде търпян или в повечето случаи пренебрегван от познатите си, възхищението и любовта, които девойката твърдяла, че изпитва към него, се оказали достатъчни да го насърчат да поиска ръката ?. Майката на Месалина нямала какво да му мисли и тъй като който плаща, той поръчва музиката, се заела да организира възможно най-бляскавата сватбена церемония. Нямало как такова близко сродяване с цезаря да не е благословия от боговете.

Облечена с бяла туника, пристегната с коланче с двоен възел и с наметало с цвят на шафран, с глава, покрита от оранжев воал, върху който било положено венче от портокалови цветчета, младоженката, придружавана от семейството си, се срещнала с годеника си, за да измолят заедно предсказания от гадателя, които, естествено, се оказали възможно най-благоприятни. В края на краищата не напразно бил принесен в жертва цял вол. Заедно със златните пръстени, последвала размяната на брачните обети за вечна любов и празненството продължило с пир до малките часове преди разсъмване, след което свитата придружила младоженците до дома им и настъпил мигът, тъй желан от Клавдий, но вероятно не и от Валерия Месалина. Тя по-вероятно би предпочела да си легне с някой здрав и як младеж, вместо с мъж, който в най-добрия случай би могъл да бъде описан като грохнал. Все пак сенаторът изпълнил дълга си, а няколко месеца по-късно съпругата му забременяла с първата им дъщеря. След като се родил и синът им, младата жена решила, че е приключила със задълженията си на съпруга и майка.