Към Bard.bg
Камуфлаж (Джо Холдеман)

Камуфлаж

Джо Холдеман
Откъс

Камуфлаж

Джо Холдеман

На Ралф Вичинанца, моя верен навигатор

Авторът изказва сърдечна благодарност на Крис Нелсън, нашия водач из непознатия свят на Самоа, и на Корделия Уилис за познанията й по съдебна медицина и генетика.

Животът е странен,

та ще ти се нявга да кажеш,

живот ли е това?

Луис Армстронг

(импровизация по “Животът е странен” на Джони Бърк)

Пролог

Чудовището дойде от един звезден куп, който хората наричат Месие* 22, огромен блещукащ рояк с размери десетки хиляди светлинни години. Милиони слънца и десетки милиони планети – всички без една лишени от какъвто и да било живот.

* Шарл Месие (1730-1817) - френски астроном. - Б. пр.

Животът трудно би процъфтял в такава част на космоса. Повечето планети следват нестабилни орбити, звездите се въртят толкова близо една до друга, че си крадат планети или ги поглъщат напълно.

Всичко това поражда свирепи геологични и климатични промени, повечето от планетите са стерилни билярдни топки или масивни юпитероподобни газови чували. Но на единствената планета, на която успя да се вкопчи, животът беше жилав.

И приспособим. Що за организъм би оцелял в един свят, горещ като Меркурий, който само за няколко години се отдалечава от своето слънце, колкото е отдалечен Плутон?

Повечето живи организми оцеляват по най-простия начин – изпадат в летаргия, докато подходящите условия не се възстановят. Но доминиращата форма на живот вирее от промените. Това е същество, което може да повлиява на собствената си еволюция – не чрез естествен подбор, а по пътя на неестествена мутация, като се променя заедно с условията на средата. То се превръща в това, което е необходимо – и след милиони години на бързи изменения става нещо, което не може да умре.

Цената на вечното съществуване е живот без друг смисъл, освен този да оцелееш. Докато планетата криволичи из звездния куп, дните на тези същества преминават в пълзене из пустините и глозгане на камъни, дращене по леда или гмуркане в калта – в търсене на храна, която не би могла да им се измъкне.

А планетата продължаваше да се мята в една или друга посока, докато накрая случайни сили не я запокитиха в самия край на звездния куп, далече от постоянното сияние на милиони звезди и най-сетне на стабилна орбита – сега това бе свят, в който денят и нощта си деляха времето поравно, свят на който милостивият океан позволяваше разнообразие. Десетките видове станаха милиони, животните изпълзяха от топлото море на обраслата в зеленина суша и загъмжаха.

Безсмъртните създания най-сетне си отдъхнаха в един свят, в който оцеляването бе много по-лесно. И тогава погледнаха нагоре, към нощното небе - и видяха звездите.

В тях се появи любопитство, то прерасна във философия и накрая в наука. Дори денем те примигваха към ослепителния небосвод и търсеха звездите. А когато се спуснеше нощта, хладното, изпълнено с безброй светлинки покривало на Млечния път отправяше неустоим зов.

Някои от тях построиха кораби и се впуснаха в нощта. Пътешествия, които щяха да продължат милиони години, но те бяха живели още по-дълго и познаваха цената на търпението.

Милиони години преди на Земята да се появи човекът, един такъв кораб се сгромоляса в Тихия океан. Гмурна се надълбоко, подтикван от изконния си инстинкт да се крие. Съществото, което носеше на борда, излезе навън, оцени обстановката и се превърна в онова, което бе необходимо, за да оцелее.

Дълго живя на тъмното дъно, под десетки мили вода, огромно и неуязвимо, изучаваше околната среда. В края на краищата изостави анаеробната бездна, прие формата на голяма бяла акула, местно създание на върха на хранителната верига, и пое на пътешествие, като остави всички необходими неща в безопасност на борда на кораба.

Още дълго време съществото помнеше къде се намира корабът, откъде е пристигнало и защо. Но с течение на времето тези спомени започнаха да избледняват. След десетки хиляди години то се върна към първичния си живот на опростено съществуване, постоянно наблюдение и промени.

Съществото от звездите срещна хора и забеляза превъзхождащото им положение – мястото им, макар и временно, на върха на хранителната верига. То стана косатка, делфин, накрая плувец, който излезе на брега, гол и непознаващ света.

Но готов да се учи.

1.

Калифорнийският залив, 2019

Ръсел Сътън бе приключил с дълга си пред правителството на Съединените щати още в началото на века, когато работеше по две скучни програми за изследване на Марс. След като се провали и втората, той махна за сбогом на Чичо Сам и космоса като цяло и се върна към първата си любов, морската биология.

Все още бе мениджър и - естествено - инженер, но сега ръководеше скромна фирма с гръмкото название “Посейдон Проджектс”. Разполагаше с дванайсет сътрудници, половината с научни степени. Разработваха едновременно най-много по два-три проекта, тайни планове за извличане на полезни изкопаеми, поръчани от различни компании, и за изследователска работа на дъното. Славеха се като вещи в занаята, държащи на сроковете - и бяха дискретни докрай. Можеха да си позволят да откажат повечето предложения, най-вече онези, които не им се струваха интересни или бяха свързани с някоя правителствена организация.

Всичко това можеше да обясни защо Ръс не беше особено ентусиазиран, когато вратата на кабинета му се отвори след кратко и енергично потропване и на прага застана непознат мъж, облечен в адмиралска униформа. Първата мисъл на Ръс бе, че е крайно време да си вземат портиер; втората - как най-бързо да се отърве от този тип, за да не му хаби времето.

- Доктор Сътън, аз съм Джек Халибъртън.

Това вече беше интересно.

- Чел съм книгата ви в прогимназията. Но не знаех, че работите за военните. – Мъжът му се стори смътно познат, вероятно от снимката на гърба на “Батискафски изследвания и измервания”, макар че сега не носеше брада и косата му бе оредяла. Все още приличаше на Дон Кихот на диета. – Седнете. – Ръс махна към единствения стол, на който нямаше купища книги и списания. – Но нека ви кажа още в началото, че не работим за правителството.

- Зная. – Мъжът седна на стола и пусна фуражката си на пода. – Една от причините да съм тук. – Дръпна ципа на синята си чанта и извади запечатана папка. Завъртя я на масата, опря палец в долния й ляв ъгъл и папката се отвори. След това я побутна към Ръсел.

На първата страница нямаше заглавие, а само надпис с големи червени букви: “Строго секретно – да не се копира”.

- Не мога да чета подобни документи. Тук пише...

- Материалът не е секретен. Никой в службата, освен малочислената ми изследователска група, не знае за съществуването му.

- Но вие сте тук като представител на правителствена организация, нали? Защото униформата едва ли е единственото облекло в гардероба ви.

- Защитна окраска. Ще ви обясня. Но първо хвърлете едно око на материала.

Ръс се поколеба, после погледна папката. Първата страница бе неясна фотография на предмет с формата на пура, заобиколен от размазани сивкави петна.

- Това е снимката при откриването. Правехме позитронна радарна карта на падината Тонга-Кермадек...

- Защо, за Бога?

- Това е засекретената част. Която всъщност няма значение.

Ръсел изведнъж изпита странното усещане, че е стигнал до някой от онези кръстопътища в живота, които водят до неочаквани промени, и това никак не му се понрави. Той се завъртя с креслото и впери поглед в осеяната с всякакви снимки и карти от текущата им дейност стена. От прозореца се разкриваше успокояваща гледка към море Кортес, в момента съвсем спокойно.

Обърнат с гръб към Халибъртън, той каза замислено:

- Не мисля, че фирмата ми е в състояние да се заеме с подобно нещо оттук.

- Напълно съм съгласен. Избрахме друго място. Самоа.

- Да бе. Жега, влага и отвратителна храна.

- Аз пък си мислех за хубави момичета и липса на зима. – Гостът намести с пръст очилата си. – А и храната не е толкова лоша, ако нямате нищо против американските ресторанти.

Ръсел се завъртя и впери поглед в снимката.

- Трябва да ми кажете защо сте били там. Да не би флотът да е изгубил нещо?

- Да.

- Вътре имаше ли хора?

- Не мога да отговоря.

- Току-що отговорихте. – Той прелисти следващата страница. Снимката бе много по-контрастна.

- Това не е от позитронна емисия.

- Напротив. Но е сбор от няколко различни ъгъла, с изчистване на шума.

“Добра работа” – помисли Ръсел.

- И на каква дълбочина е това чудо?

- Падината е дълбока седем мили. Обектът е на дванайсет метра под пясъка.

- Земетресение?

Мъжът кимна.

- Преди четвърт милион години.

Ръсел го изгледа.

- Не ми ли е познато от един стар роман на Стивън Кинг?

- Погледнете следващата снимка.

Тази беше цветна и с отлично качество. Предметът лежеше на дъното на дълбока дупка. Ръсел се замисли за мащабите на изкопните работи – и за цената.

- И във флота не знаят за това?

- Не. Макар че използвахме тяхно снаряжение.

- Открихте ли онова, което са изгубили?

- Ще го открием. Идната седмица. – Униформеният се загледа през прозореца. – Налага се да ви гласувам доверие.

- Няма да ви предам на флота.

Мъжът кимна и продължи, подбираше внимателно думите си:

- В същата падина е изгубена и една тяхна подводница. Само на трийсет мили от този... предмет.

- Но вие не сте докладвали за него. Защо?

- Работя във флота от почти двайсет години. Всъщност следващия месец ще станат двайсет. И без това смятах да се пенсионирам.

- Разбити илюзии?

- Никога не съм имал “илюзии”. Преди двайсет години исках да напусна академичната работа и флотът излезе с интересно предложение. Възможности за чудесна кариера. Излишно е да казвам, че след всички тези години не вярвам нито на военните, нито на правителството. Междувременно събрах малък екип от мъже и жени, които имат сходни виждания. Смятах да ги взема с мен, след като се пенсионирам – да си направя фирма като вашата.

Ръсел се надигна и си сипа кафе от машината. Предложи и на Халибъртън, но той отказа.

- Мисля, че се досещам накъде биете.

- Така ли?

- Както казахте, възнамерявате да се пенсионирате и да си направите фирма. Но ако изведнъж “откриете” това нещо, правителството може да се заинтересува от странното съвпадение.

- Добре казано. Погледнете следващата страница.

Беше увеличена снимка на обекта. В овалната му повърхност се отразяваше сондата, направила снимката.

- Опитахме се да вземем проба от метала за анализ. Счупи всички свредели, които изпробвахме.

- Даже диамант?

- По-твърдо е от диамант. И по-масивно. Не можахме да определим плътността, защото не успяхме да го помръднем, камо ли да го вдигнем.

- Мили Боже!

- А бихме могли, дори да беше атомна подводница. Не е дори една десета от нейните размери. Можехме да го вдигнем, ако е от олово. Дори ако е от чист уран. Но е по-плътно от тях.

- Ясно – промърмори Ръс. – И тъй като ние извадихме “Титаник”...

- Може ли да бъда откровен?

- Разбира се.

- Бихме могли да го вдигнем с техника, сходна на вашата. И да приберем печалбата, която щеше да е значителна. Само че остава открит въпросът за връзките ми с флота.

- И така, какъв е вашият план?

- Съвсем прост. – Халибъртън извади от папката карта и я разгъна на бюрото. – Ще получите поръчка за Самоа...